Студопедия — Зміст освіти в професійно-технічному навчальному закладі
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Зміст освіти в професійно-технічному навчальному закладі






 

Зміст освіти у навчальних закладах регламентується державними стандартами, які складають основу її формування.

Поняття стандарту (від англ. standart) означає норму, зразок, мірило. Основне призначення стандартів полягає у такій організації регулювання відносин і діяльності людей, яка спрямована на виробництво продукції з певними властивостями і якістю, що задовольняє потреби суспільства.

Державний стандарт професійно-технічної освіти – комплекс норма­тивних, організаційних і методичних документів, що визначають зміст і структуру професійних освітніх програм та створюють основу для забезпечення потрібної якості підготовки спеціалістів середньої ланки.

З урахуванням положень Державної системи стандартизації України (ДСТУ 1.0-93. Основні положення) в Україні встановлюються такі компоненти державних стандартів професійно-технічної освіти:

1) державна компонента – визначає структуру напрямів та спеціаль­ностей, за якими здійснюється підготовка фахівців у ПТНЗ відповідних освітньо-кваліфікаційних рівнів, та перелік кваліфікацій за відповідними освітньо-кваліфікаційними рівнями, а також вимоги до кожного освітньо-кваліфікаційного рівня;

2) галузева компонента – базується на державній компоненті стандартів і є системою нормативних та навчально-методичних документів за певними напрямами підготовки та спеціальностями, що наведені у „Переліку напрямів та спеціальностей, за якими здійснюється підготовка фахівців у ПТНЗ за відповідними освітньо-кваліфікаційними рівнями”. Крім того, галузева ком­понента включає терміни та визначення, які використовуються в галузі освіти;

3) компонента професійно-технічного навчального закладу.

До змісту освіти в ПТНЗ висуваються такі вимоги:

1) об’єднання загальної, політехнічної і професійної освіти як необхідних компонентів всебічної та фахової підготовки особистості;

2) підвищення теоретичного рівня змісту освіти на основі більш повного відображення в навчальних програмах сучасних досягнень науки і техніки, технології і культури;

3) забезпечення оптимального співвідношення загальноосвітньої і професійної підготовки на основі їх єдності й наступності;

4) наявність професійної спрямованості загальноосвітніх предметів і здійснення комплексних міжпредметних зв’язків;

5) здійснення взаємозв’язку і взаємозумовленості навчального, виховного і виробничого процесів;

6) відображення у змісті освіти перспектив наступного зростання виробничої кваліфікації робітника – випускника ПТНЗ;

7) забезпечення трудового, морального, фізичного, естетичного, екологічного та ін. виховання учнів;

8) використання у навчальному процесі ефективних форм і методів навчання, шляхів та засобів розвитку технічного мислення, самостійності і творчої активності учнів.

Принципи формування змісту професійно-технічної освіти:

1) загальні: гуманізації; науковості; систематичності; доступності та ін;

2) специфічні: єдності і взаємозв’язку загального, політехнічного та професійного навчання; професійної мобільності; стабільності і динамічності; комплексних міжпредметних зв’язків; інтеграції і диференціації та ін.

Професійна освіта в профтехучилищах – це процес і результат цілеспрямованої спільної діяльності інженерно-педагогічного колективу й учнів з формування у них системи теоретичних знань, практичних та інтелектуальних умінь, а також професійних навичок, які забезпечують необхідний рівень їхньої кваліфікації з певної професії.

У найбільш загальному вигляді зміст освіти в ПТНЗ визначається кваліфікаційною характеристикою випускника, що містить перелік вимог до робітників певної кваліфікації у межах професії, за якою здійснюється підготовка. Усі вимоги розділені на дві великі групи, одна з яких визначає, що робітник повинен знати, а друга – що він повинен уміти.

Основними джерелами змісту освіти на державному рівні є такі документи: навчальний план спеціальностей ПТНЗ; навчальні програми з предметів; підручники та посібники.

Навчальний план спеціальності затверджується Міністерством освіти і науки України, він містить кількість годин на тиждень, поділену відповідно до навчальних предметів. Навчальним планом керується адміністрація ПТНЗ, складаючи розклад занять, який має тижневу послідовність у розподілі педагогічного навантаження між викладачами.

Програма предмету відповідає кількості годин, передбачених навча­льним планом, і складається з таких розділів: 1) пояснювальна записка, в якій зазначаються обсяг знань і умінь та критерії оцінювання; 2) зміст навчального матеріалу, поділений на розділи (модулі) і теми із зазначенням кількості годин; 3) перелік засобів унаочнення і літератури.

Підручник, посібник – основні навчальні книги, підготовлені відповідно до програми, з урахуванням вікових та індивідуальних особливостей учнів. Вони укладаються на конкурсній основі авторським колективом науковців, учених і викладачів-практиків. Навчальний матеріал у підручнику та посібнику поділений на розділи й підрозділи, теми і підтеми. Навчальні книги містять додатки (карти, таблиці, схеми, ілюстрації тощо), які допомагають ефективніше засвоїти подану інформацію.

Конкретизовані в навчальних планах, програмах, підручниках і посібниках теоретичні і практичні дисципліни розділені на два цикли: загальноосвітній і професійно-технічний (рис. 3.6).

З наведеної схеми зрозуміло, що професійна підготовка як процес становить єдність чотирьох складових: спеціальної технологічної підготовки, загальнотехнічної підготовки, виробничого навчання та виробничої практики.


 


Рис. 3.6. Зміст освіти в професійно-технічному навчальному закладі

 

Як правило, основною характеристикою, за якою можна оцінити рівень професійної підготовки учнів в ПТНЗ, є відношення часу, що відводиться на теоретичне навчання, до часу, що припадає на навчання виробниче (практичне):

, де

Ттеор – час, що відводиться на теоретичне навчання (год.);

Тпр – час, що відводиться на практичне навчання (год.).

Оскільки показник ІПП не має найменування, то для зручності пропонує­ться назвати його показником інтелектуаломісткості професійної підготовки.

За даними Міжнародної організації праці (МОП), оптимальним є значення ІПП = 1, хоча, наприклад, у професійно-технічних закладах освіти США він становить лише ІПП = 0,5.

Існує також показник загальноосвітньої бази професійної підготовки, який враховує співвідношення кількості навчальних годин, що відводяться на вивчення загальноосвітнього і професійно-технічного циклів:

, де

Т ЗОЦ – час, що відводиться на вивчення загальноосвітнього циклу (год.);

Т ПТЦ – час, що відводиться на вивчення професійно-технічного циклу (год.).

Завдяки знанням, систематизовані наукові факти свідомо засвоюються й підтверджуються реальною практичною діяльністю учнів. Саме спеціальна технологія розглядає наукові основи сучасної техніки, технології й організації виробництва. Вона передбачає оволодіння учнями системою знань: про певну галузь виробництва та перспективи її розвитку; про будову, принципи дії і найбільш ефективні способи використання сучасної техніки, комплексну механізацію й автоматизацію виробництва; про сучасні технологічні процеси і найбільш доцільні методи та прийоми виконання виробничих операцій з використанням новітньої техніки і досягнень новаторів виробництва; про наукову організацію праці, робочого місця; про норми техніки безпеки, промислової санітарії та гігієни.

Як правило, для більшості професій спеціальна технологічна підготовка забезпечується шляхом викладання власне спецтехнології. Однак є ряд професій, де вона реалізується вивченням декількох дисциплін. Наприклад, для професії закрійник – це „Спеціальна технологія” та „Конструювання і моделювання одягу”; для професій, пов’язаних з ремонтом автомобільної тех­ніки, – це „Спеціальна технологія” і „Будова автомобіля”; для професії кухаря – це „Спеціальна технологія” і „Товарознавство харчових продуктів” тощо.

Загальнотехнічна підготовка складає систему знань і умінь з науково-технічних, найбільш загальних технологічних і соціально-економічних напрямів розвитку продуктивних сил, властивих як усім, так і окремо взятій галузі виробництва. У процесі вивчення загальнотехнічних предметів учні здобувають комплекс науково-технічних, загальновиробничих і галузевих знань. У нинішніх ПТНЗ загальнотехнічними предметами вважаю­ться: „Матеріалознавство”, „Електротехніка”, „Технічне креслення”, „Допуски і технічні вимірювання” та ін.

Як зазначено у попередньому параграфі, вміння дають змогу виконувати фізичну чи розумову працю завдяки набутим знанням. Уміння формуються під час виконання практичних і тренувальних вправ. Вирізняють загальні (стосовно всіх навчальних предметів) і спеціальні (характерні для конкретного предмету) вміння.

Практичні вміння – це готовність людини виконувати трудові дії свідомо, підбираючи і правильно застосовуючи доцільні в конкретних умовах способи їх здійснення, і домагаючись завдяки цьому якісних результатів праці.

Практичні вміння формуються у процесі виробничого навчання, під яким розуміємо планомірно організований процес спільної діяльності майстра виробничого навчання й учнів, спрямований на оволодіння учнями на основі отриманих теоретичних знань, практичними уміннями і професійними навичками, що відповідають сучасному рівню розвитку техніки та технологій виробництва, а також на виховання в учнів професійно важливих і соціально значимих якостей особистості у процесі їхньої навчально-трудової діяльності.

Головною метою виробничого навчання є практичне оволодіння профе­сійною продуктивною працею, тобто доцільною діяльністю зі створення необхідних для життя людей матеріальних цінностей. Воно здійснюється в навчально-виробничих майстернях ПТНЗ і безпосередньо на підприємствах.

Професійна навичка – це утворена на основі практичного уміння у результаті вправ здатність автоматично (неусвідомлено) виконувати трудові дії, завдяки яким працівник досягає значних кількісних результатів праці при незмінно високій якості.

У професійній дидактиці відповідно до видів діяльності та згідно з психологічним змістом виокремлюють розумові, рухові, сенсорні, мовні, перцептивні та інші навички.

Розумовими навичками вважаються елементи мисленєвої діяльності, що стандартизуються і застосовуються без спеціального обмірковування у процесі професійної діяльності робітника.

Рухові навички – це здатність робітника правильно виконувати трудові рухи, забезпечуючи їх точність, швидкість, силу, координацію при мінімальних фізичних витратах.

Сенсорні навички – це здатність робітника з даних, отриманих за допомо­гою органів чуття, аналізувати параметри перебігу технологічних процесів, досліджувати властивості й асортимент матеріалів. У більшості випадків ці навички використовуються при організації та контролі виробничого процесу.







Дата добавления: 2015-10-01; просмотров: 1582. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Алгоритм выполнения манипуляции Приемы наружного акушерского исследования. Приемы Леопольда – Левицкого. Цель...

ИГРЫ НА ТАКТИЛЬНОЕ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ Методические рекомендации по проведению игр на тактильное взаимодействие...

Реформы П.А.Столыпина Сегодня уже никто не сомневается в том, что экономическая политика П...

Сосудистый шов (ручной Карреля, механический шов). Операции при ранениях крупных сосудов 1912 г., Каррель – впервые предложил методику сосудистого шва. Сосудистый шов применяется для восстановления магистрального кровотока при лечении...

Трамадол (Маброн, Плазадол, Трамал, Трамалин) Групповая принадлежность · Наркотический анальгетик со смешанным механизмом действия, агонист опиоидных рецепторов...

Мелоксикам (Мовалис) Групповая принадлежность · Нестероидное противовоспалительное средство, преимущественно селективный обратимый ингибитор циклооксигеназы (ЦОГ-2)...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.036 сек.) русская версия | украинская версия