Студопедия — Варіанти обліку за нормативними витратами та облік відхилення від норм.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Варіанти обліку за нормативними витратами та облік відхилення від норм.






Можливі три варіанти обліку за нормативними затратами:

1.Облік проводять виключно за нормативними затратами (Зн), при цьому їх періодично коригують на величину відхилень (В), а фактичні затратати (Зф) визначають за формулою:

Зн ± В = Зф;

2) облік за фактичними та нормативними затратами здійснюється паралельно: Зф - Зн = В

3) облік проводиться змішаним способом.

Найпоширеніший - другий варіант, тобто коли облік ведеться за нормативними затратами (Зн) відповідно до рівняння:

Зн ± В = Зф

Також на вільному рахунку 29 «Випуск продукції (робіт, послуг)», за дебетом відображається фактична собівартість готової продукції, а за кредитом - списується готова продукція за нормативною собівартістю. Відповідно до наведеного варіанта обліку відхилення від норм списують на собівартість реалі­зованої продукції, що відповідає національним П(С)БО, з подальшим їх списанням на фінансові результати.

Облік відхилень може відбуватись за декількома варіантами.

Один із можливих варіантів полягає в тому, що відхилення від норм відображаються на спеціальних рахунках під час їх ви­никнення (або одночасно з витратами). При цьому придбані ма­теріали оцінюють за нормативною ціною, а відхилення від нор­мативної вартості відносять на окремий рахунок «Відхилення основних матеріалів за ціною». На рахунок «Незавершене ви­робництво» списують нормативну кількість матеріалів в оцінці за нормативною ціною, а відхилення відносять на спеціальний рахунок «Відхилення основних матеріалів за кількістю». У тако­му ж порядку відображають відхилення витрат на оплату праці та накладних витрат. При цьому на рахунках відхилень перевитрати записують за дебетом, а економію — за кредитом рахунка.

Таким чином, на дебеті рахунка «Незавершене виробницт­во» відображають лише нормативні витрати, а на кредиті — нор­мативну собівартість виготовленої продукції (виконаних робіт). Відхилення від нормативів у системі «стандарт-кост» повинні бути розподілені у кінці звітного періоду та списані на рахунки «Не­завершене виробництво», «Готова продукція» та «Собівартість реалізації» пропорційно до залишків на цих рахунках на кінець періоду. Така методика більше відповідає принципу узгодження витрат і доходів, який передбачає, щоб витрати на продукцію відображалися у звіті про фінансові результати в тому періоді, у якому цю продукцію було реалізовано, а не тоді, коли вона була виготовлена. Особливо це легко зробити при позамовному ме­тоді обліку витрат і обчислення собівартості, коли залишків го­тової продукції на складі практично не буває, а всі відхилення можуть бути ідентифіковані з конкретними замовленнями.

У той же час адміністрація підприємства часто зацікавлена в одержанні даних про відхилення оперативно з метою прий­няття управлінських рішень. Тому в управлінському обліку (для внутрішнього використання) усі відхилення розцінюють як вит­рати звітного періоду і щомісяця списують на рахунок «Со­бівартість реалізації» або безпосередньо на рахунок «Фінансові результати».

Методику відображення відхилень на рахунках за цим мето­дом розглянемо на такому прикладі.

Приклад.

Господарські операції з відображення відхилення витрат від нормативів у момент їх виникнення:

1. Одержані матеріали від постачальника: кількість - 10000 кг, нормативна вартість — 50000 грн, фактична вартість придбання — 52000 грн.

Основні матеріали 50000

Відхилення основних матеріалів за ціною 2000

Розрахунки з постачальниками 52000

2. Списані матеріали, витрачені на виробництво: за нормою — 4800 кг, фактично - 4820 кг. Мат гріали оцінені за нормативною вартістю (5 грн за 1 кг)

Незавершене виробництво 24000

Відхилення основних матеріалів за кількістю 100

Основні матеріали 24100

3. Нарахована оплата праці основним робітникам: за нор­мою - 2000 год. по 4 грн за годину, фактично нараховано за 1900 год. по 4,20 грн. за годину

Незавершене виробництво 8000

Відхилення оплати праці за тарифами 380

Розрахунки з оплати праці 7980

Відхилення оплати праці за нормами 400

4. Відображаються фактично понесені виробничі накладні витрати

Виробничі накладні витрати 3000

Різні рахунки активів та зобов'язань 3000

5. Розподіляються і списуються виробничі накладні витрати (нормативна ставка 1,60 грн. на одну людино-годину прямих вит­рат праці)

Незавершене виробництво 3200

Виробничі накладні витрати 3000

Відхилення накладних витрат за базою розподілу 160 Відхилення накладних витрат за ставкою розподілу 40

6. Оприбуткована вироблена продукція за нормативною со­бівартістю 33000 грн.

Готова продукція 33000

Незавершене виробництво 33000

7. Списується нормативна собівартість реалізованої продукції — 30000 грн.

Собівартість реалізації 30000

Готова продукція 30000

8. Списуються на рахунок «Собівартість реалізації» відхи­лення від нормативів

 

а) матеріалів за ціною — 2000 грн. Собівартість реалізації 2000

Відхилення основних матеріалів за ціною 2000

б) матеріалів за кількістю — 100 грн.

Собівартість реалізації 100

Відхилення основних матеріалів за кількістю 3 80

в) оплати праці за тарифами — 380 грн.

Собівартість реалізації 380

Відхилення оплати праці за тарифами 380

г) оплати праці за нормами 400 грн. Відхилення оплати праці за нормами 400

Собівартість реалізації 400

д) накладних витрат за базою розподілу — 160 грн. Відхилення накладних витрат за базою розподілу 160

Собівартість реалізації 160

є) накладних витрат за ставкою розподілу — 40 грн.

Відхилення накладних витрат за ставкою розподілу 40 Собівартість реалізації 40

9. Фактична собівартість реалізованої продукції списується на рахунок фінансових результатів 31880 грн.

Фінансові результати 31880

Собівартість реалізації 31880

Після відображення наведених операцій на рахунку «Со­бівартість реалізації» визначається фактична собівартість реалізованої продукції, яка списується на рахунок «Фінансові результати». Ці ж показники будуть перенесені в «Звіт про фінансові результати» (для внутрішнього використання).

Другий метод відображення відхилень від нормативів на бухгалтерських рахунках полягає у тому, що на дебет рахунка «Незавершене виробництво» відносять фактичну вартість використаних матеріалів, оплати праці та виробничих накладних витрат, а за кредитом цього рахунка відображають нормативну собівартість виготовленої продукції. У цьому випадку для визначення відхи­лень від нормативів не використовують їх документування, а здійснюють аналітичні розрахунки. Для цього спочатку визнача­ють нормативну собівартість залишку незавершеного виробниц­тва на кінець звітного періоду. З цією метою проводиться інвен­таризація незавершеного виробництва та його нормативна оцін­ка. Різниця між фактичною сумою залишку на рахунку «Неза­вершене виробництво» та його нормативною оцінкою показує загальну суму відхилень від нормативів, причини яких і виявля­ють в оперативному порядку або аналітичними методами. Сума відхилень розподіляється між незавершеним виробництвом, го­товою та реалізованою продукцією і списується на відповідні рахунки.

Практика нормативного обліку витрат, що склалася в Радянсь­кому Союзі, передбачала можливість трьох варіантів обліку:

1) облік витрат за нормами та окремо облік відхилень від норм;

2) паралельний облік фактичних і нормативних витрат;

3) змішаний облік.

Фактична собівартість виготовленої продукції визначається за такою методикою, як алгебраїчна сума нормативної собівар­тості, відхилення за рахунок зміни норм та відхилення фактич­них витрат від нормативних.

Така методика обліку зумовлювала збільшення обсягу об­лікових робіт та зниження оперативності і аналітичності обліко­вої інформації, що призводило до формалізму у застосуванні цього методу обліку. Проте система «стандарт-кост» орієнтована на зменшення обсягу облікових робіт порівняно із системою обліку фактичних витрат, тому що при її застосуванні відпадає не­обхідність індивідуального аналітичного обліку витрат матеріа­лів і праці на кожен вид продукції. Самі ж нормативи встанов­люються періодично і часто використовуються без зміни протя­гом тривалого часу, якщо не відбувається змін у технології ви­робництва. Рівень же накладних витрат у всіх випадках перегля­дається щорічно (незалежно від того, застосовується система «стандарт-кост» чи ні) і не впливає суттєво на відхилення обсягу облікових робіт. Це і зумовило значне поширення та тривале використання системи «стандарт-кост» у практиці, зарубіжних підприємств.

Який би метод обліку не обрало підприємство,для всіх варіантів велике значення має управління відхиленнями, їх класифікація та документальне оформлення відхилень від норм.

Так, залежно від того, впливає чи, навпаки, не впливає на відхилення менеджер, вони, тобто витрати (аналогічно затратам), поділяються на такі, що підлягають контролю - підконтрольні, й такі, що не можуть бути проконтрольовані непідконтрольні. До тих, що підлягають контролю, належать відхилення трудозатрат за продуктивністю, за кількістю та нормами викорис­тання матеріалів та сировини.

Деякі відхилення перебувають поза контролем керівників одного рівня, проте в полі контролю іншого. Наприклад, ціни на сировину та матеріали, а також на продукцію перебувають поза контролем керівника виробничого структурного підрозділу, однак будуть у полі контролю керівника відділу маркетингу.

Для прийняття управлінських рішень важливою є класифікація відхилень на суттєві та несуттєві. Це пояснюється тим, що суттєву економію можна отримати лише за відхиленнями, які займають значну питому вагу.

Для досягнення максимального ефекту ці відхилення мають перебувати під контролем керівників структурних підрозділів, тобто бути підконтрольними, оскільки суттєві, але непідконтрольні відхилення не забезпечать досягнення реального ефекту (табл. 2.1).

Таблиця 2.1

Класифікація відхилень за видами та ефективністю контролю.

Види відхилень Види ефектів
  суттєві Несуттєві
Відхилен підконтрольні Максимальний ефект Ефект несуттєвий
Відхилення непідконтрольні Ефект мало реальний Ефект відсутній

Завдяки одержаній закономірності менеджери зможуть значно підвищити ефективність контролю, а отже, поліпшити фінансовий результат діяльності

Система «стандарт-кост» базується на обчисленні відхилень за принципом відповідності доходів і затрат, згідно з яким для визна­чення фінансового результату звітного періоду слід зіставити доходи звітного періоду з затратами, які були здійсненні для отримання цих доходів.

Для визначення відхилень користуються формулою:

ΔП=ΔД-ΔЗ,

Де

ΔП- відхилення прибутку;

ΔД- відхилення доходу (виручки);

ΔЗ - відхилення затрат.

Порівнюючи величину затрат і доходів, можна виявити відхилення фактичних даних від кошторисних. Дослідження причин цих відхилень яку бік перевищення, так і в бік економії - важлива ділянка роботи керівника. Ці відхилення - інформація для прийняття управлінських рішень. Вони акцентують увагу на найбільш вірогідних у майбутньому або наявних проблемах у діяльності підприємства. В управлінні затратами та доходом відхилення використовують як засіб зворотного зв'язку. Прийняття рішень на основі отриманих відхилень пов'язане з кори­гуванням планів або виробничого процесу.

Для визначення відхилень необхідна надійна, гнучка й ефективна система обліку фактичних затрат.

Відхилення від норм оформлюють, в основному, сигнальними документами, які відрізняються від звичайних іншим кольором або червоною лінією, з метою акцентувати увагу керівництва на їх наяв­ності. На всі зміни поточних норм, що відбуваються на підприємстві незалежно від їх причин, виписують повідомлення, в яких відобра­жають попередню та нову норми, а також вказують точну дату впро­вадження нової норми.

Повідомлення про зміни норм затрат матеріалів, придбаних комп­лектуючих виробів, напівфабрикатів, палива й енергії, норм часу, ви­робітку, обслуговування й розцінок заповнюють відповідальні виконавці

Зміни норм, як правило, впроваджують на початку місяця, але таких правил не завжди слід дотримуватися. На підприємства машинобудування, з масовим характером виробництва, зміни норм, впроваджують у разі необхідності.







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 543. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Именные части речи, их общие и отличительные признаки Именные части речи в русском языке — это имя существительное, имя прилагательное, имя числительное, местоимение...

Интуитивное мышление Мышление — это пси­хический процесс, обеспечивающий познание сущности предме­тов и явлений и самого субъекта...

Объект, субъект, предмет, цели и задачи управления персоналом Социальная система организации делится на две основные подсистемы: управляющую и управляемую...

Тема 5. Анализ количественного и качественного состава персонала Персонал является одним из важнейших факторов в организации. Его состояние и эффективное использование прямо влияет на конечные результаты хозяйственной деятельности организации.

Билет №7 (1 вопрос) Язык как средство общения и форма существования национальной культуры. Русский литературный язык как нормированная и обработанная форма общенародного языка Важнейшая функция языка - коммуникативная функция, т.е. функция общения Язык представлен в двух своих разновидностях...

Патристика и схоластика как этап в средневековой философии Основной задачей теологии является толкование Священного писания, доказательство существования Бога и формулировка догматов Церкви...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия