Студопедия — Вітаміни і їхнє значення для організму тварин
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Вітаміни і їхнє значення для організму тварин






 

Вітаміни – біологічно активні речовини, необхідні для нормального обміну речовин в організмі. Слово «вітамін» складається з двох частин: «вита» - життя і «амін» - життєвий (життєво важливий амін), хоча присутність амінів не обов'язково, у назві воно збереглося. Таких речовин нараховується біля 20. Вітаміни синтезуються в основному рослинами і бактеріями. Багато вітамінів входять до складу ферментів. За відсутністю окремих вітамінів розвиваються авітамінози, а при недостачі - гіповітамінози.

У годівлі тварин застосовують і інші активатори і біостимулятори обміну речовин, біологічна роль котрих ще недостатньо вивчена. До них відносяться антибіотики, ферменти, гормони, антиоксиданти, детергенти, депресанти нервової системи й інші біологічні активні речовини.

Вітаміни відкриті М.І. Луніним у 1880 році, надалі були відкриті різні види вітамінів, показана їхня роль у життєдіяльності організму і визначені хімічні формули цих речовин.

Вітаміни позначають буквами латинського алфавіту A, B, C, D, E, F, P і т.д. У даний час більшість вітамінів виділено в чистому вигляді або синтезоване і їх застосовують як лікарські препарати. Вітаміни поділяють на дві групи: водорозчинні (вітаміни групи В и С) і жиророзчинні (вітаміни A, D, K і ін.). Вітаміни синтезуються в основному рослинами. Деякі вітаміни групи В и К синтезуються бактеріальною флорою в товстій кишці.

 

А або ретинол грає важливу роль в обміні речовин, регулюванні зору і світовідчуття, зміцнення епітелію покривних тканин і клітинних мембран, сприяє росту і розмноженню тварин, попереджує нервові розлади. Попередником є каротин.

Вітамін А (ретинол) є в продуктах тваринного походження, особливо його багато в риб'ячому жиру і печінці тріски і палтуса. Рослини містять провітамін А - каротин, який в організмі тварин перетворюється у вітамін А. Симптоми авітамінозу: інтенсивне ороговіння, сухість і посилене злущування епітеліальних клітин шкіри, очей, травного тракту і дихальних шляхів, поразка епітелію слізних залоз з їхньою закупоркою і сухістю очей, ксерофтальмія (утворення на роговиці очей плівки з кератину, можлива і сліпота), «куряча сліпота» - нездатність бачити при слабкому світлі. Останнє захворювання пов'язане з порушенням синтезу родопсину, до складу якого входить вітамін А, в ретині.

 

Д – дефіцит викликає рахіт, відбувається уповільнення росту тварини, демінералізація кісткової тканини (остеомаляція), деформація і скривлення скелету, зниження продуктивності.

Вітамін D (кальциферол) - антірахитичний вітамін мається в коров'ячій олії, жовтку яєць і, особливо, у риб'ячому жиру. Симптоми недостатності вітаміну D: розм'якшення кісток, скривлення тіла, велика голова, спізніла поява зубів, млявість м'язів. Усе це пов'язано з порушенням обміну кальцію і фосфору в організмі. У рослинах і шкірі є речовина ергостерин, що під впливом ультрафіолетових променів перетворюється у вітамін D. Передозування вітаміну D призводить до відкладення великої кількості кальцію в органах і тканинах (м'язах, нирках). Вітамін D варто приймати строго дозовано.

Е – (токоферол) виділено у 1936. При дефіциті порушується функція клітинних і субклітинних мембран, настає безплідність.

Вітамін Е (токоферол) бере участь у окисно-відновлюваних процесах, в обміні білків, скороченні м'язів, зміцнені стінки судинної тканини. Він розчинний в жирах, при кип'ятінні не руйнується. При відсутності вітаміну Е у деяких тварин не відбувається розмноження. Він мається як у тваринних, так і рослинних продуктах: яєчному жовтку, печінки, зародках пшениці, неочищеній соєвій, кукурудзяній олії, шипшині та таке їн.

К – відкритий у 1934 році. Є одним з елементів системи згортання крові.

Вітамін К (філохинон) називають антигеморагичним (геморагія - кровоточивість). Вітамін К міститься в зелених листах рослин, а також у тих частинах рослин, що містять хлорофіл а також у печінці. У незначних кількостях вітамін К синтезується бактеріями кишечника. При його недостатності порушується процес зсідання крові (можливо він впливає на утворення печінкою протромбіну).

В1 – (тіамін) фосфарильований є коферментом кокарбоксилази, карбоксилази і транскетолази, які беруть участь у вуглеводному обміні. Бере участь в реакціях карбоксилювання і декарбоксилювання. Признаки дефіциту - паралічі м'язів і кінцівок.

Вітамін В1 (тіамін) міститься в шкірці рису, пивних дріжджах, печінці, свинині, суцільних зернах хлібних злаків. Тіамін входить до складу ферментів, що беруть участь у вуглеводному обміні, а при його недостатності порушуються не тільки вуглеводний, але і жировий і білковий обміни (симптоми: легка втома, втрата апетиту, судороги, при важких формах - дегенерація нервів і, як слідство, - атрофія м'язів із наступним паралічем, розлад діяльності серцево-судинної системи і шлунково-кишкового тракту).

В2 (рибофлавін) Відкритий у 1933 році. Фосфорильований рибофлавін як коензим входить до складу дихальних ферментів або флавінопротеїдів, що беруть участь в переносі Н+ с НАД*Н2 на убихинон, окислюванні амінокислот, глюкози, альдегідів, гипоксантину. Бере участь в утворені ліпідної строми еритроцитів. Він є каталізатором окисно-відновлюванних процесів у всіх клітинах організму. При його недостатності порушується обмін речовин, виникають тріщини в кутках рота, язик набуває характерного пурпурно-червоного фарбування. Його багато в печінці, нирках, дрожах і в інших рослинних і тваринною продуктах.

Добова потреба у вітаміні В2 (рибофлавін) - 1-2 мг.

В6 (пиридоксин). Відкритий у 1934 році. Його похідні є коферментами дикарбоксилаз і аминофераз. Необхідний для ранніх фаз синтезу гема.

У птиць хиба вітаміну викликає нервові конвульсії, паралічі, недокрів'я, геморрагию, затримку росту.

Вітамін В6 бере доля в обміні амінокислот (сприяє дії ферментів). При його хибі в людини спостерігаються втрата апетиту, нудота, слабість, запальні поразки шкіри і нервів. Добова потреба у витамине В6 (пиридоксин) - 2-3 мг. Він утримується в рисових отрубях, бобах, дрожах, нирках, печінки, м'ясі.

В12 (цианкобольтамін). Відкритий у 1948 році. Його похідні є коферментом. Необхідний для утворення незамінних компонентів нуклеинових кислот і глобіну, метионіну, холина і креатинина

Вітамін В12 (кобаламін) важливий для функції кровотворення. Кобаламін синтезується бактеріями кишечника, у великій кількості утримується в печінці рогатої худорби і курчат. Для всмоктування його з кишечника необхідний особливий білок, що є в шлунковому слизі. При відсутності цього білка вітамін В12 не всмоктується і розвивається анемія

Фолиева кислота. Відкрита в 1941 році. Кофермент. Необхідний для утворення незамінних компонентів нуклеїнових кислот і глобіну.

РР – (никотинова кислота). При недостачі захворювання пелагра (кожне захворювання, що викликається одноманітним харчуванням одною кукурудзою.

Вітамін РР (нікотинова кислота) входити до складу ферментів, що є каталізаторами окисно-відбудовних процесів. У незначній кількості нікотинова кислота синтезується бактеріями кишечника, але цього мало і нестача повинна восполнятися з їжею. Особливо багато вітаміну РР утримується в дрожах, свіжих овочах, м'ясі, але мало в кукурудзі. При його недостачі розвивається пелагра. Симптоми захворювання: дерматит (почервоніння шкіри), понос і порушення психіки. У добу потрібно 15-25 мг никотиновой кислоти.

 

Пантотенова кислота бере доля в синтезі фосфоліпідів. Робить антидерматическое дія, коензим ацетилування (К), перенос оцтової кислоти.

Вітамін В15 (пангамова кислота) покращує ліпідний обмін, сприяє кращому засвоюванню кисню тканинами організму - засіб усунення гипоксії, або кисневої недостатності. Цей вітамін утримується в насіннях багатьох рослин. Вітамін В15 приймають у якості профілактичного засобу при лікуванні різних форм атеросклерозу, серцево-легеневої недостатності й ін.

 

Н (біотин) 1935 - 36

Шкірні поразки

Карбоксилирование і транскарбоксилювання

Холин 1862

Структурний компонент фосфоліпідів (лецитина й ін.)

При відсутності вітаміну наступає жирова дистрофія печінки і гальмування синтезу ацетилхоліну.

С кофермент

Вітамін С (аскорбінова кислота) надходить в організм головним чином із рослинною їжею. Його багато в ягодах шипшини, чорної смородини, лимонах і ін. Вітамін С грає велику роль у вуглеводному і білковому обмінах (бере участь в окисно-відбудовних реакціях, входячи до складу ферментів). При недостачі в їжі вітаміну С розвивається цинга (слабість, стомлюваність, знижена опірність інфекціям, кровоточивість ясен - тендітність капілярів, розлади серцевої діяльності й інші симптоми).







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 551. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Типы конфликтных личностей (Дж. Скотт) Дж. Г. Скотт опирается на типологию Р. М. Брансом, но дополняет её. Они убеждены в своей абсолютной правоте и хотят, чтобы...

Гносеологический оптимизм, скептицизм, агностицизм.разновидности агностицизма Позицию Агностицизм защищает и критический реализм. Один из главных представителей этого направления...

Функциональные обязанности медсестры отделения реанимации · Медсестра отделения реанимации обязана осуществлять лечебно-профилактический и гигиенический уход за пациентами...

Разновидности сальников для насосов и правильный уход за ними   Сальники, используемые в насосном оборудовании, служат для герметизации пространства образованного кожухом и рабочим валом, выходящим через корпус наружу...

Дренирование желчных протоков Показаниями к дренированию желчных протоков являются декомпрессия на фоне внутрипротоковой гипертензии, интраоперационная холангиография, контроль за динамикой восстановления пассажа желчи в 12-перстную кишку...

Деятельность сестер милосердия общин Красного Креста ярко проявилась в период Тритоны – интервалы, в которых содержится три тона. К тритонам относятся увеличенная кварта (ув.4) и уменьшенная квинта (ум.5). Их можно построить на ступенях натурального и гармонического мажора и минора.  ...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия