Студопедия — Ефективність існуючої практики стратегічного менеджменту ТОВ «ВІМЕКСІМ» по відношенню до конкурентів
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Ефективність існуючої практики стратегічного менеджменту ТОВ «ВІМЕКСІМ» по відношенню до конкурентів






Для того щоб провести аналіз конкурентного середовища ТОВ «ВІМЕКСІМ» необхідно для початку знати сильні і слабкі сторони досліджуваного підприємства. Для цього ясної оцінки сил ТОВ «ВІМЕКСІМ» і ситуації на ринку, існує SWOT-аналіз. SWOT-аналіз – це визначення сильних і слабких сторін підприємства, а також можливостей і загроз, що виходять з його найближчого оточення (зовнішнього середовища). Сильні сторони (Strengths) – переваги нашого підприємства; Слабкості (Weaknesses) – недоліки нашого підприємства; Можливості (Opportunities) – фактори зовнішнього середовища, використання яких створить переваги нашого підприємства на ринку. Загрози (Threats) – фактори, які можуть потенційно погіршити нашого підприємства на ринку. Сильні сторони підприємства – те, в чому воно досягло успіхів або якась особливість, що надає додаткові можливості. Сила може полягати в наявному досвіді, доступі до унікальних ресурсів, наявності передової технології і сучасного устаткування, високій кваліфікації персоналу, високій якості продукції, що випускається вами продукції, популярності вашої торговельної марки і т.п. Слабкі сторони підприємства – це відсутність чогось важливого для функціонування підприємства або те, що вам поки не вдається в порівнянні з іншими компаніями й ставить вас у несприятливе положення. Як приклад слабких сторін можна привести занадто вузький асортимент продукції, що випускається, погану репутацію компанії на ринку, недолік фінансування, низький рівень сервісу й т.п. Ринкові можливості – це сприятливі обставини, які підприємство може використовувати для отримання переваги. Як приклад ринкових можливостей можна привести погіршення позицій конкурентів, різке зростання попиту, появу нових технологій виробництва продукції, зростання рівня доходів населення і т.п. Слід зазначити, що можливостями з погляду SWOT-аналізу є не всі можливості, які існують на ринку, а тільки ті, які може використати підприємство. Ринкові загрози – події, настання яких може несприятливо вплинути на діяльність підприємства. Приклади ринкових загроз:

- вихід на ринок нових конкурентів;

- зростання податків, зміна смаків покупців;

- зниження народжуваності.

Для різних підприємств один і той же фактор може бути як загрозою, так і можливістю.

Сильні і слабкі сторони можуть вважатися такими лише в тому випадку, якщо так їх сприймають покупці. Потрібно включати в аналіз тільки найбільш стосовні до справи переваги та слабкості. Сильна сторона буде сильною тільки тоді, коли такою її бачить ринок.

Для визначення сильних і слабких сторін ТОВ «ВІМЕКСІМ» проводимо SWOT аналіз. Керівник ТОВ «ВІМЕКСІМ» - Віхренко Валерій Якович має 20 річний досвід роботи в аграрному бізнесі. ТОВ «ВІМЕКСІМ» фінансово стійке і динамічно розвинуте господарство. Для вирощування зернових відведено 4615га землі. У 2013 році ТОВ «ВІМЕКСІМ» вирощувало пшеницю використовуючи, нові технології на площі 1000 га. Реалізація пшениці відбулася через власний склад як на внутрішньому ринку підприємствам оптової торгівлі, так і зовнішньому ринку нерезиденту AVALON Investment LLC (США). У даному випадку проводиться SWOT-аналіз реалізації пшениці врожаю 2013. Перший етап дозволить нам визначити, які сильні сторони й недоліки ТОВ «ВІМЕКСІМ». Для того щоб визначити сильні і слабкі сторони товариству з обмеженою відповідальністю необхідно:

- Скласти перелік параметрів, за яким буде оцінене підприємство;

- По кожному параметру визначити, що є сильною, а що – слабкою стороною;

Для оцінки товариства з обмеженою відповідальністю «ВІМЕКСІМ» скористаємося наступним списком параметрів:

1. Організація (тут може оцінюватися рівень кваліфікації співробітників, їхня зацікавленість у розвитку підприємства наявність взаємодії між відділами підприємства).

2. Виробництво (можуть оцінюватися виробничі потужності, якість і ступінь спрацювання устаткування, якість продукції, що вирощується, собівартість продукції)

3 Фінанси (можуть оцінюватися витрати виробництва, доступність капіталу, швидкість обороту капіталу, фінансова стійкість підприємства, прибутковість).

3. Інновації (тут може оцінюватися частота впровадження нових продуктів і послуг на підприємстві, ступінь їхньої новизни (незначні або кардинальні зміни), строки окупності засобів, вкладених у розробку новинок і т.п.).

4. Маркетинг (тут можна оцінювати якість продукції / послуг (як це якість оцінюють споживачі), популярність марки, повнота асортименту, рівень цін, ефективність реклами, репутація підприємства, ефективність застосовуваної моделі збуту, асортименти пропонованих додаткових послуг, кваліфікація обслуговуючого персоналу).

Визначення сильних і слабких сторін ТОВ «ВІМЕКСІМ» відображені у таблиці 2.7.

Таблиця 2.7

Визначення сильних і слабких сторін ТОВ «ВІМЕКСІМ »

Параметри оцінки Сильні сторони Слабкі сторони
1. Організація Високий рівень кваліфікації й заповзятливість керівника ТОВ «ВІМЕКСІМ» -
2. Виробництво Собівартість продукції нижче, ніж у регіональних конкурентів на 10% -
3. Фінанси - Сезонний характер надходження основного потоку грошових коштів
4. Інновації Нова технологія вирощування пшениці на 1000 га -
5. Маркетинг Можливість торгувати зерновою продукцією цілий рік (наявність складів) Відсутній відділ маркетингу на підприємстві

 

Наступний крок SWOT-аналізу – це своєрідна «розвідка місцевості» - оцінка ринку. Цей етап дозволить нам оцінити ситуацію поза нашим підприємством і зрозуміти, які є можливості, а також яких загроз варто побоюватися (і, відповідно, заздалегідь до них підготуватися). Методика визначення ринкових можливостей і загроз практично ідентична методиці визначення сильних і слабких сторін нашого підприємства: По кожному параметру визначте, що є можливістю, а що – загрозою для підприємства; За основу при оцінці ринкових можливостей і загроз ми беремо наступний список параметрів:

1. Фактори попиту (тут доцільно взяти до уваги місткість ринку, темпи його зростання або скорочення, структуру попиту на продукцію досліджуваного підприємства і т.п.).

2. Фактори конкуренції (варто враховувати кількість основних конкурентів, наявність на ринку товарів-замінників, висоту бар'єрів входу на ринок і виходу з нього, розподіл ринкових часток між основними учасниками ринку і т.п.).

3. Фактори збуту (необхідно приділити увагу кількості посередників, наявності мереж розподілу, умовам постачання матеріалів і комплектуючих і т.п.).

4. Економічні фактори (враховується курс долара, рівень інфляції, зміна рівня доходів населення, податкова політика держави і т.п.).

5. Політичні та правові чинники (оцінюється рівень політичної стабільності в країні, рівень правової грамотності населення, рівень законослухняності, рівень корумпованості влади й т.п.).

6. Соціально-демографічні фактори (варто врахувати чисельність і статево структуру населення регіону, в якому працює підприємство, рівень народжуваності і смертності, рівень зайнятості населення і т.п.).

7. Соціально-культурні фактори (звичайно враховуються традиції й система цінностей суспільства, існуюча культура споживання товарів і послуг, наявні стереотипи поводження людей і т.п.).

8. Природні і екологічні фактори (береться до уваги кліматична зона, у якій працює підприємство, стан навколишнього середовища, відношення громадськості до захисту навколишнього середовища і т.п.).

В таблиці 2.8 приведено ринкові можливості і загрози ТОВ «ВІМЕКСІМ»

 

 

Таблиця 2.8

Визначення ринкових можливостей і загроз ТОВ «ВІМЕКСІМ»

Параметри оцінки Можливості Загрози
1. Конкуренція Розширити асортимент плодоовочевої продукції за рахунок впровадження нових сортів і технологій. Виробництво дешевшої продукції іншими підприємствами Вінницької області
2. Збут Розширити збутову мережу Труднощі в реалізації продукції за кордон
3. Попит Зі зростанням доходів населення збільшуються обсяги споживання продуктів переробки зерна -
4. Природні і екологічні фактори - Погані погодні умови (заморозки, дощ, град), які знижують урожайність і якість продукції
5. Економічні чинники - Падіння попиту через зниження доходів населення

У SWOT-аналізі необхідно не тільки розкрити сильні й слабкі сторони, загрози і можливості, але й спробувати оцінити їх з точки зору того, наскільки важливим вони є для досліджуваного підприємства. Для цього кожну сильну і слабку сторону, можливість (або загрозу) потрібно оцінити за двома параметрами, поставивши собі два запитання: «Наскільки висока ймовірність того, що це трапиться?» і «Наскільки це може вплинути на ТОВ «ВІМЕКСІМ»?». (Таблиця 2.9) Виберемо ті 3-4 події, які відбудуться з великою часткою ймовірності занесемо до відповідних осередку SWOT аналізу (Таблиця 2.9).

Таблиця 2.9.

Оцінка сильних і слабких сторін, можливостей і загроз ТОВ «ВІМЕКСІМ»

Сильні сторони   Високий рівень кваліфікації й заповзятливість керівника ТОВ «ВІМЕКСІМ»
  Нова технологія вирощування пшениці на 1000 га
  Можливість торгувати зерновою продукцією цілий рік (наявність складів)
  Собівартість продукції нижче, ніж у регіональних конкурентів на 10%
Слабкі сторони   Високий ступінь зносу устаткування
  Ні відділу маркетингу на підприємстві
  Необхідність налагодження гарантованого збуту
  Сезонний характер надходження основного потоку грошових коштів
  Задовільна якість продукції
Можливості   Розширити асортимент плодоовочевої продукції за рахунок впровадження нових сортів і технологій.
  Зі зростанням доходів населення збільшуються обсяги споживання
Загрози   Погані погодні умови (заморозки, дощ, град), які знижують урожайність і якість продукції
  Виробництво дешевшої продукції іншими підприємствами Вінницької області
  Труднощі в реалізації нестандартної продукції
  Падіння попиту через зниження доходів населення

 

Тепер проведемо зіставлення сильних і слабких сторін ТОВ «ВІМЕКСІМ» з можливостями і погрозами ринку. Зіставлення сильних і слабких сторін з ринковими можливостями й загрозами дозволяє нам відповісти на наступні питання, що стосуються подальшого розвитку вашого бізнесу, які й відіб'ють суть аналізу:

Як скористатися можливостями, що відкриваються, використовуючи сильні сторони ТОВ «ВІМЕКСІМ»?

За рахунок, яких сильних сторін можна нейтралізувати існуючі загрози?

Які слабкі сторони підприємства можуть перешкодити скористатися можливостями?

Яких загроз, посилених слабкими сторонами підприємства потрібно найбільше побоюватися?

 

Таблиця 2.10

Матриця SWOT-аналізу реалізації продукції ТОВ «ВІМЕКСІМ»

  МОЖЛИВОСТІ 1. Виробництво дешевшої продукції іншими підприємствами Вінницької області 2. Розширити асортимент продукції за рахунок впровадження нових сортів і гібридів. ЗАГРОЗИ 1. Виробництво дешевшої продукції іншими підприємствами Вінницької області 2. Труднощі в реалізації продукції за кордон 3. Погані погодні умови (заморозки, дощ, град), які знижують урожайність і якість продукції
СИЛЬНІ СТОРОНИ 1. Високий рівень кваліфікації й заповзятливість керівника ТОВ «ВІМЕКСІМ» 2 Можливість торгувати зерновою продукцією цілий рік (наявність складів) 3. Нова технологія вирощування пшениці на 1000 га 1.Торгівля через склад - сховище цілий рік. 2.Розширення асортименту вирощуваної продукції й поліпшення її якості за рахунок використання нових технології. 3.Збільшення продажів за рахунок подання продукції орієнтованої для споживчих груп з різним рівнем доходів (очищеної, відсортованої, упакованої продукції). 4.Розробка торговельної марки. 1. Утримати наших покупців від переходу до конкурента, за рахунок використання гнучкої цінової політики й збільшення якості продукції ТОВ «ВІМЕКСІМ» 2.Зниження собівартості продукції за рахунок використання нових технологій
СЛАБКІ БОКУ 1. Необхідність налагодження гарантованого збуту.. 2. Сезонний характер надходження основного потоку грошових коштів 1.У результаті сезонного надходження основної маси коштів можуть виникнути труднощі зі своєчасним придбанням сортувальної й пакувальної лінії. 1. З'явився конкурент може запропонувати ринку продукцію, аналогічну нашій, за нижчими цінами. 2. Втрата врожаю в результаті поганих погодних умов.

Заповнивши цю матрицю можна виявити, що в основні визначено напрямки розвитку товариства.

Сформулювали основні проблеми підприємства. Проаналізувавши й зіставивши можливості із сильними сторонами ТОВ «ВІМЕКСІМ» приходимо до висновку, що за даних умов для досліджуваного підприємства буде вигідно організувати цілорічну торгівлю через власні склади, причому наявність спеціалізованих установок позитивно позначиться на якість продукції за умови довгострокової реалізації. Крім цього, буде представлена продукція з різним видом доробки, розрахована для декількох груп споживачів залежно від їхнього бажання платити додаткову суму за очищену продукцію. Спираючись на сильні підприємства, можна знижувати загрози, застосовуючи гнучку цінову політику для боротьби з небажаними конкурентами. Основною зі слабких сторін для реалізації можливостей може бути недолік коштів необхідних для покупки сортувальної й пакувальної лінії і відсутність торговельної марки. Основними погрозами посилені слабкими сторонами для ТОВ «ВІМЕКСІМ» буде відсутність системи гарантованого збуту нестандартної продукції, що з'явилася внаслідок поганих погодних умов. SWOT-аналіз дозволив компанії вивчити існуючі на ринку можливості й зважити свої здатності по їх переслідування. Також при цьому вивчалися загрози, здатні підірвати позиції фірми. Сильні і слабкі сторони були розглянуті з позиції покупців, що підвело реальну основу під рішення про розподіл ресурсів і допомогло компанії дістати максимум користі з наявних у неї можливостей. Аналізуючи ситуацію на ринку збуту послуг сільгосппродукції можна прийти до висновку, що основними конкурентами є СТОВ «Кряж і К» та ПрАТ «Поділля», Їхня продукція майже завжди відрізняється гарною якістю, широким асортиментом. Основний недолік - досить високі ціни. Результати дослідження конкурентів можна представити у вигляді порівняльної таблиці 2.11:

 

Таблиця 2.11

Порівняльна таблиця результатів дослідження конкурентів ТОВ «ВІМЕКСІМ»

Параметр ТОВ «ВІМЕКСІМ» СТОВ «Кряж і К» ПрАТ «Поділля»
1. Якість продукції      
2.Якість продукції      
3.Ціна      
4.Реклама      
5. Місце розташування      

Оцінка параметрів проводитися за п'ятибальною шкалою (від найбільш слабких позицій з цього параметру до домінуючої позиції). Тепер проведемо безпосередньо порівняння ТОВ «ВІМЕКСІМ» з СТОВ «Кряж і К» та ПрАТ «Поділля». Аналіз конкурентів ТОВ «ВІМЕКСІМ» відобразимо в таблиці 2.12.

Таблиця 2.12

Порівняльний аналіз конкурентів ТОВ «ВІМЕКСІМ»

№ п / п Показник ТОВ «ВІМЕКСІМ» СТОВ «Кряж і К» ПрАТ «Поділля»
  Асортимент продукції Пшениця, ячмінь, кукурудза Пшениця, ячмінь, насіння соняшнику, кукурудза, ріпак, овес Пшениця, ячмінь, насіння соняшнику, кукурудза, ріпак, овес
  Реклама в ЗМІ немає немає є
  Частка ринку,% 15% 26% 34%
  Середні обсяги виробництва, тис. грн. 32607,00 тис. грн. 39587,00 тис. грн. 69520,00 тис. грн.
  Основні покупці продукції Товариство з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Юнігрейн", Товариство з обмеженою відповідальністю "НК Грейн", AVALON Investment LLC Крижопільський елеватор, ТОВ «Вторметекспорт», кінцевий споживач Товариство з обмеженою відповідальністю "ЛУЇ ДРЕЙФУС КОМОДІТІЗ УКРАЇНА ЛТД", ДЕРЖАВНА ПРОДОВОЛЬЧО-ЗЕРНОВА КОРПОРАЦІЯ УКРАЇНИ, ПАТ

Аналізуючи дані представлені в таблиці 2.12, можна зробити висновок, що ТОВ «ВІМЕКСІМ» посідає останнє місце по реалізації своєї продукції і за обсягами виробництва в Крижопільському районі. У господарства на даний момент найменший асортимент, воно займає найменшу частку ринку. На підставі того, що більшість показників мають тенденцію зростання, а інтегральний показник ефективності також збільшився, то можна зробити висновок, що підприємство постійно удосконалює торговельний процес, але ще не займає перше місце на ринку SWOT-аналіз ТОВ «ВІМЕКСІМ» дозволяє не тільки оцінити загрози і можливості, слабкі та сильні сторони, але і прийняти своєчасні заходи щодо усунення зазначених недоліків і вдосконалення комерційної діяльності. Так, для попередження можливих загроз і пом'якшення наслідків від них організації необхідно вести роботу в галузі вивчення ринку і поведінки конкурентів, безпеки, фінансів, кадрів. Використовуючи результати дослідження сильних і слабких сторін, розробляється стратегія, яка дозволить скористатися можливостями і пом'якшити або уникнути наслідків від загроз зовнішнього середовища.

 







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 2071. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Выработка навыка зеркального письма (динамический стереотип) Цель работы: Проследить особенности образования любого навыка (динамического стереотипа) на примере выработки навыка зеркального письма...

Словарная работа в детском саду Словарная работа в детском саду — это планомерное расширение активного словаря детей за счет незнакомых или трудных слов, которое идет одновременно с ознакомлением с окружающей действительностью, воспитанием правильного отношения к окружающему...

Правила наложения мягкой бинтовой повязки 1. Во время наложения повязки больному (раненому) следует придать удобное положение: он должен удобно сидеть или лежать...

Дезинфекция предметов ухода, инструментов однократного и многократного использования   Дезинфекция изделий медицинского назначения проводится с целью уничтожения патогенных и условно-патогенных микроорганизмов - вирусов (в т...

Машины и механизмы для нарезки овощей В зависимости от назначения овощерезательные машины подразделяются на две группы: машины для нарезки сырых и вареных овощей...

Классификация и основные элементы конструкций теплового оборудования Многообразие способов тепловой обработки продуктов предопределяет широкую номенклатуру тепловых аппаратов...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия