Студопедия — Семінар № 2. Традиційно головною функцією мови визнавалася – комунікативна функція
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Семінар № 2. Традиційно головною функцією мови визнавалася – комунікативна функція

Традиційно головною функцією мови визнавалася – комунікативна функція. Функціональність у мовознавстві почали тлумачити як комунікативність, виходячи з того, що “мова є засобом спілкування з провідною комунікативною функцією”. Те, що мова є засобом комунікації, а комунікація, у свою чергу, є її функціональною якістю, не викликає сумнівів. Питання полягає у тому, чи є можливим розглядати комунікативність як функцію мови, тобто, чи є комунікативність “тією головною функціональною якістю, що каузує (спричиняє) існування мови”. Уявлення про акт комунікації як такий, у якому протікає простий обмін інформацією, видається занадто ідилічним і не відповідає реальності, оскільки акт спілкування – це арена для впливу на свідомість співбесідника.

Мова є ефективним засобом проникнення у когнітивну систему реципієнта і виступає у якості соціальної сили, як засіб нав’язування поглядів. Тому, на наш погляд, правомірною видається точка зору А. В. Кравченка, який зазначає, що значна частина теоретичного багажу, накопиченого мовознавством, становить звід прописних істин, не погоджуватися з якими – все одно, що “вчинити святотатство, підняти руку на дещо, освячене часом і традицією”. Автор нагадує нам застереження М. І. Жинкіна про те, що “самим небезпечним є випадок, коли традиційно сформована інтерпретація несвідомо діє таким чином, що людина обходить факти або, навіть, не хоче звертати на них увагу”.

Інакше кажучи, висловити свою думку “нейтрально” видається неможливим. Залучаючись до процесу комунікації, людина “змушена зайняти “позицію” і “здійснювати вплив”. Таким чином, соціальний вплив мовця визначається його результатами і наслідками, незалежно від характеру отриманого результату: запланованого або неочікуваного.

Певне поняття можна виразити декількома номінативними засобами. Але кожен з них буде мати своє власне призначення (функцію). В залежності від інтенцій (свідомих або несвідомих) і референтної ситуації, мовець обирає (свідомо або несвідомо) той чи інший номінативний засіб. Якщо ситуація вимагає від мовця необхідності інтенсивного впливу на свідомість адресата, він вживає експресивні одиниці. Велика кількість різноманітних маніфестацій одного поняття обумовлена різними інтенціями його втілення у мовленні з метою успішної регуляції поведінки комунікантів.

Отже, головним є відповідність реалії своїй функції, а її матеріальний склад є важливим, однак, другорядним питанням, оскільки декілька реалій можуть виконувати одну функцію, незалежно від свого матеріального складу (дерев’яний/пластиковий/ скляний/залізний тощо стіл). Функцію реалії можна адекватно визначити лише у тому випадку, якщо суб’єкт пізнання сприймає цю реалію як ціле, що взаємодіє з середовищем, причому системопороджуючий, системоутворюючий фактор цього цілого є зумовленим середовищем, у якому воно існує. У світі людини системоутворюючим фактором, як правило, виступає функція, а це означає, що такі системи є перш за все функціональними системами.

Таким чином, системний підхід означає розгляд мови як цілого, що взаємодіє з середовищем, у ролі якого виступає соціум. Отже, цілком справедливою є думка про те, що “середовищем, у якому існує система мови, є комунікативне середовище, мовний колектив”.

Комунікація – це спілкування, обмін думками, ідеями тощо, специфічна форма взаємодії людей у процесі їх пізнавально-трудової діяльності. Розглядаючи мовленнєву діяльність “як єдність спілкування і узагальнення, можна уявити цю єдність як одночасне виконання у мовленнєвій діяльності декількох функцій мови”.

Комунікативну функцію прийнято розглядати як базову поряд з когнітивною (гносеологічною, пізнавальною).

Однак, доцільним видається розрізняти функції мови, які обов’язково проявляються у будь-якому мовленнєвому акті, і факультативні. Відповідно, під функціями мови пропонується розуміти лише ті функціональні характеристики мовленнєвої діяльності, які проявляються у будь-якій мовленнєвій ситуації. У сфері спілкування такою функцією є комунікативна і, якщо розглядати її абстраговано від єдності спілкування і узагальнення, то ця функція є, по суті, функцією регуляції поведінки. Нічого іншого поняття “комунікація” не містить [163, с. 32].

У комунікативній функції мова проявляє свою знаряддєво-знакову сутність, завдяки чому комунікація стає найважливішим механізмом становлення індивіда як соціальної особистості, провідником настанов даного соціуму, які, у свою чергу, формують індивідуальні і групові настанови. Комунікація є засобом корекції асоціального прояву індивіда або групи. Оскільки комунікація – це соціальний процес, вона формує суспільство у цілому, виконуючи у ньому функцію зв’язку [69, с. 233].

Визнання регулятивної функції як основної дозволяє стверджувати, що мова є інструментом впливу на свідомість (колективну чи індивідуальну) і має знакову природу. Таким чином, визнається примат функції над субстанцією (структурою).

Термін “ регуляція ” позначає досить широкий спектр впливу на свідомість співбесідника, метою якого є “нормалізація” свідомості співбесідника згідно уявлень суб’єкта мовлення про “належне і бажане”. “Рушійною силою будь-якої людської діяльності є протиріччя між належним і даним. Матерія, у свою чергу, організується для використання з певною метою, для забезпечення певної діяльності, для того, щоб функціонувати. Функція мови – це регулятивна функція ”.

Регуляція може бути неопосередкованою і опосередкованою, а реакція на неї – миттєвою або затриманою. У мовленнєвій діяльності ця функція здійснюється як:

а) індивідуально-регулятивна, тобто функція вибіркового впливу на поведінку однієї або декількох людей;

б) колективно-регулятивна функція в умовах масової комунікації, розрахованої на велику і недиференційовану аудиторію;

в) саморегулятивна функція при плануванні власної поведінки.

Взаємовідношення між комунікацією і регуляцією можна, відповідно, представити таким чином: комунікація є формою і середовищем здійснення регуляції. Однак, головне завдання лінгвістів полягає не в констатації того, що мова виконує функцію регуляції, а у тому, щоб показати, як регулятивність мови зумовлює її будову і функціонування.

Отже, найголовніші (базові) функції – регулятивна (інструмент регуляції поведінки членів мовного колективу) і когнітивна (засіб пізнання). Другу функцію ще називають пізнавальною, гносеологічною. Інколи до базових відносять ще емотивну (засіб вираження почуттів і емоцій) і метамовну (засіб дослідження й опису мови в термінах самої мови).

З основними функціями співвідносяться похідні (вто­ринні). Так, зокрема, з комунікативною пов'язана фатична (засіб встановлення контакту), конативна (засвоєн­ня), волюнтативна (волевиявлення, впливу) і кумуля­тивна, або історико-культурна (зберігання всього того, що виробила нація за всю свою історію в духовній сфе­рі – національної самосвідомості, культури, історії тощо).

Із когнітивною співвідноситься репрезентативна, або номінативна, референтна функція (засіб позна­чення предметів та явищ зовнішнього світу і свідомос­ті), а з емотивноюпоетична, або естетична (засіб вираження і виховання прекрасного).

Увага до основних і похідних функцій має надзви­чайно велике практичне значення для вивчення і опи­су мови. Так, К. Бюлер, вивчаючи емотивну функцію, виявив спеціальні мовні засоби (емотиви), які переда­ють емоційний стан мовця: порядок слів, еліпсис, інто­нація, протяжне вимовляння звуків (чуд-о-о-во; негі-д-д-ник) тощо. Словацький мовознавець О. Ісаченко вказав на своєрідність засобів, які реалізують волюнтативну функцію, а український учений Г. Г. Почепцов виявив велику кількість засобів вираження фатичної функції, як-от: Увага! Алло! для встановлення контакту; Ось воно що! Здорово! Невже? для підтримання контакту; Дякую за увагу! На все добре! Закінчую тощо для «роз­микання» контакту. Французький мовознавець Е. Бенвеніст виділив ще перформативну функцію і вказав на її засоби вираження: цю функцію виконують слова й вирази, вимовляння яких одночасно є їх словесною дією: обіцяю, поздоровляю, бажаю щастя, прошу виба­чення, оголошую засідання закритим тощо.

Кількісна і якісна характеристика мовних функ­цій у сучасній мовознавчій літературі не збігаються. Р. О. Якобсон називає шість функцій: емотивну, ко­нотативну, референтну, метамовну, фатичну і поетич­ну.

Семінар № 2

«Суб’єкти міжнародного права»

План

 

1. Поняття суб'єкта міжнародного права. Класифікації суб'єктів міжнародного права.

2. Держава як суб'єкт міжнародного права. Державний суверенітет: історія розвитку та сучасність.

3. Особливості міжнародної правосуб’єктності держав із статусом нейтралітету. Відмінність статусу нейтралітету від позаблоковості.

3. Міжнародна правосуб'єктність суб'єктів федерації, адміністративно-територіальних одиниць. Особливості за законодавством України.

4. Поняття міжнародно-правового визнання та його юридичне значення. Правове регулювання інституту визнання у міжнародному праві.

5. Основні теорії визнання. Види та форми визнання.

6. Визнання України як суб’єкта міжнародного права після припинення існування СРСР.

7. Практика інституту визнання у сучасних умовах (Придністров’я, Косово, Палестина, Нагорно-Карабахська республіка, Крим!!!!).

8. Поняття міжнародно-правового правонаступництва та його юридичне значення. Правове регулювання інституту правонаступництва у міжнародному праві. Основні теорії правонаступництва. Об’єкти правонаступництва в міжнародному праві.

9. Правонаступництво України після припинення існування Радянського Союзу.

 

Нормативні акти

 

1. Статут ООН 1945 р. http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/995_010

2. Декларація про принципи міжнародного права, що стосуються дружніх відносин і співробітництва між державами відповідно до Статуту ООН 1970 р. http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/995_569

3. Заключний акт НБСЄ 1975 р. http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/994_055

4. Проект Декларації прав та обов’язків держави http://daccess-dds-ny.un.org/doc/RESOLUTION/GEN/NR0/053/70/IMG/NR005370.pdf?OpenElement

5. Хартія економічних прав та обов'язків держав від 12.12.1974 http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/995_077

6. Резолюція Генеральної асамблеї ООН 56/83 від 12.12.2001 р. «Відповідальність держав за міжнародно-протиправні діяння» http://daccess-dds-ny.un.org/doc/UNDOC/GEN/N01/477/99/PDF/N0147799.pdf?OpenElement

7. Віденська конвенція про право міжнародних договорів 1969 р. http://zakon2.rada.gov.ua/rada/show/995_118

8. Конституція України 1996 р.

9. Закон України «Про міжнародні договори України» від 29.06.2004 http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/1906-15

10. Конвенція про права і обов'язки нейтральних держав та осіб у разі сухопутної війни Гаага, 18 жовтня 1907. http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/995_193

11. Конвенція про права та обов'язки нейтральних держав у разі морської війни Гаага, 18 жовтня 1907 року. http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/995_194

12. Конституція США http://www.hist.msu.ru/ER/Etext/cnstUS.htm

13. Конституція Канади http://worldconstitutions.ru/archives/47

14. Європейська рамкова конвенція про транскордонне співробітництво між територіальними общинами і властями 1980 р. + Додатковий протокол до Конвенції 1995 р. http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/995_106

15. Соглашение между Харьковской областной государственной администрацией Украины и Хякимликом Марыйского велаята Туркменистана о торгово-экономическом, научно-техническом и культурном сотрудничестве 2012 г. http://kharkivoda.gov.ua/ru/document/view/id/7491/

16. Віденська конвенція про представництво держав у їх відносинах з міжнародними організаціями універсального характеру 1975 р. http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/995_254

17. Віденська конвенція про право договорів між державами та міжнародними організаціями або між міжнародними організаціями 1986 р. http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/995_a04

18. Латеранські угоди між Святим Престолом та Італією 1929 р. http://vaticanstate.ru/lateranskie-soglasheniya/

19. Віденська конвенція про право міжнародних договорів 1969 р. http://zakon2.rada.gov.ua/rada/show/995_118

20. Віденська конвенція про правонаступництво держав щодо договорів 1978 р. http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/995_185

21. Віденська Конвенція про правонаступництво держав щодо державної власності, державних архівів та державних боргів 1983 р. http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/995_072

22. Європейська конвенція про громадянство 1997 р. http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/994_004

23. Угода про створення СНД 1991 р. http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/997_077

24. Рішення Ради глав держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав (про правонаступництво щодо договорів, які становлять взаємний інтерес, державної власності, державних архівів, боргів та активів колишнього СРСР) 1992 р. http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/997_230

25. УГОДА між Україною і Російською Федерацією про врегулювання питань правонаступництва стосовно зовнішнього державного боргу та активів колишнього Союзу РСР 1994 р. http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/643_055

26. Договір про правонаступництво щодо зовнішнього державного боргу та активів Союзу РСР 1991 р. http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/997_155

27. Угода про правонаступництво щодо державних архівів колишнього Союзу РСР 1992 г. http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/997_704

28. Акт проголошення незалежності України від 24.08.1991 http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/1427-12

29. Декларація про державний суверенітет України від 16.07.1990 http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/55-12

30. Закон України «Про правонаступництво України» від 12.09.1991 р. http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/1543-12

31. Закон України «Про міжнародні договори України» від 29.0.2004 р. http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/1906-15

32. Постанова Верховної Ради України «Про порядок ратифікації Угоди між Україною та Російською Федерацією про врегулювання питань правонаступництва щодо зовнішнього державного боргу та активів колишнього СРСР» від 19.02.1997 http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/86/97-%D0%B2%D1%80

33. Резолюция Генеральной Ассамблеи ООН «Территориальная целостность Украины» от 27.03.2014 № 68/262 http://www.un.org/en/ga/search/view_doc.asp?symbol=A/RES/68/262&Lang=R

 

 

Міжнародна судова практика

 

Консультативний висновок Міжнародного Суду ООН у справі щодо Косово від 22.07.2010 http://www.icj-cij.org/docket/files/141/15987.pdf

 

Рішення Європейського Суду з прав людини у справі «Ілашку та інші проти Молдови і Російської Федерації» від 08.07.2004 р. (справа про порушення прав людини на території Придністров’я) http://europeancourt.ru/resheniya-evropejskogo-suda-na-russkom-yazyke/ilashku-i-drugie-protiv-moldovy-i-rossii-postanovlenie-bolshoj-palaty-evropejskogo-suda/

 

(Если ссылки отсюда не грузятся, скопируйте их в адресную строку!)

 

Питання до дискусії




<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Структура среды | ЖАКЕРИЯ

Дата добавления: 2015-10-01; просмотров: 483. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Растягивание костей и хрящей. Данные способы применимы в случае закрытых зон роста. Врачи-хирурги выяснили...

ФАКТОРЫ, ВЛИЯЮЩИЕ НА ИЗНОС ДЕТАЛЕЙ, И МЕТОДЫ СНИЖЕНИИ СКОРОСТИ ИЗНАШИВАНИЯ Кроме названных причин разрушений и износов, знание которых можно использовать в системе технического обслуживания и ремонта машин для повышения их долговечности, немаловажное значение имеют знания о причинах разрушения деталей в результате старения...

Различие эмпиризма и рационализма Родоначальником эмпиризма стал английский философ Ф. Бэкон. Основной тезис эмпиризма гласит: в разуме нет ничего такого...

В эволюции растений и животных. Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений. Оборудование: гербарные растения, чучела хордовых (рыб, земноводных, птиц, пресмыкающихся, млекопитающих), коллекции насекомых, влажные препараты паразитических червей, мох, хвощ, папоротник...

Типовые примеры и методы их решения. Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно. Какова должна быть годовая номинальная процентная ставка...

Выработка навыка зеркального письма (динамический стереотип) Цель работы: Проследить особенности образования любого навыка (динамического стереотипа) на примере выработки навыка зеркального письма...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия