Студопедия — Сутність і структура технології педагогічної діяльності
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Сутність і структура технології педагогічної діяльності






 

Педагогічна технологіяце комплексна інтегративна система, що містить упорядкований ряд операцій і дій, що забезпечують педагогічне ціле визначення, змістові, інформаційно-предметні і процесуальні аспекти, спрямовані на засвоєння систематизованих знань, набуття професійних умінь і формування особистісних якостей студентів, заданих метою навчання. Інакше кажучи, сучасні технології навчання являють собою системний підхід проектування, реалізації, оцінки, корекції і подальшого відтворення процесу навчання. Системний і широкоплановий підхід визначає технологію навчання як педагогічну категорію, орієнтовану на удосконалення дидактичної практики, що є вирішальним аргументом на користь її ефективності й набуття компетентності особистістю.

Сутність і структура технології педагогічної діяльності, а також пов’язана з ними результативність – одне з найактуальніших запитань педагогічної науки і практики. Зазвичай науковий аналіз цих важливих феноменів замінюється загальними міркуваннями про педагогічне мистецтво. Так, творчість педагога неповторна, це таке ж високе мистецтво, як творчість композитора і художника, а можливо й складніше.

Зрозуміло, що науковий аналіз педагогічної діяльності віддає належне унікальності творчого методу кожного педагога, прийнятої ним дидактичної технології, дидактичної системи, побудованих на синергетичній основі. Ідея системного підходу не нова. Системний підхід є загальним науковим методом для вирішення теоретичних і практичних проблем широкого спектру.

З теорії функціональних систем відомо, що системою можна називати лише такий комплекс вибіркового залучення складових, де взаємодія і взаємовідношення набувають характеру взаємодопомоги компонентів, які спрямовані на отримання сфокусованого корисного результату.

Педагогічна система, за визначенням С.М.Вишнякової [19], – це організована сукупність взаємопов’язаних засобів, методів і процесів (технологія), необхідних для створення цілеспрямованої і зумисної педагогічної взаємодії на формування особистості із заданими якостями. Структурними компонентами педагогічної системи є суб’єкт і об’єкт педагогічного впливу, предмет їх спільної діяльності, цілі навчання і засоби педагогічної комунікації. В структурі праці викладача виділяються наступні складові: а) професійні психологічні і педагогічні знання; б) професійні педагогічні уміння; в) професійні психологічні позиції, установки викладача, яких потребує професія; г) особистісні особливості, які забезпечують оволодіння викладачем професійними знаннями та уміннями. Педагогічна діяльність – це діяльність не індивідуальна, а спільна. Вона завжди спільна тому, що вона, за своєю суттю, бінарна, оскільки в педагогічному процесі обов’язково присутні дві активні сторони – викладач і студент. Педагогічна діяльність є спільною і тому, що практично завжди ця діяльність є «ансамблевою». Студент в процесі навчання одночасно взаємодіє не з одним педагогом, а з цілою групою (колективом) викладачів. І їх педагогічна діяльність виявляється найбільш ефективною,їх зусилля залишають найбільший слід в особистості студента тоді, коли діяльність педагогів є спільною, погоджувальною, «ансамблевою»; коли під дією позитивного біополя (аури) створюється дидактичне виховне середовище безпосереднього і опосередкованого впливу на формування їх (студентів) фізичних, психічних і соціально-адаптивних можливостей, процес і повноту творчої самореалізації.

З позиції педагогічного процесу (ПП), слід розуміти, що це штучно побудований викладачем процес, призначення якого – формувати в якомусь розумінні особистість, навчати або виховувати її. Характерною особливістю ПП є те, що це бінарний процес, який можна уявити у вигляді такої умовної формули:

ПП = НД + ВД (6.1),

де НД – навчальна (пізнавальна) діяльність, яка здійснюється студентом;

ВД – викладацька діяльність, яку здійснює організатор і керівник цього процесу – викладач.

Цією формулою фіксується найважливіший педагогічний закон №1, який свідчить: процес навчання може бути ефективним тільки за умови, що викладач має навчальну мотивацію до дисципліни, що вивчається, самостійно і повно виконує адекватну до мети навчання навчальну діяльність і, зрештою, ця діяльність скеровується ззовні методами, що гарантують задану якість навчання. Цей закон необхідно засвоїти кожному, хто присвячує себе педагогічній діяльності, оскільки на його основі будується вся педагогічна діяльність і вся наявна педагогічна практика.

В освіті чудес не буває, і всі її результати залежать тільки від того, через який педагогічний процес пройшов студент.

Проектування технології (методики) навчання буде розглядатися як постановка дидактичного завдання (ДЗ) і розробка дидактичного процесу (ДП), що забезпечує її вирішення (рис. 6.1). Постановка ДЗ об’єднує:

§ аналіз мети навчання і визначення на її основі змісту навчальної дисципліни;

§ структуризація змісту навчальної дисципліни і його уявлення у вигляді системи навчальних елементів;

§ встановлення рівнів засвоєння навчальних елементів;

§ визначення початкового рівня підготовки студентів, що характеризує рівень засвоєння ними навчального матеріалу, на якому базується зміст навчальної дисципліни;

§ урахування обмежень, що накладаються на навчально-матеріальну базу й організаційну сторону навчання.

Ш.А. Амонашвілі у праці[25], адресованій загальноосвітній школі, а при творчому підході – корисній і для вузівської аудиторії, так розкриває сутність педагогічного процесу: це бінарна діяльність викладача з учнем, студентом, слухачем, коли педагог допомагає йому в подоланні труднощів. Сутність педагогічної допомоги полягає в спрямованості, характері педагогічного процесу і у виконуваних ним завданнях формування і виховання особистості. Педагог допомагає лише у тому випадку, якщо він пояснює, показує, нагадує, натякає, підводить, об'єктивує, радить, радиться, запобігає,

 

співпереживає, заохочує, стимулює, вселяє упевненість, зацікавлює, задає мотиви, надихає, виявляє любов, пошану, заохочувальну вимогливість.

       
 
Постановка дидактичного завдання
 
Розробка дидактичного процесу  

 


 

Рис. 6.1. Проектування технології навчання

Діяльність викладача з проектування технології навчання, що забезпечує вирішення ДЗ, полягає у формуванні методів, форм і засобів навчання. Іншими словами, ДП характеризується трьома основними складовими: способом управління, видом інформаційного процесу, типом засобів передачі інформації і керування пізнавальною діяльністю.

Якщо виходити з концепції діяльнісного підходу до процесу навчання, то логіка його організації може бути такою:

- аналізується характер змісту навчального матеріалу, мета його вивчення (рівні засвоєння), а також інші умови педагогічного завдання;

- визначаються адекватні їм методи навчання і схеми управління пізнавальною діяльністю студентів;

- складається номенклатура засобів навчання, в основу якої покладаються попередні чинники.

Одержана таким шляхом підсистема методів і засобів навчання вбирається в організаційну форму навчання.

У справі вибору технології для конкретного педагогічного завдання необхідна „інвентаризація” наявних теорій навчання, які описані в термінах педагогічної технології. Така „інвентаризація” потрібна для того, щоб визначати способи організації взаємодії суб'єктів у проектованому педагогічному процесі.

Проведене дослідження сутнісних характеристик узагальнених педагогічних технологій дозволило зробити висновок про те, що сучасні теорії навчання не лише не суперечать одна одній, але в ідеальному випадку повинні поєднуватися в цілісному освітньому процесі.

Аналіз проводився за такими параметрами, як мета технології, її сутність, механізм реалізації в педагогічному процесі (методи, способи діяльності). Розглядалися такі педагогічні технології (теорії, концепції), які можуть забезпечити особистісний індивідуальний розвиток студентів, розвиток їх пізнавальної активності, творчої самостійності, здібностей, інтересів. У той самий час ці педагогічні технології реалізують професійне становлення майбутніх фахівців через засвоєння змісту професійної діяльності і способів її здійснення. Узагальнені педагогічні технології аналізувалися з позицій зміни підходів до уявлення змісту навчання (проблемне, концентроване, модульне); урахування запитів внутрішніх потреб студентів (розвивальне, диференційоване) і зміни способів діяльності в навчанні (контекстне, дидактичне). Результати проведеного аналізу подані в табл. 6.1.

Модель вибору педагогічних технологій передбачає наявність таких елементів: класифікації технологій, їх характеристик, критеріїв вибору. Ефективність дидактичного процесу, як уже підкреслювалося вище, значною мірою визначається адекватним вибором і професійною реалізацією конкретних педагогічних технологій, які частіше традиційно називаються організаційними формами і методами навчання.

Орієнтація на технологічний підхід у застосуванні арсеналу педагогіки передбачає певну технологічність і самих форм і методів навчання з точки зору як їх структури, конструювання, так і практичного застосування.

Не можна сказати, що цю вимогу зараз можна повністю задовольнити. У цьому розділі здійснена спроба провести свого роду „інвентаризацію” як загальних концептуальних підходів до організації освітнього процесу у ВНЗ, так і конкретних організаційно-методичних процедур.

Викладачам вищої школи, як і всім іншим, важливо пам'ятати, що практичне застосування принципу гуманізації освіти сьогодні змушує їх розглядати свою власну педагогічну діяльність як процес цілеспрямованої активної взаємодії зі студентами, метою якої є становлення їх як особистостей і професіоналів. Саме в цьому криється принципова відмінність гуманістичної педагогіки від педагогіки авторитарної, де зміст педагогічної діяльності визначається поняттям „дія”.

У ході педагогічної діяльності викладач є суб'єктом, який цілеспрямовано взаємодіє з іншими суб'єктами (студентами), задовольняючи свої потреби і створюючи умови для задоволення потреб студентів. Цілі-результати, на досягнення яких спрямована педагогічна діяльність, визначаються викладачем, виходячи з особливостей особистості студента і мети процесу навчання і „привласнюються” студентом, переводяться в ранг внутрішніх цілей.

Таблиця 6.1. Аналіз узагальнених педагогічних технологій

 

Навчання Мета Сутність Механізм
Проблемне Розвиток пізнавальної активності, творчої самостійності студентів Послідовна і цілеспрямована постановка перед студен-тами пізнавальних завдань, вирішуючи які, студенти активно засвоюють знання Пошукові методи; постановка пізнавальних завдань
Концентроване Створення максималь-но близької до природ-них психологічних особливостей людського сприйняття структури навчального процесу Глибоке вивчення предметів за рахунок об'єднання занять у блоки Методи навчання, що враховують динаміку працездатності студентів
Модульне Забезпечення гнучкості навчання, пристосува-ння його до індивідуальних потреб особистості, рівня її базової підготовки Самостійна робота студентів за індивідуальною навчальною програмою Проблемний підхід, індивідуальний темп навчання
Розвивальне Розвиток особистості і її здібностей Орієнтація навчального процесу на потенційні можливості людини і їх реалізацію Залучення студентів до різних видів діяльності
Диференці-йоване Створення оптимальних умов для вияву задатків, розвитку інтересів і здібностей Засвоєння програмного матеріалу на різних пла-нованих рівнях, але не нижчому обов'язкового (стандарт) Методи індивідуального навчання
Активне (контекстне) Організація активності студентів Моделювання предметного і соціального змісту майбутньої професійної діяльності Методи активного навчання
Ігрове Забезпечення особис-тісно-діяльнісного характеру засвоєння знань, умінь, навичок Самостійна пізнавальна діяльність, спрямована на пошук, обробку, засвоєння навчальної інформації Дидактичні методи залучення студентів до творчої діяльності

 

Основою механізмів (технологій), за допомогою яких це відбувається, є діалог. Звідси виникає необхідність упровадження таких педагогічних технологій, в основі яких були б особистісно діяльнісний підхід, критичне творче мислення, уміння долати проблеми, приймати рішення, співпрацювати в колективі.

У практиці діяльності ВНЗ нині використовуються тією чи іншою мірою всі узагальнені педагогічні технології. Домінування якогось одного конкретного підходу визначається типом навчального закладу (технічний, гуманітарний, педагогічний), метою підготовки професіоналів певних спеціальностей, прихильністю керівників і викладачів до окремих педагогічних концепцій.


 

Не можна сказати, що процес професійно-педагогічної діяльності повністю керується як на рівні державному, так і на рівні ВНЗ і викладача. Причина значною мірою в тому, що в педагогіці практично відсутні докладний аналіз вітчизняних і зарубіжних (в цій термінології) узагальнених педагогічних технологій, їх класифікація і розробка на цій основі системи прикладних технологій. В цій роботі лише поставлена проблема і запропоновані деякі підходи до неї.

У системі вищої професійної освіти активне навчання може стати (а в багатьох ВНЗ стало) ніби системотворчим, у рамках якого використовуються і всі інші узагальнені педагогічні технології.

Разом з тим, у жодному випадку не можна відмовлятися від традиційних, які добре зарекомендували себе, форм і методів навчання, які виконують багато дидактичних завдань. Мистецтво проектування освітнього процесу в тому й полягає, щоб знайти баланс між різними педагогічними технологіями.

Вище вже не раз говорилось про те, що інновації, як і парадигми освітніх технологій, повинні гарантувати або хоча б наближати очікуваний успішний результат. Стосовно теми, яка розглядається, є підстави стверджувати, що саме «ансамблева» педагогічна технологія дозволить:

а) викладачеві (групі викладачів) розкрити свою статусно-рольову професійну педагогічну здатність;

б) студентам – знайти особистісні властивості і адекватно проявити себе у пізнавальній навчальній діяльності, а разом узяте виразить сутність і ефективність навчально-виховного процесу.

 







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 837. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

КОНСТРУКЦИЯ КОЛЕСНОЙ ПАРЫ ВАГОНА Тип колёсной пары определяется типом оси и диаметром колес. Согласно ГОСТ 4835-2006* устанавливаются типы колесных пар для грузовых вагонов с осями РУ1Ш и РВ2Ш и колесами диаметром по кругу катания 957 мм. Номинальный диаметр колеса – 950 мм...

Философские школы эпохи эллинизма (неоплатонизм, эпикуреизм, стоицизм, скептицизм). Эпоха эллинизма со времени походов Александра Македонского, в результате которых была образована гигантская империя от Индии на востоке до Греции и Македонии на западе...

Демографияда "Демографиялық жарылыс" дегеніміз не? Демография (грекше демос — халық) — халықтың құрылымын...

Трамадол (Маброн, Плазадол, Трамал, Трамалин) Групповая принадлежность · Наркотический анальгетик со смешанным механизмом действия, агонист опиоидных рецепторов...

Мелоксикам (Мовалис) Групповая принадлежность · Нестероидное противовоспалительное средство, преимущественно селективный обратимый ингибитор циклооксигеназы (ЦОГ-2)...

Менадиона натрия бисульфит (Викасол) Групповая принадлежность •Синтетический аналог витамина K, жирорастворимый, коагулянт...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия