Студопедия — Технологічний процес виробництва виноградних вин
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Технологічний процес виробництва виноградних вин






Технології виноградних вин відрізняються великою різнома­нітністю і визначаються типом і сортом вина. Проте, для найбільш розповсюджених білих і червоних столових тихих вин технологічний процес можна представити узагальненою функці­ональною схемою (рис. 23.1). Технологічні режими на кожній операції залежать від сорту вироблюваного вина.

Основні етапи процесу — переробка винограду й одержання виноматеріалів, їхня обробка, витримка і розливання. Техно­логічні особливості переробки винограду і одержання винома­теріалів обумовлені структурою плодів винограду і їхнім хімічним складом. Плоди винограду мають вигляд грон, що складаються з основи (гребенів) і ягід на пій, що, у свою чергу, складаються з м'якоті, шкірочки, насінь. Всі елементи грона розрізняються за хімічним складом. Так, гребінь, насіння і шкірочка містять багато дубильних і інших екстрактивних речовин; у шкірочці, крім того, є барвні й ароматичні речовини. Тому технологія переробки ви­нограду передбачає використання різних частин грона для додан­ня характерних рис і смаку різним типам вин.

Етап одержання виноматеріалів складається з таких техно­логічних операцій:

• зокрема гребенів від грон винограду на гребневідокремшо-ючих машинах;

• дроблення ягід на спеціальних дробарках. Ного викопують таким чином, щоб не зашкодити насіння і не перетерти шкірочку. У результаті одержують здрібнений продукт — мезгу. У деяких

випадках перші дві операції сполучають в одній дробильно — гребневідокремлюючій машині;

• вилучення соку (сусла) з мезги спочатку простим набрякан­ням в аппаратах-стікачах, а потім пресуванням на періодично або безперервно діючих пресах різних конструкцій. При пресуванні тверді частини мезги перетираються і в сік попадає надлишкова кількість дубильних речовин, "огрубляющих" вино. Тому для го­тування столових білих вин відбирають тільки самопливні і перші пресові фракції соку, приблизно (50...60 дал) з кожної тонни вино­граду. Із сусла наступних віджимів (до 26... 16 дал/т) готують кріплені вина зі значною кількістю екстрактивних речовин;

• прояснення сусла, тобто вилучення часток м'якоті, обривків гребенів, насінь, шкірочки й ін. Цю операцію роблять на відцент­рових апаратах, фільтрпресах або у відстійниках (декантаторах);

• шумування зброджування сусла, здійснюють періодичним способом у металевих або залізобетонних резервуарах. Останнім часом застосовують і безперервне шумування в потоці. До почат­ку шумування в сусло вводять чисті культури спеціальних сортів винних дріжджів, що визначені для кожного типу вина.

У процесі шумування під дією комплексу вироблюваних дріжджами ферментів виноградний цукор розкладається на ети­ловий спирт і вуглекислий газ. Шумування протікає з утворен­ням багатьох вторинних продуктів, що впливають на смак і аро­мат вина. Найбільш важливу роль серед них грають гліцерин, бурштинова, оцтова і пировиноградна кислоти, изоамілол, аце-тальдегід, ефіри. Кількість і склад вторинних продуктів, що утво­ряться в процесі шумування, залежать від складу сусла, раси дріжджів і режиму шумування.

Температура шумування білих столових вин складає (15... 18) °С. Червоні вина одержують шумуванням мезги, що відбу­вається при температурі (28...32) °С. їх можна виробляти також нагріванням мезги до (60...65) °С з наступним відділенням сусла і сбраживанием "по білому способі", тобто при (15... 18) °С. Шуму­вання проводять у спеціальних резервуарах, що забезпечують кра­щий витяг із твердих частин ягід барвних і дубильних речовин.

При виробленні сухих вин і коньячних виноматеріалів у ре­зультаті шумування повинно бути заброджене весь цукор вино­граду, а при виготовленні напівсухих і напівсолодких вин шуму­вання штучно припиняють (тривалість шумування залежить від кондиції вин, що випускаються). При виробництві білих крішіе-

них вин сік до віджимання настоюють іш твердих частинах ягід протягом визначеного для кожного типу часу. Іноді до віджиму в мезгу вводять дріжджі, У цьому випадку при пресуванні відо­кремлюється не сік, а сусло, що бродить. Після зброджування визначеної кількості цукру в заброджене сусло додають харчо­вий етиловий спирт-ректифікат у співвідношенні, що забезпечує кондицію готового вина за спиртом і цукром. При цьому повин­но бути зброджено не менш 5% цукру при виробленні міцних вин і 2% — при виробленні десертних.

Кінцевим продуктом першого етапу є молоді виноматеріали. Цей етап сезонний і здійснюється на заводах первинного вино­робства.

Вино у своєму розвитку проходить п'ять стадій: народжен­ня (шумування), формування, дозрівання старіння і відмирання. У результаті хімічних, біохімічних і фізичних процесів утворюють­ся речовини, що випадають в осад. Помутніння вин, що надій­шли в продаж, знижує їхню товарну вартість. Тому мета другого етапу технологічного процесу вироблення вина — додання йому стабільності, тобто здатність зберігати встановленні товарні по­казники якості протягом визначеного часу.

Основні технологічні операції на цьому етапі — деметаллізація, термічна обробка (нагрівання, охолодження), обробка неорганіч­ними й органічними речовинами і сорбентами (обклеювання), ви­лучення в результаті цих операцій зважених часток. Послідовність і технологічні режими цих операцій визначаються типом вина і йо­го складом. При виготовленні оригінальних вин (херес, мадера, то­що) застосовують і специфічні технологічні засоби (нагрівання, спиртування, уварювання, тощо). Другий етап може проводитися н заводах як первинного, так і вторинного виноробства.

Деметаллізація полягає у вилученні солей важких металів до­даванням жовтої кров'яної солі або іонітів, що зв'язують іони ме­талів і переводять їх у нерозчинні з'єднання, що випадають в осад. Ці технологічні операції роблять у змішувальних резервуа­рах, теплообмінниках, центрифугах і фільтрах. Дозують сорбен­ти за допомогою дозаторів відповідно до норм, розрахованими стосовно до складу вина кожного типу.

Третій етап технології вина — витримка, у процесі якої відбу­ваються складні фізико-хімічні процеси, що формують якісні по­казники вина. Витримку проводять у бочках або інших техно­логічних ємностях. На цьому етапі виконуються також визначені

технологічні операції: доливання, переливання, термічна оброб­ка (нагрівання, охолодження, пастеризація), очищення і прояс­нення, егалізація і купаж. Крім того, повторюються деякі техно­логічні операції другого етапу, але при інших режимах.

Доливання спрямоване на те, щоб постійно підтримувати за­даний рівень рідини в ємності (бочці, резервуарі), що знижується в результаті випарювання (усушки) вина. Зі зростанням трива­лості витримки терміни доливання збільшують (від двох разів у тиждень до одного переливання в (1...2) роки). Для доливання ви­користовують вино того ж сорту і віку. Допускається застосуван­ня більш старого вина, але не більш молодого.

Переливання, являє собою відділення прозорого вина від оса­ду. Перше переливання (зняття з дріжджів) роблять звичайно після закінчення шумування, коли вино достатньо очиститься, тобто в грудні, другу — у лютому-березні, третю — у серпні ве­ресні, останню четверту — у грудні. Терміни і кількість перели­вань точно не регламентуються і визначаються сортом, складом і станом вина. При переливаннях здійснюють окурювання ємно­стей або сульфатування вин.

Обклеюванням називають операцію прояснення вина за допо­могою гідрофільних колоїдів (желатину, риб'ячого клею, яєчно­го білка, казеїну), що взаємодіють з колоїдами вина. У результаті коагуляції тверда фаза виділяється в осад. Для прояснення вико­ристовують також речовшш-сорбенти: бентоніт, каолін, кізель-гур. Фільтрування або зняття обклеєного вина роблять після ут­ворення осаду.

Охолодження і нагрівання вин застосовують як методи, що сприяють їх проясненню, а в деяких випадках — для знищення небажаної мікрофлори використовують (пастеризацію при тем­пературі (55...65) °С).

За тривалістю витримки і якістю вина підрозділяються на ор­динарні, марочн і колекційні. Вина, що призначені для реалізації в молодому віці, називаються ординарними. Вина, що піддаються витримці протягом (1...6) років, є марочними. їх виробляють за спеціальними технологіями із кращих сортів винограду у визна­чених районах і навіть мікрорайонах. Для закладки на витримку відбирають тільки високоякісні вина. Мінімальний термін вит­римки встановлюється для кожного найменування вина відпо­відно до його типу за органолептичною оцінкою. Марочні вина повинні щорічно зберігати свої специфічні якісні показники.

Рис. 23.1. Узагальнена функціональна схема виробництва виноградного вина

Колекційні вина одержують з марочних вин особливо високої якості після закінчення терміну витримки у великих техно­логічних ємностях з наступним розливом у пляшки і додатковій витримці в них протягом не менш двох років.

Егалізацією називають змішування вин того самого типу. Во­на спрямована на одержання однорідних за якістю партій і ви­правлення деяких недоліків вин. Егалізацію шампанських вино-матеріалів при першому переливанні називають асамбляжем. Змішування вин, виготовлених з винограду різних сортів і рай­онів вирощування, років витримки і типів (сухих із солодкими й ін.) називають купажом.

Останній, заключний етап виробництва виноградних вин -розливання у пляшки. На цьому етапі виконуються такі техно­логічні операції: миття пляшок, дозування вина, наповнення у пляшки, закоркування їх і збереження. Миють пляшки в спеціальних пляшкомийних машинах. Розливання (дозування) і закорковування пляшок переважно автоматизовані.

Після обробки і витримки перед розливанням ординарні і ма­рочні вина перевіряють лабораторним аналізом на відповідність стандартам. Вина, які не стійкі до зброджування (напівсолодко-го), піддають додатково пастеризації в пляшках. Для запобігання помутніння столові вина розливають у гарячому стані. Незначну частину ординарних вин розливають у бочки. Готові вина, що призначені для розливання у пляшки, зберігають при температурі (8... 16) °С, а напівсолодкі і напівсухі — при нульовій температурі.







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 4163. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

ОЧАГОВЫЕ ТЕНИ В ЛЕГКОМ Очаговыми легочными инфильтратами проявляют себя различные по этиологии заболевания, в основе которых лежит бронхо-нодулярный процесс, который при рентгенологическом исследовании дает очагового характера тень, размерами не более 1 см в диаметре...

Примеры решения типовых задач. Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2   Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2. Найдите константу диссоциации кислоты и значение рК. Решение. Подставим данные задачи в уравнение закона разбавления К = a2См/(1 –a) =...

Экспертная оценка как метод психологического исследования Экспертная оценка – диагностический метод измерения, с помощью которого качественные особенности психических явлений получают свое числовое выражение в форме количественных оценок...

Расчет концентрации титрованных растворов с помощью поправочного коэффициента При выполнении серийных анализов ГОСТ или ведомственная инструкция обычно предусматривают применение раствора заданной концентрации или заданного титра...

Психолого-педагогическая характеристика студенческой группы   Характеристика группы составляется по 407 группе очного отделения зооинженерного факультета, бакалавриата по направлению «Биология» РГАУ-МСХА имени К...

Общая и профессиональная культура педагога: сущность, специфика, взаимосвязь Педагогическая культура- часть общечеловеческих культуры, в которой запечатлил духовные и материальные ценности образования и воспитания, осуществляя образовательно-воспитательный процесс...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия