Студопедия — Порядок і умови виконання покарань військовослужбовців у виді тримання в дисциплінарному батальйоні
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Порядок і умови виконання покарань військовослужбовців у виді тримання в дисциплінарному батальйоні






 

Тримання в дисциплінарному батальйоні, згідно із Законом України «Про загальний військовий обов’язок і військову службу», застосовується виключно до військовослужбовців строкової служби, тобто осіб, які проходять військову службу в межах строків, передбачених законом. Згідно ж із Положенням про дисциплінарний батальйон у Збройних Силах України, це покарання має на меті виправлення та перевиховання засуджених у дусі чесного ставлення до праці та військової служби, суворого додержання ними Конституції та законів України, точного виконання Військової присяги і військових статутів та запобігання вчиненню нових злочинів.

Дисциплінарний батальйон є військовою частиною, яку утримують за окремим штатом. Його організаційну структуру і чисельність визначає міністр оборони, а контроль здійснює Генеральний штаб ЗС України.

Таке покарання є одним із видів основних покарань, воно застосовується на строк від шести місяців до двох років.

Порядок і умови виконання покарань військовослужбовців у виді тримання в дисциплінарному батальйоні визначено у главі 14 КВК та Положенні про дисциплінарний батальйон у Збройних Силах України.

До засуджених військовослужбовців, які тримаються в дисциплінарному батальйоні, застосовуються основні засоби виправлення і ресоціалізації відповідно до положень КВК, а також із ними проводяться військові навчання.

Покарання у виді тримання в дисциплінарному батальйоні застосовується, як правило, у випадках вчинення злочинів невеликої тяжкості, коли засуджених можна залишити і виправити в умовах дисциплінарної частини. Цей вид покарання може бути застосований до курсантів військово-навчальних закладів, шкіл прапорщиків, мічманів та інших подібних навчальних закладів лише за злочини, вчинені ними після зарахування на навчання, і за умови, що до цього вони не проходили строкову військову службу [65].

Під час відбування покарання в дисциплінарному батальйоні всі засуджені військовослужбовці, незалежно від військового звання та характеру попередньої служби, перебувають як рядові і носять єдині встановлені для даного дисциплінарного батальйону форму одягу та знаки розрізнення.

Військовослужбовців, засуджених до покарання у виді тримання в дисциплінарному батальйоні, до набрання вироком законної сили тримають на гауптвахтах Військової служби правопорядку Збройних Сил України (Служба правопорядку). Строк відбування покарання вираховується з дня, визначеного вироком суду, з урахуванням часу тримання засудженого в місцях попереднього ув’язнення.

Підставою направлення засудженого до дисциплінарного батальйону є вирок військового суду, який набрав законної сили, копію якого суд разом із своїм розпорядженням про його виконання направляє у відповідне управління Служби правопорядку, після чого у триденний строк військовослужбовець під конвоєм направляється з гауптвахти до дисциплінарного батальйону. Разом із засудженим через начальника конвою направляються такі документи: супровідний лист, копія обвинувального вироку суду та розпорядження про його виконання, обліково-послужна та службова картки і медична книжка, військовий квиток, продовольчий, речовий та грошовий атестати, службова характеристика, особисті речі та їх опис.

Після прибуття до дисциплінарного батальйону засуджені військовослужбовці підлягають обов’язковому медичному огляду, а їх обмундирування і натільна білизна – спеціальній обробці; командир дисциплінарного батальйону з ними проводить особисту бесіду, під підпис доводить порядок та умови відбування покарання, права та обов’язки засудженого; засуджений зараховується до однієї з дисциплінарних рот. Про прийом засудженого військовослужбовця командир дисциплінарного батальйону письмово повідомляє начальника органу управління Служби порятунку, останній, у свою чергу, письмово повідомляє суд, яким засуджено військовослужбовця, та одного з його близьких родичів.

Для засуджених військовослужбовців встановлюється шестиденний робочий тиждень з одним вихідним днем. Розпорядок дня встановлюється командиром батальйону і в ньому має бути передбачено: роботу на виробництві не менше восьми годин, нічний сон – вісім годин на добу, приймання їжі – тричі на день, планується по одному дню на тиждень для навчальних занять та парко-господарських робіт.

Відпустки, передбачені для військовослужбовців строкової служби, засудженим військовослужбовцям не надаються, крім виняткових обставин на строк до семи діб, з урахуванням особи і поведінки засудженого та з дозволу командиру батальйону.

Організація виховної роботи, її планування, методичне забезпечення, якість та ефективність її проведення покладається на заступника командира батальйону з гуманітарних питань і проводиться відповідно до вимог КВК України та інших нормативно-правових актів. Основними формами виховної роботи є: заняття з гуманітарної підготовки та інформування особового складу; індивідуальна робота; правове виховання; психологічна робота; організація лекцій, доповідей, бесід, тематичних та літературних вечорів, читання газет і журналів, художньої літератури, перегляд телевізійних передач, відеофільмів виховної спрямованості тощо; залучення засуджених до участі в художній самодіяльності, спортивно-масовій, бібліотечній та клубній роботі.

За сумлінну поведінку і ставлення до праці та військової служби до засуджених військовослужбовців можуть бути застосовані такі заходи заохочення:

- подяка;

- зняття раніше накладеного дисциплінарного стягнення;

- надання одного додаткового короткострокового побачення чи телефонної розмови на місяць;

- нагородження цінним подарунком або премією в розмірі місячного грошового забезпечення;

- зарахування до числа тих, хто виправляється.

Засуджені військовослужбовці, які сумлінною поведінкою і ставленням до праці та військової служби довели своє виправлення, можуть бути представлені командиром дисциплінарного батальйону в установленому законом порядку до умовно-дострокового звільнення від відбування покарання.

За порушення встановленого порядку відбування покарання до засуджених військовослужбовців можуть бути застосовані такі дисциплінарні стягнення:

- зауваження;

- догана;

- сувора догана;

- призначення в наряд на роботу – до п’яти днів у вільний від роботи і навчання час;

- арешт з триманням на гауптвахті – до десяти діб;

- виключення з числа тих, хто виправляється.

Засуджені військовослужбовці, заарештовані в дисциплінарному порядку, відбувають арешт на гауптвахті в одиночних камерах дисциплінарного батальйону згідно з вимогами Статуту гарнізонної та вартової служб Збройних Сил України.

Засуджені військовослужбовці мають право на короткострокові й тривалі побачення.

Короткострокові побачення з родичами чи іншими особами надаються один раз на місяць тривалістю до чотирьох годин у спеціально обладнаному приміщенні під контролем представника дисциплінарного батальйону у вільний від роботи та занять час у дні й години, встановлені командиром дисциплінарного батальйону.

Тривалі побачення надаються тільки з близькими родичами один раз на три місяці тривалістю до трьох діб з правом спільного проживання в спеціально обладнаних приміщеннях дисциплінарного батальйону. На час тривалого побачення засуджені військовослужбовці звільняються від роботи і занять.

У порядку, встановленому командиром дисциплінарного батальйону, засуджені військовослужбовці можуть вести телефонні розмови з близькими родичами. На прохання засудженого військовослужбовця короткострокове або тривале побачення може бути замінено телефонною розмовою.

Засуджені військовослужбовці мають право на одержання посилок (передач) і бандеролей без обмеження їх кількості. Посилки (передачі) і бандеролі, що надходять на ім’я засуджених військовослужбовців, підлягають огляду. Порядок огляду та вручення їх засудженому військовослужбовцю встановлює командир дисциплінарного батальйону.

Засуджені військовослужбовці залучаються до праці на підприємствах, в установах та організаціях, які належать до сфери управління Міністерства оборони України, у майстернях дисциплінарного батальйону. Праця засуджених військовослужбовців організовується з додержанням правил охорони праці, техніки безпеки і виробничої санітарії, встановленими законодавством про працю. Праця засуджених військовослужбовців оплачується відповідно до законодавства про працю. Нараховані суми заробітку засудженим військовослужбовцям зараховуються в установленому порядку на їх особові рахунки.

Військове навчання засуджених військовослужбовців організовується і проводиться за спеціальною програмою, розробленою Міністерством оборони України. Для проведення занять створюється необхідна навчально-матеріальна база.

З метою розвитку навичок самоорганізації засуджених військовослужбовців, заохочення корисної ініціативи та використання громадського впливу на їх виправлення і ресоціалізацію в ротах дисциплінарного батальйону створюються самодіяльні ради із числа засуджених військовослужбовців, які не порушують встановлені правила поведінки і сумлінно ставляться до праці та військової служби [9, с. 233‑237].

Створення житлово-побутових умов для засуджених військовослужбовців та їх медичне забезпечення здійснюються відповідно до вимог Статуту внутрішньої служби ЗС України.

Засуджені військовослужбовці забезпечуються речовим майном і продовольством за нормами, встановленими для військовослужбовців строкової служби.

Щомісячне грошове забезпечення засуджених військовослужбовців у розмірі окладу, встановленого за першим тарифним розрядом для солдатів, матросів першого року строкової служби, зараховують на їх особові рахунки.

Хворих засуджених військовослужбовців у разі потреби направляють на лікування до госпіталю під вартою. Охорона засуджених військовослужбовців у межах госпіталю здійснюється начальником гарнізону за місцем дислокації госпіталю.

Засуджені військовослужбовці, які відбувають покарання у виді тримання в дисциплінарному батальйоні й визнані військово-лікарською комісією непридатними за станом здоров’я до військової служби зі зняттям з військового обліку або непридатними до військової служби у мирний час, звільняються судом від покарання за поданням командира дисциплінарного батальйону і висновком військово-лікарської комісії.

 

 







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 765. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Гальванического элемента При контакте двух любых фаз на границе их раздела возникает двойной электрический слой (ДЭС), состоящий из равных по величине, но противоположных по знаку электрических зарядов...

Сущность, виды и функции маркетинга персонала Перснал-маркетинг является новым понятием. В мировой практике маркетинга и управления персоналом он выделился в отдельное направление лишь в начале 90-х гг.XX века...

Разработка товарной и ценовой стратегии фирмы на российском рынке хлебопродуктов В начале 1994 г. английская фирма МОНО совместно с бельгийской ПЮРАТОС приняла решение о начале совместного проекта на российском рынке. Эти фирмы ведут деятельность в сопредельных сферах производства хлебопродуктов. МОНО – крупнейший в Великобритании...

Мелоксикам (Мовалис) Групповая принадлежность · Нестероидное противовоспалительное средство, преимущественно селективный обратимый ингибитор циклооксигеназы (ЦОГ-2)...

Менадиона натрия бисульфит (Викасол) Групповая принадлежность •Синтетический аналог витамина K, жирорастворимый, коагулянт...

Разновидности сальников для насосов и правильный уход за ними   Сальники, используемые в насосном оборудовании, служат для герметизации пространства образованного кожухом и рабочим валом, выходящим через корпус наружу...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия