Студопедия — Тема 6. Міжнародний захист прав людини
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Тема 6. Міжнародний захист прав людини






 

6.1. Статут ООН та Міжнародний Білль про права людини. Загальна декларація прав людини. Міжнародні пакти з прав людини.

Роль ООН у міжнародному механізмі захисту прав людини. Завдання, функції та повноваження органів ООН у галузі прав людини. Комісія ООН з прав людини: склад, порядок формування, повноваження. Конвенційні контрольні органи: система, повноваження.

6.2. Європейські документи з питань прав людини. Європейська конвенція про захист прав людини та основних свобод.

6.3. Європейський Суд: склад, порядок формування, повноваження. Права, які можуть бути захищені Європейським Судом. Зміст скарги до Європейського Суду. Уповноважений у справах дотримання Конвенції про захист прав людини та основних свобод.

Роль і значення теми для діяльності працівників міліції

Сьгодні найголовнішою проблемою, яка потребує негайного розв’язання, є необхідність міжнародного співробітництва у дотиманні прав людини і громадянина, а права народів, націй, національних меншин, біженців, а також права і свободи особи підпадають завдяки ООН під регулюючий вплив міжнародного права, його основних принципів. Норми міжнародного права у сфері захисту прав і свобод людини є обов’язковими для всіх держав та їх органів. Захист прав та свобод людини за законом, значимість принципу верховенства закону для такого захисту – ці фактори вказують на важливість професіоналізму в роботі правоохоронних органів, що означає ефективність і законність у їх діяльності.

Підтримка міжнародного миру і безпеки, єдність між країнами перебувають в прямій залежності від дотримання прав людини. Захист прав та свобод людини за законом, значимість принципу верховенства закону для такого захисту ці фактори вкаують на важливість професіоналізму в роботі правоохоронних органів, що означає ефективність і законність у їх діяльності.

 

Ключові слова: ООН, міжнародні принципи в галузі прав людини, Європейська конвенція про захист прав людини та основних свобод, Європейський Суд з прав людини, правила поліцейської етики.

 

Обсяг знань, вмінь курсанта, слухача після вивчення теми

У результаті вивчення теми №4 курсанти повинні :

а) знати:

- міжнародний механізм захисту прав і свобод людини;

- регіональний механізм захисту прав і свобод людини;

- міжнародні та регіональні стандарти прав, свобод та обов’язків людини та їх співвідношення з націонални правом.

б)вміти:

- синтезувати міжнародно-правові акти та положення національного законодавства з прав, свобод та обов’язків людини і громадянина

- використовувати в практичній діяльності теоретичні знання про мжнародні процедури захисту прав і свобод людини.

- застосовувати нормативну базу з цєї проблематики для вирішення науковопрактичних завдань.

 

СТРУКТУРА ЗАЛІКОВОГО КРЕДИТУ КУРСУ

Тема Лекції Семінарські та практичні заняття Самостійна робота Індивідуальна робота
Змістовий модуль I. ”Права людини та механізм їх забезпечення”
Тема №1. Історія розвитку прав, свобод та обов’язків людини і громадянина        
Тема №2. Правовий статус людини та громадянина в національному праві України          
Тема №3. Права, свободи та обов’язки громадян в Конституції України        
Тема №4. Конституційно-правовий механізм забезпечення прав людини        
Змістовий модуль II.”Національний та міжнародний механізм захисту прав людини”
Тема №5. Система національних юридичних механізмів захисту прав і свобод людини та громадянина        
Тема №6. Міжнародний захист прав людини        
Усього годин        

Примітка:Співвідношення кількості годин аудиторних занять та індивідуальної і самостійної роботи може змінюватися залежно від змісту навчального курсу.


Теми семінарських занять

Тема № 1. Історія розвитку прав, свобод та обов’язків людини і громадянина

Читається лекція №1– - 2 год.

Семінарське заняття №1 - 2 год.

Ключові слова та поняття: права людини; генеза прав людини; природні права людини; сутність прав людини; громадянське суспільство; правова держава

ПЛАН

1. Історія розвитку прав, свобод та обов’язків людини і громадянина:

1.1. Права людини в історії політико-правової думки.

1.2. Нормативні акти, що закріплювали права і свободи людини в умовах Середньовіччя, Нового часу та ХХ століття.

1.3. Українські ідеї про права і свободи людини та їх закріплення в правових та інших документах.

2. Громадянське суспільство – основа виникнення й існування прав, свобод та обов’язків людини і громадянина.

3. Правова держава – засіб реалізації та охорони прав, свобод та обов’язків людини і громадянина.

Додаткова література:

1. Батанов О. Місцевий уповноважений з прав територіальної громади в механізмі захисту прав людини (проблеми теорії та практики) // Право України. – 2001. - №2. – С.43.

2. Бачун О. Розгляд судами справ за скаргами громадян // Право України. – 2001. - № 4. – С.44-47.

3. Бородін І. Права та свободи громадян, їх класифікація, гарантії реалізації // Право України. – 2001. - №12. – С.32.

4. Бородін М. Конституційне право громадянина на звернення до суду за захистом своїх прав // Право України. – 2000. - № 8. – С.65-67.

5. Волинка К.Г. Конституційне забезпечення прав і свобод особи в Україні // Держава і право: Зб. наук. праць. Юридичні і політичні науки. Випуск 5. – К.: Інститут держави і права ім. В.М.Корецького НАН України, 2000. – С.137-147.

6. Волинка К.Г. Проблема забезпечення прав і свобод особи в Україні // Людина і політика. – 2000. - № 1. – С.64-68.

7. Волинка К.Г. Теоретичні аспекти механізму забезпечення прав і свобод особи // Держава і право: Зб. наук. праць. Юридичні і політичні науки. Випуск 7. – К.: Інститут держави і права ім. В.М.Корецького НАН України, 2000. – С.77-81.

8. Головатий С. Нові можливості щодо захисту прав людини в Україні // Практика Європейського Суду з прав людини. Рішення. Коментарі. – 1999. - № 1.

9. Демиденко В. Права і свободи людини та громадянина в Україні: проблеми сьогодення і перспективи // Наук. вісн. Нац. Акад. Внутр. справ України. – 2000. - № 2. – С.36-41.

10. Деркач І. Забезпечення прав громадян на звернення // Юридичний вісник України. – 1999. - № 27 (211).

11. Закоморна К.О. Інститут омбудсмена як засіб забезпечення прав і свобод людини та громадянина (порівняльно-правовий аналіз): Автореф. дис… к. юрид. н.: 12.00.02 / Національна юридична академія України ім. Ярослава Мудрого. – Харків, 2000.

12. Карпачова Н.І. Стан дотримання та захисту прав і свобод людини в Україні (Перша щорічна доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини). – Київ. – 2000.

13. Князев В. Конституційні гарантії прав, свобод та обов’язків людини і громадянина в Україні // Право України. – 1998. - № 11. – С.29.

14. Козюбра М. Попередній конституційний контроль і захист прав людини // Вісник Конституційного Суду України. – 2001. - № 2. – С.54.

15. Кононенко О. Правосвідомість судді і перспективи впровадження міжнародних норм у сфері прав людини в практику судового захисту // Право України. – 2001. - № 2. – С.60-62.

16. Колодій А.М., Олійник А.Ю. Права людини і громадянина в Україні: Навч. посіб. –К.: Юрінком інтер, 2003.-336 с.

17. Колодій А.М., Олійник А.Ю. Права, свободи та обов’язки людини і громадянина в Україні. – Підручник – К. – 2008 – 350 с.

18. Конституційні права, свободи та обов’язки людини і громадянина: Курс лекцій, навчально-методичні матеріали до них /За заг.ред. Заслуженого юриста України, доктора юридичних наук, професора І.П. Голосніченка. – К.: ГАН, 2004. -352 с.

19. Конституційні права, свободи та обов’язки людини і громадянина: Курс лекцій, навчально-методичні матеріали до них /За заг.ред. Заслуженого юриста України, доктора юридичних наук, професора І.П. Голосніченка. – К.: ГАН, 2004. -352 с.

20. Липачова Л.М. Імплементація норм міжнародного права з міжнародного судового захисту прав і свобод людини у національне законодавство України // Проблеми правознавства та правоохоронної діяльності: Зб. наук. статей. – Донецьк, 1999. - № 1. – С.220-228.

21. Малинникова Л. Проблеми забезпечення конституційних прав і свобод людини і громадянина в процесі здійснення державно-правової реформи в Україні // Вісник Конституційного Суду України. – 2000. - № 6. – С.69-72.

22. Мінюков А. Система органів державної влади, що забезпечують конституційні права і свободи людини і громадянина: їх повноваження // Право України. – 2002. - №4. – С.61.

23. Негодченко А.В. Социальная защита личности как функция современного государства / в кн. “Етнонаціональний розвиток в Україні та стан української етнічності в діаспорі: сутність, реалії конфліктності, проблеми та прогнози на порозі XXI ст.” (тези V Міжнародної наук.-практ. конф-ї 22-25 трав. 1997 р.) ч.II Київ – Чернівці, КВП МО України, Чернівецьк. держ. ун-т, 1997. – С.73-78.

24. Негодченко О.В., Лобанов В.М. Судоустрій України (суди загальної юрисдикції): Навчальний посібник. – Дніпропетровськ: Юр. академія МВС України, 2002. – 80 с.

25. Права человека: Учебник для вузов / Ответ. ред. – член-корр. РАН, д.ю.н. Е.А.Лукашева. – М.: Изд. НОРМА (Изд. группа НОРМА-ИНФРА М), 2000.

26. Савенко М. Забезпечення прав і свобод людини і громадянина та їх захист органами конституційної юрисдикції // Право України. – 1999. - №2.–С.3-9.

27. Савчин М. Конституційний Суд України у механізмі гарантування прав і свобод людини // Право України. – 1999. - № 4. – С.35-38.

28. Скомороха В. Захист прав і свобод людини Конституційним Судом України в контексті практики Європейського Суду з прав людини // Вісник Конституційного Суду України. – 2001. - № 2. – С.40-47.

29. Стефанюк В. Судова влада як основна юридична гарантія захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні // Право України. – 2001. - № 1. – С.15-18.

30. Тененбаум А. Статус Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини і прогалини в Законі // Право України. – 1999. - № 2. – С.101-102.

31. Тесленко М. Про право кожного бути вільним у виборі захисника своїх прав // Право України. – 2002. - №3. – С.55.

32. Тихий В. Захист конституційних прав і свобод Конституційним Судом України за зверненням фізичних та юридичних осіб // Вісник Конституційного Суду України. – 2001. - №2. – С.67.

33. Чубар Л.П. Захист прав і свобод людини і громадянина у конституційному судочинстві України // Вісник Конституційного Суду України. – 2000. - №1. – С.84-88.

34. Шевченко Є. Реалізація конституційних прав громадян на звернення потребує удосконалення // Право України. – 2002. - №3. – С.106.

34. Шишкін В. Конституційні принципи судової процедури в механізмі реалізації захисту прав людини // Права людини в Україні (щорічник 1997). – К.: “Право”

ТЕМА 2. Правовий статус людини та громадянина в національному праві України

Читається лекція №2 - 4 год.







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 582. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Тема: Кинематика поступательного и вращательного движения. 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью, проекция которой изменяется со временем 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью...

Условия приобретения статуса индивидуального предпринимателя. В соответствии с п. 1 ст. 23 ГК РФ гражданин вправе заниматься предпринимательской деятельностью без образования юридического лица с момента государственной регистрации в качестве индивидуального предпринимателя. Каковы же условия такой регистрации и...

Седалищно-прямокишечная ямка Седалищно-прямокишечная (анальная) ямка, fossa ischiorectalis (ischioanalis) – это парное углубление в области промежности, находящееся по бокам от конечного отдела прямой кишки и седалищных бугров, заполненное жировой клетчаткой, сосудами, нервами и...

Шов первичный, первично отсроченный, вторичный (показания) В зависимости от времени и условий наложения выделяют швы: 1) первичные...

Предпосылки, условия и движущие силы психического развития Предпосылки –это факторы. Факторы психического развития –это ведущие детерминанты развития чел. К ним относят: среду...

Анализ микросреды предприятия Анализ микросреды направлен на анализ состояния тех со­ставляющих внешней среды, с которыми предприятие нахо­дится в непосредственном взаимодействии...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия