Студопедия — БОСНІЯ ТА ГЕРЦОГОВИНА У СКЛАДІ ОСМАНСЬКОЇ ІМПЕРІЇ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

БОСНІЯ ТА ГЕРЦОГОВИНА У СКЛАДІ ОСМАНСЬКОЇ ІМПЕРІЇ






Протягом ХVІ-ХVІІІ ст. політичний та соціально-економічний розвиток Боснії та Герцеговини уповільнюється. Тривалий час форми господарювання та управління, а також система суспільно-політичних відносин залишалися не­змінними порівняно з тим станом, що склався у другій поло­вині XV ст. внаслідок перетворення краю на одну з європей­ських провінцій Османської імперії.

Перехід Боснії під турецьку зверхність мав свої особливості, найважливіша з яких — його швидкість і практично цілковита відсутність опору боснійців. Дослідники схильні пов’язувати це з традиційною популярністю в жителів краю богомильства. На їхню думку, це було основною причиною небажання боснійців і герцеговинців брати участь у боротьбі християнського світу з мусульманським.

Цим же, як вважає більшість учених, пояснюється й той факт, що відразу після приходу турків чимало боснійських феодалів прийняли іслам, зберігши за собою внаслідок цього феодальні права, власність і привілеї.

Ця обставина справила величезний вплив на дальший роз­виток подій, визначивши специфіку боснійської ситуації по­рівняно зі станом справ на інших балканських землях. У Бос­нії та Герцеговині вищі стани населення відокремилися від більшості простого люду, котрий залишився вірним православ'ю, й перетворилися на відданого провідника турецької політики. При цьому було збережено феодальну організацію економічного та суспільно-політичного життя, що існувала до появи османів.

Поступово боснійські "беги" та "аги", зважаючи на відда­леність краю від імперського центру, домоглися високого сту­пеня самостійності, що, крім іншого, призвело до посилення експлуатації населення, яке мусило віддавати панові значно більшу частину виробленого продукту, аніж в інших частинах Оттоманської Порти (третину замість десятини).

Процес ісламізації згодом охопив й інші верстви населення Боснії та Герцеговини. Основною рушійною силою цього про­цесу було прагнення якнайкраще пристосуватися до нових умов життя; мотиви здебільшого мали суто побутовий харак­тер.

Боснія та Герцеговина, таким чином, від XVI ст. перетво­рилися не тільки на міжцивілізаційне прикордоння та об'єкт політичних інтересів кількох європейських держав (Австрія, Італія, Росія), а й на територію, всередині якої сформувалося оригінальне й неповторне поєднання етнічного та релігійно­го принципів.

З погляду адміністративного управління Боснія також ма­ла певну специфіку: містами та окремими районами краю ке­рували "капітани", влада яких передавалася у спадок, протя­гом тривалого періоду залишаючись у представників одних і тих самих родів. У місті Травник містилася резиденція вели­кого візира, котрий вважався верховним правителем провін­ції й головним провідником волі султана. У місті Сараєво розташовувався турецький гарнізон.

В міру того, як Османська імперія занепадала, водночас втрачаючи змогу впливати на розвиток ситуації у віддалених районах, роль візира ставала все менш і менш вагомою. На­прикінці XVIII ст. боснійські беги почали демонструвати від­криту непокору центральній владі, почуваючись практично незалежними від Порти.

•У 1831 р. спалахнуло повстання боснійських феодалів проти султана. Повстанці, очолювані капітаном Хусейном, здобули кілька перемог і розширили зону своїх дій на значну частину території краю. Незабаром, щоправда, османи придушили це повстання, однак сепаратистські виступи боснійських феода­лів відтоді вже не припинялися.

Останньою вдалою спробою здолати сепаратизм стала ка­ральна експедиція османів під проводом Омер-паші Латаса в 1851р., внаслідок якої значну частину боснійських бегів стра­тили, авторитет же султанської влади значно зріс. Здобувши воєнну перемогу, турки запровадили в Боснії дещо видозмі­нений режим управління, головне завдання якого полягало в посиленні ролі центру й обмеженні прав і свобод місцевих феодалів. На ключові адміністративні посади, зокрема, поча­ли призначати не корінних боснійців, а етнічних турків, біль­шість з яких приїздила зі Стамбула та інших частин Османсь­кої імперії.

Протягом другої половини 50-х і особливо активно в 60— 70-ті роки XIX ст. ситуація в Боснії та Герцеговині загострю­ється. Суперечності соціального та економічного характеру доповнювало й посилювало зростання сепаратистських наст­роїв серед місцевих можновладців.

В умовах украй несприятливого для Османської імперії між­народного становища та постійного тиску на неї провідних єв­ропейських держав вона була практично позбавлена можливос­ті взяти ситуацію в Боснії під контроль, унаслідок чого в червні 1875р. вибухнуло повстання в Герцеговині. В серпні того ж року воно перекинулося на територію Боснії.

Повстання мало передусім антитурецький характер, а та­кож виразну соціальну спрямованість. Важливою складовою повстання було протистояння християнства і ісламу: не ви­падково у Боснії повстанців очолили католицькі священики; закономірно й те, що значну підтримку повсталим надавав австрійський уряд.

Герцеговинське повстання стало визначною подією євро­пейської історії. Воно тривало й протягом 1876 р., приверну­вши до себе увагу майже всіх європейських країн. Спочатку Сербія і Чорногорія, а згодом (у квітні 1877 р.) і Росія вступи­ли у війну проти Туреччини.

Згідно зі Сан-Стефанським мирним договором Боснія та Гер­цеговина мали дістати самоврядний статус, а губернатором провінції мав призначатися тільки представник християнського світу, що фактично означало продовження руху в напрямі осла­блення зв'язків провінції з центральною владою в Стамбулі. Проте до практичної реалізації цього плану справа не дійшла, що пояснюється передусім впливом на ситуацію в Боснії та нав­коло неї міжнародного чинника, а також різноспрямованістю й суперечливістю цього впливу: в той час остаточно викрис­талізовується й оформлюється різниця в поглядах на розв'я­зання "східного питання" між Західною Європою і Росією. Провідну роль у житті Боснії та Герцеговини стала відігравати

Австро-Угорщина. Інші західноєвропейські держави визнали її претензії на роль визволительки балканських слов'ян з-під османської зверхності.







Дата добавления: 2015-10-02; просмотров: 470. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Методы анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия   Содержанием анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия является глубокое и всестороннее изучение экономической информации о функционировании анализируемого субъекта хозяйствования с целью принятия оптимальных управленческих...

Образование соседних чисел Фрагмент: Программная задача: показать образование числа 4 и числа 3 друг из друга...

Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Патристика и схоластика как этап в средневековой философии Основной задачей теологии является толкование Священного писания, доказательство существования Бога и формулировка догматов Церкви...

Основные симптомы при заболеваниях органов кровообращения При болезнях органов кровообращения больные могут предъявлять различные жалобы: боли в области сердца и за грудиной, одышка, сердцебиение, перебои в сердце, удушье, отеки, цианоз головная боль, увеличение печени, слабость...

Вопрос 1. Коллективные средства защиты: вентиляция, освещение, защита от шума и вибрации Коллективные средства защиты: вентиляция, освещение, защита от шума и вибрации К коллективным средствам защиты относятся: вентиляция, отопление, освещение, защита от шума и вибрации...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия