Студопедия — Висновки. Аналіз реалізації продукції грає неабияку роль в період ринкових відносин
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Висновки. Аналіз реалізації продукції грає неабияку роль в період ринкових відносин






 

Аналіз реалізації продукції грає неабияку роль в період ринкових відносин. Інвестиційний характер виробництва, його висока наукоємність, використання електронної техніки, інформаційних технологій, пріоритетність питань якості змінили вимоги до працівника, підвищили значущість творчого відношення до праці і високого професіоналізму.

Саме людський капітал, а не устаткування, виробничі запаси являються наріжним каменем конкурентноспроможності, економічного зростання та ефективності.

Від забезпечення підприємства кваліфікованими кадрами раціонального їх використання залежить організаційно – технічний рівень виробництва, імідж підприємства, його фінансова стабільність, усі економічні показники діяльності.

Отже, виходячи з розділу І, виробнича програма –це система адресних завдань з виробництва й доставки продукції споживачам у розгорнутій номенклатурі, асортименті, відповідної якості та в установлені терміни згідно з договорами поставки. Саме тому аналіз діяльності підприємства розпочинають з вивчення показників виробничої програми (плану виробництва і реалізації продукції).

З аналізу випливає, що в 2007 році майже в 2 рази збільшились дохід (виручка) від реалізації продукції, матеріальні затрати, фонд оплати праці.

Дебіторська заборгованість збільшилась на 1990,0 тис. грн. В цілому, помітно збільшились темпи росту по всіх показниках підприємства.

Виходячи з розділу ІІ, аналіз реалізації продукції проводиться кожен місяць, квартал, півріччя, рік.

В процесі аналізу необхідно з’ясувати причини утворення надпланових залишків на складах, несвоєчасної оплати продукції покупцями і розробити конкретні заходи щодо прискорення реалізації продукції й одержання виторгу.

Також, аналіз реалізації продукції тісно пов’язаний з аналізом виконання договірних зобов’язань з постачання продукції.

Проаналізувавши, можна зробити висновок, що відсоток виконання договірних зобов’язань (Кдз) розраховується діленням різниці між плановим обсягом відвантаження по договірних зобов’язаннях (Ппл) і його недовиконанням (Пн) на плановий обсяг (Ппл).

Отже, Кдз = 0,96 (%)

Наведений розрахунок показує, що за звітний рік план постачання виконано майже по всіх споживачах.

В звітному році недопоставлено хліба пшеничного магазину ”Надія”на 40 тис. грн., або на 23,5 %, а батонів магазину ”Вавітал” на 1 тис. грн., та магазину ”Каштан” на 4 тис. грн.

Слід додати, що важливим показником діяльності промислових підприємств є якість продукції. Її підвищення забезпечує економікою не лише трудових і матеріальних ресурсів, але й дозволяє більш повно задовольняти потреби суспільства.

З аналізу таблиці 1.3 випливає:

В цілому за місяць виконання плану перевиконано.

В першій декаді виконано плану на 101,81 %.

В другій декаді недовиконано плану на 94,54%.

В третій декаді перевиконано плану на 116,36 %.

К варіації = 0,0383.

А це в свою чергу значить, що випуск продукції по декадах відхиляється від графіка в середньому на 3,83 %.

Отже, для забезпечення більш повного задоволення потреб населення необхідно, щоб підприємство виконувало план не лише за загальним обсягом продукції, але і за асортиментом (номенклатурою).

Аналіз виконання плану з номенклатури базується на порівнянні фактичного і планового випуску продукції по виробах, що включенні в основний перелік (держзамовлення).

Також можна зробити висновок, що виконання плану з номенклатури базується на порівнянні фактичного і планового випуску продукції по виробах пшеничного і ”Дарницького” хліба, що включені в основний перелік.

В результаті проведеного аналізу фактичного випуску продукції від планового встановлено, що в звітному році вироблено продукції на 2026,4 тис. грн., або на 546,4 тис. грн., більше плану.

Проти 2006 року продукції вироблено на 1009,3 тис. грн. більше.

Темпи росту за 2007 рік склали 199,2 % (2026,4/1017,1х 100).

В 2007 році найбільше вироблено хліба ”Дарницького” – 1216,3 тис. грн., що складає 60 % від всього виробництва хліба та хлібопродуктів (1216,3/2026,4х100).

Саме він приніс найбільший дохід підприємству.

Виробництво хліба пшеничного займає 20,9 % від всього випуску кондитерських виробів на 22 тис. грн., хоча в порівнянні з 2006 роком їх вироблено на 36 тис. грн., більше.

Батони, булочки, торти та інші кондитерські вироби займають 19,1 % в загальному випуску та відповідно вони принесли менший прибуток за 2007 рік.

Кожне підприємство повинне постійно вишукувати резерви підвищення ефективності використання основних фондів.

Виявити ці резерви та контролювати виконання заходів щодо їх мобілізації і використання можна лише за допомогою глибокого системного економічного аналізу.

Отже, виходячи із аналізу випливає, що початкова вартість основних фондів збільшилась на кінець року на 114,7 тис. грн., а сума зношеності 24 тис. грн.

В результаті залишкова вартість на кінець року збільшилась на 93,3 тис. грн., і склала 190,8 тис. грн.

Це сприяло зменшенню зношеності (підвищенню ступеня придатності) 0,046.

Для обчислення технічного стану використовують узагальнюючі показники, такі як коефіцієнт придатності та зношеності на початок і кінець звітного періоду.

Коефіцієнт зношеності визначається як відношення суми зношеності за відповідний період до початкової вартості цих же основних фондів.

Цей коефіцієнт показує міру зношеності основних фондів, що перебувають в експлуатації тобто ту частину вартості фондів, яка перенесена на новостворений продукт.

Коефіцієнт придатності обчислюється як відношення залишкової вартості основних фондів до їх початкової вартості.

Виходячи з розділу ІІІ є внутрішні і зовнішні резерви.

Слід додати, що резервом підвищення прибутку є зниження адміністративних витрат і витрат на збут.

Отже, важливим фактором підвищення продуктивності праці є зниження трудомісткості продукції, оскільки зростання виробітку продукції відбувається насамперед завдяки впровадженню досягнень науки і техніки, механізації, автоматизації та вдосконаленню організації виробництва і праці.

 







Дата добавления: 2015-10-02; просмотров: 362. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Седалищно-прямокишечная ямка Седалищно-прямокишечная (анальная) ямка, fossa ischiorectalis (ischioanalis) – это парное углубление в области промежности, находящееся по бокам от конечного отдела прямой кишки и седалищных бугров, заполненное жировой клетчаткой, сосудами, нервами и...

Основные структурные физиотерапевтические подразделения Физиотерапевтическое подразделение является одним из структурных подразделений лечебно-профилактического учреждения, которое предназначено для оказания физиотерапевтической помощи...

Почему важны муниципальные выборы? Туристическая фирма оставляет за собой право, в случае причин непреодолимого характера, вносить некоторые изменения в программу тура без уменьшения общего объема и качества услуг, в том числе предоставлять замену отеля на равнозначный...

Метод архитекторов Этот метод является наиболее часто используемым и может применяться в трех модификациях: способ с двумя точками схода, способ с одной точкой схода, способ вертикальной плоскости и опущенного плана...

Примеры задач для самостоятельного решения. 1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P   1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P...

Дизартрии у детей Выделение клинических форм дизартрии у детей является в большой степени условным, так как у них крайне редко бывают локальные поражения мозга, с которыми связаны четко определенные синдромы двигательных нарушений...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия