Студопедия — Загальна характеристика промисловості
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Загальна характеристика промисловості






Промисловість України налічує десятки галузей із яких основ­ними є машинобудування, хімічна, паливно-енергетична, мета­лургійна, будівельна, деревообробна, легка, сільськогосподарська, харчова та інші, які виробляють безліч продуктів різного призна­чення для задоволення потреб внутрішнього ринку та експорту.

Рівень розвитку промисловості держави — один з найваж­ливіших ознак її технічного прогресу і цивілізованості. Потреба у високорозвиненій промисловості підсилюється при інтеграції в європейську і світову економіку. Промисловість є базисом для ефективного входження України в світове співтовариство і занят­тя в ньому місця, що відповідає рівню високорозвиненої держа­ви. Об'єктивні умови розвитку України обумовлюють її спрямо­ваність на входження у світову економічну систему і насампе­ред — на економічну інтеграцію із західноєвропейськими держа­вами. Цей процес приведе до росту товарообмінних операцій між країнами. Крім того, геостратегічне розташування України доз­воляє їй бути вигідною ланкою транзитних перевезень між дер­жавами Європи, Азії і Близького Сходу.

Однією з визначальних систем, що забезпечують переміщен­ня вантажів на території України, є транспортна система, до якої в ринкових умовах ставляться високі вимоги у відношенні якості, регулярності і надійності транспортних зв'язків, збереження ван­тажів, безпеки і своєчасності їх перевезення. Відповідно до цього стан промисловості транспортних комунікацій України повинен відповідати вимогам європейської інтеграції.

Експлуатаційна довжина транспорту в нашій державі скла­дає: залізничного — 50,8; автомобільного — 17,2; річкового — 3,2; трубопроводного — 43,0 тис.км. Нещодавно було побудова­но нафтопровід Одеса-Броди довжиною 667 км і потужністю 9 млн.т. на рік, діаметром 1020 мм з двома перекачувальними на­сосними станціями.

Промисловість як провідна ланка господарства України визна­чає рівень її економічного розвитку, спеціалізацією економіки, мас­штаби участі в територіальному поділі праці й інтенсивності тери­торіально-економічних зв'язків. В Україні налічується 7,8 тис. ви­робничих та науково-виробничих об'єднань, комбінатів і підприємств

промисловості, які перебували на самостійному балансі, разом із підприємствами, що були підпорядковані виробничим і науково-виробничим об'єднанням. Переважають об'єкти машино­будівного комплексу (1800), харчової (1545) і легкої (15,7) промис­ловості, а також промисловості будівельних матеріалів (8,32). Налічується також 66,5 тис. підсобних промислових підприємств, які перебували на балансі непромислових організацій.

Промислове виробництво розміщене по території України нерівномірно. Найвища його просторова концентрація склалася в індустріально розвинутих областях з переважанням під­приємств важкої промисловості (Донецька, Дніпропетровська, Луганська, Запорізька). Виділяються також Київська (включаю­чи м. Київ), Харківська, Одеська, Львівська та інші області, де основний обсяг промислового виробництва територіально зосе­реджений в обласних центрах.

В цілому ж рівень просторової концентрації індустріального виробництва країни є високим. Особливо виділяються Донбас та індустріальне Придніпров'я, де значні території зайняті зонами суцільних промислових агломерацій з високою зосередженістю виробництва та населення.

Саме ці райони характеризуються до­бувною промисловістю і переробкою мінерально-сировинних та паливно-енергетичних ресурсів, тому тут дуже гостро стоїть про­блема охорони навколишнього середовища.

Рівень розвитку машинобудівної галузі будь-якої країни виз­начає стан всіх інших галузей промисловості та всього еко­номічного стану держави. Нема жодної сфери життєдіяльності людини, де не використовувалась би продукція машинобудуван­ня— телевізор, магнітофон, холодильник, автомобіль, літак то­що. Всі ці вироби виготовлені машинами або з їх використанням. Праця керівників теж потребує машин (комп'ютери, автоматизо­вані робочі місця). Забезпечуючи машинами інші галузі госпо­дарства, машинобудування сприяє науково-технічному прогресу, полегшує працю людини, покращує її умови.

И машинобудівний і військово-промисловий комплекс України є могутнім фактором економічної безпеки держави. Як багатога­лузевий комплекс він уявляє собою одну з провідних галузей еко­номіки. Зараз саме цей сектор є одним з основних джерел форму­вання прибуткової частини бюджетів усіх рівнів.

У складі машинобудування і металообробки Міністерства про­мислової політики України налічується біля 1000 підприємств, в

яких зайнято понад 1 млн. чол. Машинобудівний і військово-про­мисловий комплекс України має також значний науково-технічний потенціал, до складу якого входять сотні науково-дослідних установ, де працюють біля 100 тис.чол. Серед провідних наукових ор­ганізацій __КБ "Південне" (Дніпропетровськ), АНТК імені Анто­нова, Харківський фізико-технічний інститут, "Мотор-Січ" та інші.

Зусилля галузевої науки спрямовуються на адаптацію науко­во-технічної сфери до ринкових умов функціонування. Державна підтримка надається тим науково-технічним розробкам і техно­логіям, які забезпечують підвищення конкурентно-спроможності та нарощування експорту науковоємкої продукції. Експортний потенціал машинобудування є одним з факторів подолання еко­номічної кризи.

Однією з найважливіших галузей господарства України є ме­талургія, яка визначає його спеціалізацію та економічний потен­ціал і зумовлює розвиток усіх галузей промисловості, сільського господарства, транспорту і будівництва. Металургійний ком­плекс нашої держави уявляє собою сукупність технологічно, еко­номічно й організаційно взаємозв'язаних підприємств і організа­цій, який має у своєму складі понад 270 основних і допоміжних заводів і фабрик, у тому числі 16 металургійних, 45 коксохіміч­них, 8 трубних, 10 метизних, 3 феросплавних і нерудних, 21 гірни­чорудних, 15 заводів кольорової металургії і 21 підприємство Вторчормету і Вторкольормету. У період свого економічного розвитку він виробляв 120 млн. т залізної руди, 60 млн. т залізо­рудного концентрату, 6 млн. т манганової руди, 47 млн. т чавуну, 45 млн. т прокату чорних металів, 55 млн. т сталі, 615 млн. т ста­левих труб, сотні тисяч тон алюмінію та концентрату рідкісних металів, десятки тисяч тон кремнію і електродів на рік. Питома вага металургійного комплексу в промислово-виробничих фон­дах становить 16,8%. У ньому зайнято більш ніж 605 тис. працівників, або 9% їх кількості в Україні. Від реалізації метало-продукції держава одержує 120 млн. доларів США, або майже половину своїх надходжень від зовнішньо; торгівлі.

У минулому вся металургія України була зорієнтована на максимальне використання місцевих сировинних ресурсів і забез­печення металом республік колишнього Радянського Союзу. То­му його виробнича структура та випуск багатьох видів продукції не повністю відповідають сучасним потребам економіки України. 17

У нас в 2002 році було вироблено 180 млрд.кВт годин елект­роенергії, із якої майже половину виробляють 4 атомних електро­станцій — Рівненська, Південноукраїнська, Запорізька, Хмель­ницька, що мають потужність по 1000 МВт кожна. 9% електрое­нергії виробляють гідроелектростанції.

Виробничі потужності підприємств для видобудку залізної ру­ди — 130, чавуну — 52, сталі — 54, готового прокату (вальцівки) — 41,5 мли. Т- Але видобуток залізної руди складає тільки 59,7 мли. т, чавуну — 18, сталі — 22,3, вальцівки (прокату) — 18 млн. т.

В Україні знаходиться біля 7 тис. родовищ корисних копалин, з яких 20% марганцевих руд, 5% — залізних. Видобуток вугілля складає (80...90) млн. т (в світі — 4,3 млрд. т), нафти — 3,8 млн. г (в світі 3,6 млрд. т, в Росії — 326 млн. т), при нашій потребі 16 млн. т. Потреба в газі складає 92 млрд. куб. м (при видобутку (18...20) млрд. куб. м), тобто потреба в газі задовільняється на (18... 20)% та в нафті — на 20%.

Україна займає площу 60,37 тис. кв. км, із яких 2/3 чорноземи, 40 млн. га ріллі, 32 млн. га орних земель, сінокоси та пасовись­ка — біля 8 млн. га. Поверхня води — 3,5 млн. га, ліси займають 15,1% площі, тобто менше ніж деякі країни Європи (Угорщина — 18, Румунія — 28, Польща — 28,7, Німеччина — 29, Болгарія — 34%). В Україні налічується біля 10 млн. голів КРС, 8,2 млн. голів свиней, 135 млн. шт. птиці).

Врожайність зерна в Україні складає (27... ЗО) центнерів з га, а в розвинених країнах (50...60), а іноді досягає 80 ц/га. Валовий збір зерна в 2002 році складав 39,7 млн. т (світове виробництво — 2054 млн. т), 15,5 — буряків, 17,7 — картоплі, 5,9 — овочів, 1,1 — винограду.

Галузь хімічної промисловості виробляє понад 20 тис. найме­нувань товарів, виробництво синтетичних смол, пластмас, хімічні волокна, добрива. Ці підприємства використовують наф­ту, газ та етилен, як сировину. Головні райони основної ор­ганічної хімії тяжіють до районів нафтопереробки. Сировиною для хімічної промисловості, крім нафти та газу, є сірка, фосфати, апатити, кухонна сіль, тощо. Видобуток фосфоритів і апатитів у світі сягає понад 100 млн. т щорічно. Значну кількість фосфо­ритів видобувають у США — 51 млн. т.

Сіль використовують для виробництва соди. Основною сиро­виною для виробництва азотних добрив є природний газ. Зараз

використання набуває продукція такої галузі хімічної промисло­вості, як мікробіологічна.

Якщо виходити із виробництва найважливіших видів про­дукції на душу населення, то ці показники такі: електроенергія — 3447 кВт/годин у рік, нафта — 76,1 кг, газ — 363 куб. м, вугілля (товарне) — 1256 кг, сталь — 549 кг, залізна руда — 957 кг, міне­ральні добрива — 46,5 кг, сірчана кислота в моногідраті — 27,9 кг, хімічні волокна — 0,5 кг, синтетичні смоли і пластичні маси — 2,4 кг, цемент — 117 кг, зерно — 760 кг. На жаль, деякі показники нашої промисловості значно відстають від показників розвинених країн світу.

На виробництво однієї кВт години в розвинених країнах вит­рачають 280 гр. умовного палива, а в Україні — (350...360) гр. (умовне паливо — 29200 кДж/кг). Коефіцієнт використання вста­новленої потужності АЕС на Заході — (85...90)%, а у нас — не більше 60%. Споживання газу на душу населення найбільше в Європі. Світові втрати електроенергії в мережах складають (5... 7)%, а в Укр аїні — (20... 25)%.

Ми втрачаємо 17% світла, а інші країни не більше (4...6)%, а в колишньому СРСР — 8%. На виробництво харчових продуктів у нас витрачається майже втричі більше електроенергії, ніж в

Європі.

В 1995 році було створено держкомітет по енергозбереженню, пізніше — Державна інспекція по енергозбереженню, складена система енергозберігаючих стандартів (ДСТУ), а при їх відсут­ності — норми питомих витрат, які передбачають скільки та яке устаткування може "забирати" енергію. Міжнародний фонд "TACIS" здійснює консультативну підтримку енергозбереженню.

Національною енергетичною програмою 1996 року передба­чається довести річні обсяги видобутку природного газу в 2010 році до 35,3 млрд. куб. м, і нафти з газовим конденсатом — до 7,5 млн. т, що значно зменшить ризик забезпечення паливом народ­ного господарства.

1.2. Одиниці виміру фізичних величин, фізичні властивості матеріалів і робочих агентів

Основні показники виміру фізичних величин в технології за­сновані на міжнародних стандартах. Одиниці виміру фізичних величин встановлені міжнародними правилами SI (System International), або українською мовою СІ. Цих систем вимірюван­ня дотримуються майже всі країни світу. Вони складаються із ос­новних та похідних, які наведено в табл. 1.1 і 1.2.

Таблиця 1.1

Одиниці фізичних величин

Основні і додаткові одиниці СІ. Основними одиницями СІ є метр, кілограм, секунда, ампер, кельвін, моль, кандела (свіча).

 

Величина Одиниця виміру
Найменування Розмір- ність Наймену- вання Позначення
Міжнародне Українське
Довжина L Метр m м
Маса М Кілограм kg кг
Час Т Секунда s с
Сила електричного струму І Ампер А А
Термодинамічна температура Q Кельвін К К
Кількість речовини N Моль mol моль
Сила світла J Кандела cd кд

З наведених основних одиниць три перших використовують­ся для утворення похідних одиниць при вимірах у всіх галузях на­уки і техніки, а кожна з інших зводитися до них для утворення одиниць у спеціальних областях: ампер — для утворення елект­ричних і магнітних одиниць, кельвін — для теплових одиниць, моль — для одиниці по кількості речовини, кандела — для світлових одиниць.

Таблиця 1.2

Похідні одиниць СІ, найменування яких утворені з найменувань основних одиниць

Величина Одиниця виміру
Найменування Розмірність Найменування Позначе
Міжнародне Українське
Площа Квадратний метр
об'єм (місткість) Кубічний метр
Швидкість Метр в секунду
Прискорення Метр на секунду в квадраті
Густина Кілограм на кубічний метр
Щільність електр. струму Ампер на квадратний метр
Питомий об 'єм Кубічний метр на кілограм
Сила Ньютон Н
Тиск Паскаль Па
Робота Джоуль Дж
Потужність Ват Вт
Коефіцієнт динамічної в’язкості Паскаль в секунду Па ּ с
Коефіцієнт кінематичної в’язкості Квадратний метр в секунду v
           

Іноді за звичай в деяких галузях використовують позасис­темні одиниці виміру: міля — 7,4676 м; верста — 1,0668 км; са­жень — 2,1336 м; міля морська — 1,852 км; бушель (для сипких матеріалів) — 36,3687; барель (нафта) — 158,987; унція тройська (золото) — 31,1035 г та інші.

Теплофізичні характеристики найбільш використовуємих ро­бочих тіл наведено в табл. 1.З.

Для збільшення або зменшення основних одиниць використо­вують такі кратні одиниці:

дека — 10; гекто —10 ; кіло —10 ; мега —10 ; гіга —10 ;

те-ра — 10 ; пета — 10 ; екса — 10 ;

деці — 10 '; санті — 10 ; мілі —10 ; мікро — 10 ; нано — 10 ; піко — 10 ; фемто — 10 ; ато — 10 .

 







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 692. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час...

Этапы творческого процесса в изобразительной деятельности По мнению многих авторов, возникновение творческого начала в детской художественной практике носит такой же поэтапный характер, как и процесс творчества у мастеров искусства...

Тема 5. Анализ количественного и качественного состава персонала Персонал является одним из важнейших факторов в организации. Его состояние и эффективное использование прямо влияет на конечные результаты хозяйственной деятельности организации.

Схема рефлекторной дуги условного слюноотделительного рефлекса При неоднократном сочетании действия предупреждающего сигнала и безусловного пищевого раздражителя формируются...

Уравнение волны. Уравнение плоской гармонической волны. Волновое уравнение. Уравнение сферической волны Уравнением упругой волны называют функцию , которая определяет смещение любой частицы среды с координатами относительно своего положения равновесия в произвольный момент времени t...

Медицинская документация родильного дома Учетные формы родильного дома № 111/у Индивидуальная карта беременной и родильницы № 113/у Обменная карта родильного дома...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия