Студопедия — Загальні та фізіологічні особливості.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Загальні та фізіологічні особливості.

каннибальские наклонности, она постоянно повторяла: «Ой, люблю — не могу, сейчас ее съем! Ой, сейчас надкушу!»

Но тут на подмогу приехали Катины родители, и молодую мамашу понесло в другую крайность. Она всегда страдала шопоголизмом — такая распространенная форма снятия напряжения. Пожалуй, это была основная страсть моей жены. Снимая стресс, она скупала кучу шмоток. Когда мы стали жить вместе, потребность в этом отпала. Но появилась Павлуша, и тут уж Катя развернулась на всю катушку! С той лишь разницей, что теперь покупала не себе.

Помню гору разбросанных по комнате детских распашонок, штанишек, чепчиков и ее виноватый вид:

— Ну не смотри так! Дети же быстро

растут, некоторые вещи она наденет всего один раз! Глянь, это она будет мишкой, а это плюшкой! А тут написано: «Я — папина дочка!» Это же так здорово, я не могла не купить!

Угрюмо на все это смотрел, закипая. Катя пыталась снять возникшее напряжение:

— Ну пойми, это же наш первый ребенок! Так хочется ее порадовать!

— Да ей все равно абсолютно, что ты на нее наденешь!

— Но нам-то не все равно! Посмотри, какой прикольный пупс, когда она одета вот в это, — и натягивала на сопротивляющуюся Павлушку костюм за костюмом.

К своему ужасу я не мог не признать, что пупс действительно получался

Информация взята из – http://7days.ru/caravan-collection/2012/12/ilya-lyubimov-tridtsat-pyat-shagov-k-beskonechnosti/38#ixzz30gkfMeWB

прикольный, — и тут до меня дошло! Ведь моя жена — девочка! Они все детство наряжают кукол, просто теперь у нее вместо пластмассового пупса — живой. И я выдохнул весь свой гнев: что же я мешаю Кате играть ее главную роль в жизни? Жена растворилась в этой роли полностью, несмотря на то, что уже спустя три месяца вместе с Павлушей отправилась на съемки и по сей день снимается бесконечно. Впрочем, как и я. Ведь нам надо отрабатывать купленные в долг квадратные метры.

Мы оба с удивлением обнаружили, что наша семья, наш дом — вещь несоизмеримо более важная и интересная, чем работа! Катя причащает дочь каждое воскресенье и в праздники и причащается сама, несмотря ни на какую занятость, усталость и желание с утра поспать. Что замечательно сказывается на

Павлуше — она удивительно улыбчивый, спокойный и общительный ребенок.

Есть очень тонкое ощущение, что этот человечек получился как бы иного состава, чем, к примеру, я или Катя. Замес иной. У Павлуши, вскормленной на Святом причастии, сил и возможностей больше. Одно дело, когда ты всю жизнь брел на ощупь, спотыкаясь на ухабах, не пропуская ни одной ямы, и к тридцати пяти годам начинаешь собственно жить, обнаружив нужное для взлета место. И совсем иное, когда человек сразу начинает жить на взлетной полосе.

Это как если бы некие существа, которые ходят по земле, родили ребенка, который сможет не только ходить, но и летать! И они с радостью смотрят на подрастающего птенца, который в свое время распахнет крылья

Информация взята из – http://7days.ru/caravan-collection/2012/12/ilya-lyubimov-tridtsat-pyat-shagov-k-beskonechnosti/39#ixzz30glUfdtf

Загальні та фізіологічні особливості.

 

Змн.
Арк.
№ докум.
Підпис
Дата
Арк.
 
 
Розроб.
Миронова Ю.О
Перевір.
Черних С.В
Реценз.
 
Н. Контр.
 
Затверд.
 
1.Загальні та фізіологічні особливості.  
Літ.
Аркушів
 
ДДАУ
Рицина (Ricinus communis L.), олійна рослина з родини молочаюватих; походить з Африки, в Україні вирощується з 1920-х pp. В ядрі насіння є до 55% олії. Рицинову олію використовують у медицині (проносне тощо), авіації, хім., текстильній, поліграфічній, електротехн., парфюмерній та ін. видах промисловості

Господарське значення. В насінні рицини накопичується 50 -55 % олії. Вона містить 81 —96 % гліцеридів рицинолевої кислоти, яку не виявлено в інших оліях.

Рицинова (касторова) олія належить до групи невисихаючих (з йодним числом 82 - 86), дуже в'язка, слабко розчиняється в бензині та інших органічних розчинниках, не застигає при низьких температурах (мінус 12 - 18 °С), спалахує при високих температурах (плюс 300 - 310 °С). Тому вона є неперевершеним за якістю мастильним матеріалом, особливо для авіаційних моторів і механізмів, що працюють у складних умовах півночі.

Рицинову олію використовують у різних галузях промисловості, а також в медицині для виготовлення ліків.

Олію одержують з насіння рицини гарячим або холодним пресуванням. Гаряче пресування забезпечує більший вихід олії, проте якість її гірша, бо в олію з насіння потрапляють отруйні речовини — дуже токсичний білок рицин та алкалоїд меншої токсичності — ри-цинін. Тому така олія придатна тільки для технічних потреб. Для виготовлення ліків використовують касторову олію, відпресовану холодним способом. Давно відома касторова олія в медицині як проносний засіб.

Макуха рицини отруйна незалежно від способу виготовлення і для годівлі тварин (крім лисиць) без спеціальної обробки (детоксикації) непридатна. Вона містить близько 45 % білка і є цінною сировиною для виготовлення клею, який використовують у деревообробній та інших галузях промисловості. У сільському господарстві з рицинової макухи виготовляють

 

 

принади для шкідників та вносять її в ґрунт як добриво (містить близько 7 % азоту та 1,7 % фосфорної кислоти).

Змн.
Арк.
№ докум.
Підпис
Дата
Арк.
 
 
У стеблах рицини багато калію та інших поживних речовин, тому при заорюванні їх в подрібненому вигляді значно підвищується родючість ґрунту.

Листя рицини можна використовувати для вигодовування деяких видів шовкопряду (ері), які виробляють жовте волокно.

Походження. Рицина походить з Африки. Ще в глибоку давнину її почали вирощувати в Єгипті, звідки вона поширилася в Азію, Америку, Європу.

Світова площа посівів рицини становить близько 1,5 млн га, найбільше їх у Бразилії, Індії, Таїланді та інших країнах тропічного поясу. З країн помірного клімату рицину висівають у Китаї, Ірані, Туреччині, Югославії, Румунії, Болгарії.

В Україні рицину почали вирощувати з часів радянської влади. Площі посівів було доведено до 110-120 тис. га. Зосереджуються вони в південних областях України: Херсонській, Запорізькій, Ми­колаївській, Одеській, Дніпропетровській та АР Крим.

Урожайність рицини в Україні при застосуванні високої агротехніки досягає 8—14 ц/га і більше, а в умовах зрошення зростає у два-три рази.

Морфобіологічні та екологічні особливості. Рицина (Ricinus com-munis) належить до роду Ricinus, родини молочайних (Euphor-biaceae). У країнах з тропічним та субтропічним кліматом вона росте й розвивається як багаторічна рослина з деревоподібним стеблом до 10 — 12 м заввишки та 20 см в діаметрі. Тривалість життя її тут досягає 10 років. У районах з помірним кліматом (південь України) рицину вирощують як однорічну рослину 1 — 3 м заввишки (рис. 55).

Рід Ricinus поділяється на три види: дрібноплідний (Ricinus mi-crocarpus g. Pop.), крупноплідний (Ricinus macrocarpus g. Pop.) і за-нзибарський (Ricinus sancibarinus g. Pop.). Найбільше поширені в Україні дрібноплідний і крупноплідний види. Кожен з цих видів поділяють на підвиди й екотипи. В Україні вирощують рицину двох підвидів: персидського (Ricinus microcarpus ssp. persicus g. Pop.) і сангвінеус (Ricinus macrocarpus ssp. sanguineus g. Pop.).

Насіння сортів персидського підвиду починає проростати при 8—10 °С, у більш теплолюбного підвиду сангвінеус — при 12 — 13 °С.

Змн.
Арк.
№ докум.
Підпис
Дата
Арк.
 
 
В польових умовах сходи при температурі ґрунту 10 — 12 °С з'являються через 20 — 25 днів, при 14 — 16 °С — через 12 — 14, а при 18 - 20 °С — через 9-11 днів.

Сходи рицини гинуть при мінус 1 °С, а осінні заморозки мінус З °С гублять дорослі рослини.

В умовах Степу України рицина до настання осінніх заморозків встигає достигнути.

Рицина — короткоденна світлолюбна рослина. Нестача світла у фазі 2 — 3 листків (період формування генеративних органів) негативно позначається на її продуктивності. Затінення сходів бур'янами, а також взаємозатінення затримує формування репродуктивних органів. Тому дуже важливо своєчасно сформувати оптимальну кількість рослин на площі та вчасно знищувати бур'яни.

Рицина погано витримує як ґрунтову, так і повітряну посуху. Для формування середнього врожаю рицини потрібно, щоб за період вегетації випало не менше 180 — 200 мм опадів. Найбільшої кількості води рослини потребують у фазі цвітіння та наливу насіння. У цей період, який у рицини є критичним, під час посухи відмирає листя, обпадають квітки та коробочки.

Оптимальна вологість ґрунту по періодах вегетації коливається в межах 70 - 80 - 70 % НВ, транспіраційний коефіцієнт — від 300 до 630.

Рицина вибаглива до умов мінерального живлення. За виносом поживних речовин вона в 2 — 4 рази перевершує озиму пшеницю. З утворенням 1 т насіння вона виносить з ґрунту 64 — 68 кг азоту, 14 — 20 кг фосфору і 52 — 56 кг калію. Більше поживних речовин рицина засвоює в другій половині вегетації.

Рицина добре росте на ґрунтах родючих, достатньо аерованих, з нейтральною реакцією, легких і середніх за механічним складом і погано — на засолених, глинистих, заболочених.

 

Сорти рицини, районовані в Україні: ВНІІМК 165 поліпшений, Громада, Донська крупнокістна, Кубанська 15, Хортицька 1, Щер-бинівська та ін.

Технологія вирощування. На півдні України кращим місцем для рицини в польових сівозмінах є ланки: пар чорний — пшениця озима — рицина та кукурудза на силос — горох — рицина. Не рекомендується сіяти рицину після соняшнику та кукурудзи на зерно.

Змн.
Арк.
№ докум.
Підпис
Дата
Арк.
 
 
Удобрення. Одним з важливих засобів підвищення врожаїв рицини є внесення мінеральних добрив. Досить ефективним є припосівне внесення мінеральних добрив, найбільший приріст урожаю забезпечує норма N10P20. За посушливого клімату степової зони України та підвищеного вмісту у ґрунтах калію під зяблеву оранку вносять переважно азотні й фосфорні добрива в нормі N40-60P60-90. Збільшення норм добрив на незрошуваних землях дає незначні прирости врожаю і окупність їх при цьому зменшується.

Обробіток ґрунту. Основний обробіток ґрунту під рицину проводять з урахуванням попередника та необхідності знищення багато- і однорічних бур'янів, а також запобігання водній та вітровій ерозії ґрунту.

На полях, засмічених однорічними бур'янами, проводять 2 — 3 дискових лущення стерні на глибину 6 — 8 або 8—10 см. Перший раз обробляють ґрунт лущильниками відразу після збирання попередника, наступні — в міру з'явлення бур'янів. На зяб орють у другій половині вересня — першій половині жовтня на глибину 25 — 27 см.

На полях, засмічених коренепаростковими бур'янами, застосовують систему пошарового обробітку ґрунту за допомогою культиватора (КПШ-9 або КПЭ-3,8) на глибину 6 - 8 та 10-12 см. Після повторного відростання бур'янів орють плугами з передплужниками на глибину 30 — 32 см, а на ґрунтах з невеликим гумусовим горизонтом — на всю глибину орного шару.

Найповнішого знищення багаторічних бур'янів досягають у системі зяблевої підготовки ґрунту з використанням гербіциду 2,4-Д. Його вносять у нормі 1,5 — 2 кг/га д. р. після лущення при масовому відростанні бур'янів. Поле, оброблене гербіцидом 2,4-Д, орють не раніш як через 10 - 15 днів.

 

 

На ерозійно небезпечних ділянках найефективнішим способом обробітку ґрунту під рицину є розпушування плоскорізами із залишенням стерні на поверхні ґрунту. Система протиерозійних обробітків складається з 2 - 3 мілких (на 8-10 або 10 - 12 см) розпушувань ґрунту культиваторами-плоскорізами (КПШ-5 або КПШ-9) та глибокого (на 25 см) безвідвального розпушування за

допомогою плос-коріза-глибокорозпушувача (КПГ-250 або КПГ-150).

Змн.
Арк.
№ докум.
Підпис
Дата
Арк.
 
 
При плоскорізному обробітку треба обов'язково застосовувати високоефективні гербіциди, без внесення яких посіви рицини значно забур'янюються.

На ґрунтах, які мають сприятливі фізичні властивості, та на чистих від бур'янів полях рицина, як правило, мало реагує на зміну глибини та спосіб основного обробітку ґрунту. Лише за достатнього зволоження та відсутності повітряної посухи глибока оранка на 30 - 32 см забезпечує приріст урожаю на 10 - 12 % порівняно з урожаєм за звичайної оранки на 22 — 25 см. Поглиблення орного шару чорноземних ґрунтів під рицину більше ніж на 30 см неефективне, оскільки урожай при цьому не підвищується, а затрати праці й засобів зростають.

Весняний обробіток ґрунту. Основним завданням весняної підготовки ґрунту є максимальне збереження запасів води в ньому, забезпечення сприятливих умов для загортання насіння на потрібну глибину та очищення поля від бур'янів.

Таким чином, передпосівну підготовку ґрунту під рицину слід проводити залежно від фізичного стану ґрунту та його забур'яненості. Коли поле не засмічене багаторічними бур'янами, як прави­ло, проводять ранньовесняне боронування та одну передпосівну культивацію. На ґрунтах, які переущільнюються до весни, на погано виораному брилистому зябу, а також на полях, дуже засмічених падалицею озимих культур або коренепаростковими бур'янами, застосовують дві культивації — ранньовесняну та передпосівну на глибину загортання насіння.

У боротьбі з бур'янами використовують також гербіциди — тре-флан і нітран. Ці препарати знищують як односім'ядольні (просо куряче, мишій зелений), так і двосім'ядольні бур'яни (щириця біла й загнута, лобода біла, курай, березка польова та ін.). Оптимальна норма трефлану й нітрану на легких ґрунтах 6, а на середніх і важких — 8 кг/га за препаратом. Якщо гумусу в ґрунті більше 5 %, зазначені норми можна збільшити на 1 кг/га.

Вносять гербіциди під передпосівну культивацію або через 5-7 днів після сівби рицини з одночасним загортанням препарату у ґрунт важкою бороною у два сліди. Коли затримується загортання трефлану або нітрану в ґрунт навіть на 10 — 15 хв, ефективність їх різко зменшується, бо вони швидко випаровуються і розкладаються на сонячному світлі.

Змн.
Арк.
№ докум.
Підпис
Дата
Арк.
 
 
Сівба. Для сівби використовують кондиційне (рН 1 — 3) насіння районованих і перспективних сортів або гібридів першого покоління (F1), схожість якого не менше 80 %, чистота 98 %. Перед висіванням насіння піддають сонячно-повітряному обігріванню і протруюють бенлатом (2 кг/т) чи іншими протруювачами, застосовуючи спеціальні потруювальні машини АПС-4, ПСШ-3, ПСШ-5.

Оптимальним є строк сівби рицини, коли ґрунт на глибині загортання насіння прогрівається до 8 — 10 °С і спостерігається подальше потепління.

Норма висіву насіння рицини залежить від рекомендованої густоти рослин на 1 га посіву. Оптимальною густотою рослин на час збирання урожаю вважається: для середньогалузистих сортів — 50 — 60, сильно галузистих — 30 — 40 тис./га.

З урахуванням польової схожості насіння та можливого пошкодження рослин у період вегетації норму висіву схожого насіння збільшують проти оптимальної густоти посіву на 15 — 20 %.

Сіють рицину сівалками СУПН-8, СУПН-12 або СПЧ-6М в агрегаті з тракторами МТЗ-80, ЮМЗ-6, Т-70С при ширині міжрядь 70 см, а також спареними сівалками в агрегаті з тракторами Т-150, ДТ-75М. Глибина загортання насіння на ґрунтах важкого механічного складу у вологу весну 6 — 8 см, на легких ґрунтах у суху погоду — на 10 - 12 см.

Тривалість оптимального строку сівби рицини для одного поля — один-два дні, для господарства 5-6 днів. Розрив між передпосівною культивацією і сівбою — не більше одного дня.

Швидкість руху агрегату під час сівби сівалкою СУПН-8 становить 6-8, сівалкою СПЧ-6М — 5-6 км/год.

Догляд за посівами. Після сівби рицини, незважаючи на з'явлення сходів, починають догляд за посівами, захист їх від забур'янення із застосуванням до- і післясходових боронувань. Опти­мальним строком проведення досходових боронувань вважається початок проростання бур'янів (фаза ниточки). Боронують поле упоперек посіву при швидкості руху агрегату 5 — 6

км/год зубовими боронами у період, коли насіння рицини проросло, але паростки знаходяться на 5 — 6 см нижче поверхні ґрунту. Оптимальна глибина боронування 4 — 5 см.

Змн.
Арк.
№ докум.
Підпис
Дата
Арк.
 
 
При утворенні щільної ґрунтової кірки після великих дощів на важких ґрунтах доцільно провести поверхневе розпушування голчастими дисками КЛТ-28, встановленими на просапний культиватор.

Іноді застосовують досходову суцільну (сліпу) культивацію з використанням парових культиваторів. Проведення її допускається тоді, коли насіння рицини утворило корінець не довше 1,5 см.

У післясходовий період при потребі сходи боронують і проводять міжрядні культивації. Боронувати сходи рицини слід у фазі 2-3 справжніх листків у денні години (коли зменшується тургор і рослини стають менш ламкими) легкими або середніми боронами впоперек рядків із швидкістю руху агрегату не більше 4 км/год.

При дворазовому боронуванні посівів (до сходів та після сходів) за сприятливих умов гине до 90 % сходів однорічних бур'янів.

Для першої культивації міжрядь (у фазі 2-3 листків) культиватор обладнують просапними борінками КЛТ-38, які встановлюють по рядках посіву.

Кількість культивацій міжрядь залежить від забур'яненості посіву. На чистих полях обмежуються однією культивацією на глибину 8—10 см, на забур'янених повторюють культивації. Незалежно від засміченості посіву міжряддя обов'язково обробляють на середніх та важких за механічним складом ґрунтах.

Зрошення. Рицина добре реагує на зрошення і за умов правильного режиму поливів продуктивність її підвищується в 2 — 3 рази і більше, при цьому значно зростає вміст жиру в насінні.

 

В умовах зрошення найпридатніші сорти ті, які рано починають галузитись.

Кращим місцем рицини в польових зрошуваних сівозмінах є ланки: кукурудза молочно-воскової стиглості — озима пшениця — рицина; люцерна — озима пшениця — рицина; горох — озима пшениця — рицина.

 

Удобрення. На зрошуваних землях рицина добре реагує на мінеральні добрива. Найбільший коефіцієнт їх використання забезпечує внесення під рицину повного або азотного і фосфорного добрив у співвідношенні N: P2O5: K2O як 1: 1,5: 1. Азотні й фосфорні добрива на зрошуваних землях вносять у нормі N60-80P90-120. Калійні добрива малоефективні, тому що рицина
Змн.
Арк.
№ докум.
Підпис
Дата
Арк.
 
 
добре використовує природні запаси калію з ґрунту. Під час сівби в рядки вносять по 0,5 ц/га гра­нульованих азотних і фосфорних добрив.

Підживлення рицини ефективне тільки до цвітіння, тому проводять його одночасно з першим розпушуванням міжрядь. Для цього краще використовувати амофос по 30 - 40 кг/га в перерахунку на оксид фосфору (Р2О5).

Обробіток ґрунту. Зяблеву оранку під зрошувану рицину треба проводити на глибину 27 — 30 см. Приріст урожаю порівняно з урожаєм за звичайної оранки (на 20 — 22 см) становить 1,7 ц/га.

Дуже ефективне на чорноземах південних солонцюватих щілювання зябу. Приріст урожаю після цього агрозаходу досягав 3 ц/га (16 %) від звичайної оранки і 4 ц/га (19,4 %) — від глибокої. Щілини нарізають упоперек напрямку оранки через 70 — 140 см на глибину 55 - 60 см.

Навесні за нормального доспівання ущільненого ґрунту і значної забур'яненості падалицею озимих культур проводять першу культивацію чизель-культиватором на глибину 14 — 16 см з одночасним коткуванням кільчасто-шпоровим котком безпосередньо перед сівбою рицини на глибину загортання насіння.

При повільному доспіванні перезволоженого ґрунту на чистих від бур'янів та вирівняних з осені полях можна обмежитись ранньовесняним боронуванням та однією передпосівною культивацією.

Важливе значення для формування доброго врожаю має густота посіву. Для малогіллястих сортів (ВНІІМК 165 поліпшена, Донська крупнокістна) оптимальна густота його 40 — 50 тис./га рослин, а для дуже гіллястих (Червона) 20 — 30 тис./га.

Великі врожаї насіння можливі тільки при дотриманні оптимального режиму зрошення та високого рівня агротехніки.

Поливи рицини приурочують до трьох основних періодів вегетації: перший — утворення центральних китиць; другий — цвітіння центральних і бічних китиць; третій — наливання і достигання насіння бічних китиць. У перший період поливають один раз; у другий 2 — 3 і в третій 1 — 2 рази. Припиняють поливи наприкінці серпня.

Змн.
Арк.
№ докум.
Підпис
Дата
Арк.
 
 
У роки з посушливою весною дощування починають рано у фазі 4 — 5 листків. Поливні норми до цвітіння становлять 350 — 400 м3/га, у період цвітіння 400 — 500 і під час достигання насіння 300 — 400 м3/га. Усього за вегетацію рицину поливають, залежно від кількості опадів, 3-5 разів.

Найбільша продуктивність посівів забезпечується при дотриманні поливами передполивної вологості активного шару ґрунту (0 — 70 см) до цвітіння не менше 70 %, під час цвітіння центральних і бічних китиць першого порядку — не менше 80 % і в період наливання зерна — достигання насіння — 65 — 70 % НВ. Залежно від забезпеченості вологою рослин загальна витрата води на посівах рицини коливається від 3600 до 4600 м3/га.

Поливають посіви рицини дощувальними агрегатами «Кубань», «Днепр», «Фрегат» ДДА-100М.

Десикація. Достигання і збирання врожаю рицини прискорюється висушуванням рослин на пні (десикацією) за допомогою хімічних речовин. Цей агрозахід дає змогу повністю механізувати процес збирання, підвищити продуктивність комбайнів у 1,5 — 2 рази, отримати додатково 1,5-2 ц/га насіння за рахунок скорочення втрат і значно зменшити затрати праці та коштів на післязбиральну дообробку насіння.

На неполивних посівах віддають перевагу таким десикантам, як хлорат магнію 60 %-й (15 — 20 кг/га залежно від висоти та облистне-ності рослин), гербіцид групи 2,4-Д (3 — 4 кг/га), реглон (3 — 5 л/га) або суміш хлорату магнію (10 кг/га) з гербіцидом 2,4-Д (1,5 - 2 кг/га за препаратом).

Десикацію проводять з вертольотів МІ-2 або Ка-26, літака Ан-2 або обприскувачами ОПШ-15, ПОМ-630. Витрата робочої рідини при авіаобприскуванні — 100, при наземному — 200 — 250 л/га. Найбільша і швидка дія десикантів виявляється при температурі повітря під час обробки посівів 16 - 18 °С.

Обприскують рослини у фазі повного достигання насіння центральних китиць. Через 5 — 7 днів після десикації починають збирати врожай.

Збирання — трудомісткий і складний етап у виробництві рицини. У сортів, коробочки яких при достиганні розтріскуються, китиці зрізають вручну при побурінні третини їх, звозять ворох на тік, розстеляють шаром в одну китицю. На току насіння під дією сонця висипається, його очищають і затарюють для зберігання. Сорти рицини з коробочками, які не розтріскуються, збирають

Змн.
Арк.
№ докум.
Підпис
Дата
Арк.
 
 
однофазним способом рицинозбиральним комбайном ККС-6, при цьому отримують близько 80 % чистого насіння і до 20 % коробочок.

Найсприятливіші умови збирання, коли вологість оболонки насіння не перевищує 12 %.

Насіння в основному бункері комбайна ККС-6 при збиранні в оптимальні строки має чистоту 90 — 96 %, вологість 10 — 12 %, трети-нок — до 8, пошкодженого й шеретованого насіння — до 5 і сміття 5 - 6 %. Насіння товарних посівів без додаткової доробки здають на заготівельні пункти. Зібраний насінний матеріал потребує доведення до посівних кондицій.

Зелені коробочки з другого бункера комбайна містять 15 - 25 % домішок сміття і мають високу вологість (до 30 — 40 %). Такий ворох до сушіння та обмолоту треба очистити від грубих домішок. Для цього використовують очисник вороху ОВП-20А, а також повітряно-сонячний (на току) і штучний способи сушіння насіння й коробочок. За повітряно-сонячного сушіння ворох розміщують на площадках (краще заасфальтованих, відкритих для дії вітру і сонця) шаром 10 — 15 см і не менше двох разів на день перелопачують вручну або ворушилкою ВН-6. Сушіння ефективне при відносній вологості повітря не вище 60 %. Тривалість його залежно від початкової вологості й погоди становить 3—10 днів. Для штучного сушіння застосовують теплогенератори ТГ-150, ВПТ-300, ВПТ-400, ТАУ-0,75.

Температура теплоносія під час сушіння насінної рицини має бути близько 35 - 40, товарної 65 - 75 °С. Через кожні 1,5 - 2 год ворох продувають протягом 15 — 20 хв атмосферним повітрям. Тривалість сушіння за активного вентилювання підігрітим повітрям залежно від початкової вологості товарної рицини 5 — 20, насінної 10 — 30 год.

Сортують насінну рицину на очисних машинах ОС-4,5А, ОВА-1,0, СВУ-5, «Петкус-Гігант» та ін. Сорти рицини за розмірами насіння умовно поділяють на три групи: дрібно-, середньо- і круп-нонасінні.

Технологія післязбиральної доробки насінної рицини трудомістка й не завжди забезпечує одержання кондиційного насіння. Його посівні якості погіршуються внаслідок самозігрівання вороху та пошкодження насіння під час багаторазового проходження через сортувалку.

Розроблено сушильно-очисну лінію для обробки насіння рицини, яка поєднує в один процес його очищення, сушіння й сортування.

Змн.
Арк.
№ докум.
Підпис
Дата
Арк.
 
 
До її складу входять машини ЗАВ-10.30.000, СВУ-5А, ПСС-2,5, су­шарка та норії конструкції ВНДІОК. Вона забезпечує доведення насіння до посівного стандарту.

 


Змн.
Арк.
№ докум.
Підпис
Дата
Арк.
 
44РФ 091.000.000.ПЗ  
Розроб.
Миронова Ю.О
Перевір.
Черних С.В
Реценз.
 
Н. Контр.
 
Затверд.
 
2.Технологічна оцінка зерна
Літ.
Аркушів
 
ДДАУ
2.Технологічна оцінка зерна

 

Сорти рицини поділяють на дві групи: із коробочками, які роз-тріскуються, і дрібним насінням (маса 1000 штук насіння 150...300 г) та з коробочками, які не розтріскуються, і крупним насінням (маса 1000 штук насіння 700...800 г). Сорти з розтріскуємими коробочками збирають в 3...4 прийоми по ходу дозрівання китиць, зрізуючи їх з наступним обмолочуванням на токах. Сорти з нерозкриваємими ко-робочками можна збирати комбайнами з наступним обмолочуванням на спеціальних молотилках.

Врожайність рицини досягає 15 ц/га, вегетаційний період 110... 120 днів, вихід олії 4,2...6,4 ц/га. Олійність насіння рицини становить від 40 до 60 %, в ядрі - 52,2...72 %. Вміст оболонки в насінні 22,7 %. Крім олії. в насінні міститься 17 % білкових речовин, представлених в основному глобулінами і альбумінами, 10... 12 % безазотистих екстра-ктивних речовин і приблизно 18 % клітковини. До білкових речовин відноситься мало вивчений токсальбумін - рицин, що локалізується в ендоспермі і зародку (накопичується до 2...3 % від маси насіння). Смертельною дозою для дітей є вживання 6 насінин рицини, для до-рослих - 20. У тваринних організмах рицин гальмує синтез білку, ви-кликаючи незворотну модифікацію рибосом, які втрачають здатність синтезу пептидних ланцюгів.

В насінні і в інших органах рицини міститься алкалоїд рицинін (від 0,1 до 1 %). Рицинін відноситься до групи піридинових алкалої-дів. Інтенсивне утворення рициніну починається з 4 доби проростан-ня насіння рицини і до 8 доби зростає у 12 разів. Алкалоїд рицинін добре розчиняється у воді і спирті, погано - в ефірі і бензолі. Для лю-дини рицинін мало токсичний.

Незважаючи на те, що насіння рицини після руйнування коро-бочок проходить очищення, в сировині завжди присутня незначна кількість кусочків коробочок і оболонки насіння, а також незріле, об-рушене і розчавлене насіння.

 

Змн.
Арк.
№ докум.
Підпис
Дата
Арк.
 
 
До сміттєвих домішок в насінні рицини відносять весь прохід через сито діаметром 3 мм, до олійних - насіння рицини, обрушене частково чи повністю, бите, проросле, приморожене (зморщене), не-дозріле насіння, зіпсоване самозігріванням, висушуванням, заплісні-віле - зі зміненим кольором ядра від жовтого до темно-коричневого.

 

 


 

Змн.
Арк.
№ докум.
Підпис
Дата
Арк.
 
44РФ 091.000.000.ПЗ  
Розроб.
Миронова Ю.О
Перевір.
Черних С.В
Реценз.
 
Н. Контр.
 
Затверд.
 
3.Технологічна оцінка зерна
Літ.
Аркушів
 
ДДАУ
3.Технологічні властивості та вимоги, що ставляться галузями промисловості до зерна.

 

На підприємствах, заготовляють рицину, прийом іобробку її слід передбачати в окремо розташованихсховищах, на спеціалізованих лініях, щоб виключитиможливість потрапляння одиничних насіння рицини в партіїзерна інших культур.

Розрахункової період заготовок рицини Пр = 30 діб.Коефіцієнт добової нерівномірності надходженнярицини Кс = 2,4.Коефіцієнт нерівномірності надходженнярицини Кч = 1,7.

Поправочний коефіцієнт з урахуванням об'ємної масирицини для операцій з прийому насіння приймати 0,4; сумішікоробочок і трепанок з обмолочені насінням - 0,3.

При вологості більше 9% і змісті смітної домішки більш10% слід вводити додатковий понижуючий коефіцієнт0,8.

.Принципову технологічну схему обробкирицини на хлібоприймальних підприємствах сдив.табл. 3

. Продуктивність ліній для прийому та післязбиральноїобробки рицини визначається продуктивністюобладнання для сушіння рицини.

. Сушку рицини рекомендується здійснювати придопомоги установок для вентилювання зерна і в камернихсушарках. Для сушки рицини рекомендуються вентильованібункера з радіальним поширенням повітря (БВ-25, К-878) ззастосуванням топкових агрегатів ТАУ-0, 75, ТАУ-1, 5..

 

 

Змн.
Арк.
№ докум.
Підпис
Дата
Арк.
 
 
Кількість бункерів визначати виходячи зпродуктивності одного бункера при сушінні рицини і коефіцієнта використання за часом за таблицею:3

Вологість рицини тривалість сушки, ч   продуктивність, т / ч   коефіцієнт використання за часом   продуктивність, т / добу  
До 10   3,2 0,7 54,0
10-15   1,5 0,8 29,0
15-20   1,3 0,9 28,0

 

Продуктивність і кількість обладнання длясушки рицини визначати з умов сушки всієї надходитьрицини до стану стійкого в зберіганні з розрахункусередньодобового надходження.

. Продуктивність і кількість необхідногообладнання для поділу купи рицини на фракції,очищення насіння після сушки визначають по середньодобовимнадходженню з урахуванням характеру і величини засміченості,наведених

 


 

Змн.
Арк.
№ докум.
Підпис
Дата
Арк.
 
 
в табл. 4

Показники якості рицини кількість надходить рицини,%
Сухі та середньої сухості вологістю до 7% включно __________
вологістю від 7 до 9%  
Вологістю від 9 до11 %  
Вологість від 11 до 15 %  
Вологість від 15 до 20 %  
вище 20 % ___________
засміченістю до 2% ___________
засміченістю від 2 - 4%  
засміченістю від 4 - 10%  
Вище 10 %  

 


 

Змн.
Арк.
№ докум.
Підпис
Дата
Арк.
 
44РФ 091.000.000.ПЗ  
Розроб.
Миронова Ю.О
Перевір.
Черних С.В
Реценз.
 
Н. Контр.
 
Затверд.
 
4.Показний якості насіння
Літ.
Аркушів
 
ДДАУ
4.Показники якості насіння.

 

Середній склад насіння і плодів рицини, що надходить на пере-робку, наведено в Таблиці.

Таблиця№1. Склад насіння і плодів рицини, що надходить на переробку




<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Остановил гаишник, я произнес волшебные слова «У меня дочь родилась!» — и был отпущен. Просто лопался от гордости, с наслаждением транслируя всем и вся эту новость. | 

Дата добавления: 2015-10-02; просмотров: 473. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Сосудистый шов (ручной Карреля, механический шов). Операции при ранениях крупных сосудов 1912 г., Каррель – впервые предложил методику сосудистого шва. Сосудистый шов применяется для восстановления магистрального кровотока при лечении...

Трамадол (Маброн, Плазадол, Трамал, Трамалин) Групповая принадлежность · Наркотический анальгетик со смешанным механизмом действия, агонист опиоидных рецепторов...

Мелоксикам (Мовалис) Групповая принадлежность · Нестероидное противовоспалительное средство, преимущественно селективный обратимый ингибитор циклооксигеназы (ЦОГ-2)...

Плейотропное действие генов. Примеры. Плейотропное действие генов - это зависимость нескольких признаков от одного гена, то есть множественное действие одного гена...

Методика обучения письму и письменной речи на иностранном языке в средней школе. Различают письмо и письменную речь. Письмо – объект овладения графической и орфографической системами иностранного языка для фиксации языкового и речевого материала...

Классификация холодных блюд и закусок. Урок №2 Тема: Холодные блюда и закуски. Значение холодных блюд и закусок. Классификация холодных блюд и закусок. Кулинарная обработка продуктов...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия