Студопедия — Альтамира
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Альтамира






Минуло одинадцять літ від смерти Драгоманова. Вплив його могутньої і в високій мірі суцільної особи уступив, можна сказа­ти, поза обрій; його місце зайняла історична перспектива, розбір і оцінка його праць. Драгоманов як людина, не промовляє нічим до сучасного покоління; Драгоманов як учений, як політик і мис­литель не перестав і досі промовляти до нас, і його голос знахо­дить собі широку луну особливо в сучасній Росії, де заклики і по­літичні програми, для яких він працював і за які боровся перед десятьма літами, тільки тепер стали на черзі політичних змагань, головно заходами російських українців, які бажають показати і в Драгоманові свідомого українського націонала і європейського по­літика.

Ім'я Драгоманова, перестало бути страхополохом на політич­них дітей. На нього покликаються навіть такі, що за його життя при звуці того імени діставали корчів ненависти. Надійшла пора всесторонньої об'єктивної оцінки його значення і його ідей. Особ­ливо у нас, у Галичині, де його особистий вплив мав найбільше значення, настав час довести до того, щоб це ім'я перестало бути, з одного боку, синонімом усякої політичної та соціальної деструк­ції, а з другого боку, якоюсь нетикальною догмою, виразом най­вищої мудрости, що не зносить критик, випередила свій вік і без ніяких поправок може служити путевщною звіздою для необмеже­ного числа дальших поколінь.

Котляревський, Квітка, Шевченко й інші піонери українсько­го письменства внесли в те аматорство глибшу ідею — увагу до маси простого люду та його інтересів. Цю увагу огниста муза Шевченкова перемінила в завзяту проповідь гуманізму, свободи та любови до тих мас, у гіркі докори на їх гноблення та кривдження а боку-"братів". Тільки, б'ючи в ту струну, міг Шевченко трапляти до душ тих республіканців і скептиків, що рівночасно в практичнім життю були всеподданішими слугами його царського Величества, по­стили та сповідалися, прикладалися до мощів і цілували в руку ба­тюшек "для прикладу іншим". Тільки тямлючи се, ми зрозуміємо, чому Шевченко власне в сих сферах здобув собі значення і вплив як ворог кріпацтва, як проповідний волі селянської; його ширше національне значення лишилося закрите для них і в значній мірі закрите й для Драгоманова аж до кінця його життя. Тоді здумати собі повнішого контрасту, як те розуміння Шевченка на лівобереж­ній Україні, якого речником був Драгоманов, а те, яке бачимо, хоч без такого глибокого і систематичного викладу, в Галичині. Там Шевченко важний головно як протест проти кріпацтва, проти заскорузлости та кастового егоїзму в суспільстві, а; тут як речник на­ціональних ідей, як поет, що обняв душею всю Україну, оживив її минувшину і п'ятнував тих, що мучили й мучать п’ятдесяті роки в російській пресі й літературі — се час інтенсивної дискусії в справі кріпацтва. На тім тлі повстають і борються різні напрями.;

На Вкраїні сей ідейний зв'язок скомплікувався ще одною об­ставиною. Зацікавлення народною масою й її життям змушувало інтелігенцію до уваги на народну мову. Загально признана неми­нучість подавання масі хоч елементарної освіти висувала питання про права народної мови в школі. Але для умів, вихованих у сфері доктрин, по своїй натурі все централістичних, а до того пропові­дуваних московською мовою, являлося чимось диким і неможли­вим зрікатися тої "ідейної" московщини на користь виключного вживання української мови у всіх школах. І ось вони вхопилися за помисли німецьких педагогів про права німецьких діялектів у ні­мецькій елементарній школі, і так повстала чудернацька теорія про права української мови тільки в елементарній школі, тільки як по­середниці для вивчення українських дітей властивої освітньої та ідейної мови — російської. Явилася теорія неповноправних народ­ностей, української літератури "для домашнего обихода", теорія лі­тератур московської, української, галицької як складників спіль­ної російської літератури, — погляди, якими, як знаємо, дебюту­вав Драгоманов у перших початках своєї публіцистичної діяльно­сте і від яких він, виїмкове не розрізняючи тут принципіяльного питання від хвилевих практичних обмежень, не відрікся виразно до своєї смерти.

Отся машина двох ідейних кругів, не злучених в одну вищу, органічну цілість — круга поступових європейських ідей і круга спе­ціяльно російського хлопофільства, — се, на мою думку, головний ключ до зрозуміння світогляду й діяльности Драгоманова. На його погляд, суспільність, се властиво тільки продуктивна, робуча, в на­шім краю хлопська маса; на ній стоїть розвій суспільности, її інте­ресів — се головні інтереси всякої суспільної праці. Правда, він знає, що навіть у нашій суспільності між робучими є поділ на чор­норобів і білоробів, але чи ті останні мають який окремий рід пра­ці, чи мають якісь окремі права й обов'язки в суспільстві, в те він не входить. Переважно білороби у нього, як і в більшосте росій-. ських соціологів тої доби, ідентифікуються з експлуататорами і п'явками народу, і головне жадання, яке ставиться до них в ім'я ети­ки, се присвятите всі свої сили праці та старанню про добро й емансипацію і просвіту народної, себто хлопської маси. Це дома­гання ставиться в ім'я самого етичного принципу, категоричним імперативом; чи ті білороби, їх зроджування і весь їх спосіб посту­пування підлягають крім етичних імперативів ще яким соціологіч­ним розвоєвим законам, не раз сильнішим від їх індивідуальної доб­рої волі, в се Драгоманов не любив запускатися, хоча в практич­нім життю й тут часто вмів робити важні концесії непереможній силі обставин.

Так само не зовсім обережним був д. Б. К., прикладаючи до Драгоманова епітет соціяліста з додатком лібералізму, яким буцім­то визначаються всі правдиві соціялісти. Як би так було направду, то треба би Маркса, Енгельса і всю новішу соціяльну демократію назвати неправдивими соціялістами, се ж вони зовсім не ліберали, як не може бути ліберальною ніяка войовнича партія взагалі, яка силкується перевести свою програму, тобто накинути свою волю загалові. І в теоретичних програмах і в практичній тактиці майже всіх сучасних соціялістичних партій (оскільки вони дійсно партії, а не кружки філософів та професорів) бачимо стільки воєнної дис­ципліни, претенсій на накидання своєї волі іншим, диктування своїх законів "реакційним масам", стільки деспотизму та нетолеранцїї унутрі власного табору, що говорити про лібералізм того руху не­ма ніякої підстави. Значить, говорячи про соціалізм Драгоманова, конечно треба було оговорити його докладніше, зазначимо його ви­хідну точку, принципіяльно відмінну від войовничого західньоев-ропейського соціалізму та соціял-демократизму, та ввійти глибше в огляд його тактики та способів переведення в життя його ідеалу.

Не зовсім може задоволити й та формула, в яку д. Єфремов рад би уняти характер і діяльність Драгоманова. З такими форму­лами все те лихо, що вони, з одного боку, занадто загальні, а з дру­гого боку, замало дають конкретного. Д. Єфремов стає на тім, що Драгоманова можна і слід характеризувати формою "український соціял-федераліст" і що "всяка інша характеристика буде глибоко несправедлива" (с. 162). На мою думку, одначе, і ця характеристи­ка зовсім не передає того, чим був Драгоманов. Поперед усього щодо епітета "соціаліст", д. Єфремов твердить про нього: "Справ­ді своїми громадськими поглядами Д-в усе був глибоко перекона­ний, науково вихований соціяліст, який завсщи й скрізь пропагу­вав ідеї з соціялізму" (с. 161). Було б їикаво знати, на якій підставі каже се д. Єфремов, бо ж у відомих нам писаннях Драгоманова дійсного соціялізму дуже мало: він ані практично не займався со­ціалістичною агітацією та соціялістичнимй реформами, ані теоре­тично не писав нічого, що давало би підставу зачисляти його до теоретиків соціялізму.

Розважаючи далі, побачимо, що й громада тільки тоді буде мила кожному, коли вона не неволить нікого, бути в ній, чи не бути. І громада мусить бути спілкою вільних осіб. От дійти до того, щоб спілки людські, великі й малі, складались з таких вільних людей, котрі по волі посходились для спільної праці й помочі в вільні товариства, — це й єсть та ціль, до котрої добиваються люди і котра зовсім не­подібна до теперішніх держав своїх чи чужих, виборних чи не ви­борних. Ціль та зветься безначальств о: своя воля кожному і вільне громадство людей і товариств".

Треба мати на увазі той оригінальний і зовсім не науковий демократизм Драгоманова, по якому український "на­род", це лише мужики та робітники, plebs, що говорять українською мовою. Коли б було можливе, що вся суспільність, уся інтеліген­ція перейнялась би таким "демократизмом", то над нами як над нацією була б висипана могила. Вже й за часів Драгоманова лу­нав, а тепер з боку wszechpolakow (всеполяків) раз у раз лунає ок­лик (клич, гасло), що на Україні живе не жаден народ, а простий етнографічний матеріял, який польська культура переробить на по­ляків. Уся польська політика в Галичині майже від самого 1848 р. ведеться покликом: або зацитькувати руську інтелігенцію дріб­ними концесіями, щоб не виступала як репрезентація окремої на­ції, або просто ігнорувати інтелігенцію і йти самим полякам про руські стріхи. І якби поляки в східній Галичині не були сліпорожденними на пунктах панування шляхти, римського клерикалізму та національної нетолеранції, якби були заздалегідь, у 60-х роках звернулися з розумними, народолюбними і щиро гуманними за­кликами до руського люду, то хто знає, чи тепер у східній Галичи­ні було би ще місце для руської радикальної та національно-де­мократичної агітації та організації. І власне сього ніколи не хотів чи не міг зрозуміти Драгоманов, не тому, що робив концесії огля­дам практичности, але тому, що в його духовім арсеналі не було поняття нації як чогось органічного, історичного, конечного, не­розривного і вищого над усяку територіальну організацію, чого не заступимо ніякою неопертсю на ній автономією.

 

Альтамира

Описание

 

Пещера длиной 270 м состоит из серии двойных коридоров и зал. Главная зала составляет в длину 18 м и от 2 до 6 м в высоту. Некоторое время в пещере никто не жил кроме животных. Рисунки представляют изображения бизонов, лошадей, кабанов, отпечатки ладоней и др. Они выполнены углем, охрой, гематитом и другими естественными красками. Рисунки расположены на потолке и стенах не только главного зала, но и в главном коридоре и других залах. Древние художники использовали естественные контуры стены для создания трёхмерного эффекта, возможно это было связано с их религиозным взглядом на мир. Похожие изображения имеются в пещерах Скандинавии и Северной Италии.

Открытие

 

В 1879 г. археолог-любитель Марселино Санс де Саутуола вместе с 9-летней дочерью случайно открыли пещеру с рисунками. Пещера была раскопана Саутуолой и Хуаном Виланова-и-Пьера — археологом из Мадридского университета. В 1880 они опубликовали результаты раскопок, где отнесли рисунки к эпохе палеолита. Другие учёные восприняли это сообщение неоднозначно, Саутуолу обвинили в фальсификации рисунков, пока позже не были открыты пещерные росписи в других местах, но к этому времени Саутуола уже умер. Раскопки в пещере проводились в 1902-04, 1924-25 и 1981 гг.

 

В 1960-70-х гг. пещеру посещало огромное количество туристов, до 1500 человек в день. Это привело к тому, что на рисунках была обнаружена плесень от сырости. Власти закрыли пещеру на реставрацию в 1977 г. и вновь открыли в 1982, однако резко ограничив туда доступ до ~20 чел. в день. Очередь на посещение приходилось ждать до трех лет. В 2002 году, после обнаружения плесени на рисунках в главном зале, пещера была закрыта для посещений. В июне 2010 года министр культуры Испании Анхелес Гонсалес-Синде объявила, что в 2011 году пещера будет вновь открыта[1].

 

В 2001 году в музейном комплексе Альтамира, расположенном рядом с пещерой, были открыты копии знаменитого живописного панно Большого плафона, а также некоторых других изображений пещеры, позволяющие ознакомиться с рисунками, не посещая пещеру. Другие копии рисунков Альтамиры находятся в Национальном археологическом музее Испании в Мадриде, Немецком музее в Мюнхене, в Японии.

 







Дата добавления: 2015-10-01; просмотров: 352. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Гидравлический расчёт трубопроводов Пример 3.4. Вентиляционная труба d=0,1м (100 мм) имеет длину l=100 м. Определить давление, которое должен развивать вентилятор, если расход воздуха, подаваемый по трубе, . Давление на выходе . Местных сопротивлений по пути не имеется. Температура...

Огоньки» в основной период В основной период смены могут проводиться три вида «огоньков»: «огонек-анализ», тематический «огонек» и «конфликтный» огонек...

Упражнение Джеффа. Это список вопросов или утверждений, отвечая на которые участник может раскрыть свой внутренний мир перед другими участниками и узнать о других участниках больше...

Этапы и алгоритм решения педагогической задачи Технология решения педагогической задачи, так же как и любая другая педагогическая технология должна соответствовать критериям концептуальности, системности, эффективности и воспроизводимости...

Понятие и структура педагогической техники Педагогическая техника представляет собой важнейший инструмент педагогической технологии, поскольку обеспечивает учителю и воспитателю возможность добиться гармонии между содержанием профессиональной деятельности и ее внешним проявлением...

Репродуктивное здоровье, как составляющая часть здоровья человека и общества   Репродуктивное здоровье – это состояние полного физического, умственного и социального благополучия при отсутствии заболеваний репродуктивной системы на всех этапах жизни человека...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия