Студопедия — Типове завдання модульної контрольної роботи за змістовним модулем 2
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Типове завдання модульної контрольної роботи за змістовним модулем 2






 

Відмітьте правильні, на Вашу думку, відповіді:

1. Організація укладання договорів в екологічному праві покладається на:

а) Кабінет Міністрів України;

б) Національне агенство екологічних інвестицій;

в) державний орган охорони культурної спадщини;

г) юридичний відділ підприємства, установи, організації;

д) нотаріат;

е) громадські об’єднання.

 

2. Функціонально-правове забезпечення реалізації договорів в екологічному праві здійснюється за допомогою:

а) екологічного прогнозування;

б) екологічної стандартизації та нормування;

в) екологічного ліцензування;

г) розподілу і перерозподілу природних ресурсів;

д) ведення природоресурсових кадастрів.

 

3. Економічними засобами забезпечення договорів в екологічному праві є:

а) ціна договору;

б) економічні санкції за неналежне виконання договірних зобов’язань;

в) екологічне страхування;

г) екологічний аудит;

д) стимулювання належного виконання договірних зобов’язань;

е) збори за забруднення навколишнього природного середовища.

 

4. Обов’язковими елементами процедури укладання договорів в екологічному праві є:

а) проведення конкурсу (тендеру) на видачу дозволу на використання природних ресурсів;

б) погодження зі спеціально уповноваженими органами державної виконавчої влади та місцевого самоврядування;

в) реєстрація договорів у встановленому порядку;

г) опублікування змісту договорів на сайті Кабінету Міністрів України.

 

5. Еколого-економічна відповідальність в галузі реалізації договорів в екологічному праві виконує функції:

а) стимулюючу;

б) компенсаційну;

в) імперативну;

г) превентивну;

д) каральну;

е) іншу, вкажіть, яку.

 

6. Для сфери правового регулювання використання та охорони природних ресурсів характерними договорами є:

а) договори оренди;

б) договори концесії;

в) договори підряду;

г) договори комісії;

д) договори поставки;

е) договори застави.

 

7. Для сфери правового регулювання забезпечення екологічної безпеки характерними є:

а) договір страхування відповідальності за шкоду, заподіяну навколишньому природному середовищу;

б) договір на виконання проектних, вишукувальних, експертних, інформаційних та інших робіт;

в) договір на перевезення небезпечних вантажів;

г) договір на викиди забруднюючих речовин у навколишнє природне середовище;

д) договір на проведення екологічного аудиту.

 

Матеріали практичних завдань:

 

Завдання №1 (до теми №1)

За рішенням Житомирської обласної ради передбачено в наступному році провести в межах територій землевласників і землекористувачів деяких районів області заходи щодо охорони земель від підтоплення і зсувів, відведення та очищення стічних вод. Проекти з проведення зазначених заходів доручено розробити обласному землевпорядному управлінню та НДІ “Житомирземлепроект” та на їх підставі укласти договори із землевласниками та землекористувачами.

Прокурор області оскаржив таке рішення.

Завдання: Визначити коло суспільних відносин. Дайте правову характеристику угод, які передбачається укласти. Вирішіть справу.

Нормативно-правові акти: [1, 2, 6, 26, 44, 51]

 

Завдання № 2. (до теми №1)

Фермер Глущенко, у віданні якого знаходяться 50 га земель, з яких 3 га – яри, балки, крутосхили, 4 га – зруби та згарища, 6 га – водно-болотні угіддя, 5 га – пасовища, звернувся до районної ради за сприянням провести на його землях меліоративні роботи.

За дорученням ради керівник відділу лісового господарства райдержадміністрації провів вишукувальні роботи та запропонував Глущенку укласти угоду на розробку проекту відновлення лісів та лісорозведення загальною вартістю 25 тис. грн.

Глущенко відмовився від пропозиції, зазначивши, що він готовий оплатити готівкою лише після проведення на його землях таких видів робіт.

Завдання: Визначити коло правовідносин, що склалися. Чи виникли у цій ситуації договірні відносини і які? Вирішіть справу з посиланням за нормативно-правові акти. Укладіть проекти можливих меліоративних угод.

Нормативно-правові акти: [1, 2, 6, 7, 22, 27, 58]

Завдання №3. (до теми №2)

Київське управління земельних ресурсів міської державної адміністрації згідно з місцевою програмою регулювання ринку земель та приватизації земель комунальної власності в м. Києві уклало угоду з приватним підприємством “Евелін” про передачу йому на умовах концесії (для збирання та утилізації сміття) незавершеного будівництвом заводу по переробці побутових відходів. Згідно з угодою в подальшому передбачалося приватизація земельної ділянки, на якій розміщено завод, а також приватизацію земель сусіднього гаражного кооперативу.

Мінприроди України оскаржило таке рішення до голови Київської міськадміністрації з посиланням на Загальнодержавну програму поводження з токсичними відходами, згідно з якою тільки міністерство може формувати пакет замовлень на будівництво та експлуатацію об’єктів по переробці відходів. А адміністрація гаражного кооперативу оскаржила таке рішення до прокурора із зазначенням, що в діях органів місцевої влади вбачаються ознаки рейдерства.

Завдання: Визначити коло правовідносин, що склалися. Розкрити правові засади та здійснити класифікацію таких відносин. Вирішіть справу з посиланням на законодавчі акти.

Нормативно-правові акти: [1, 2, 16, 18, 26, 28, 83]

 

Завдання №4. (до теми №3)

Міністерство охорони навколишнього природного середовища України під час перевірки правових засад використання надр України іноземними фірмами встановило, що австрійська фірма “Вега” уклала контракт на користування ділянкою надр на шельфі Чорного моря з метою геологічного вивчення та видобування газу. Проте, фірма здійснює таку діяльність без спеціальних дозволів, без погоджувальних документів та на ділянках надр, не включених до Переліку ділянок надр (родовищ корисних копалин), що можуть надаватися у користування на умовах угод про розподіл продукції. Крім цього, фірма реалізує вироблену продукцію з порушенням режиму ліцензування та квотування.

Представник фірми у процесі перевірки пояснив, що право на реалізацію виробленої продукції фірма одержала шляхом укладення договору з державним гірничим підприємством “Укртрансгаз”, а при вивезенні продукції з митної території України сплачує повністю митні платежі, акцизний збір за користування надрами для видобування корисних копалин.

Міністерство, з метою перевірки законності таких домовленостей, звернулося до Генеральної прокуратури України.

Завдання: Визначити коло суспільних відносин, що склалися. Які умови та підстави виникнення угод про розподіл продукції передбачає національне законодавство. Вирішіть справу з посиланням на норми законодавства.

Нормативно-правові акти: [1, 2, 9, 20, 25, 29, 31, 32, 61, 81, 83, 87, 90]

Завдання №5. (до теми №3)

На замовлення Авдіївського коксохімічного заводу Донецький НДІ неорганічної хімії розробив проект нормативів граничнодопустимих викидів забруднюючих речовин у атмосферне повітря. Однак, природоохоронними та санітарно-епідеміологічними органами цей проект не був затверджений з підстав порушення встановленої процедури його розробки та відсутності в ньому заходів, спрямованих на зниження викидів забруднюючих речовин. Як наслідок, завод відмовився оплатити виконані інститутом роботи, а інститут звернувся з позовом до Мінприроди і МОЗ України про відшкодування витрат, пов’язаних з розробкою проекту.

Завдання: Проаналізуйте правові засади виникнення та регулювання відносин у сфері розробки проектів нормативів граничнодопустимих викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря. Вирішіть справу та обґрунтуйте відповідь з посиланням на чинне законодавство. Чи є правомірними дії органів державного управління і контролю? Розкрийте порядок і підстави залучення до розробки зазначених проектів науково-дослідні установи.

Нормативно-правові акти: [1-5, 65, 66]

 

Завдання №6. (до теми №4)

Внаслідок залізничної аварії товарного потягу з колії зійшла цистерна з рідким аміаком та відбувся його вилив на землі села Іванівка Черкаської області, що завдало значних збитків тридцяти селянам та селянській спілці “Веселка”.

Прокуратурою області порушено кримінальну справу, під час провадження якої встановлено, що перевізником цього вантажу є Одеська залізниця.

Адміністрація залізниці відмовилась сплачувати кошти на відшкодування збитків, оскільки умови перевезення порушено відправником – Черкаським ВАТ “Азот”.

Завдання: Дати правову оцінку договірним відносинам, що склалися між залізницею та заводом “Азот”. Які умови перевезення екологічно небезпечних вантажів визначено законодавством? Які запобіжно договірні заходи передбачено законодавством у цій сфері? Хто буде нести матеріальну відповідальність перед потерпілими? Вирішіть справу з посиланням за нормативно-правові акти.

Нормативно-правові акти: [1, 2, 15, 19, 30, 35, 71]

Завдання № 7. (до теми №4)

Лікар нетрадиційної медицини Мазур виготовив медичний препарат на основі настоянки з різних трав та прополісу для підвищення імунітету людського організму в умовах техногенно-забрудненого навколишнього середовища. Препарат одержав схвалення на науково-практичній конференції “Чисте довкілля – здорова нація”. З метою упровадження препарату у виробництво фармацевтичною промисловістю Мазур звернувся в відділення Українського санітарно-епідеміологічного нагляду з клопотанням про сприяння такого впровадження та надіслав зразки препарату.

У відповідності до законодавства про звернення громадян заява Мазура була надіслана в Комітет гігієнічного регламентування МОЗ України для розробки гігієнічного регламенту по препарату.

У межах встановлених для розгляду заяв терміну, Мазур одержав повідомлення із зазначеного Комітету про те, що у відповідності до законодавства за організацію робіт з гігієнічної регламентації його препарату, проведення експертизи матеріалів обґрунтування гігієнічного регламенту і методів його контролю, він зобов’язаний укласти відповідну угоду на виконання зазначених робіт з Комітетом загальною вартістю 15 тис. грн., що складає 12 відсотків загальної вартості відповідних науково-дослідних робіт.

Лікар Мазур звернувся за роз’ясненням до юридичної фірми.

Завдання: Підготуйте письмовий висновок по справі. Якими є основні вимоги упровадження медичних препаратів? Які нормативно-правові засади таких договірних відносин? Визначте форму, об’єкти та зміст таких договорів.

Нормативно-правові акти: [1-5, 8, 67, 68]

 

Завдання №8. (до теми №5)

Державне геологорозвідувальне підприємство за результатами пошукових, науково-дослідних та експлуатаційних робіт одержало відомості про місце розташування, керн свердловин на нафту, її проби та інше. За наслідками усних домовленостей між керівником державного підприємства і приватного підприємства “Статик” було продано таку інформацію без урахування споживчого значення цього об’єкту, особливостей геологічної будови родовища та повноти геологічного вивчення ділянки надр.

Державний геолого-інформаційний цент оскаржив такі дії керівника підприємства до прокуратури, зазначивши, що вони порушують вимоги законодавства про державну таємницю та про порядок розпорядження геологічною інформацією.

Завдання: Визначити коло суспільних відносин, що склалися. Який режим геологічної інформації визначено законодавством України? Які правові засади продажу геологічної інформації? Вирішити справу.

Нормативно-правові акти: [1-5, 9, 10, 31]

 

Завдання №9. (до теми №6)

З метою перевірки додержання умов договору на використання мисливських угідь Києво-Святошинським держлісгоспом обласне управління лісового господарства витребувало дані первинного обліку чисельності та використання мисливських тварин в районі, про стан їх захворюваності, оскільки лише за один мисливський сезон на території району виявлено падіж кількох парнокопитних тварин, що завдало збитків більш як на 10 тис. грн.

Внаслідок перевірки виявлено, що такі дані мисливським господарством не ведуться. Крім цього, на дії працівників господарства до держуправління надійшла скарга фермера Коляди, які, на його думку, незаконно наклали на нього штраф за перебування його у межах своїх угідь з рушницею та мисливською собакою.

Київське обласне управління лісового господарства винесло рішення про розірвання договору про використання мисливських угідь з Києво-Святошинським держлісгоспом. Останнє оскаржило рішення обласного управління до суду. В обґрунтування скарги зазначалося, що державне управління, в порушення умов договору, не надало визначеною угодою відповідно організаційну, методичну, ветеринарно-медичну допомогу у веденні мисливського господарства, а фермера Коляду оштрафовано за порушення правил полювання в межах мисливських угідь.

Завдання: Визначити коло суспільних відносин, що склалися. Визначити правові, організаційні, технічні, методичні, господарські та інші засоби забезпечення зазначеного виду договору в екологічному праві. Вирішити справу.

Нормативно-правові акти: [1, 2, 11, 26, 27, 33, 55, 75]

 

Завдання №10. (до теми №6)

У межах території біосферного заповідника “Асканія-Нова” вирішено здійснити низку природоохоронних заходів за кошти Державного фонду охорони навколишнього природного середовища. З цією метою адміністрація заповідника звернулася з клопотанням до Мінприроди України.

Міністерство відмовило у наданні коштів на зазначені цілі вказавши, що згідно з Положенням про заповідник адміністрація має право формувати власні кошти та фінансувати за їх рахунок проведення природоохоронних заходів на території заповідника. А за наслідками попереднього фінансового року в межах території заповідника з порушенням встановлених вимог не проводилося облаштування заповідника з метою його охорони від пожеж, робіт по фоновому моніторингу довкілля, по створенню системи і банків інформації про унікальну флору і фауну заповідника за рахунок виділених коштів з Державного бюджету.

Адміністрація заповідника звернулася до Кабінету Міністрів України з клопотанням посприяти у фінансуванні заходів відновлення територій, знищених внаслідок пожеж від літньої спеки, а також про можливість залучення коштів на такі потреби благодійного фонду “Міранда”, який запропонував свою допомогу на засадах популяризації його ім’я (назви) та символіки.

Завдання: Визначити коло відносин, що склалися. Дайте аналіз фінансово-договірних засад використання коштів фондів охорони навколишнього природного середовища та благодійних фондів для потреб охорони довкілля. Вирішити справу.

Нормативно-правові акти: [1, 2, 14, 46, 59, 60, 76, 80]

 

Завдання № 11. (до теми №7)

У межах інвестування вільних економічних зон спільне українсько-австрійське підприємство “Регіональний ландшафт” уклало угоду на 5 років з Шахтарською райдержадміністрацією на озеленення міста, облаштування парків та скверів, очищення місцевих водойм за рахунок коштів місцевих фондів охорони навколишнього природного середовища. Проекти зазначених робіт були схвалені районною радою та їх основі зареєстровано відповідну угоду.

Головний державний екологічний інспектор Донецької області вніс до райдержадміністрації припис про незаконність зазначеної угоди через відсутність позитивного висновку екологічної експертизи проектів вказаних робіт. Державний службовець з метою усунення вказаних порушень запропонував укласти угоду з обласним управлінням охорони навколишнього природного середовища на проведення такої експертизи.

Райдержадміністрація проігнорувала такий припис, тоді державний інспектор виніс постанову про обмеження діяльності підприємства “Регіональний ландшафт”, а на голову райдержадміністрації наклав адміністративний штраф.

Райдержадміністрація оскаржила дії інспектора до суду.

Завдання: Визначити коло відносин, що склалися. Визначить, які охоронні заходи забезпечення належного здійснення еколого-правових договорів передбачає чинне законодавство? Вирішити справу.

Нормативно-правові акти: [1, 2, 14, 48, 52, 53, 84, 85]

 

Завдання №12. (до теми №7)

Агрофірмою “Киселівська птахофабрика” укладено угоду з районною радою на оренду частини ріки Мокрий Єланчик строком на 25 років для сільськогосподарських потреб.

У процесі водокористування виявилося, що річка має водно-болотні ділянки, що заважає використовувати орендовану частину за призначенням – у весняний період спостерігаються значні підтоплення та заболочення сільськогосподарських угідь. З метою вирішення вказаних проблем агрофірма уклала угоду з підприємством “Південсхідмеліорація” на проведення осушувальних робіт.

Головний державний екологічний інспектор області порушив адміністративне провадження про порушення режиму водно-болотних угідь, що є середовищем існування водоплавних птахів, окремі види яких занесені до Європейської Червоної книги, та передав матеріали до прокуратури про порушення кримінальної справи, а до суду - про примусове розірвання договору оренди частини річки з агрофірмою.

Завдання. Визначити коло правовідносин, що склалися. Дайте правову характеристику вказаних в умовах угод. Які заходи державного примусу можуть бути застосовані до осіб, які уклали такі угоди з порушенням установленого порядку охорони водно-болотних угідь міжнародного значення? Вирішити справу.

Нормативно-правові акти: [1, 2, 6, 14, 22, 42, 46, 49, 59, 60]

 

Завдання № 13. (до теми №8)

При передачі у власність КСП “Промінь” земель господарству перейшло 200 га угідь, серед яких 5 га займає пам’ятка природи, 3 га – заповідне урочище. Під час експлуатації орних земель угідь на 2 га виявлено залишки стародавнього городища.

Головний спеціаліст місцевого органу охорони культурної спадщини зобов’язав керівництво господарства укласти охоронний договір на археологічну пам’ятку. Керівник КСП “Промінь” заперечив, зазначивши, що господарство вже уклало охоронний договір на об’єкти природно-заповідного фонду. Крім того, воно представляє інтереси колективу, тому без його відома не уповноважене укладати будь-які угоди, а дії представника державного органу слід вважати втручанням у порядок володіння, користування та розпорядження належними КСП землями.

Керівник місцевого органу охорони культурної спадщини звернувся до голови райдержадміністрації з клопотанням вилучити 2 га земель історико-культурного призначення із відання КСП та передати їх на баланс місцевому органу охорони культурної спадщини, який організує там археологічні дослідження.

Керівник КСП “Промінь” оскаржив дії останнього до суду.

Завдання. Визначити коло суспільних відносин, що склалися. Які об’єкти правовідносин виступають об’єктами охоронних договорів та як регулюються охоронні зобов’язання за чинним законодавством? Вирішити справу.

Нормативно-правові акти: [1, 2, 14, 47, 85]

 







Дата добавления: 2015-10-02; просмотров: 862. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Методы прогнозирования национальной экономики, их особенности, классификация В настоящее время по оценке специалистов насчитывается свыше 150 различных методов прогнозирования, но на практике, в качестве основных используется около 20 методов...

Методы анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия   Содержанием анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия является глубокое и всестороннее изучение экономической информации о функционировании анализируемого субъекта хозяйствования с целью принятия оптимальных управленческих...

Образование соседних чисел Фрагмент: Программная задача: показать образование числа 4 и числа 3 друг из друга...

Педагогическая структура процесса социализации Характеризуя социализацию как педагогический процессе, следует рассмотреть ее основные компоненты: цель, содержание, средства, функции субъекта и объекта...

Типовые ситуационные задачи. Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической   Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической нагрузке. Из медицинской книжки установлено, что он страдает врожденным пороком сердца....

Типовые ситуационные задачи. Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт. ст. Влияние психоэмоциональных факторов отсутствует. Колебаний АД практически нет. Головной боли нет. Нормализовать...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия