Студопедия — Группа заводов, во главе со Сталинградским, по выпуску танков Т-34
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Группа заводов, во главе со Сталинградским, по выпуску танков Т-34






 

Вимоги до організації та проведення евакуації затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 26.10.2001р. №1432 «Положення про порядок евакуації населення у разі загрози виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру».

Евакуація - комплекс заходів щодо організованого вивезення (виведення) населення з районів (місць), зон мож­ливого впливу наслідків надзвичайних ситуацій і розміщення його у безпеч­них районах (місцях) у разі виникнен­ня безпосередньої загрози життю та заподіяння шкоди здоров'ю людей.

Евакуація – це основний захід захисту широких мас населення тому, що:

- по перше - неможливо забезпечити все населення індивідуальними засобами захисту та захисними спорудами;

- в друге – це найкращий та доступний захід тривалого безпечного захисту для великої кількості людей від екстремальних вражаючих факторів надзвичайних ситуацій будь-якого характеру бо тривале перебування у засобах захисту у зоні екстремальних факторів це дуже важке та небезпечне існування людини!

 

Безпечний район - придатний для життєдіяльності район, розміщення евакуйованого населення, який визначається вирішенням відповідного органу виконавчої влади за межами зон можливого руйнування, хімічного зараження, катастрофічного затоплення, масових лісових і торф'яних пожеж, а також небезпечного радіоактивного забруднення. Безпечні райони розміщення евакуйованого населення визначається з врахуванням економічного і воєнного значення населених пунктів і гео­графічних умов даної місцевості. У разі хімічного зараження, виникнення повені, катастрофічного затоплення, масових пожеж евакуація здійснюється у безпечні райони поблизу місць виникнення надзвичайної ситуації.

Евакуації підлягає населення, яке проживає в населених пунктах, що знаходяться у зонах можливого катастрофічного затоплення, небезпечного радіо­активного забруднення, хімічного ураження, в районах прогнозованого виникнення локальних збройних конфліктів у 50-кілометровій прикордонній смузі, в районах виникнення стихійного лиха, великих аварій і катастроф (якщо виникає безпосе­редня загроза життю та заподіяння шкоди здоров'ю людини).

 

Принципи організації евакуації:

- виробничий; -територіальний.

Евакуація працівників об’єктів та установ і членів їх сімей, студентів Вузів, учнів середніх учбових закладів, що вчаться, організовується по місцю їх роботи або навчання, тобто за виробничим принципом. Евакуація останнього населення організовується за місцем проживання житлово-експлуатаційними органами, тобто за територіальним принципом.

Способи евакуації:

- з використанням всіх видів транспортних засобів;

- пішим порядком;

- комбінованим способом.

Види евакуації:

- часткова (завчасна);

- загальна;

- екстрена (прискорена);

 

Залежно від часу повернення людей назад на свої місця проживання ці види евакуації підрозділяються на:

- тимчасову евакуацію;

- безповоротну евакуацію.

 

Загальна евакуація проводиться за рішенням Кабінету Міністрів України для всіх категорій населення і планується на ви­падок:

- можливого небезпечного радіоактивного забруднення те­риторій навколо атомних електростанцій (якщо виникає безпосе­редня загроза життю і здоров'ю людей, які проживають у зоні ура­ження);

- виникнення загрози катастрофічного затоплення місце­вості з чотиригодинним доходженням проривної хвилі;

- виникнення загрози життю та здоров'ю населенню, яке проживає в зоні виникнення надзвичайної ситуації воєнного характеру.

Загальна евакуація в особливий період проводиться відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» від 6.04.2000 р. № 1647-14. Евакуація при НС техногенного та природного характеру проводиться відповідно до Законів України «Про правовий режим надзвичайного стану» від 16.3.2000 р. № 1550-14. (Тимчасова або безповоротна евакуація людей з місць, небезпечних для мешкання, з обов'язковою виставою ним стаціонарних або тимчасових житлових приміщень. Встановлення для юридичних осіб квартирної повинності для тимчасового розміщення евакуйованого населення…), «Про зону надзвичайної екологічної ситуації» от 13.7.2000 г. № 1908-111, та ін.

Часткова евакуація проводиться за рішенням Кабінету Міністрів України у випадку загрози чи виникнення надзвичайної ситуації техногенного і природного характеру. Часткова евакуація проводиться завчасно для визначених категорій населення: студентів, учнів інтернатів, вихованців дитячих будинків, пенсіонерів та інвалідів, які утримуються у будинках для осіб похилого віку, разом з викладачами та вихователями, обслуговуючим персоналом і членами їх сімей, а також хворих разом з лікувальними закладами і їх персоналом.

 

У разі виникнення аварії на хімічно або радіаційно небезпечному об’єкті евакуація населення проводиться у два етапи:

перший — від місця знаходження людей до межі зони забруднення;

другий — від межі зони забруднення до пункту розміщення евакуйованого населення в безпечних районах.

На межі зони забруднення в проміжному пункті евакуації здійснюється пересадка евакуйованого населення з транспортного засобу, який рухався забрудненою місцевістю, на незабруднений транспортний засіб. Забруднений транспортний засіб використовується для перевезення населення тільки забрудненою місцевістю.

 

Для планування, підготовки та проведення евакуації, приймання і розміщення населення створюються евакуаційні органи:

- евакуаційні комісії,

- збірні евакуаційні пункти (ЗЕП),

- проміжні пункти евакуації (ППЕ),

- приймальні евакуаційні пункти (ПЕП).

 

Евакуаційна комісія відповідає за безпосереднє планування, організацію та контроль виконання заходів евакуації.

До складу комісії об'єкту (установи) включаються:

- голова евакуаційної комісії;

- заступник голови комісії;

- секретар комісії;

- групи забезпечення евакуації:

зв'язку і оповіщення (1-3чол.),

обліку і інформації (2-4 чол.),

збору і відправки колон (2-4 чол.);

- голова приймальної евакуаційної комісії сільської (селищного) Ради;

- начальники залізничного ешелону, авто - і піших колон.

Чисельний склад евакокомісії об'єкту (установи) визначається, виходячи з кількості евакуйованих працівників і членів їх сімей. На об'єктах з малою чисельністю працівників (менше 100 чол.) призначається евакогрупа в складі 7-9 чол. або дані об'єкти, згідно вирішення органу виконавчої влади району прикріплюють до крупнішого об'єкту.

 

Відповідно до вимог Закону України від 20 березня 2003 року № 638-ІV «Про боротьбу з тероризмом» і постанови Кабінету Міністрів України від 14 грудня 2001 року № 1494 «Програма реалізації положень Варшавської конференції відносно загальної боротьби проти тероризму» до Плану розробляється розділ Евакуаційні заходи в разі проявів тероризму. Визначаються сили і засоби, які притягуються для евакуації населення (працівників) в цьому випадку. Цей розділ узгоджується з територіальними органами СБУ (у частині, яка стосується об'єктів можливих проявів тероризму) і органами управління у справах захисту населення і територій.

 

Збірні евакуаційні пункти (ЗЕП) призначені для зібрання, реєстрації населення, що евакуюється і для відправлення його на пункти посадки. Вони розгортаються поблизу залізничних станцій, платформ, портів, пристаней у місцях, які забезпечують умови зібрання підготовки і посадки людей на транспорт. Кожному збірному евакопункту привласнюється порядковий номер, до нього приписують найближчі об'єкти, установи та організації, а також населення житлово-експлуатаційних контор. Збірні евакуаційні пункти роз­гортаються за рішенням органів виконавчої влади про проведення евакуації у разі аварії на атомній електростанції, катастрофічного затоплення і землетрусу.

 

На проміжних пунктах евакуації (ППЕ) організовується реєстрація прибулих (як прави­ло, пішим порядком), тимчасове їх розміщення, забезпечення їжею, водою, укриття в захисних спорудах та подальшу відправку (транспортом) до районів постійного розміщення. Проміжні пункти евакуації роз­гортаються на межах зон радіоактивного або хімічного забруднення.

 

Приймальні евакуаційні пункти (ПЕП) Приймальні евакуаційні пункти розгортаються в пунктах висадки евакуйованого населення і призначаються для його зустрічі і відправлення до районів (пунктів) розміщення.

Приймальні евакуаційні пункти створюються за рішенням голови райдержадміністрації безпечного району евакуації для зустрічі, прийом евакуйованого населення (працівників) і організації відправлення його в безпечні пункти розміщення. Приймальні евакуаційні пункти розвертаються в місцях висадки евакуйованого населення (працівників) біля залізничної станції, пристані і пункту висадки з автотранспорту.

 

Для визначення черговості евакуації громадян і планування їх розміщення в заміській зоні все евакуйоване населення і об'єкти діляться на три групи.

Перша група – працівники, службовці і члени їх сімей об'єктів економіки і правоохоронних органів, що продовжують виробничу і службову діяльність в місті (у зоні НС) для забезпечення життєдіяльності і порядку міста, а також його особливо важливих підприємств.

Для працівників першої групи організовується особливий вид евакуації – розосередження. Це організований позмінний вивіз працівників, які продовжують працювати в місті (у зоні зараження або НС), в безпечний район і розміщення їх там на відпочинок до чергової зміни роботи (зазвичай – в 2 зміни).

Друга група - працівники і члени їх сімей об'єктів та установ, що припиняють виробничу діяльність в місті і перенесених в заміську зону (вищі, середні спеціальні учбові заклади, в т.ч. військові, лікувальні установи, НДІ, підприємства легкої, харчової промисловості і тому подібне).

Третя група - працівники і члени їх сімей об'єктів та організацій, що припиняють свою діяльність у військовий час або в умовах НС в місті, віднесеним до груп по ГО і населення не зайняте в сферах виробництва і обслуговування (середні учбові, дошкільні установи, різні організації і установи, самотні пенсіонери).

 

При плануванні евакуації населення сім'ї не розриваються, сім'я евакуюються з главою сім'ї (глава сім'ї визначається, виходячи з посади і місця роботи мужа, дружини).

Евакуації не підлягають військовозобов'язані, а також такі, що мають мобілізаційні розпорядження військкоматів. Працівники, що працюють в місті, віднесеному до груп по ЦО, але що проживають в заміській зоні, евакуації з об'єктом не підлягають, за винятком робітників, що мають високу кваліфікацію і службовців, що обіймають відповідальні посади.

 

Группа заводов, во главе со Сталинградским, по выпуску танков Т-34







Дата добавления: 2015-10-02; просмотров: 253. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Виды нарушений опорно-двигательного аппарата у детей В общеупотребительном значении нарушение опорно-двигательного аппарата (ОДА) идентифицируется с нарушениями двигательных функций и определенными органическими поражениями (дефектами)...

Особенности массовой коммуникации Развитие средств связи и информации привело к возникновению явления массовой коммуникации...

Тема: Изучение приспособленности организмов к среде обитания Цель:выяснить механизм образования приспособлений к среде обитания и их относительный характер, сделать вывод о том, что приспособленность – результат действия естественного отбора...

Пункты решения командира взвода на организацию боя. уяснение полученной задачи; оценка обстановки; принятие решения; проведение рекогносцировки; отдача боевого приказа; организация взаимодействия...

Что такое пропорции? Это соотношение частей целого между собой. Что может являться частями в образе или в луке...

Растягивание костей и хрящей. Данные способы применимы в случае закрытых зон роста. Врачи-хирурги выяснили...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия