Студопедия — Еволюція концепцій національного природокористування
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Еволюція концепцій національного природокористування






Протягом усієї історії людства головними складовими динамічної суспільно-економічної системи були і залишаються матеріальне виробни­цтво і природне довкілля, які мають взаємозалежний та взаємообумов-люючий характер. З одного боку, природне середовище, ресурсний поте­нціал прискорюють або уповільнюють темпи розвитку матеріального ви­робництва, а з іншого — суспільство впливає на середовище існування людини. Саме результати впливу людини на природу слід розглядати не тільки у контексті розвитку технічного прогресу, економічного зростання, а й залежно від соціальних умов, у яких вони здійснюються. Еколого-економічні відносини стають критеріями оцінки соціальних і технічних досягнень людства.

Активізація антропогенної діяльності призвела до виникнення загрози виживання людства внаслідок вичерпання багатьох природних ресурсів ті деградації довкілля. Саме вирішення еколого-економічних проблем, збала­нсування природокористування у національній економіці стали предметом дослідження провідних українських учених.

В. Вернадський вперше розробив цілісне вчення про «ноосферу» (сферу розуму) як якісно новий еволюційний стан біосфери, що виникає у процесі взаємодії природи та суспільства під впливом перетворюючої світ творчої діяльності людини.


Глава 8. ЕКОЛОГІЧНІ ІМПЕРАТИВИ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ

Біосфера ототожнюється Вернадським з живою істотою, що трансфо­рмується у ноосферу, в якій визначальним фактором розвитку є людський розум. Структурною одиницею ноосфери є «необіогеоценоз» — обмежена у просторі внутрішньо однорідна функціональна система взаємопов'язаних живих організмів та навколишнього середовища, що знаходиться під впли­вом виробництва. Складовими необіогеоценозу виступають екотоп (атмо­сфера, гідросфера та літосфера), біоценоз (рослинний та тваринний світи) та нооценоз (суспільство, засоби та результати праці). Якщо екотоп та біо­ценоз визначають виробничу діяльність людини, то нооценоз — екологіч­ну систему національної економіки.

Подальший розвиток ця теорія отримала у концепції Л. Мельника про ієрархічну організацію біосфери та її властивості. Серед них виділяються: самоорганізація (самопідтримка процесів обміну між суспільством і до­вкіллям); гомеостаз (динамічна рівновага еколого-економічних процесів), саморегуляція (необхідні корективи механізмів еколого-економічного ре­гулювання), саморозвиток (збагачення умов вдосконалення національної еколого-економічної системи).

В 70-х роках XX ст. особливий інтерес викликали футурологічні тео­рії (технократична, ліберальна та радикальна; оптимістична та песимістич­на), в яких у загальному вигляді представлені прогнози побудови «екологі­чно збалансованої» національної економіки, а взаємодія суспільства і при­роди розглядається в контексті розв'язання дилеми: або економічне зрос­тання, або екологічна безпека.

У 80-х роках особлива увага приділялася розробці альтернативних моделей суспільного розвитку на засадах теорій якісно нового економічно­го зростання як засобу вирішення екологічних проблем. Для цих теорій ха­рактерне наукове усвідомлення та обґрунтування екологічних імперативів соціально-економічного розвитку, визначення умов, форм і методів еколо­го-економічного контролю, урахування екологічних параметрів у механіз­мах економічного регулювання.

Дев'яності роки — це розвиток теорії сталого, екологозбалансованого розвитку національної економіки. Поняття «сталий розвиток» характери­зує процес гармонізації продуктивних сил, задоволення потреб усіх членів




НАЦІОНАЛЬНА ЕКОНОМІКА: НАВЧАЛЬНИЙ ПОСІБНИК

суспільства за умов забезпечення й поетапного відтворення цілісності при­родного середовища, створення можливостей для рівноваги між його по­тенціалом та вимогами суб'єктів господарювання національної економіки.

Концепція сталого екологозбалансованого розвитку передбачає ви­значення екологоорієнтованих підходів у макроекономічному аналізі. Се­ред економічно скоригованих показників доцільне використання так зва­ного «зеленого» ВНД, виробленого без порушень екологічних норм і ви­мог; суспільних екологічних витрат; обсягу екологічних витрат на душу населення.

ВНД, вироблений без порушень екологічних норм і вимог (ВНД'), ви­значають як різницю обсягів ВНД та його зміни внаслідок погіршення які­сного стану довкілля (А ВНДе):

ВНД'= ВНД — А ВНДе. (8.1)

До складу суспільних екологічних витрат (Вс) слід включати витрати на природокористування, необхідне для відтворення процесу життєдіяль­ності людини (Вв), використання природних ресурсів у складі основних і оборотних фондів (Ви), охорону та своєчасне відтворення якості довкілля (Во), проведення фундаментальних та прикладних науково-дослідних ро­біт в галузі охорони навколишнього середовища та раціонального викори­стання природних ресурсів (Вн):

Вс = Вв + Вп + Во + Вн. (8.2)

В межах концепції сталого екологозбалансованого розвитку націона­льної економіки фундаментальною складовою національного багатства вважають природний капітал, який розглядається не лише у формі нагро­мадження запасу природних ресурсів, а й фонду, що продукує природні товари і екологічні послуги, які можуть надавати тільки цілісні, не пору­шені, повноцінні, структурно різноманітні екосистеми. Серед видів приро­дного капіталу виділяють:

• відновлюваний (біологічний);

• невідновлюваний (геологічний);

• гібридний (змінений у результаті цілеспрямованого втручання людини).


Глава 8. ЕКОЛОГІЧНІ ІМПЕРАТИВИ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ

Виснаження відтворювального природного потенціалу та масштаби екологічної деградації розраховують за показниками «екосистемної кіль­кості» та «екосистемної якості». Екосистемна кількість розраховується, як зміна площі поширення видів біорозмаїття територією України, а екосис­темна якість — як зміна чисельності видового національного біорозмаїття у поточному та базовому роках. Індекс природного капіталу (Іпк) розрахо­вується добутком агрегованих показників екосистемної кількості (Іек) та екосистемної якості (Іея):

Іпк = ІекІея. (8.3)

У 2006 році національний індекс природного капіталу України стано­вив 35,4%, тобто збережено та відтворено у порівнянні з 1994 роком (пері­одом ратифікації ООН Конвенції про біорозмаїття) 35,4% середньорічної величини видів біорозмаїття країни, що свідчить про катастрофічні темпи й обсяги його виснаження.

У 1997 році Кабінет Міністрів України затвердив Концепцію сталого розвитку України, засадами якого є:

• перехід від ресурсовитратного екологоруйнівного до ресурсоза-ощадливого, екологобезпечного типу відтворення;

• пріоритет екології над економікою, екологічних критеріїв, показ­ників і вимог над економічними;

• оптимальне поєднання галузевого і територіального управління природокористуванням і охороною навколишнього середовища, перенесення відповідальності за вирішення еколого-економічних проблем на місцеві органи влади та управління при збереженні за центром функцій контролю за дотриманням суб'єктами господа­рювання екологічних обмежень, нормативів, стандартів;

• жорсткий контроль за дотриманням вимог екологічного законо­давства, котре має охоплювати всі форми і види життєдіяльності людини, ефективне застосування важелів державного, ринкового та громадянського регулювання еколого-економічних процесів;

• радикальна структурна перебудова економіки та реалізація прива­тизаційних програм з урахуванням екологічних факторів, дотри­манням вимоги екологічної безпеки;


НАЦІОНАЛЬНА ЕКОНОМІКА; НАВЧАЛЬНИЙ ПОСІБНИК

• екологічно орієнтована науково-технологічна, інвестиційна, інно­ваційна політика з чітким визначенням загальнодержавних пріо­ритетів відносно стабільного розвитку економіки і підвищення рі­вня екологічної безпеки держави.

Паралельно з еволюцією концепції сталого екологозбалансованого розвитку національної економіки йде процес становлення екологічної еко­номіки. Концепція екологічної національної економіки ґрунтується на ви­значенні ключової ролі людини в біосфері. Саме свідома діяльність люди­ни покликана забезпечити необхідне відновлення біоценозу, а також кое-волюційний характер взаємодії суспільства і природи.

Подальша розробка концепцій сталого розвитку та екологізації націо­нальної економіки передбачає визначення пріоритетних напрямків гармо­нізації еколого-економічних відносин як на макро-, так і на мегарівнях го­сподарювання, оскільки ефективна національна еколого-економічна полі­тика може формуватися завдяки послідовним та цілеспрямованим діям по оздоровленню довкілля всім світовим співтовариством.

У табл. 8.1 дається коротка характеристика концепцій національного природокористування.

Концепції національного природокористування розглядаються як за­соби проектування політики сталого розвитку, її методологічних та конк­ретно-теоретичних підвалин.

Для визначення засад ефективного механізму регулювання еколого-економічних процесів у національній економіці України слід враховувати специфіку протиріч вітчизняного природокористування, засобів та інстру­ментів їх подолання.


Глава 8. ЕКОЛОГІЧНІ ІМПЕРАТИВИ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ

Таблиця 8.1

Характеристика концепцій національного природокористування

 

Сфери наукових до­сліджень Спрямованість теорії Зміст теорії
Мега- та макросис-теми і соціальні структури Дослідження суттєвих змін у взаємодії суспіль­ства і природи - Еволюція біосфери у ноосферу; - інтегрована оцінка впли­ ву на навколишнє сере­ довище; - аналіз руху природних, матеріальних і енергети­ чних потоків
Промислова екологія Підвищення екологічної ефективності виробниц­тва суспільного продук­ту - Оцінка ефективності ви­ робництва і споживання екологічно чистої продук­ ції; - аналіз впливу суспільних екологічних витрат на процес відтворення жит­ тєдіяльності людини
Установи, управлін­ські структури Досягнення узгодженос­ті між організацією управління конкретною фірмою, її ринковою по­ведінкою, перспектива­ми розвитку, її соціаль­но-економічним і еколо­гічним оточенням - Оптимізація галузевого і територіального управ­ління природокористу­ванням і охороною на­вколишнього середовища
Сфера споживання Визначення детермінант еколого-економічної по­ведінки споживачів Еколого-економічні пере­ваги споживача

НАЦІОНАЛЬНА ЕКОНОМІКА: НАВЧАЛЬНИЙ ПОСІБНИК

8.2. Механізм регулювання екологічно-економічних процесів у національній економіці України

Національне природокористуванняце система специфічних зв'язків продуктивних сил, виробничих відносин і відповідних організацій­но-економічних форм, соціальних інституцій, що зумовлені привласненням та відтворенням об 'єктів природного середовища в національному вироб­ництві з метою задоволення суспільних еколого-економічних потреб.

Природне середовище є універсальним екологічним фактором суспіль­ного відтворення, що виконує найважливіші функції життєзабезпечення. Природні ресурси виступають базовим структурним елементом продукти­вних сил. У свою чергу, продуктивні сили розвиваються завдяки безперер­вному використанню ресурсів і умов природного середовища, властивості якого впливають на характер економічного розвитку. Привласнення при­родних ресурсів відбувається у системі певних виробничих відносин, що виникають у процесі перетворення природної речовини у споживчу вар­тість. В будь-якому випадку у взаємовідносинах з довкіллям членів людсь­кого суспільства виникають специфічні економічні відносини — відносини національного природокористування.

Національне природокористування в Україні характеризується як екс­тенсивне, нераціональне, яке відбувається в умовах еколого-економічної кризи й загострення еколого-економічних протиріч. Домінує суттєвий роз­рив між цілями діяльності людей та наслідками їхнього втручання у при­родні процеси. Це призводить до того, що суспільство не лише не може отримати додаткові матеріальні блага з певного обсягу природних ресур­сів, а й втрачає певні екологічні та соціальні блага.

У процесі предметно-духовного освоєння навколишнього середовища виникають динамічні еколого-економічні суперечності, зокрема:

• зумовлені розвитком продуктивних сил — між зростаючими суспіль­ними потребами у природних елементах і обмеженнями природних можливостей їх задоволення;

• що визначаються специфікою функціонування і розвитку виробни­чих відносин — між суспільним характером природних благ і опосе-


Глава 8. ЕКОЛОГІЧНІ ІМПЕРАТИВИ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ

редкованою формою їх індивідуального та колективного привлас­нення економічно відокремленими суб'єктами національної еконо­міки;

• обумовлені впливом політичних, філософських, правових, естетич­них поглядів та ідей суспільства і відповідних їм інституцій на про­цеси природокористування — між нерозвиненістю або низьким рів­нем індивідуальної та суспільної екологічної свідомості та зростаю­чими масштабами, інтенсивністю залучення й використання природ­них багатств в господарській практиці;

• породжені невідповідністю законів розвитку суспільства і законів природи — між відносно короткими виробничими циклами і трива­лими циклами відтворення екологічних систем; між виробничими цілями природокористувачів і станом навколишнього середовища, можливостями його самовідновлення.

Прикладом загострення цих суперечностей в Україні є небезпечні те­нденції зростання кількості техногенних аварій і катастроф, порушень норм експлуатації мінерально-сировинних, земельних, водних і лісових ре­сурсів, послаблення екологічного контролю, прискорення нагромадження відходів при збільшенні частки особливо токсичних. Так, дослідження спеціалістів Українського науково-дослідного інституту водогосподарсь­ко-екологічних проблем свідчать, що у ріки України щорічно скидається 21 млрд. м3 промислових стоків, до атмосфери надходить 17,5 млн т хіміч­них речовин, що складає близько 300 кг в рік на душу населення.

Причинами загострення екологічно-економічних суперечностей національної економіки України є:

• успадкування наслідків екологічно неефективного, екстенсивного розвитку продуктивних сил і виснажливої експлуатації обмежених природних ресурсів;

• енерго- та ресурсомістка структура економіки;

• відсутність ефективного механізму регулювання еколого-еконо-мічних процесів.

Інтегровану оцінку сучасного стану екологічної складової національної економіки України репрезентують результати міжнародного екологічного


НАЦІОНАЛЬНА ЕКОНОМІКА: НАВЧАЛЬНИЙ ПОСІБНИК

рейтингу, започаткованого аналітиками Світового економічного форуму. Згі­дно з «індексом екологічної сталості», який агрегує 22 комплексних індика­тори за 67-ма параметрами, що дають можливість оцінювати процес еволюції країни на шляху екологозабезпеченого сталого розвитку, Україна посідає 110-е місце серед 122 країн, а за «індексом екосистеми світу», що інтегрує 87 параметрів, 127-е місце в екологічному рейтингу 165 держав світу.

Отже, зазначені рейтинги екологічного стану національної економіки України та огляд сучасних теоретико-методологічних позицій з питань на­ціонального природокористування свідчать про необхідність формування ефективного механізму еколого-економічного регулювання.

Державне регулювання еколого-економічних процесів поєднує право­ві, адміністративні та економічні методи (рис. 8.1).

Головна роль у ньому належить державі, яка є економічним суб'єктом, що втілює суспільні екологічні інтереси. Вона покликана, по-перше, не тільки забезпечити адекватний правовий режим, але й адекватно впливати, як безпосередньо, так і опосередковано, на становлення цивілі­зованого ринкового механізму у ековиробництві; по-друге, сформувати ефективну систему державного регулювання національних еколого-економічних процесів; по-третє, виконувати важливу функцію координа­ції та оптимізації ринкових механізмів та механізмів суспільного регулю­вання; пошуку адекватних форм руху об'єктивних протиріч між ними; по-четверте, створити необхідні передумови для розвитку ефективних форм громадянського еколого-економічного регулювання, суб'єктами якого ви­ступають суспільні екологічні організації.

Загалом державне регулювання еколого-економічних процесів — це система державних заходів, спрямованих на забезпечення нормального процесу суспільного відтворення, сприятливих екологічних умов для фун­кціонування національної економіки.

Правові методи є системою юридичних заходів впливу держави через законодавчі і виконавчі органи влади на підприємництво, інфраструктуру ринку, некомерційний сектор економіки з метою забезпечення сталого еколого-економічного розвитку національної економіки, імплантації еко­логічних завдань у економічні інтереси товаровиробників.



 


НАЦІОНАЛЬНА ЕКОНОМІКА: НАВЧАЛЬНИЙ ПОСІБНИК

Адміністративні методи характеризуються прямим впливом на суб'єктів господарювання шляхом встановлення обов'язкових для вико­нання екологічних норм, стандартів, завдань і розпоряджень.

Економічні методи управління ековиробництвом — це комплекс нау­ково обгрунтованих форм та прийомів, які адекватно виражають об'єк­тивний процес взаємодії економічних категорій і законів, що впливають на екологічні інтереси суб'єктів господарювання (екологічні податки, подат­кові пільги, фінансові санкції, субвенції, субсидії, прискорена амортизація природоохоронного обладнання, екологічні стандарти, платежі, ліцензу­вання забруднень).

Ринкове еколого-економічне саморегулювання сприяє зростанню ре-сурсозабезпечення та ресурсовіддачі, конкурентоспроможності продукції, формуванню системи позабюджетних екологічних фондів.

Розвиток національної індустрії охорони та відтворення навколиш­нього середовища визначається умовами формування та функціонування екологічного ринку.

Екологічний ринокце сфера обміну ресурсами, капіталом, працею, товарами, інформацією, ідеями (матеріалізованими у патентах і ліцензі­ях), що сприяють поліпшенню життєдіяльності людини, економії природ­ного потенціалу національної економіки.

Головним атрибутом екологічного розвитку є впровадження серти­фікації та ліцензування забруднення довкілля. Екологічні ліцензії, загаль­на кількість яких повинна відповідати стандартному рівню сукупних ви­кидів, можуть необмежено продаватись та купуватись на певній території. Ціни на них визначаються співвідношенням відповідних попиту та про­позиції. Із збільшенням джерел забруднення зростає попит на екологічні ліцензії.

Впровадження ринку прав на забруднення в Україні має певні перева­ги. По-перше, потенційні забруднювачі отримують певний матеріальний стимул для охорони довкілля. По-друге, прихильники природоохорони, скуповуючи та отримуючи екологічні ліцензії, зменшують фактичне за­бруднення у порівнянні з нормами, визначеними владою. По-третє, із збі­льшенням попиту на екологічні ліцензії зростають і доходи від їх продаж.


Глава 8. ЕКОЛОГІЧНІ ІМПЕРАТИВИ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ

По-четверте, зростання цін на екологічні ліцензії стимулює вдосконалення методів контролю за забрудненням довкілля.

Розвиток екологічного ринку в Україні сприятиме:

• активізації процесу накопичення капіталу. Причому не за рахунок забруднення довкілля чи підвищення експлуатації ресурсів, а шля­хом вирішення екологічних проблем;

• прискоренню процесу ресурсозберігаючої технологічної модерні­зації, особливо у металургійному комплексі;

• створенню нових робочих місць та підвищенню загальної екологі­чної культури;

• становленню ринку екологічних товарів і послуг;

• підвищенню конкурентоспроможності національної економіки, активізації міжнародної торгівлі.

В національній економіці України спостерігається широка демократи­зація екологічних процесів, формування системи громадянського екологі­чного регулювання, оскільки використання ринкових механізмів хоча й стимулює позитивну динаміку ековиробництва, але не запобігає екодегра-дації.

Громадянське екологічне регулювання пов'язане з діяльністю громад­ських організацій, спрямованою на подолання еколого-економічних супе­речностей. Суб'єктами громадянського екологічного регулювання в Украї­ні є близько восьми тисяч неформальних суспільних об'єднань, які вважа­ють своїми головними завданнями пропагування природоохоронних про­грам, здійснення суспільної екологічної експертизи та моніторингу, фор­мування екологічної культури та удосконалення екологічної освіти.

Реалізація стратегії сталого еколого-економічного розвитку України потребує узгодження державного, ринкового та громадянського екологіч­но-економічного регулювання. Державне регулювання впливатиме на век­тор національної еколого-економічної політики завдяки підсиленню нор­мативно-правової екологічної бази, ринкове саморегулювання сприятиме підвищенню суспільності ековиробництва, екологізації системи оподатку­вання; прогресу екологічного ринку, громадянське регулювання — ство­ренню недержавних екологічних фондів, здійсненню контролю за станом


НАЦІОНАЛЬНА ЕКОНОМІКА: НАВЧАЛЬНИЙ ПОСІБНИК

довкілля та підвищенню загальної екологічної культури [ відповідальності. Цілеспрямована дія розглянутого триєдиного механізму сприятиме форму­ванню ефективних відносин національного природокористування на заса­дах довіри, партнерства, співпраці суб'єктів господарювання з метою під­вищення якості життєвого середовища людини.

Разом з тим, необхідно усвідомити, що активізації екологізації націо­нальної економіки не можна досягти без істотних зрушень у духовній сфе­рі суспільства. Тільки високодуховна людина завжди намагається оберіга­ти навколишнє середовище. Екологізація духовної сфери виховуватиме па­тріотизм і національну свідомість щодо збереження якості довкілля та роз­витку екологічної етики.







Дата добавления: 2015-10-02; просмотров: 859. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Дизартрии у детей Выделение клинических форм дизартрии у детей является в большой степени условным, так как у них крайне редко бывают локальные поражения мозга, с которыми связаны четко определенные синдромы двигательных нарушений...

Педагогическая структура процесса социализации Характеризуя социализацию как педагогический процессе, следует рассмотреть ее основные компоненты: цель, содержание, средства, функции субъекта и объекта...

Типовые ситуационные задачи. Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической   Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической нагрузке. Из медицинской книжки установлено, что он страдает врожденным пороком сердца....

Ведение учета результатов боевой подготовки в роте и во взводе Содержание журнала учета боевой подготовки во взводе. Учет результатов боевой подготовки - есть отражение количественных и качественных показателей выполнения планов подготовки соединений...

Сравнительно-исторический метод в языкознании сравнительно-исторический метод в языкознании является одним из основных и представляет собой совокупность приёмов...

Концептуальные модели труда учителя В отечественной литературе существует несколько подходов к пониманию профессиональной деятельности учителя, которые, дополняя друг друга, расширяют психологическое представление об эффективности профессионального труда учителя...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия