Студопедия — Характеристика підприємств для вироблення електроенергії
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Характеристика підприємств для вироблення електроенергії






В Україні виробляється щорічно біля 180 млрд. кВт. год елек­троенергії, з яких частка АЕС складає 42%. Програмою розвитку атомної енергетики до 2010 року передбачено досягнення вироб­лення електроенергії на АЕС до 100 млрд. КВт. год. і підтримка цього рівня до 2010 року. Встановлена потужність чинних блоків українських АЕС складає 12818 МВт при загальній потужності електростанцій — 54000 МВт.

Електрична енергія виробляється електричними генератора­ми— пристроями для перетворення різних видів енергії (ме­ханічна, хімічна, теплова, світлова) в електричну. Майже вся еле­ктрична енергія, яка використовується в народному господарстві і промисловості, одержується перетворенням механічної енергії за допомогою електромашинних генераторів, що працюють за принципом наведення електричного струму в провіднику, що пе­реміщується в електричному полі. Генератор складається з рото­ра, статора, джерела магнітного поля і обмотки. Для знімання

струму з обмотки встановлено струмознімачі (клеми). Генератори використовують як основні джерела електроенергії на теплових, гідравлічних, атомних, газотурбінних, та інших електростанціях.

Хімічна енергія перетворюється в електричну завдяки галь­ванічним елементам, світлова енергія — безпосередньо в термо­батареях і магнітогідродинамічних генераторах, енергія світла — в фотоелементах. Більшість теплових електростанцій працюють за такою схемою: спалювання палива (пиловидне вугілля, мазут, газ, сланці, торф, тощо) для перетворення-води в пару. Надход­ження пари до турбіни, яка приводить в дію електрогенератор, що виробляє електроенергію і надсилає її до електричних мереж.

Електроенергетика впливає не тільки на розвиток господарст­ва, а й на територіальну організацію продуктивних сил. Будівництво потужних ліній електропередачі дає змогу освоювати паливні ресурси незалежно від відстані районів споживання. Роз­виток електричного транспорту розширює територіальні межі цієї галузі промисловості. Достатня кількість електроенергії забезпе­чує виробництво електросталі, алюмінію та інших кольорових ме­талів, в яких частка паливно-енергетичних витрат у собівартості готової продукції значна у порівнянні з традиційними галузями промисловості. У ряді районів України (Донбас, Придніпров'я) електроенергетика визначає виробничу спеціалізацію і, є основою формування територіально-виробничих комплексів.

Розміщення електроенергетики залежить переважно від наяв­ності паливно-енергетичних ресурсів і споживачів електроенергії. Нині майже третина електроенергії виробляється у районах спо­живання і понад 2/3 — у районах її виробництва. Поки що місце для будівництва електростанцій вибирають, враховуючи зручність транспортування палива і електроенергії та екологічні обставини.

Теплові електростанції. Комплекс машин і споруд для вироб­ництва електричної енергії називають електростанціями. Найпо­ширеніші в Україні, які за характером обслуговування спожи­вачів є районними (ДРЕС), що працюють на твердому, рідкому й газоподібному паливі, як конденсаційні ТЕС і теплоелектроцент­ралі (ТЕЦ). Вони виробляють майже дві третини електричної енергії в державі. Частка вугілля в структурі палива, яке викори­стовують ТЕС, є значною. Перевагою ТЕС є відносно вільне розміщення та вдвоє менший обсяг капіталовкладень у них порівняно з гідроелектростанціями (ГЕС). Найбільшими ДРЕС в

Україні є Вуглегірська, Старобешгівська, Курахівска, Слов'янсь­ка (Донецька область), Запорізька, Ладижинська (Вінницька об­ласть), Трипільська (Київська область) та ін.

Дедалі більшого значення набувають теплоелектроцентралі ТЕЦ, споруджені поблизу споживача, оскільки радіус транспор­тування від них теплоти незначний (10.. 12) км, а коефіцієнт ко­рисного використання теплоти становить майже 70%, тоді яка на ТЕС — тільки (30...35)%. Теплоелектроцентралі обігрівають по­над 25 міст України. Найбільші з них — Київська ТЕЦ-5, Дар­ницька (Київ), Київська ТЕЦ-6, Харківська ТЕЦ-5, Одеська, Калузька, Краматорська та ін.

Атомні електростанції. В Україні експлуатуються чотири атомних електростанцій (Запорізька, Швденно-Українська, Хмельницька, Ровенська), загальна електрична потужність яких досягає 12,8 млн. кВт. їхня частка вироблення електроенергії в країні складає більше (40..45)%. На Рівненській АЕС діють два блоки по 440 МВт і один блок 1000 МВт, на інших АЕС — блоки потужністю по 1000 МВт (Чорнобильську АЕС зараз закрито). Підприємства енергетики України продовжують працювати в умовах нестачі органічного палива і масових неплатежів за відпу­щену електроенергію. Це істотно впливає на надійність і безпеку функціонування всієї енергосистеми України. До інших недоліків треба віднести недовикористання встановленої потужності, що складає в середньому 28,7%. З них на зупинення енергоблоків — 25,7% втрат потужності. Це основна причина втрат потужності. Електроенергія від атомних електростанцій передається в ос­новному до мереж з напругою 750 KB. Напруга турбогенераторів АЕС передається або безпосередньо через блокові трансформа­тори з вищою напругою 750 KB, або через трансформатори зв'яз­ку 330/750 KB із збірних шин станцій.

Гідроелектростанції є одним із найефективніших джерел еле­ктроенергії. Переваги їх полягають у тому, що вони виробляють електроенергію, яка у (5...6) разів дешевша, ніж на ТЕС, а персо­налу для їх обслуговання потрібно в (15...20) разів менше, ніж на АЕС. Коефіцієнт корисної дії ГЕС становить понад 80%. Однак розміщення їх повністю залежить від природних умов, а вироб­ництво ними електроенергії має сезонний характер. Будівництво ГЕС на рівнинних ріках України завдає значних збитків, оскільки потребує затоплення значних площ землі під водосхови­ща. Поки що гідроенергетика посідає незначне місце в енергетиці

України — до 9% потужностей і 9,2% виробництва електроенер­гії. Основні гідроелектростанції розташовані на Дніпрі — Дніп-рогес, Кременчуцька, Каховська, Дніпродзержинська, Канівсь­ка, Київська; на Дністрі — Дністровська ГЕС — ГАЕС; у Закар­патській області — Тереблю-Рька. Крім того, близько сотні, еле­ктростанцій невеликої потужності, діють на малих річках, більшість, з них належать до державної енергосистеми. Збудова­но каскади ГЕС на річках Рось (Корсунь-Шевченківська, Стеблівська та ін.) і Південний Буг.

Специфічну роль відіграють гідроакумуляційні електрос­танції (ГАЕС) — Київська, Дністровська. Електроенергією, яку вони виробляють, можна забезпечувати споживачів у пікові го­дини. Діючи за принципом переміщення того самого об'єму води між двома басейнами, розміщеними на різній висоті, ГАЕС пра­цюють як помпи.

Головна тенденція розвитку електроенергетики України — об'єднання електростанцій в енергосистеми, які здійснюють ви­робництво, транспортування і розподіл електроенергії між спо­живачами. Це зумовлено потребою ритмічного забезпечення споживачів електроенергією, для виробництва і споживання якої характерні не тільки сезонні, а й добові коливання. Енергосисте­ми дають змогу маневрувати у виробництві електроенергії як у часі, так і в просторі. Незбіг початкових навантажень в окремих ланках енергосистем уможливлює в разі потреби перекидання електроенергії в зустрічних напрямках із заходу на схід і з півночі на південь, У процесі транспортування електроенергії на значну відстань її втрати неминучі і збільшуються із зростанням відста­ней, проте зменшуються при підвищенні напруги передачі. Тому будівництво високовольтних ліній є досить актуальним.

Енергія припливів та відпливів. Припливи викликаються сила­ми тяжіння, зумовленого Місяцем і Сонцем. Енергія припливів ви­користовувалася з давніх-давен. Відомі, зокрема, припливні млини в Італії та Франції. Принцип використання цієї енергії дуже про­стий. Необхідно перегородити греблею чи дамбою морську бухту. Водоймище, яке утворилося, під час припливу через з'єднувальний канал заповниться водою. Під час відпливів цей канал перекрива­ють, використовуючи більш високий рівень у водоймищі, воду з нього випускають у море через водяну турбіну. Коли ж відплив закінчився, і рівень моря знову починає збільшуватися, то потік води через турбіну також випускають у басейн. Якщо використо-

вуються спеціальні реверсні турбіни, що діють в обох напрямках потоків, то електроенергія буде вироблятися протягом 20 годин на добу: чотири рази по п'ять годин з перервою на годину.

Максимально можлива потужність у циклі від одного припли­ву до другого залежить від площі припливного водосховища та різниці рівнів води. Тому припливні електростанції доцільно бу­дувати тільки в тих місцях, де природний рельєф прибережної зо­ни та контур берегової лінії зручні для створення водосховища значної площі, а припливи мають значну висоту. На більшості уз­береж середня висота припливі близько одного метра. Правда, є райони, де висота припливу досягає (11... 15) метрів. Найвищі при­пливи (до 18...20) м) зареєстровані в затоці Фанді (східне узбереж­жя Канади). Щоб створити велике водоймище, затоплювана час­тина суші повинна мати дуже малий нахил у бік моря. В світі існує відносно незначне число місць, зручних для побудови приплив­них, електростанцій. Це узбережжя Франції, Англії, Аргентини.

Першу морську електростанцію потужністю 635 кВт була по­будована в 1913 році. У бухті Ді біля Ліверпуля (Англія). В кінці 1968 р. на півночі Кольського півострова дала струм перша в СРСР Кислогубська припливна електростанція. Тут установлено два гідроагрегати потужністю по 400 кВт кожний. У 1967 р у Франції в гирлі річки Ране була введена в дію припливна елект­ростанція на 240 МВт. Створення цих двох станцій і досвід їх ек­сплуатації дали можливість почати проектування потужніших об'єктів: Мезенської 14 ГВт у Білому морі, Пенжинської 35 ГВт і Тутурської 10 ГВт в Охотському морі, а також у затоках Фанді й Унагава (Канада) і в гирлі ріки Северн (Великобританія).

Широкому будівництву припливних електростанцій пере­шкоджають в першу чергу економічні причини. Оскільки подібні гідроенергетичні споруди потребують значних капіталовкла­день, то припливні електростанції поки що не можуть конкурува­ти з традиційними способами виробництва електроенергії.

Енергія вітру. Ідея заміни органічного палива джерелами відновлювальної енергії стає все більш популярною. У Швеції, Швейцарії, Австрії, Норвегії, Канаді. Внесок вітрових станцій в енергетику цих країн вже перевищив 25%. І навіть у сусідній Польщі з січня 2001 року енергетичним компаніям поставлено за­вдання забезпечити виробництво 2,4% енергії за рахунок відновлю­вальної енергії, а до 2010 року — збільшити до7,5%. Світовий роз­виток вітроенергетики характеризується безперервним зростанням

потужності вітроустановок. Якщо на початку 80-х основу парку ВУ складали машини потужністю (20...ЗО) кВт, то вже у 1995-му — їхня потужність збільшилася до (500...600) кВт. А сьогодні провідні світові виробники випускають агрегати мегаватного класу (1... 1,6) МВт. Одночасно збільшується і частка щорічного вироблення еле­ктроенергії на 1кВт встановленої потужності, яка до 1980 року для середньорічної швидкісті вітру 6 м/с не перевищувала 500 кВттод, а у 2000 році вона вже становила (1000...3000) кВт-год. Зростання нього показника досягнуто покращенням характеристик ВУ і за­стосуванням високих (до 80 м) башт.

Безперечно, що зі зростанням об'ємів виробництва знижується і найважливіший техніко — економічний показник — вартість 1 кВт встановленої потужності. Якщо на початку 90-х років XX ст. вартість вітроагрегатів складала приблизно 1200 дол. за 1 кВт, то при застосуванні сучасних ВУ потужністю (500...6000) кВт цей показник зменшився до (700...800) дол. США/кВт. Комплексним показником ефективності вітроенергетики, безумовно, є ціна еле­ктроенергії., що виробляється ВЕС. За 20 років цей показник зни­зився у п'ять разів і наблизився до цін на традиційну електрое­нергію. Аналіз змін ціни на електроенергію, отриману за рахунок використання різноманітних джерел енергії показав, що вітрова електроенергія — єдина, яка має стійку тенденцію до зниження, і в 2010 році ціна за прогнозами впаде до (2,5...3,0) центів за кВт/год. Таким чином, цей екологічно чистий відновлювальний вид енергетики в найближчому майбутньому стане одним з голо­вних джерел задоволення енергетичних потреб світової спільно­ти. Україна (разом з Росією та Чехією) завершує список 37 країн, які використовують енергію вітру, проте — з нульовим показни­ком введення нових потужностей ВЕС, хоча наші вітчизняні фахівці першими в країнах колишнього Союзу почали розвивати цей перспективний напрямок.

Вітчизняним лідером в процесі проектування є Державне кон­структорське бюро "Південне". Ще у 1989 році спільно з мос­ковськими колегами тут почали розробляти Вітроагрегат (ВА) потужністю 250 кВт, а починаючи з 1991 року в кооперації з ря­дом українських підприємств ведуться роботи по створенню су­часних ВА різноманітних класів. Протягом (1992... 1993) років бу­ло розроблено та виготовлено дослідну партію вітроагреагтів АВЕ-250С, на базі яких розгорнуто будівництво Акташської (10 ВА) і Чорноморської (4 ВА) вітроелектростанцій в Криму,

Аджиголькоої ВЕС (З ВА) у Миколаївській області і Аджиголь-ску пілотну ВЕС, на якій три вітроагрегати АВЕ-250С пройшли опрацювання у складі ВЕС, виробили більше 1 мли. кВт/год і по­казали високу надійність (коефіцієнт технічної надійності скла­дає (0,85...0,95). До сьогодні вітроагрегатами АВЕ-250С вже ви­роблено 4, 5 млн кВт/год електроенергії. Окрім АВЕ-250С на ДКБ "Південне" розроблено проектну і конструкторську доку­ментацію на ВА ВЕУ-220, що максимально адаптована до можли­востей національної промисловості розрахована на вітрові умови більшої частини території України. Близько 10 років ведуться ро­боти по становленню ВА ВЕУ — 500 потужністю 500 кВт, який повинен стати базою для суттєвого збільшення частки вітрової енергії в національному енергобалансі України. Перший такий дослідний ВА в 1996 році змонтований на Акташській ВЕС. Пра­цюють тут також над створенням ВА з вертикальною віссю обер­тання. Вже виготовлені, змонтовані І проходять випробування на полігоні в Євпаторії дослідні зразки подібних машин по­тужністю 20 і 420 кВт. Дійсно, світовий досвід розвитку вітрое­нергетики свідчить, що лише при збільшенні потужностей ВЕС досягається рентабельність виробництва товарної вітроелектрое-нергії. Тому необхідно, щоб до 2005 року основу вітчизняного парку ВЕС складали ВУ з одиничною потужністю не нижче 500 кВт, а з 2005 — не нижче 1500 кВт.

Використання сонячної енергії. Приблизно 0,2% падаючого випромінювання використовуються всіма рослинами землі для фотосинтезу. Завдяки цьому наша планета перебуває в постійно­му тепловому балансі з навколишнім середовищем.На відміну від теплової енергії електрична є зручнішою для споживання. Найе­фективнішим способом перетворення сонячної енергії в елект­ричну є фотоелектричний та паротурбінний, які використову­ються на звичайних теплових електростанціях.

Фотоелектричний спосіб — один з найпростіших, бо дає змогу безпосередньо перетворювати сонячну енергію в електричну. Фо­тоелектричне перетворення сонячної енергії застосовується з 1958 р. на всіх штучних супутниках Землі. На Місяці більше року працював "Лунохід-1", живлення якого здійснювали сонячні бата­реї. Досі розвиток цього способу для наземних цілей стримувався високою вартістю електроенергії, отримуваної за допомогю фото­перетворювачів, і відносно низьким ККД перетворення енергії. Так, електростанція на сонячних батареях поблизу екватора, у якої

добовий виробіток 500 МВт-год (приблизно стільки енергії вироб­ляє досить велика ГЕС) при ККД 10% зайняла б площу 500000 . Я.сно, що використання такої кількості напівпровідникових пере­творювачів, які необхідні, щоб заповнити цю площу, стане рента­бельною тільки тоді, коли вартість їх буде невисокою.

В Україні накопичено також певний досвід експлуатації назем­них фотоелектричних установок потужністю від 10 до 500 Вт. Во­ни використовуються на маяках і навігаційних знаках, на пристро­ях катодного захисту газопроводів. Сумарна їх потужність переви­щує 3 кВт при ККД (1...8)%, а термін роботи становить більше 30 років. Фотоелектричні установки різної потужності будуються і в інших країнах. Так, у Європі споруджується 15 фотоелектричних установок потужністю від 30 до 3000 кВт. У США збудовані три центральні фотоелектричні установки, при чому дві з них є пер­шою чергою великих електростанцій потужністю 16 та 100 МВт.

Нині в південно-східній частині Кримського півострова біля селища Леніно працює перша в країні експериментальна СЕС по­тужністю 5 МВт. Висота башти досягає 90 м, на її вершині вста­новлений парогенератор з природною циркуляцією. Периметр приймача теплоти 7 м. Навколо башти ярусами розташовано геліостати, кількість яких становить 1600 штук. Загальна площа забудови становить 44 га.

Розпочато розробку техніко-економічного обґрунтування по­тужнішої дослідно-промислової станції, яка буде складатися з чоти­рьох модулів по 50 МВт. Кожний модуль займатиме площу 1,5 х 1,5 , будуть розташовані, геліостати та башта, висотою 250 м із парогенератором, турбіною, акумулятором та іншим обладнанням.

Одна з проблем, яка повинна бути вирішена при викорис­танні СЕС — забезпечення безперервного надходження електро­енергії, що особливо суттєво для автономних енергоустановок.

Одержання теплоти шляхом прямої абсорбції сонячного ви­промінювання є найбільш простий за технічною реалізацією спосіб використання сонячної енергії. Теплота, що одержується в результаті прямої абсорбції сонячної радіації, використовується для нагрівання води, обігріву приміщень, сушіння матеріалів про­дуктів сільськогосподарського виробництва. Значний практичний інтерес до обігрівання приміщень і одержанню гарячої води за ра­хунок сонячної радіації обумовлено тим, що в промислово розви­нутих країнах близько (30...40)% виробленої енергії споживається на так зване низькотемпературне нагрівання (менше 100 °С).

Одержання такої низькотемпературної теплоти можна здійс­нити за допомогою плоских теплових колекторів, що працюють на принципі, тепличного ефекту. Фізична суть цього ефекту поля­гає в тім, що сонячне випромінювання, що падає на поверхню теплового колектора, покритого прозорим для сонячних про­менів матеріалом, практично без втрат проникає в середину теп­лового колектора і, потрапляючи на теплоприймач, нагріває йо­го, а процес розсіювання теплової енергії теплоприймача, мінімізований. Це і призводить до тепличного ефекту, що полягає в нагромадженні енергії під склом і збільшенні температури теп­лоприймача до 180 °С. Якщо перетворена, енергія не виводиться з колектора теплоносієм, то в робочому режимі накопичена теп­лота витрачається в основному на нагрівання приміщень.

Геотермальна енергатика. На значній частині поверхні Землі є чималі запаси геотермальної енергії внаслідок вулканічної діяль­ності, радіоактивного розпаду, тектонічних зсувів і магматичних включень у земній корі. У низці географічних районів викорис­тання геотермальних джерел може істотно збільшити енергови-добування, бо геотермальні електростанції (ГеоТЕС) є одними з найбільш дешевих альтернативних джерел енергії.

Тільки у верхньому трикілометровому шарі Землі міститься понад 1020 Дж теплоти, придатної для вироблення електрое­нергії. Джерела геотермальної енергії поділяються на 5 типів:

1. Родовища, геотермальної сухої пари легко розробляються, але зустрічаються рідко. Проте половина чинних ГеоТЕС вико­ристовує теплоту цих джерел.

2. Джерела вологої пари зустрічаються частіше, але при їхній експлуатації доводиться враховувати корозію обладнання Гео­ТЕС та забруднення навколишнього середовища.

3. Родовища геотермальної води, власне, геотермальні резер­вуари, які утворюються внаслідок наповнення підземних порож­нин атмосферними опадами що нагріваються навколишньою

магмою.

4. Сухі гарячі скельні породи, розігріті магмою (на глибині

понад 2 км), їхні запаси найбільші.

5. Магма — це нагріті до 1300 °С розплавлені гірські породи. Геотермальні ресурси є частиною теплової енергії твердої, рідкої та газоподібної фаз земної кори, яка може бути ефективно витяг­нута з надр та використана при сучасному рівні технічного про­гресу. Світовий досвід стосується використання природної пари

та термальних вод. Отож, треба використати теплову енергію га­рячих гірських порід (петрогеотермальних ресурсів), температу­ра яких на глибині (3...5) км звичайно перевищує 100° С. Енергія, що отримана при охолодженні 1 породного масиву, тільки на 10° С буде відповідати теплотворній здатності 1 млн. т нафти. За­гальний тепловміст перших 10 км земної кори становить при­близно 10*1023 кДж, що в тисячі разів перевищує теплотворну спроможність світових запасів усіх видів палива. Безперервна ге­нерація внутрішньої земної теплоти компенсує його зовнішні втрати й служить джерелом нагромадження енергії. Загальна кількість теплоти, яку має Земля, у паливному еквіваленті стано­вить приблизно 4.5-108 трлн. т. умовного палива.

Геотермальна енергетика, розвивається насамперед у тих краї­нах, де є в достатній кількості високотемпературні геотермальні ре­сурси. Провідне місце в розвитку геотермальної енергетики займа­ють Ісландія, США (половина ГеоТЕС розміщена в долині гей­зерів). Питомі витрати на спорудження ГеоТЕС у США на 38% нижчі, ніж на спорудження АЕС, і на, 50% нижчі, ніж на споруджен­ня вугільних ТЕС, вартість електроенергії на (25...35)% нижча, ніж на традиційних електростанціях. В Україні використання геотер­мальної енергетики дуже обмежено через відсутність відповідних джерел.. Перспективними гідротермальними зонами визнають Во-линсько-Подільську, Дніпровсько-Донецьку, Причорноморську.







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 822. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Значення творчості Г.Сковороди для розвитку української культури Важливий внесок в історію всієї духовної культури українського народу та її барокової літературно-філософської традиції зробив, зокрема, Григорій Савич Сковорода (1722—1794 pp...

Постинъекционные осложнения, оказать необходимую помощь пациенту I.ОСЛОЖНЕНИЕ: Инфильтрат (уплотнение). II.ПРИЗНАКИ ОСЛОЖНЕНИЯ: Уплотнение...

Приготовление дезинфицирующего рабочего раствора хлорамина Задача: рассчитать необходимое количество порошка хлорамина для приготовления 5-ти литров 3% раствора...

Эндоскопическая диагностика язвенной болезни желудка, гастрита, опухоли Хронический гастрит - понятие клинико-анатомическое, характеризующееся определенными патоморфологическими изменениями слизистой оболочки желудка - неспецифическим воспалительным процессом...

Признаки классификации безопасности Можно выделить следующие признаки классификации безопасности. 1. По признаку масштабности принято различать следующие относительно самостоятельные геополитические уровни и виды безопасности. 1.1. Международная безопасность (глобальная и...

Прием и регистрация больных Пути госпитализации больных в стационар могут быть различны. В цен­тральное приемное отделение больные могут быть доставлены: 1) машиной скорой медицинской помощи в случае возникновения остро­го или обострения хронического заболевания...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия