Студопедия — VП. Матеріали методичного забезпечення
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

VП. Матеріали методичного забезпечення






VП.1. Питання для контролю початкового рівня

знань студентів

1. Які матеріали застосовуються для базисів знімних пластинкових протезів?

2. Будова кювети.

3. Способи гіпсування моделі в кювету.

4. Відмінність зворотного гіпсування від прямого.

5. Процес полімеризації пластмас.

6. Режими полімеразації пластмас.

7. Формування (пресування і литво)

8. Послідовність обробка знімного пластинкового протезу.

9. Матеріали і інструменти, які застосовуються для обробки протезів.

 

VП.2. Еталони відповідей на питання контролю

початкового рівня знань

 

1. В ортопедичній стоматології для виготовлення базисів знімних зубних протезів широко використовують акрилові пластмаси. Отримання виробів проводиться методом формування з суміші полімеру і мономера. Мономер – це метиловий ефір метакрилової кислоти. Полімер – поліметилметакрилат. Довгий час основним базисним матеріалом була пластмаса АКР-7, в основі якої є поліметилметакрилат. В подальші роки зусиллями вітчизняних вчених (В.М.Батовській, І.Я.Поюровськая і ін.) утворені нові сополімерные базисні матеріали на основі акрилатов з сшивагентами. До них відносяться АКР-115 (етакрил), акрил, фторакс, бакрил, акронія.

 

2. Кювета є металевою (латунною) закритою формою, яка нагадує коробку і складається з двох половин: нижньої – більшої (вищої) – основа кювети; верхньої – меншої – контркювети. В нижній виділяють дно, у верхній – кришку і всі ці частини щільно з'єднуються завдяки наявності в них пазів і точно припасованих до них виступів.

 

3. Використовують два методи гіпсування в кювету – прямий і зворотній, але є ще і змішаний метод (комбінований спосіб). Методика методів викладена вище.

 

4. При зворотному методі модель загіпсовують в контркювету і гіпсом покривають тільки основу моделі, а воскові базис із зубами залишають відкритим. При цьому штучні зуби з кламерами, а іноді і гіпсовими зубами, переходять в протилежну половину кювети – її основу.

 

5. Полімери є високомолекулярними з'єднаннями. Структура молекули полімеру формується в результаті з'єднання між собою молекул низькомолекулярних речовин (мономерів). Хімічний зв'язок між молекулами утворюється на місці подвійних зв'язків. При полімеризації відбувається з'єднання (скріплення) молекул мономера в полімерні ланцюги без звільнення побічних продуктів (вода, спирт і ін.). Процес полімеризації зворотний. При нагріванні полімер розпадається на молекули мономера.

 

Стадії полімеризації:

 

Активація молекул мономера. Вона має місце під впливом світла, тепла або деяких хімічних речовин-ініціаторів. У молекул мономера буває розрив подвійних зв'язків, що і є необхідною умовою для утворення полімерних ланцюгів. Ініціатори – хімічно активні речовини, які значно прискорюють активацію молекул мономера. Вони легко розкладаються на активних радикалів, які вступають в реакцію з молекулами мономера. Внаслідок цього звільнення вільні валентності, на місці яких і відбувається зростання полімерних ланок.

Друга стадія – зростання полімерної ланки. Утворення мікромолекул супроводиться звільненням великої кількості енергії і весь процес носить характер екзатермічної реакції із звільненням значної кількості тепла.

Третя стадія - закінчення процесу полімеризації, обрив полімерної ланки. Це трапляється, коли припиняється дія чинників, які викликають полімеризацію.

 

6. Для полімеризації суміші мономер-полімер її поступово нагрівають, при цьому температура, враховуючи характер реакції не повинна перевищувати 100 град. С. Нагріту масу утримують і охолоджують на повітрі.

Нагріваючи субтехнічної кювети можна проводити у воді або в суховоздушній печі.

У воді нагрів проходить від кімнатної температури до 80 град.С протягом 60-70 хв., потім нагрів прискорюють і доводять температуру до 100 град.С. Кювету утримують в кип'яченій воді 50-60 хв., після цього в цій же воді охолоджують.

При даному режимі полімеризації формується найщільніша структура пластмаси, зменшується можливість утворення пір, внутрішньої напруги, тріщин. Особливості режиму полімеризації кожній з пластмас наводяться в інструкціях по їх застосуванню.

 

7. При компресійному пресуванні формувальна маса (пластмасове тісто) розміщується у форму, роз'ємні частини кювети з'єднується і поміщається під прес. Пресування проводиться з метою повного заповнення форми і ущільнення маси. Формувальна маса повинна постійно знаходиться під тиском, що сприяє формуванню більшої щільної структури пластмаси і зменшує усадку.

Отримати виріб з пластмаси можна також методом литва під тиском – ін'єкційне формування. Литво під тиском проводять в спеціальних апаратах, які є шприцом-прес і спеціальними кюветами, куди пластмасове тісто вдавлюється через литникові канали. Однією з переваг цього методу це те, що формувальна маса в ході всього процесу полімеризації знаходиться під тиском. При цьому через літники у форму може поступати певна кількість маси, що дає можливість значною мірою компенсовати усадку.

Для формування зубних протезів методом литва під тиском можуть бути використані акрилові пластмаси, полікарбонати, вінілакрилати та ін.

 

8. Обробку протеза починають з видалення пластмасових виступів і залишків пластмаси, яка потрапила при формуванні в щілині між половинками кювет. Їх видаляють за допомогою фрез і карборундового каміння на шлейфмашині, а також лобзиків і напилків переважно стежать, щоб не порушити товщину базису і його меж.

Після такої обробки шліфують протез за допомогою наждачного паперу – спочатку з великими зернами наждаку, потім дрібними.

Наступна обробка протеза проводиться на шліфувальному моторі з фетровими або товстими конічними фільцями із застосуванням абразивних матеріалів (пемза, терта цеглина).

Замінюючи фільц на жорстку щітку, продовжують шліфування до отримання гладкої поверхні протезу.

Відшліфовану поверхню протезу полірують за допомогою м'якої щітки і розведення у воді дрібнонатертої крейди або гіпсу з жиром.

Поверхню протеза, направлену до слизової оболонки і до сусідніх зубів, після обережного зняття (напилком, штихелем) залишків пластмаси злегка оброблюють тільки жорсткими і м'якими щітками. Металеві частинки протеза полірують за допомогою фільців, м'яких щіток і полірувальної пасти.

Після закінчення полірування протез ретельно миють в холодній воді з милом, витирають і передають в клініку.

 

9. Матеріали і інструменти, які застосовуються для обробки протезів (відповіді дивися вище).

 







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 1661. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

ОЧАГОВЫЕ ТЕНИ В ЛЕГКОМ Очаговыми легочными инфильтратами проявляют себя различные по этиологии заболевания, в основе которых лежит бронхо-нодулярный процесс, который при рентгенологическом исследовании дает очагового характера тень, размерами не более 1 см в диаметре...

Примеры решения типовых задач. Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2   Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2. Найдите константу диссоциации кислоты и значение рК. Решение. Подставим данные задачи в уравнение закона разбавления К = a2См/(1 –a) =...

Экспертная оценка как метод психологического исследования Экспертная оценка – диагностический метод измерения, с помощью которого качественные особенности психических явлений получают свое числовое выражение в форме количественных оценок...

Этапы трансляции и их характеристика Трансляция (от лат. translatio — перевод) — процесс синтеза белка из аминокислот на матрице информационной (матричной) РНК (иРНК...

Условия, необходимые для появления жизни История жизни и история Земли неотделимы друг от друга, так как именно в процессах развития нашей планеты как космического тела закладывались определенные физические и химические условия, необходимые для появления и развития жизни...

Метод архитекторов Этот метод является наиболее часто используемым и может применяться в трех модификациях: способ с двумя точками схода, способ с одной точкой схода, способ вертикальной плоскости и опущенного плана...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия