Студопедия — Верхня щелепа.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Верхня щелепа.

Учитывая полученные клинические результаты, гинекологи рекомендуют обязательное использование прокладок «Нефритовая свежесть» при:

  • Нарушении микрофлоры и дисбактериозе влагалища (кандидозы, кольпиты);
  • Сахарном диабете, сопровождающемся зудом вульвы;
  • Краурозе и гипоэстрогении в виде зуда, сухости и жжения наружных половых органов;
  • Использовании гормональных контрацептивов;
  • Комплексном лечении воспалительных процессов (в том числе урологических).

Полтава – 2009

1. Актуальність теми:

Рання і диференційна діагностика захворювань зубощелепних ділянок, а також об’єктивна оцінка результатів лікування являється актуальною проблемою стоматології (3,5)

При аналізі рентгенограм щелеп необхідно знати рентгенологічні особливості їх будови в нормі, а також пам'ятати, що деякі рентгенанатомічні деталі можуть нагадувати зміни, котрі спостерігаються і при патологічних станах. У зв’язку з вище перерахованим студенти повинні знати рентгенівську анатомію щелеп.

Кількість годин – 2

 

3. Цілі заняття:

● Знати, засвоїти а=ІІ

;Рентгенологічні особливості зображення верхніх щелеп дітей

;Рентгенологічні особливості зображення нижньої щелепи дітей

;Рентгенологічні особливості зображення верхньої щелепи дорослого

;Рентгенологічні особливості зображення нижньої щелепи дорослого

Уміти, оволодіти навичками а=ІІІ

;Відрізнити патологічні зміни від рентгенологічних особливостей зображення верхньої щелепи дитини

;Відрізнити патологічні зміни від рентгенологічних особливостей зображення нижньої щелепи дитини

;Відрізнити патологічні зміни від рентгенологічних особливостей верхньої щелепи дорослого

;Відрізнити патологічні зміни від рентгенологічних особливостей нижньої щелепи дорослого

3.1.Базові знання, уміння, навики, необхідні для вивчення теми (міждисциплінна інтеграція)

 

Дисципліна Знати Вміти
Фізика Фізичні основи отримання зображення Вміти пояснити фізичні основи отримання зображення
Анатомія і променева анатомія Особливості будови і променеве зображення щелепи Вміти пояснити особливості будови і променевого зображення щелепи
Гістологія Гістологічна будова клітин і тканин утворюючих щелепу Пояснити особливості гістологічної будови клітин і тканин, утворюючих щелепу

 

Зміст теми.

Верхня щелепа.

Верхня щелепа немовляти коротка і широка. Альвеолярний відросток нерозвинений, розташований він майже на одному рівні з піднебінням, у ньому знаходяться зачатки молочних і постійних зубів. Тіло щелепи невелике, майже цілком зайнято зачатками зубів, що лежать і під нижньою стінкою орбіти. У цей час пазухи немає. Вона з’являється на 2 році життя, спочатку верхньонаружному відділі. Чітка пневматизація пазух з’являється після 2,5 років. До 3 рокам пазухи здобувають вид маленьких трикутних просвітлінь, бухти їхній починають формуватися після 4 років. Дно пазухи і дно порожнини носа до пубертатного періоду знаходяться на одному рівні. Пізніше дно пазухи опускається нижче в результаті формування альвеолярної бухти. У дітей і підлітків часто відмічається контакт корнів молярів із слизистою оболонкою верхньощелепної пазухи. У дорослих таке явище відмічається рідко. Дно пазухи лежить під зачатками зубів і до 8 - 9 років розміщується на рівні дна порожнини носа.

У мірі прорізування зубів об'єм верхньощелепної пазухи збільшується з 3 х 4 х 7 мм до 40 см3 у дорослого. Закінчується формування пазухи в 13 - 15 років, коли прорізуються всі зуби. Після цього до 50 - 60 років розміри і форма пазухи не змінюються, а пізніше починають зменшуватися.

Верхня щелепа дорослого складається з тіла і чотирьох відростків: скулового, альвеолярного, піднебінного і лобового. У тілі щелепи розміщується верхньощелепна пазуха, яка заповнена повітрям, форма, якою нагадує піраміду. У поперечнику пазуха займає місце від першого моляра до другого моляра, іноді від ікла і навіть бічного різця до третього моляра. Після видалення зубів пневмотізация пазухи може збільшуватися. Між дном пазухи і корінням зубів є більшої або меншої товщини шар губчастої речовини. Іноді коріння зубів знаходиться близько від верхньощелепної пазухи або в ній самій, що є несприятливим, так, як інфекція із зубів, відразу розповсюджується на слизову оболонку пазухи.

Стан кісткової тканини і альвеолярних відростків на внутрішньо-ротових знімках, панорамних рентгенограмах і ортопантомограмах принципово не відрізняється. Найбільш збагачені деталями внутрішньоротові рентгенограми. На внутрішньоротових рентгенограмах, ортопантомограммах і панорамних рентгенограмах, структура губчастої речовини, має петлястий характер від дрібноосередкового, розмір осередків від -0,5мм, до великоосередкові, розмір осередків 1,5-2,0 мм. У напрямку до альвеолярного відростка структура кістки стає більш дрібноосередкового У альвеолярному відростку верхньої щелепи переважають вертикально направлені балки, це обумовлено тим, що навантаження на зуби верхньої щелепи передається цією тонкою кісткою у вертикальному напрямі на кістці середньої зони лицьового черепа. Альвеолярний край покритий кортикальною пластинкою, ширина якої на верхній щелепі на рівні вершин гребенів і в лунках зубів до 0,1мм. На обох щелепах кортикальна пластинка вестибулярної і оральної поверхонь у центральних зубів сходиться майже в одній крапці, тому вона може не давати звичайну картину компактної пластинки. Кортикальна замикаюча пластинка на вершині міжзубних перегородок може бути нечіткою і у зв'язку із зміною їх форми, якщо перегородки сильно нахилені і знаходяться під великим кутом до центрального рентгенівського променя - не справжній симптом зникнення кортикальної замикаючої пластинки. У цих випадках немає чіткості і у відображенні емалевий цементної межі. При фізіологічному, звичайному зсуві зубів з'являється і скошеність міжзубних перегородок. Кортикальна замикаюча пластинка завжди товща на нижній щелепі і менш на верхній, а тому менш чітко видна. Діаметр і щільність замикаючої компактної пластинки визначається величиною функціонального навантаження на стінку альвеоли. Їх зміни корелюють із зімкненням зубних рядів.

Форма вершини гребеня альвеолярного краю на рівні різців та іклів трикутна, іноді з опуклим краєм. Між центральними різцями верхньої щелепи верхівка гребеня завжди роздвоєна. В області премолярів і молярів вершини гребенів нагадують піраміди, вершина, якою розміщується або строго горизонтально, або трохи опукла. На форму альвеолярних гребенів впливає частота розташування зубів, чим вони частіше розташовані, тим вони більш загострені, і навпаки, чим більше відстань між зубами, тим верхівки гребенів плоскіші. Цей факт потрібно враховувати, щоб не приймати такі вершини за прояв процесів атрофії або деструкції альвеолярного краю. Вершина гребеня не доходить до рівня шийки на 1-1,5мм.

У міжальвеолярних гребенях, посередині їх проходять канали межшлуночкових артерій, які на рентгенограмах мають вид вузьких смуг прояснення. Крім того іноді видно і судинні канали, які підходять до верхівок коріння зубів. Оскільки через кортикальну пластинку лунки проходять канали, які містять нерви і судини, а їх більше на верхній щелепі, тому кортикальна пластинка верхній щелепі менш чітка.

Ширина періодонтальної щілини найменша у верхівки коріння до коронки вона збільшується від 0,15 до 0,25мм. У зубів, які не мають антагоністів і на яких тиснуть тільки губи, язик, щоки періодонтальна щілина звужується, замикаюча компактна пластинка стає вужчою, кістковий малюнок навколо лунки втрачає чіткість і функціональну орієнтацію. Навколо зубів, сусідніх з тими, які відсутні, компенсаторно збільшується щільність кісткової тканини.

Між першими різцями проходить різцевий шов, який видно як смугу прояснення. На його фоні між верхівками коріння, трохи вище за них, розміщується різцевий отвір діаметром від 1 до 6 мм округлої або овальної форми. Іноді воно продовжується у вузький різцевий канал, що в деяких випадках роздвоюється. При збільшені його діаметру до 0,7см, велика вірогідність наявності кісти. Іноді різцевий отвір може накладатися на верхівку того або іншого різця і симулювати патологічний процес - гранульому. Диференціальна діагностика базується на відсутності чіткого кортикального обідка навколо різцевого отвору, а також по наявності незміненої кортикальної пластинки уздовж лунки.

Інтенсивну додаткову тінь з хвилястою зовнішньою межею в центрі верхньої щелепи утворює піднебінний валик.

Рідше можна побачити додаткові отвори Скарпі, які проходять велопалатинальні артерія і вена. На зону бічних різців іноді нашаровується невеликій інтенсивності прояснення від латеральної ямки, яка розміщується на губній пластинці альвеолярного відростка верхньої щелепи. Вище різцевого отвору видно трикутна тінь переднього відділу носової ості від якої в обидві сторони розходяться тонкі смужки країв носової апертури. Дорсальне і латеральне від ості видно прояснення від носових раковин, які розміщуються на рівні різців. Щільність кістки верхньої щелепи на цьому рівні зменшується, симулюючи остеопороз. Контур кортикальної пластинки дна порожнини носа у вигляді інтенсивної лінії добре видно на рівні премолярів, воно нашаровується на верхньощелепну пазуху.

Дно верхньощелепної пазухи у вигляді вузької смужки затемнення розміщується на рівні від 4|4 до горбистої верхньої щелепи. Якщо бухта глибока і вузька, тоді дно її може бути представлено двома кортикальними смужками. В області дна пазухи можуть утворювати окремі осередки, які, як і бухти, можуть стимулювати патологічний процес - гранульоми. Іноді пазуха розповсюджується і в міжзубні перегородки між премолярами і молярами, і на область верхньощелепного горба. Між дном пазухи і корінням зубів знаходитися більшої або меншої товщини шар губчастої речовини. Коріння різців завжди стоять далі від дна пазухи, коріння іклів, при їх сильному розвитку, може розміщуватися біля передньої стінки пазухи. Коріння малих корінних зубів зазвичай не досягає дна пазухи. Альвеоли великих корінних зубів при низькому положенні дна пазухи вдаються до її порожнини, утворюючи горбки. У цих випадках коріння зубів відокремлене від пазухи тільки тонким прошарком компактної кістки. У ділянці горбків компактна кістка може розсмоктуватися і коріння зубів, які покриті періодонтом, контактує із слизистою оболонкою пазухи. Коли коріння зубів знаходиться близько від верхньощелепної пазухи або в ній самій, тоді інфекція із зубів відразу розповсюджується на слизову оболонку пазухи.

Основа виличного відростка відзначається над молярами у вигляді переверненої петлі.

На знімках молярів іноді видно виличний відросток у вигляді інтенсивної дугоподібної лінії завтовшки до 3мм, а за нею вилична кістка. На ортопантомограмах позаду верхньощелепного горба проектується гачок криловидного відростка і верхівка вінцевого відростка.

На знімках твердого неба в прикус в задніх його відділах іноді видно слізноносовий канал у вигляді округлої форми чітко обкресленого вогнища прояснення на стику верхньощелепної пазухи і порожнини носа на рівні першого і другого молярів.

По середній лінії твердого неба на рівні премолярів іноді видно варіабельне по величині кісткове піднесення - торус.

У премолярів коріння ближче до щокової кортикальної пластинки.

 




<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Клинические исследования | 

Дата добавления: 2015-10-02; просмотров: 807. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Гальванического элемента При контакте двух любых фаз на границе их раздела возникает двойной электрический слой (ДЭС), состоящий из равных по величине, но противоположных по знаку электрических зарядов...

Сущность, виды и функции маркетинга персонала Перснал-маркетинг является новым понятием. В мировой практике маркетинга и управления персоналом он выделился в отдельное направление лишь в начале 90-х гг.XX века...

Разработка товарной и ценовой стратегии фирмы на российском рынке хлебопродуктов В начале 1994 г. английская фирма МОНО совместно с бельгийской ПЮРАТОС приняла решение о начале совместного проекта на российском рынке. Эти фирмы ведут деятельность в сопредельных сферах производства хлебопродуктов. МОНО – крупнейший в Великобритании...

Ганглиоблокаторы. Классификация. Механизм действия. Фармакодинамика. Применение.Побочные эфффекты Никотинчувствительные холинорецепторы (н-холинорецепторы) в основном локализованы на постсинаптических мембранах в синапсах скелетной мускулатуры...

Шов первичный, первично отсроченный, вторичный (показания) В зависимости от времени и условий наложения выделяют швы: 1) первичные...

Предпосылки, условия и движущие силы психического развития Предпосылки –это факторы. Факторы психического развития –это ведущие детерминанты развития чел. К ним относят: среду...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.149 сек.) русская версия | украинская версия