Студопедия — МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ. 1. Алгоритми діагностики і лікування невідкладних станів у терапевтичній практиці /за ред
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ. 1. Алгоритми діагностики і лікування невідкладних станів у терапевтичній практиці /за ред






1. Алгоритми діагностики і лікування невідкладних станів у терапевтичній практиці /за ред.. проф.. Є.М. Стародуба. Тернопіль «Укрмедкнига». 2008.- с. 8-11.

2. Іванов Д.Д. Артеріальна гіпертензія у детей та підлітків. Нефрологічний аспект. //Дитячий лікар. 2009. – 2(2). – с.22-25.

3. Педиатрия: Национальное руководство: в 2т.- М.: ГЭОТАР – Медиа, 2009.- Т.2.-1024С.

4. Наказ МОЗ України «Про удосконалення організації медичної допомоги дітям підліткового віку» від 12.12.2002р. №465.

5. Nelson Textbook of Pediatrics, 18/E, 2008, Vol.2, 3147p.

 

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ

ПРИ ПІДГОТОВЦІ ДО ПРАКТИЧНОГО ЗАНЯТТЯ

 

Навчальна дисципліна Педіатрія
Модуль  
Змістовий модуль №3
Тема заняття №20 Диференційна діагностика синдрому хронічного закрепу. Функціональні та органічні захворювання кишківника у дітей.
Курс  
Факультет Медичний №1

 

1.АКТУАЛЬНІСТЬ ТЕМИ: Захворювання органів травлення посідають значне місце в структурі дитячих соматичних захворювань, причому в теперішній час в усьому світі відзначають тенденцію до збільшення їх частоти. Медико-соціальне значення цієї проблеми обумовлене значним поширенням цих захворювань, їх рецидивним прогредієнтним перебігом, ймовірністю розвитку тяжких ускладнень.

В Україні частота виявлення хронічних захворювань травної системи у дітей перевищує 100 на 1000 дитячого населення. Поряд з кількісними змінами, захворювання органів травлення зазнали значних якісних зрушень, що значною мірою пов’язане з впровадженням у клінічну практику нових інформативних інструментальних, імунологічних, серологічних, бактеріологічних і морфологічних методів дослідження, що дозволило переглянути суть багатьох патологічних процесів. В останні роки уточнюються і навіть трансформуються не тільки уявлення про етіологію і патогенез захворювань травного тракту, а й принципи їх лікування та профілактики; напрацьовані диференційовані підходи до лікування хронічних захворювань травної системи з використанням комплексу медикаментозних і не медикаментозних засобів. Тому, зважаючи на все вище викладене, представляється необхідним детальне ознайомлення з даною проблемою.

 

2. КОНКРЕТНІ ЦІЛІ:

1. Визначати можливі причини розвитку найбільш поширених патологічних синдромів у дітей з функціональними та органічними захворюваннями кишечника.

2. Визначати тактику ведення дітей з функціональними та органічними захворюваннями кишечника.

3. Проводити клінічний огляд хворих дітей з функціональними та органічними захворюваннями кишечника.

4. Планувати обстеження хворої дитини з функціональними та органічними захворюваннями кишечника та інтерпретувати отримані результати.

5. Проводити диференційну діагностику функціональних та органічних захворювань кишечника у дітей та ставити попередній клінічний діагноз.

6. Ставити діагноз і призначати лікування дітям з функціональними та органічними захворюваннями кишечника.

7. Здійснювати прогнози (для життя, для здоров’я, для працездатності) дітям з функціональними та органічними захворюваннями кишечника.

8. Невідкладна допомога при ускладненнях, обумовлених функціональними та органічними захворюваннями кишечника у дітей.

9. Демонструвати володіння морально-деонтологічними принципами медичного фахівця та принципами фахової субординації в дитячій гастроентерології.

 

3.БАЗОВІ ЗНАННЯ, ВМІННЯ, НАВИЧКИ, НЕОБХІДНІ ДЛЯ ВИВЧЕННЯ ТЕМИ (міждисциплінарна інтеграція):

Назва попередніх дисциплін Отримані навики
Анатомія, фізіологія Анатомо-фізіологічні особливості травної системи у дітей. Характеризувати нормативні показники травної системи у дітей
Патологічна анатомія і фізіологія Знати особливості гормональної та неврологічної регуляції шлункової секреції, процесів травлення, морфологічні зміни з боку слизової оболонки травного тракту, механізм утворення ерозій, механізм розвитку клінічних ознак. Інтерпретація результатів аналізів.
Пропедевтика дитячих хвороб Знати методику дослідження травної системи у дітей, інструментальні методи обстеження стану ШКТ у дітей. Провести пальпацію, перкусію, аускультацію травної системи дитини. Додаткові обстеження, визначати та інтерпретувати отримані показники – ФГДС, рН-метрія, проби на визначення Нр, УЗД.
Мікробіологія Знати методику посівів виділень і секретів та інтерпретувати результати. Методи виявлення Н.pylory.
Фармакологія Знати групи препаратів, які використовуються для лікування захворювань травного тракту. Призначати необхідні препарати з урахуванням стану дитини, його віку і маси, особливостей індивідуальних реакцій. Вміти виписати рецепти.
Хірургія Знати клініко-анамнестичний комплекс ознак ускладнень захворювань травної системи. Основи хірургічного лікування.
Факультетська педіатрія Клініко-анамнестичний та лабораторно-інструментальний комплекс ознак захворювань ШКТ у дітей різного віку. Виявляти ознаки як органічних так і функціональних захворювань травного тракту у дітей різного віку.
Внутрішньопредметна інтеграція Дати клінічну оцінку змінам показників загальноклінічного, біохімічного та імунологічного дослідження сироватки крові, інтерпретувати дані інструментальних методів обстеження.

 

4.ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ ПІД ЧАС ПІДГОТОВКИ ДО ЗАНЯТТЯ:

4.1.Перелік основних термінів, параметрів, характеристик, які повинен засвоїти студент при підготовці до заняття:

Термін Визначення
Біль Різке негативне, емоційно забарвлене відчуття, яке виникає при дії пошкоджуючи факторів на структури, які мають спеціальні рецептори.
Хронічний закреп Це, перш за усе, стійке або часто повторюється, строком більше3 міс. порушення функції товстої кишки зі зменшенням частоти стулу (менше 3 разів за тиждень, для дітей до 3 років - менше 6 разів за тиждень), вимушеним натужуванням, яке займає більше 25% часу акта дефекації, відчуттям "неповного спорожнення кишки".
Синдром подразненого кишечника (СРК) (синдром подразненої товстої кишки, дискінезія кишечника, дискінезія товстої кишки, спастичний коліт, спастична товста кишка, функціональна колопатія, слизиста коліка, невроз кишки та ін.) Функціональні гастроінтестинальні порушення, які викликані розладами моторної функції кишечника і характеризуються абдомінальним болем і порушенням кишкових функцій без специфічної органічної патології.
Хронічний ентерит (ХЕ) Поліетіологічне захворювання, основу якого складають запальні і дистрофічні процеси в стінці тонкої кишки, яке викликає порушення травної, видільної і рухової функції органу і, як наслідок, порушення обміну речовин.
Хронічний коліт (ХК) (хронічний невиразковий коліт) Хронічне запально-дистрофічне ураження слизової оболонки товстої кишки з переважанням в клінічній картині ознак функціональних розладів.
Виразковий коліт (ВК) Хронічне захворювання з прогресуючим рецидивуючим перебігом, з періодами кровавої діареї, основою якого є запальний процес в товстій кишці з вираженими деструктивними змінами її слизової оболонки і підслизового шару.
Хвороба Крона (ХК) (син.: термінальний, регіонарний ілеїт, гранулематозний ентероколіт) Хронічне рецидивуюче захворювання, яке характеризується трансмуральним гранулематозно-виразковим запаленням переважно термінального відділу клубової і сліпої кишки.

 

 

4.2.Теоретичні питання до заняття:

1. Сучасні погляди на етіологію і патогенез функціональних та органічних захворюваннях кишечника (синдром подразненого кишечника, хронічний ентерит, хронічний коліт, виразковий коліт, хвороба Крона) у дітей.

2. Класифікація (клінічна та клініко-патогенетична) функціональних та органічних захворюваннях кишечника (синдром подразненого кишечника, хронічний ентерит, хронічний коліт, виразковий коліт, хвороба Крона) у дітей.

3. Основні клінічні синдроми функціональних та органічних захворюваннях кишечника (синдром подразненого кишечника, хронічний ентерит, хронічний коліт, виразковий коліт, хвороба Крона) у дітей.

4. Диференціальна діагностика функціональних та органічних захворюваннях кишечника (синдром подразненого кишечника, хронічний ентерит, хронічний коліт, виразковий коліт, хвороба Крона) у дітей.

5. Лабораторно-інструментальна діагностика функціональних та органічних захворюваннях кишечника (синдром подразненого кишечника, хронічний ентерит, хронічний коліт, виразковий коліт, хвороба Крона) у дітей.

6. Сучасні підходи до лікування функціональних та органічних захворюваннях кишечника (синдром подразненого кишечника, хронічний ентерит, хронічний коліт, виразковий коліт, хвороба Крона) у дітей.

7. Принципи диспансерного спостереження за дітьми з органічними та функціональними захворюваннями кишечника (синдром подразненого кишечника, хронічний ентерит, хронічний коліт, виразковий коліт, хвороба Крона) у дітей.

4.3.Практичні завдання, які виконуються на занятті:

1. Робота з тестовими завданнями.

2. Робота студентів в палатах біля ліжка хворих дітей з органічними та функціональними захворюваннями кишечника (синдром подразненого кишечника, хронічний ентерит, хронічний коліт, виразковий коліт, хвороба Крона).

3. Інтерпретація додаткових методів обстеження.

4. Клінічний розбір хворих з органічними та функціональними захворюваннями органічними та функціональними захворюваннями кишківника (синдром подразненого кишечника, хронічний ентерит, хронічний коліт, виразковий коліт, хвороба Крона).

5. Розв’язування ситуаційних задач.

6. Призначення лікування, кожній окремій дитині з органічними та функціональними захворюваннями кишечника (органічними та функціональними захворюваннями (синдром подразненого кишечника, хронічний ентерит, хронічний коліт, виразковий коліт, хвороба Крона)).







Дата добавления: 2015-10-02; просмотров: 725. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Метод архитекторов Этот метод является наиболее часто используемым и может применяться в трех модификациях: способ с двумя точками схода, способ с одной точкой схода, способ вертикальной плоскости и опущенного плана...

Примеры задач для самостоятельного решения. 1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P   1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P...

Дизартрии у детей Выделение клинических форм дизартрии у детей является в большой степени условным, так как у них крайне редко бывают локальные поражения мозга, с которыми связаны четко определенные синдромы двигательных нарушений...

Субъективные признаки контрабанды огнестрельного оружия или его основных частей   Переходя к рассмотрению субъективной стороны контрабанды, остановимся на теоретическом понятии субъективной стороны состава преступления...

ЛЕЧЕБНО-ПРОФИЛАКТИЧЕСКОЙ ПОМОЩИ НАСЕЛЕНИЮ В УСЛОВИЯХ ОМС 001. Основными путями развития поликлинической помощи взрослому населению в новых экономических условиях являются все...

МЕТОДИКА ИЗУЧЕНИЯ МОРФЕМНОГО СОСТАВА СЛОВА В НАЧАЛЬНЫХ КЛАССАХ В практике речевого общения широко известен следующий факт: как взрослые...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия