Студопедия — Розрахунок
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Розрахунок






Наш адрес: 450112, РБ, г.Уфа, ул.Кислородная, 9. E-Mail - [email protected]

По перечню представлены не все специальности, дополнительную информацию вы можете получить, позвонив по телефонам. (8(347)295-95-11, 242-62-44, 295-95-55.

Троллейбус № 10, 9, маршрутным такси № 233, 208, автобус № 27– ост. «Станция бензин» трамвай № 3, 12 – ост. «Д/к Нефтяник».

Цены указаны, со склада в Симферополе!

Розрахунок

соціально-економічної ефективності заходів щодо боротьби з шумом та вібрацією

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання лабораторної роботи

по курсу „Безпека життєдіяльності”

 

для студентів всіх спеціальностей

денної та заочної форми навчання

 

Кривий Ріг

Укладач: к.т.н., доц. Пищикова О.В.

Відповідальний за випуск: д-р т.н., проф. Гурін А.О.

 

Рецензент: д-р т.н., проф. Лапшин О.Є.

 

Методичні вказівки до виконання лабораторної роботи по курсу „Безпека життєдіяльності” для студентів всіх спеціальностей денної та заочної форми навчання

 

Розглянуто Схвалено

на засіданні кафедри на вченій раді

рудникової аерології і

охорони праці факультету

протокол № ___ протокол № __

від ___ _____ 200__ р. від ___ _____ 200__ р.

 

 

Реєстраційний №___, дата ______, тираж ___ примірників, обсяг ___ сторінок.

2. Розрахунок соціально-економічної ефективності заходів щодо боротьби з вібрацією

2.1. Загальні положення

Застосування машин й устаткування, що генерують вібрацію, параметри якої перевищують регламентовані санітарними нормами значення, приводить до розвитку вібраційної хвороби. Внаслідок цього виникають економічні втрати як у самих підприємств, так й у цілому по народному господарству. Виражаються вони насамперед в:

1. зменшенні робочого часу трудящих,

2. додаткових витратах, пов'язаних із захворюванням,

3. втратах продукції.

Вихідними даними для розрахунків приросту продуктивності праці, що характеризує підвищення використання чисельності працівників, зайнятих на підприємствах (живої праці), є динаміка втрат робочого часу. Для виявлення перерв у робочому часі на конкретній ділянці, де персонал піддається впливу вібрації, можуть служити матеріали спеціально проведених спостережень і розрахунків, дані облікових карт захворюваності працюючих, а також оперативного й статичного обліку використання робочого часу. Останній включає визначення втрат робочого часу по загальній і професійній захворюваності, у тому числі й по вібраційній хворобі в цілому по підприємству. Загальна величина до складається із втрат робочого часу по окремих його підрозділах. Отримані результати дають можливість визначити загальні втрати, а також розрахувати їхню величину на один середній випадок як в абсолютному вираженні, так й у відсотках до фонду робочого часу. Ці дані показують наявні резерви економії робочого часу, котрі можуть бути використані при проведенні відповідних оздоровчих заходів. При визначенні величини повних втрат вони враховуються за період до виходу на пенсію по старості здорових робітників.

Додаткові витрати, обумовлені розвитком вібраційної з, включають у себе наступні статті:

а) оплата тимчасової непрацездатності, у тому числі по вібраційній хворобі, загальної захворюваності понад середньої по всіх робітниках;

б) вартість лікування в стаціонарі, санаторії, профілакторії;

в) витрати на підготовку нових робітників у зв'язку з переходом захворілих на іншу роботу;

г) витрати на перекваліфікацію захворілого робітника, що перейшов на іншу роботу;

д) доплата (компенсація) при переводі хворого робітника на роботу, не пов’язану з вібрацією;

є) виплата пенсій за період до досягнення пенсійного віку;

ж)оплата додаткової відпустки у зв'язку із санаторно-курортним лікуванням.

До вказаних витрат додаються втрати, пов'язані з інвалідністю (втрата частки національного продукту) і втрати, викликувані скороченням робочого часу (частки чистої продукції або національного доходу), та інші.

Таким чином, загальні економічні втрати у вартісній формі, зумовлені розвитком вібраційної хвороби, складаються з додаткових витрат і вартості недоданої продукції внаслідок відповідних втрат робочого часу. Останні на підприємстві можуть визначатися за чистою продукцією за формулою:

Qп = Ев.В, (1)

де Qп – вартість недоданої продукції, грн.; Ев – втрати робочого часу, днів; В – середньоденна виробка працюючого, грн. (враховується для кожної професії окремо).

Підраховані для одного середнього випадку захворювання, економічні втрати дозволяють надалі оцінити ефективність проведення оздоровчих заходів, основними показниками якої є:

- приріст продуктивності праці працюючих;

- показник економічної ефективності витрат на проведення профілактичних заходів.

Приріст продуктивності праці досягається внаслідок ліквідації (повністю або частково) втрат робочого часу. Для оцінки ефективності оздоровчих заходів використається показник продуктивності праці в цілому по підприємству. Для його визначення можуть бути застосовані наступні формули:

а) для розрахунку на ділянці

(2)

де - приріст продуктивності праці на і -й дільниці в % (і =1,..., п); і - цілоденні втрати робочого часу відповідно після й до впровадження заходів; и - внутрішньозмінні втрати відповідно після й до проведення заходів;

б) для розрахунку по цеху:

(3)

де - зростання продуктивності праці в цеху в результаті проведення оздоровчих заходів в %; - питома вага робітників і ділянки й у чисельності робочих цеху (і = 1,..., п) п - кількість учасників;

в) для розрахунку по підприємству:

(4)

де - приріст продуктивності праці на заводі в результаті скорочення втрат працюючих, що закріплена за підприємством в %; - питома вага робочих цеху в заводській чисельності робітників; т – кількість цехів.

Варто мати на увазі, що приріст продуктивності праці на підприємствах внаслідок проведення оздоровчих заходів не повністю відображає ефективність. При цьому не враховується скорочення втрат робочого часу за рахунок виходу на інвалідність раніше пенсійного віку й ряд інших втрат, які не входять у бюджет робочого часу підприємства, а є суспільними втратами.

Іншим не менш важливим розрахунком є визначення показника ефективності витрат на оздоровчі заходи, що впливають па підвищення дієздатності робочої сили внаслідок поліпшення умов праці.

При цьому визначають:

- сумарні витрати на профілактику вібраційної хвороби,

- сумарну економію, одержувану суспільством завдяки проведенню оздоровчих заходів,

- показник економічної ефективності, як відношення сумарної економії до суми витрат на профілактику.

Сумарні витрати по розглянутих варіантах; визначаються за формулою:

З=Тпг+К, (5)

де 3 - сумарні витрати, тис. грн.; Тп - поточні витрати підприємств, тис. грн.; Тг - поточні витрати держави, тис. грн.; К - одноразові витрати на устаткування або інструмент, тис. грн.

Сумарна економія, що досягається завдяки проведенню профілактичних мір, характеризує економічний виграш, одержуваний суспільством при їхньому здійсненні. Абсолютна сума очікуваної економії, що може бути отримана в результаті запобігання збитку від вібраційної хвороби, обчислюється добутком величини економічних втрат, заподіюваних одним середнім випадком захворювання, на число недопущених випадків, за формулою:

Евип.=В(С12,) (6

 

де Евип. - економія від випадків захворювань, що попереджають, тис. грн.; В - економічні втрати від одного випадку захворювання, грн.; С1, С2 - кількість випадків захворювань до й після проведення профілактичних заходів.

У зв'язку з тим, що економічний ефект (економія) можна отримати внаслідок попередження захворюваності й пов'язаних з нею витрат, досить істотним є визначення кількості випадків, що були попереджені.

При економічному обґрунтуванні пропонованих профілактичних заходів необхідно ще до їхнього проведення зробити прогноз показників захворюваності.

Розрахункова кількість випадків захворювань для періодів до й після впровадження профілактичних заходів варто визначати від тієї загальної чисельності контингента, що піддається ризику захворіти вібраційною хворобою, що має місце на початок проектованого періоду (виходячи із планованого обсягу виробництва).

Визначивши суму витрат і сумарну економію, підрахуємо показник економічної ефективності за формулою:

(7)

де А - показник економічної ефективності, що характеризує, яку суму економії попереджувальні втрати, що забезпечує кожна гривня витрат; П – попереджувальні втрати на один випадок; С1, С2 - кількість випадків захворювань до й після проведення профілактичних заходів; - витрати на профілактичні заходи.

 

2.2 Розрахунок економічної ефективності заходів щодо зниження локальної вібрації

Даний розрахунок поширюється для робітників, на яких впливає локальна вібрація будь-якого частотного характеру, при виконанні ними необхідних технологічних операцій (основні професії: бурильники, формувальники, обрубщики, клепальники, полірувальники, шліфувальники, наждачники, заточники й ін.).

Розрахунок економічної ефективності проводиться в наступній послідовності:

1. Визначаються відповідно до вказівок рівні потужності локальної вібрації Lр1 і Lр2 до й після проведення заходів щодо зниження вібрації.

2. Визначається тривалість роботи в умовах вібрації N (роки). Число N назад пропорційно коефіцієнту плинності робочої сили.

3. За додатком 1 залежно від тривалості роботи в умовах вібрації N визначаються ймовірності захворювання вібраційною хворобою РN(Lр1) и РN(Lр2) при рівнях потужності локальної вібрації Lр1 и Lр2.

4. За додатком 2 залежно від тривалості роботи в умовах локальної вібрації N визначаються повні трудові втрати Т (Lр1) и Т (Lр2) при рівнях потужності вібрації Lр1 и Lр2.

5. Обчислюється середня річна вартість прибавочного продукту, створювана робітником за час роботи в умовах вібрації,

(1)

де Зо - середня річна заробітна плата робітника в перший рік після зниження вібрації, грн; - плановане зростання продуктивності праці у відсотках.

6.Визначається річний економічний збиток у гривнях у результаті впливу локальної вібрації з рівнями потужності Lр1 и Lр2 за формулами

 

(2)

(3)

 

де Д- число працюючих, підпадаючих під дію вібрації; Л - середня вартість у гривнях лікування одного хворого; при відсутності даних слід приймати Л=1500 грн.

7. Визначається річний економічний ефект в грн. Внаслідок зниження рівня потужності вібрації з Lр1 до Lр2 за формулою:

де Кд – додаткові капвкладення в заходи щодо зниження вібрації, грн.; Ен – нормативний коефіцієнт економічної ефективності капвкладень; Сэ – середні річні експлуатаційні витрати на віброзахисну конструкцію.

 

1.3 Розрахунок економічної ефективності заходів щодо зниження загальної низькочастотної вібрації

Даний розрахунок поширюється на робітників, на яких впливає загальна вібрація, що має спектр із найбільшим октавним рівнем потужності вібрації в полосах частот зі середньогеометричними частотами від 1 до16 Гц (основні професії: водії автомашин, водії тролейбусів, трактористи, бульдозеристи, крановики й ін.).

Розрахунок економічної ефективності виробляється в наступної послідовності:

1. визначаються рівні потужності загальної вібрації Lpl і Lp2 до й після проведення заходів щодо зниження вібрації;

2. визначається тривалість роботи в умовах вібрації N, роки;

3. за додатком 1 залежно від тривалості роботи в умовах вібрації N визначаються ймовірності захворювання вібраційною хворобою РN(Lр1) и РN(Lр2) при рівнях потужності загальної вібрації Lpl и Lp2 ;

4. за формулою (1) обчислюється середньорічна вартість прибавочного продукту;

5. визначається річний економічний збиток У1 і У2 в грн. у результаті впливу загальної вібрації з рівнями потужності Lpl и Lp2 за формулами:

(5)

(6)

де Д - число робітників, що піддаються впливу вібрації; Л1 - вартість одного дня лікування в стаціонарі в грн.; за відсутності даних треба приймати Л1 = 80 грн.; Л2 - вартість одного відвідування амбулаторії в грн.; за відсутності даних треба приймати Л2=40 грн.;

6. за формулою (4) визначається річний економічний ефект у грн. у результаті зниження рівня потужності вібрації с Lp1 до Lp2.

 

1.4 Визначення рівня потужності вібрації

Рівень потужності вібрації L визначається вираженням

 

, дБ (7)

де Р - середня потужність локальної вібрації в смузі частот від 5,6 до 1400 Гц або загальної вібрації в смузі частот від 0,7 до 90 Гц, що поглинає людиною, Вт; Р0 = 25∙10-13 Вт - опорне значення потужності.

Залежно від того, який вид вібрації (локальна або загальна) впливають на людину й від того, який параметр вібрації (віброшвидкість або віброприскорення) може бути обмірюваний, мають місце 4 випадки визначення рівня потужності вібрації Lр:

. випадок:

Якщо для локальної вібрації відомі середні квадратичні значення віброшвидкості у м/с, обмірювані в 8-октавних смугах з середньогеометричними частотами 8; 16; 31,5; 63; 125; 250; 500 й 1000 Гц, то розрахунок рівня потужності вібрації Lp проводять в наступній послідовності:

а)визначають рівень віброшвидкості L1 в i- тій октавній смузі частот за формулою:

, дБ

де v0 =5∙10-8 м/с- опорне значення віброшвидкості;

б)обчислюють октавні рівні потужності вібрації в і -той смузі частот за формулою:

Lр1=L1+LZ1, дБ (9)

де LZ1 - виправлення, за допомогою якої враховується поглинання потужності вібрації людиною в і - тій октавній смузі частот. Виправлення береться з 1 рядка додатку 4

в) рівень потужності вібрації Lp знаходять за формулою:

, дБ (10)

де п- число октавних смуг.

2 випадок:

Якщо для локальної вібрації відомі середні квадратичні значення віброприскорення а1 в м/с2, обмірювані в 8-октавних смугах з середньогеометричними частотами 8; 16; 31,5; 63; 125, 250; 500 й 1000 Гц, те розрахунок рівня потужності вібрації Lp виробляється в наступній послідовності:

а) визначають рівень віброприскорення L1 в і -той октавній смузі частот за формулою:

, дБ (11)

де ао = 3,14∙10 -4 м/с2 - опорне значення віброприскорення;

б) обчислюють октавні рівні потужності вібрації Lpl в і -тій октавній смузі частот за формулою (9), у яку виправлення LZ1 підставляється з другого рядка додатку 4.

в) рівень потужності вібрації Lр знаходять за формулою (10).

3 випадок

Якщо для загальної вібрації відомі середні квадратичні значення віброшвидкості у м/с, обмірювані в 7 октавних смугах з средньогеометричними частотами 1, 2, 4, 8, 16, 31,5 й 63 Гц, то розрахунок рівня потужності вібрації Lр проводиться в наступній послідовності:

а) визначають рівень виброшвидкості L1 в і-той смузі частот за формулою (8);

б) обчислюють октавні рівні потужності вібрації Lрі в і -тій октавної смузі частот за формулою (9), у яку виправлення LZ1 підставляється з третього додатку 4;

в) рівень потужності вібрації Lp знаходять за формулою (10).







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 590. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час...

Этапы творческого процесса в изобразительной деятельности По мнению многих авторов, возникновение творческого начала в детской художественной практике носит такой же поэтапный характер, как и процесс творчества у мастеров искусства...

Тема 5. Анализ количественного и качественного состава персонала Персонал является одним из важнейших факторов в организации. Его состояние и эффективное использование прямо влияет на конечные результаты хозяйственной деятельности организации.

ПРОФЕССИОНАЛЬНОЕ САМОВОСПИТАНИЕ И САМООБРАЗОВАНИЕ ПЕДАГОГА Воспитывать сегодня подрастающее поколение на со­временном уровне требований общества нельзя без по­стоянного обновления и обогащения своего профессио­нального педагогического потенциала...

Эффективность управления. Общие понятия о сущности и критериях эффективности. Эффективность управления – это экономическая категория, отражающая вклад управленческой деятельности в конечный результат работы организации...

Мотивационная сфера личности, ее структура. Потребности и мотивы. Потребности и мотивы, их роль в организации деятельности...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия