Студопедия — Порядок прийняття засуджених до позбавлення волі в колонії та їх облік. Структурні дільниці колонії та їх призначення
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Порядок прийняття засуджених до позбавлення волі в колонії та їх облік. Структурні дільниці колонії та їх призначення






 

Порядок прийняття засуджених до позбавлення волі до виправних і виховних колоній визначений ст. 91 КВК, згідно з якою таке прийняття здійснюється адміністрацією колоній у порядку, встановленому нормативно-правовими актами ДДУзПВП. Адміністрація колонії протягом трьох діб повідомляє суд, який постановив вирок, про приведення його до виконання і про місце відбування покарання засудженим. Одночасно направляється повідомлення одному з членів сім’ї або близьких родичів за вибором засудженого, у якому вказується адреса колонії і роз’яснюються права засудженого. На кожного засудженого до позбавлення волі ведеться особова справа, а також інформаційна картка, до якої заносяться відомості: стосовно його особи; про вчинений ним злочин і назву суду, який постановив вирок; про день і час його прибуття і звільнення з колонії.

Детальна регламентація прийняття засуджених до виправних і виховних колоній передбачена розділом 5 Правил внутрішнього розпорядку установ виконання покарань (далі – Правила), за якими прийняття засуджених, що прибули групою, здійснюється комісією колонії, до складу якої входять начальник установи, його заступники, працівники оперативного відділу, відділів нагляду і безпеки, контролю за виконанням судових рішень, соціально-психологічної роботи, охорони, а також інтендантської та медичної служб. Прийняття засудженого в установу в індивідуальному порядку здійснює начальник установи разом із представником відділу по контролю за виконанням судових рішень. Якщо засуджені прибули в установу в неробочий час, то їх прийняття здійснює черговий помічник начальника колонії (далі – ЧПНК) і начальник варти.

Під час прийняття в колонію засуджені підлягають повному обшуку, а їх речі – огляду. У засуджених вилучаються предмети, вироби та речовини, зберігання яких їм заборонено Правилами. Речі, вилучені з обігу, знищуються, а цінності, гроші або цінні предмети згідно з рішенням суду можуть обертатись на користь держави. Інші вилучені речі та предмети зберігаються на складі колонії і повертаються засудженому при звільненні від відбування покарання. У процесі прийняття встановлюється належність кожної особової справи конкретному засудженому за пізнавальною фотокарткою та шляхом опитування цього засудженого, а в разі потреби – за дактилоскопічною картою. Дані про засуджених, які згідно з рішенням судів повинні відшкодувати матеріальні збитки або сплачувати аліменти, надаються бухгалтерії для відповідних відрахувань із заробітку засудженого. Завершенням прийняття засуджених вважається їх попередження про можливу відповідальність у разі порушення встановлених у колонії правил поведінки та прийняття рішення про направлення прибулих засуджених до дільниці карантину, діагностики й розподілу. Рішення комісії затверджується наказом начальника колонії. Перед направленням прибулих засуджених до дільниці карантину, діагностики й розподілу вони обов’язково проходять медичний огляд і комплексну санітарну обробку.

На кожного засудженого до позбавлення волі ведеться особова справа, а також інформаційна картка, до якої заносяться наступні відомості: стосовно його особи; про вчинений ним злочин і назву суду, який постановив вирок; про день і час його прибуття і звільнення з колонії. Кожного дня працівники відділу контролю за виконанням судових рішень надають відповідну довідку про загальну кількість засуджених, а також про кількість звільнених і прибулих засуджених начальнику колонії.

В установах виконання покарань перевірки наявності засуджених організовуються щоденно, вранці та ввечері у години, визначені розпорядком дня, а також додатково в час перед прийманням їжі засудженими або після цього. У разі потреби вони можуть проводитися у будь-який час доби. Наявність засуджених перевіряється за поіменними картками. У нічний час доби перевірка засуджених здійснюється на спальних місцях візуально, без підняття засуджених. Для поіменної перевірки усі засуджені шикуються відділеннями у спеціально відведених місцях. Від поіменної перевірки звільняються тільки особи, які відпочивають після роботи або звільнені через хворобу з постільним режимом, а також зайняті на роботах, які залишити неможливо. Персональні списки таких засуджених затверджуються начальниками установ виконання покарань. Перевірка їх наявності проводиться за місцем перебування. У негоду і при низькій температурі, коли проведення таких перевірок на відкритому повітрі не бажане, вони можуть проводитися у приміщеннях відділень. Ранкові та вечірні перевірки не повинні тривати більше 30 хвилин. На перевірках почергово повинні бути присутні начальники установ, їх заступники та керівники частин і служб. У разі виявлення відсутності засудженого інші засуджені залишаються на місці перевірки до з’ясування причин його відсутності.

Організація перевірок і відповідальність за них покладається: а) у житлових зонах – на ЧПНК, начальників відділень і молодший інспекторський склад чергових змін; б) на виробничих об’єктах – на представників адміністрації установ виконання покарань, зайнятих на виробництві, і молодший інспекторський склад чергових змін. На тимчасових виробничих об’єктах, де працюють невеликі групи засуджених, – на начальників варт, молодший інспекторський склад чергових змін, членів оперативних груп установи. Перевірки наявності засуджених у виправних колоніях максимального рівня безпеки з триманням засуджених у ПКТ, секторах максимального рівня безпеки та дільницях посиленого контролю, арештних домах, ПКТ (ОК) виправних колоній, а також у ДІЗО та карцерах організовуються покамерно. Перевірки проводяться з обов’язковим шикуванням засуджених та відвідуванням камер. Вечірні перевірки засуджених до довічного позбавлення волі здійснюються з відкриванням перших дверей камер та їх шикуванням. З метою здійснення перевірки стану здоров’я засуджених та санітарного стану камер до проведення перевірок залучається черговий медичний персонал. Результати перевірки відображаються в документації ЧПНК.

Відповідно до ст. 94 КВК, у виховних колоніях створюються такі дільниці: карантину, діагностики і розподілу; ресоціалізації; соціальної адаптації. У виправних колоніях мінімального і середнього рівня безпеки створюються такі дільниці: карантину, діагностики і розподілу; ресоціалізації; посиленого контролю; соціальної реабілітації. У виправних колоніях максимального рівня безпеки не передбачені дільниці соціальної реабілітації, решта дільниць співпадають із попереднім переліком. Усі дільниці ізолюються одна від одної.

У дільниці карантину, діагностики і розподілу тримаються усі новоприбулі до колонії засуджені. У дільниці ресоціалізації тримаються засуджені, які направлені з дільниці карантину, діагностики і розподілу, а також переведені з інших дільниць у порядку, встановленому КВК. У дільниці посиленого контролю тримаються засуджені, які під час перебування в дільниці карантину, діагностики і розподілу виявили високий ступінь соціально-педагогічної занедбаності і потяг до продовження протиправної поведінки, а також засуджені, які не проявили готовності до самокерованої соціально правомірної поведінки і переведені з інших дільниць у порядку, встановленому КВК. У дільниці соціальної адаптації тримаються засуджені, які правомірно себе поводять і сумлінно ставляться до навчання та праці і яким до звільнення залишається не більше шести місяців. У дільниці соціальної реабілітації тримаються засуджені, які направлені з дільниці карантину, діагностики і розподілу, а також переведені з дільниці ресоціалізації в порядку, встановленому КВК. Організація роботи дільниць виправних і виховних колоній регламентується КВК і нормативно-правовими актами ДДУзПВП.

Призначення структурних дільниць колоній полягає в тому, що відповідно до їх назви, в них утримуються засуджені з різним ступенем соціально-педагогічної занедбаності і потягу до продовження протиправної поведінки. Враховуючи той факт, що дільниці ізолюються одна від одної, це дозволяє найбільш ефективно реалізувати принцип диференціації та індивідуалізації виконання покарань навіть у межах однієї колонії.

Так засуджені, поміщені в дільницю карантину, діагностики і розподілу, протягом чотирнадцяти діб піддаються повному медичному обстеженню для виявлення інфекційних, соматичних і психічних захворювань, а також первинному психолого-педагогічному та іншому вивченню. За результатами медичного обстеження, первинної психодіагностики і психолого-педагогічного вивчення та на підставі кримінологічної, кримінально-правової характеристики, на кожного засудженого складається індивідуальна програма соціально-виховної роботи, яка затверджується начальником колонії. Засуджені, які тримаються в дільниці ресоціалізації, розподіляються по відділеннях соціально-психологічної служби і розміщуються в жилих приміщеннях з локальним сумісним проживанням членів відділення.

У дільниці посиленого контролю виправних колоній мінімального рівня безпеки із загальними умовами тримання і виправних колоній середнього рівня безпеки засудженим встановлюється режим, передбачений для тримання засуджених у виправній колонії максимального рівня безпеки. У дільниці посиленого контролю виправних колоній максимального рівня безпеки засуджені тримаються в приміщеннях камерного типу. На кожного засудженого розробляється спеціальна індивідуальна програма, яка передбачає заходи індивідуально-виховного, психотерапевтичного, психокорегуючого характеру. Після реалізації цієї програми за клопотанням начальника відділення соціально-психологічної служби постановою начальника колонії засуджений переводиться до дільниці ресоціалізації.

У дільниці соціальної адаптації на кожного засудженого розробляється спеціальна індивідуальна програма підготовки його до звільнення. Засуджені, які тримаються в дільниці соціальної адаптації, працевлаштовуються на окремих виробничих об’єктах колонії або за межами колонії на інших об’єктах з дотриманням вимог безпеки і постійного контролю. Засуджені, які тримаються в дільниці соціальної адаптації, проживають у межах колонії у спеціально обладнаних приміщеннях окремо від інших засуджених.

У дільниці соціальної реабілітації тримаються вперше засуджені до позбавлення волі за злочини, вчинені з необережності, злочини невеликої та середньої тяжкості, а також засуджені, переведені з дільниці ресоціалізації. У дільниці соціальної реабілітації засуджені: тримаються під наглядом, а на території житлової зони – під охороною; у вільний від роботи час від підйому до відбою користуються правом вільного пересування в межах території дільниці; з дозволу адміністрації колонії можуть пересуватися без нагляду поза територією дільниці, але в межах населеного пункту, якщо це необхідно за характером виконуваної ними роботи або у зв’язку з навчанням; можуть носити цивільний одяг, мати при собі гроші та цінні речі, користуватися грішми без обмеження; мають право відправляти листи, отримувати бандеролі, посилки, передачі, одержувати короткострокові побачення без обмеження, а тривалі побачення – до трьох діб один раз на місяць; після відбуття шести місяців покарання в дільниці у разі відсутності порушень режиму відбування покарання, наявності житлових умов з дозволу адміністрації колонії можуть проживати в межах населеного пункту, де розташована колонія, із своїми сім’ями, придбавати відповідно до чинного законодавства жилий будинок і заводити особисте господарство на території дільниці.

 

 







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 546. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Методы прогнозирования национальной экономики, их особенности, классификация В настоящее время по оценке специалистов насчитывается свыше 150 различных методов прогнозирования, но на практике, в качестве основных используется около 20 методов...

Методы анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия   Содержанием анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия является глубокое и всестороннее изучение экономической информации о функционировании анализируемого субъекта хозяйствования с целью принятия оптимальных управленческих...

Образование соседних чисел Фрагмент: Программная задача: показать образование числа 4 и числа 3 друг из друга...

Билет №7 (1 вопрос) Язык как средство общения и форма существования национальной культуры. Русский литературный язык как нормированная и обработанная форма общенародного языка Важнейшая функция языка - коммуникативная функция, т.е. функция общения Язык представлен в двух своих разновидностях...

Патристика и схоластика как этап в средневековой философии Основной задачей теологии является толкование Священного писания, доказательство существования Бога и формулировка догматов Церкви...

Основные симптомы при заболеваниях органов кровообращения При болезнях органов кровообращения больные могут предъявлять различные жалобы: боли в области сердца и за грудиной, одышка, сердцебиение, перебои в сердце, удушье, отеки, цианоз головная боль, увеличение печени, слабость...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия