Студопедия — Дидактичні системи професійного навчання
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Дидактичні системи професійного навчання






Під системою навчання розуміють упорядкований і певним чином відібраний навчальний матеріал, зв’язаний між собою на основі дидактичної обробки та призначений для послідовного озброєння учнів знаннями, уміннями та навичками.

Система навчання повинна відповідати змісту навчання, цілям виховання й освіти. Відбір цього змісту і його дидактична обробка в певній системі – одне з найважливіших завдань викладачів ПТНЗ.

Система професійного навчання – це об’єктивна єдність змісту, форм, методів і дидактичних засобів професійної підготовки, яка забезпечує учням можливість послідовно оволодівати трудовими прийомами, комплексами технологічних операцій і видами робіт, характерними для обраної професії.

У дидактиці професійного навчання розрізняють предметну, операційну, операційно-поточну, операційно-предметну, операційно-комплексну, моторно-тренувальну та проблемно-аналітичну системи. Кожній системі професійного навчання притаманні специфічні виробничі, педагогічні, психологічні й фізіологічні особливості формування в учнів умінь і навичок на окремих етапах навчання. Будь-яка система професійного навчання має певний зміст, структуру та зв’язок між структурними елементами, який зумовлює їх цілісність. Головне в системі професійного навчання – забезпечити єдність наступних компонентів: змісту теоретичного і виробничого навчання; навчально-матеріальної бази і умов навчання; діяльності інженера-педагога (майстра виробничого навчання) та учня.

Розглянемо системи професійного навчання в хронологічному порядку їх виникнення.

Предметна система – утворилася в умовах ремісничого виробництва, коли навчання проводилося у формі індивідуального учнівства. В основу навчання покладена ідея послідовного формування умінь і навичок виготовлення окремих деталей певного завершеного виробу. Учні набувають умінь і навичок одночасно з кількох операцій, які входять до змісту конкретної професії.

Переваги Недоліки
1) відкрились можливості раннього включен­ня учнів у продуктивну діяльність; 2) учні наочно спостерігали за конкретними результатами своєї праці, що сприяло виник­ненню пізнавального інтересу до оволодіння конкретною професією. 1) ігнорувалися раціональні вимоги до наступності й систематичності (формування виробничих операцій, перехід від однієї опе­рації до наступної визначалися не поступо­вим ускладненням змісту виробничого навчання, а особливостями технологічного процесу виготовлення конкретного виробу).

Операційна система – вперше запропонована в 60–70-х рр. ХІХ ст. у майстернях Московського вищого технічного училища (нині МДТУ імені М.Г.Баумана). Суть цієї системи полягає в послідовному оволодінні прийомами виконання окремих операцій, не пов’язаних між собою в межах єдиного техно­логічного процесу, фактично незалежних від виду виробленої продукції.

Переваги Недоліки
1) можливість оволодіти операціями, які необхідно засвоїти у технологічній послі­довності відповідно до вимог поступового зростання складності їх виконання; 2) зростання систематичності навчання; 3) полегшення контролю за роботою учнів. 1) об’єкти вправ з професійної підготовки часто не відповідають реальним об’єктам, мають відверто штучний, навчальний характер; 2) значний інтервал між засвоєнням окремих умінь і часом їх використання у виробничій діяльності.

 

Операційно-предметна система – передбачає формування певних трудових дій у процесі виготовлення окремих виробів, складність яких постій­но зростає. Скажімо, перший виріб виготовляється з використанням 5–6 простих операцій, наступний – такої ж кількості операцій, але складніших.

Переваги Недоліки
1) учні бачать результати своєї праці, що викликає інтерес до роботи та майбутньої професійної діяльності. 1) процес виготовлення виробів практично здійснюється за зразком (шаблоном); 2) учні не в змозі виконувати операції на потрібному рівні якості, оскільки в процесі навчання не приділяється належної уваги вправам для формування окремих умінь і навичок.

 

Операційно-потокова система – полягає у тому, що учень виконує одну операцію, а потім передає деталь на сусіднє у технологічному потоці робоче місце. Після цього він отримує нову деталь і повторює ту ж саму операцію. Щоб засвоїти нову операцію, учень повинен зайняти сусіднє робоче місце на потоці. Чітка послідовність виконання операцій і становить зміст технологіч­ного процесу.

Переваги Недоліки
1) підвищення продуктивності праці дося­гається лише за умови тривалого виконання кожної технологічної операцій на кожному робочому місці і випуску однотипної продукції на потоці. 1) складність організації послідовного пере­ходу учнів з одного робочого місця на інше; 2) зниження якості продукції при зміні умов роботи.

 

Операційно-комплексна система – протягом першого етапу професій­ного навчання передбачає послідовне оволодіння учнями окремими операція­ми, а далі – виконання комплексних робіт, які містять раніше засвоєні операції. При виконанні комплексних робіт досягається подвійна мета: по-перше, вдосконалюються вміння виконувати окремі операції, по-друге, набуваються уміння виконувати на базі кількох засвоєних операцій – комплексну роботу, яка відповідає технологічному процесу. Зміст окремих комплексних робіт у процесі навчання поступово ускладнюється.

Переваги Недоліки
1) комплексна робота виконується у процесі реальної продуктивної праці учнів; 1) учні поступово оволодівають саме тими способами і прийомами роботи, які стануть необхідними у майбутній професійній діяльності. 1) навчання переважно ручним та машинно-ручним роботам безпосередньо в навчальних умовах; 2) у підготовчий період виникають труднощі з включення учнів у виготовлення суспільно корисної продукції; 3) недостатньо сприяє розвитку таких компо­нентів трудової діяльності як організація праці, контроль за виконанням роботи.

 

Моторно-тренувальна система (система ЦІП) – виникла у 30-ті рр. ХХ ст. в Центральному інституті праці (Росія). Її особливості полягали у глибокому, доведеному до повного автоматизму розчленуванні трудового процесу під час навчання, виконанню вправ для формування не тільки окремих прийомів, а й окремих рухів.

Переваги Недоліки
1) правильна побудова трудових рухів і робо­чих прийомів при виконанні технологічних операцій; 2) учні налаштовуються на швидку, ритмічну працю. 1) стандартний, дещо „механістичний” підхід до виконання роботи, який перешкоджає свідомому удосконаленню трудових навичок

Проблемно-аналітична система – запропонована академіком С.Бати­шевим на початку 60-х рр. ХХ ст. [5]. Весь матеріал програми виробничого навчання розподіляють на окремі навчальні проблеми, кожна з яких має, наскільки це можливо, самостійне значення. Учні засвоюють необхідні уміння і навички, вивчаючи проблему за проблемою у чітко визначеній послідовності, а після їх розв’язання переходять до вивчення технологічного процесу, але вже детальніше і на вищому рівні.

Проблемно-аналітична система передбачає три послідовні періоди професійного навчання: 1) вивчення окремих ситуацій і вправи з їх виконання; 2) вивчення проблеми в цілому і вправи з її виконання; 3) вивчення всього технологічного процесу і самостійне виконання завдань з його проведення, регулювання й контролю.

У кожному періоді розрізняють два етапи навчання: 1 етап – розв’язання інтелектуальних завдань; 2 етап – самостійна робота учнів під керівництвом інженера-педагога, у процесі якої формуються і закріплюються спеціальні уміння і навички.

Переваги
1) більшою мірою, ніж інші системи, відповідає вимогам сучасного науково-технічного та інформаційного розвитку виробництва; 2) полегшується не тільки розв’язання важливих виробничих проблем, а й зростає розумова активність учнів.






Дата добавления: 2015-10-01; просмотров: 1061. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Приложение Г: Особенности заполнение справки формы ву-45   После выполнения полного опробования тормозов, а так же после сокращенного, если предварительно на станции было произведено полное опробование тормозов состава от стационарной установки с автоматической регистрацией параметров или без...

Измерение следующих дефектов: ползун, выщербина, неравномерный прокат, равномерный прокат, кольцевая выработка, откол обода колеса, тонкий гребень, протёртость средней части оси Величину проката определяют с помощью вертикального движка 2 сухаря 3 шаблона 1 по кругу катания...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Мотивационная сфера личности, ее структура. Потребности и мотивы. Потребности и мотивы, их роль в организации деятельности...

Классификация ИС по признаку структурированности задач Так как основное назначение ИС – автоматизировать информационные процессы для решения определенных задач, то одна из основных классификаций – это классификация ИС по степени структурированности задач...

Внешняя политика России 1894- 1917 гг. Внешнюю политику Николая II и первый период его царствования определяли, по меньшей мере три важных фактора...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия