Студопедия — Саркома матки
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Саркома матки






Саркома матки є відносно рід­кісним (становить 4% усіх випадків раку тіла матки), але одним з найбільш злоякісних і летальних видів раку ста­тевих органів. Причина її невідома. Поєднання саркоми матки з ожирін­ням і артеріальною гіпертензією не є таким постійним, як у випадку раку ендометрія. Збільшення випадків сар­коми матки виявляють у хворих, яким проводилася променева терапія з при­воду інших видів малігнізуточих пух­лин органів таза. Малігнізація міоми матки спостерігається лише в 1% ви­падків.

Найбільш чіткою є гістологічна кла­сифікація типів саркоми за Обером. "Чисті" типи саркоми відріз­няються від мішаних тим, що містять лише один вид клітин. Гомологічна саркома складається з малігнізованих елементів, які походять з тканини мат­ки (гладких м`язів, ендометріально`і строми). Гетерологічна пухлина бере початок з тканин, яких у нормі в матцінемає (кістки, жир). За спрощеною класифікацією саркоми матки розріз­няють чотири найпоширеніші типи пухлини:

1) лейоміосаркому;

2) саркому ендометріальної строми;

3) мішану мезодермальну (Мюллера) саркому;

4) аденосаркому.

Згідно з цією класифікацією, карциносаркому віднесено до типу міша­ної мезодермальної пухлини. Інші ва­ріанти саркоми спостерагіються дуже рідко.

Лейоміосаркома частіше є внутрішньостінною, але мають місце і випад­ки підсерозної і підслизової пухлини. Показниками прогнозу є кількість мітозів у 10 полях зору і наявність клітинної атипії. Сприятливими про­гностичними ознаками вважають передменопаузальний вік пацієнтки, походження пухлини з міоми матки і відсутність некрозів.

Саркома ендометріальної строми може бути високого ступеня злоякіс­ності (> 10 мітозів у 10 полях зору) і низького (< 10 мітозів).

Мішана мезодермальна саркома,як правило, розвивається з поліпоїдних мас, що розтягують порожнину матки. Глибина інвазії в міометрій корелює з частотою метастазування у лімфатичні вузли. Існує думка, що го­мологічні пухлини мають кращий про­гноз, ніж гетерологічні.

Клініка, діагностика. Середній вік хворих на лейоміосарко­му близько 55 років і, як правило, є на 10 років меншим, ніж у хворих на мішану мезодермальну саркому і сар­кому ендометріальної строми. Найча­стіше такі хворі скаржаться на маткові кровотечі і тазовий біль. Під час дво­ручного дослідження виявляють збільшення матки, поліпоїдні маси в каналі шийки матки.

Біопсія ендометрія, фракційне діаг­ностичне вискоблювання порожнини матки допомагають встановити діагноз менше ніж у 50% випадків у зв`язку з тим, що ці пухлини часто є внутрішньостінними, без інвазії в ендометрій. Якщо уражується шийка матки, обо­в`язково проводять біопсію. У біль­шості випадків пухлину випадково виявляють під час гістеректомії.

Стадії розвитку саркоми матки є аналогічними стадіям раку ендометрія. Більш ніж у половині випадків сарко­му діагностують у І стадії.

Метастазування саркоми матки відбувається такими шляхами:

1) гематогенним (у більшості випадків); 2) лімфогенним; 3) континуальним. Більш ніж у 90% випадків спостеріга­ються метастази у віддалених органах, частіше в легенях.

Лікування, прогноз. Найефективнішим методом лікування є черевна гістеректомія з двобічною аднексектомією. Уважно досліджують усі внутрішньоочеревинні і позаочере-винні органи; з усіх підозрілих місць беруть матеріал для біопсії. Неочіку-вані метастази в лімфатичних вузлах спостерігаються у 35% хворих на сар­кому І стадії. Негативні дані під час операції не дають впевненості в тому, що метастази не будуть утворюватись.

Первинна променева терапія не рекомендується, за винятком випадків, коли протипоказане хірургічне ліку­вання. В деяких ситуаціях після опера­тивного втручання з приводу саркоми І стадії, а також якщо наявні інші та­зові пухлини, можливе призначення допоміжної (ад`ювантної) променевої терапії.

Хіміотерапію (доксорубіцин, цисплатин, дакарбазин тощо) застосовують з паліативною метою у пацієнток з метастазами у віддалених органах або рецидивами пухлини. Ад`ювантна хіміотерапія в І і II стадіях саркоми для профілактики метастазування або рецидивів є недоцільною. У хворих на саркому матки І стадії виживаність протягом 5 років стано­вить близько 50% і різко зменшується від 10 до 0% у хворих з III і IV стадія­ми без чіткої залежності від гісто­логічного типу пухлини.

Профілактика раку ендометрія полягає у своєчасній діагнос­тиці та адекватному лікуванні пацієн­ток з гіперпластичними процесами (гіперплазія, поліпи) і передраковими станами ендометрія (атипова гіперпла­зія ендометрія). Важливу роль у цьому відіграють ендоскопічні технології (гістероскопія з прицільною біопсією, кріо деструкція, електрична і лазерна резекція, високочастотна коагуляція, лазерна аблація ендометрія при перед­ракових змінах).

Новий методологічний підхід грун­тується на проведенні клініко-генеало-гічного обстеження хворих, вивченні ступеня спадкової обтяженості щодо раку тіла матки, виявленні членів сімей з преморбідними станами та їх своє­часному лікуванні.







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 583. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Шов первичный, первично отсроченный, вторичный (показания) В зависимости от времени и условий наложения выделяют швы: 1) первичные...

Предпосылки, условия и движущие силы психического развития Предпосылки –это факторы. Факторы психического развития –это ведущие детерминанты развития чел. К ним относят: среду...

Анализ микросреды предприятия Анализ микросреды направлен на анализ состояния тех со­ставляющих внешней среды, с которыми предприятие нахо­дится в непосредственном взаимодействии...

ТРАНСПОРТНАЯ ИММОБИЛИЗАЦИЯ   Под транспортной иммобилизацией понимают мероприятия, направленные на обеспечение покоя в поврежденном участке тела и близлежащих к нему суставах на период перевозки пострадавшего в лечебное учреждение...

Кишечный шов (Ламбера, Альберта, Шмидена, Матешука) Кишечный шов– это способ соединения кишечной стенки. В основе кишечного шва лежит принцип футлярного строения кишечной стенки...

Принципы резекции желудка по типу Бильрот 1, Бильрот 2; операция Гофмейстера-Финстерера. Гастрэктомия Резекция желудка – удаление части желудка: а) дистальная – удаляют 2/3 желудка б) проксимальная – удаляют 95% желудка. Показания...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия