Студопедия — Cyxi сумiшi для декоративних та спеціальних штукатурок
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Cyxi сумiшi для декоративних та спеціальних штукатурок






Cyxi сумiшi - це ретельно вiддозованi та змiшанi в сухому cтaнi по­рошкоподiбнi компоненти штукатурного розчину. Воду замiшування до­дають у суху сумiш безпосередньо перед нанесенням її на поверхню.

Суху сумiш використовують, як правило, для влаштування декоратив­них накривних шарiв i спецiальних штукатурок, якi наносять на пiдго­товчi шари (набризк i фунт), виконанi на звичайних штукатурних розчи­нах (див. табл. 3.4), або безпосередньо на поверхнi будiвельних елементiв,

Таблuця З.4. Складовi розчинiв для звичайних штукатурок на мiнеральних в'яжучих*

 

Розчин   Штукатурний шар  
  Набризк Грунт Накривка
Оштукатурювання поверхонь у прuмiщеннях з пiдвuщеною вологiстю
(понад 60 %) та зовнiшнiх CmiH, що пiддаються сuстематuчному зволоженню
Цементний      
(цемент: пiсок) 1: (2,5... 4,0) 1: (2... 3) 1: (1,0... 1,5)
Цементно-вапня-      
ний (цемент: вап-      
но: пiсок) 1: (0,3... 0,5): (3... 5) 1: (0,7... 1,0): (2,5...4,0) 1: (1,0...1,5): (1,5... 2,0)
Оштукатурювання поверхонь у прuмiщеннях з вiдносною вологiстю
  повiтря, не бiльшою нiж 60 %  
Вапняний      
(вапно: пiсок) 1: (2,5...4,0) 1: (2... 3) 1: (1... 2)
Вапняно-цемент-      
ний (цемент: вап-      
но: пiсок) 1: (0,5... 0,7):(4... 6) 1: (0,7.. 1,0): (3... 5) 1: (1... 2): (2... 3)
Вапняно- гiпсовий      
(вапно: гiпс: пi-      
сок) 1: (0,3... 1,0): (2... 3) 1: (0,5... 1,5): (1,5... 2,0) 1: (1,0... 1,5):0

*Вода - до потрiбної консистенцiї розчину

 

 

якщо вони вiдповiдають вимогам щодо їхньої мiцностi, шорсткостi, piвностi та iнших показникiв, що нормуються.

Cyxi штукатурнi сумiшi виготовляють на органiчних, мiнеральних та змiшаних в'яжучих речовинах.

Сухі сумiшi па оргаniчnuх та змiшаnuх в'яжучux речовинах виготовля­ють або модифiкують полiмерними добавками, здатними до редиспергацiї. Зазвичай це висушенi порошки термопластичних полiмерiв (вiнiлацетату, полiетилену, вiнiлхлориду, акрилату, стиролу тощо), а також порошкiв, мо­дифiкованих силанами (силiцiйорганiчними речовинами).

У сухих сумiшах на змiшаних в'яжучих найчастiше використовують тaкi мiнеральнi в' яжучi, як портландцемент, бiлий та кольоровий портландце­менти, глиноземистий i вогнетривкий цементи, гiпсовi в'яжучi, вапно.

Заповнювачi використовують npupoднi (чистий кварцовий пicок, криш­ка мармуру, rpaніту, кварцу) або штучнi (кольоровi полiмернi гранули). За розмiрами зерен заповнювача cyxi сумiшi подiляють на дрiбнозернистi ­зерна розмiром 0,15... 2,0 мм, середньозернистi - 2...4 i крупнозернистi­4... 6мм.

Як наповнювачi використовують також npupoднi дucnepcнi речовuнu (гли­ни - бентонiт i каолiнiт; доломiт, мармурове борошно, маршалiт, збагаче­ну природну крейду, кварцовий пiсок) та механiчно дuспергованi речовuнu неорганiчного та органiчного походження (слюду, тальк, вермикулiт, перлiт, аеросил Si02, бiлу сажу Si02. Н2О, волокна азбесту, полiпропiле­ну, полiамiду).

До складу сухих сумiшей додають добавки: водоутрuмувальнi (метилце­люлоза), пластuфiкаторu (найчастiше це продукти конденсації нафталiн­сульфокислоти i формальдегiду та комплекснi добавки на їхнiй основi, наприклад С-З, Дофен, Мельменттощо), пiногаснuкu (силiцiйорганiчнi ре­човини, ефiри вищих жирних спиртiв та aмiнiв), емульгаторu (поверхне­во-активнi речовини кaтioннoro та aнioннoro типiв), гiдрофобiзаторu (си­лiконовi емульсiї), мiнеральнi та органiчнi nimeнmu (оксиди рiзних металiв, фталоцiанiновi пiгменти) та iн.

Cyxi сумiшi на органiчних та змiшаних в'яжучих речовинах дедалi бiльше застосовують у будiвництвi, що зумовлено iстотними технiчними та технологiчними перевагами їx. Найголовнiшою перевагою є можлuвiсть отрuмання тонкошаровux штукатурок гарантованої якостi з певними вла­стивостями.

Застосування полiмерних в'яжучих, а також модифiкацiя мiнеральних в'яжучих полiмерними добавками дaє можливicть значно пiдвищити екс­плуатацiйнi характеристики штукатурного покриття (мiцнicть, морозо­стiйкiсть, усадку, гiдрофобнiсть, зносостiйкiсть, стиранiсть, термостiйкiсть, адгезiйнi властивостi тощо), полiпшити технологiчнi властивостi розчинiв (зручноукладальнiсть, умовну в' язкiсть, строк придатностi тощо).

Однак, приймаючи рiшення стосовно можливостi використання сухих штукатурних сумiшей на полiмерних та мiнеральних в'яжучих, модифi­кованих полiмерними органiчними добавками, варто не тiльки брати до уваги їхнi технiчнi та технологiчнi переваги, а й ураховувати поки що досить високу вapтicть, а також санiтарно-гiгiенiчнi небезпеки, зумов­ленi наявнicтю складного та рiзноманiтного спектра органiчних сполук i важких металiв: за певних умов штукатурнi покриття пiд час механiчної, фiзичної, хiмiчної або бiологiчної деструкції їх можуть видiляти токсичнi речовини i бути сприятливим середовищем для життедiяльностi па­тогенних грибiв, водоростей та плiсенi (аспергилiй, пенiцилiй, кладо­спорiй).

Cyxi сумiшi на мiнеральнux в'яжучux i тi, що не мiстять органiчних полi­мерних добавок, - це екологiчно чистi штукатурнi сумiшi, тому вони при­датнi для широкого застосування.

Розрiзняють тaкi cyxi сумiшi на мiнеральних в'яжучих: пiщанi кольо­pовi (вапняно-пiщанi, вапняно-цементнi, цементно-вапнянi), теразитовi та кам'янi cyxi сумiшi, а також для штукатурки сграфiто.

Вапняно-пiщанi сумiшi використовують для влаштування кольорових штукатурок. Готують їх здебiльшого з кварцового чи мармурового пiску, пiгменту, iнколи кам'яного борошна та портландцементу бiлого або зви­чайного ciporo. Iнодi для блиску додають слюди - не бiльше нiж 5 % маси цементу. Вапно у виглядi вапняного тicтa (молока) додають у сумiш пiд час приготування розчину.

Портландцемент додають у невеликiй кiлькостi - 10... 15 % маси вап­няного тicтa, щоб пiдвищити мiцнiсть розчину.

Вапняно-цементнi сумiшi готують з гiдpaтнoгo вапна (65... 75 %), порт­ландцементу (19... 30), пiгментiв (2... 16) i заповнювача у виглядi кварцово­го або iншого пiску, iнодi мармурового борошна.

Вапняно-пiщанi та вапняно-цементнi сумiшi призначенi для оштука­турювання фасадiв i внутрiшнiх стін з легкого бетону, цегли чи штучних пористих каменів, черепашнику, шлакобетонних каменів, туфу. Цi сумiшi бувають дрiбнозернистими (з переважанням зерен фракцil 0,3... 0,6 мм) та середньозернистими (0,6... 1,2 мм).

Цементно-вапнянi сумiшi готують з гiдpaтнoгo вапна (20 %), портланд­цементу (64... 80), пiгментiв (2... 16 %) та заповнювачiв. Вони бувають дрiбно-, середньо- та крупнозернистими. Призначенiдля оштукатурюван­ня поверхонь зi щiльного бетону та цегли (бетон класу, не нижчого нiж В7,5; цегла маркою, не нижчої нiж М50), що мають виступаючi частини­пiлястри, пояски, тобто поверхнi з несприятливими умовами експлуатацiї, з вологим режимом.

Теразuтовi сумiшi готують з цементу, гiдpaтнoгo вапна, заповнювачiв у виглядi кварцового чи мармурового пicкiв, кришки кам'яних порiд, бою скла та слюди (до 50 % маси цементу). Забарвлюють теразит, вводячи в нього пiгменти, а iнодi - лише кольорове мiнеральне борошно.

За видами в'яжучих матерiалiв розрiзняють вапнянi, вапняно-цементнi, цементно-вапнянi та цементнi теразитовi сумiшi.

Теразитовi сумiшi подiляють на дрiбнозернистi - зерна розмiром 0,15... 2,0 мм з переважанням зерен фракцi10,3... 0,6 мм; середньозернистi- 2...4 мм з переважанням зерен фракцil 0,6... 1,2 мм i крупнозернистi ­4... 6 мм з переважанням зерен фракцiї1,8... 5,0 мм.

Сумiшi з дрiбнозернистим заповнювачем застосовують для витягуван ­ня карнизiв i тяг, iз середньозернистим - для оштукатурювання стін i лу­ток, з крупнозернистим - для оштукатурювання цоколiв або цокольних поверхiв фасадiв.

Кам'янi сумiшi готують з бiлого чи кольорового цементу, кришива рiзних кам'яних порiд (фракцiї 0,6... 5,0 мм), пiгментiв та слюди (до 50 % маси цементу).

Cyxi сумiшi для штукатурки сграфiто - це дрiбнозернистi вапняно­пiщанi або вапняно-цементнi кольоровi сумiшi, в якi-введено заповню­вачi пiдвищеної якостi. Здебiльшого їx готують з бiлого ретельно проми­того пiску (кварцового чи мармурового), пiгментiв, iнодi - мармурового борошна, вапна та бiлого цементу.

 

3.3. МЕХАНIЗМИ, IНСТРУМЕНТИ

ТА ПРИСТРОЇ ДЛЯ ШТУКАТУРНИХ РОБIТ

 

Штукатурнi роботи виконують, як правило, комплексно-механiзовани­ми методами з використаниям штукатурних станцiй i технологiчних ком­плектiв засобiв малої механiзацiї, ручного та вимiрювального iнcтpyмeн­тiв, будiвельного оснащения та пристроїв для органiзацiї робочих мiсць.

Ручний i механiзований iнcmpумeнm застосовують при виконаннi робiт з пiдготування поверхонь (рис. 3.1, а), для нанесення штукатурних розчинiв на поверхню (рис. 3.1, 6), розрiвнювання, затирання i загладжування шарiв штукатурки (рис. 3.1, в).

Пiд час виконання робiт застосовують засоби вuмiрювання та контролю, а також засоби iндивiдуального захисту (рис. 3.1, г).

Для органiзацiї роботи на ярусах улаштовують iнвeнmapнi риштування (рис. 3.2, а), штукатурний розчин на робочому мiсцi розмiщують у ящи­ках, а в межах захватки транспортують у вiзках (рис. 3.2, 6).

Широке використання машин i механiзмiв при виконаннi штукатур­них робiт особливо важливе, оскiльки цi роботи мають високу трудо­мicткicть, вapтicть i тривалiсть виконання. Нинi механiзовано або частко­во механiзовано тaкi операцiї: пiдготовка поверхонь, приготування та по­давання розчинiв на робоче мiсце, нанесення розчину на поверхню, затирання накривних шарiв.

Для комплексно-механiзованого виконання штукатурних робiт з ви­користанням сухих сумiшей застосовують систему спецiальних засобiв ме­ханiзацiї (рис. 3.3-3.4), конструктивнi й технiчнi характеристики яких пристосованi для роботи з такими сумiшами.

На об'єкт будiвництва cyxi сумiшi можна транспортувати у заводсько­му пакованнi (мiшках, посудинах). Для цього використовують автомо­бiльний транспорт загальнобудiвельного призначення, а якщо обсяги пе-

 

 

 

 

Рис. 3.1. Ручний i механiзований iнcтрумент, засоби контролю та захисту:

а - інструмент для пiдготування поверхонь: (1 - електромолоток; 2 - насiчний молоток; 3 - штукатурний молоток; 4 - скарпель; 5 - бучарда; 6 - скребачка; 7- троянки; 8 - щiтка); б - iнструмент для нанесения розчину на поверхню: (9 - штукатур на лопатка; 10- вiдрiзовка; 11 - сокiл; 12 - кiвш; 13 - совок з рухомою ручкою; 14 - тарiлчастий сокiл); в - інструмент для розрiвнювання, затирання та загладжування розчину (15 - унiверсальне правило; 16­лузгове правило; 17 - правило кутового профiлю; 18 - пiвтерки; 19 - вусове правило; 20­терка; 21- гладилки; 22 - затиральна машина); г - засоби контролю та захисту (23 - piвeнь будiвельний; 24 - piвeнь водяний; 25 - контрольна рейка; 26 - кутник штукатурний; 27­захиснi окуляри; 28 - захисний щиток)

 

Рис. 3.2. Пристрої та iнвентар:

а - помости (1- столик двоярусний; 2 - столик унiверсальний; 3 - столик-драбинка; 4­столик-драбинка унiверсальний; 5 - вишка пересувна); б ~ яшики штукатурнi (6 - яшик малий; 7 - бункер поповерховий; 8, 9 - возики)

 

ревезень значнi, то спецiалiзованi транспортнi засоби, обладнанi систе­мою пневматичного завантаження та розвантаження сухих порошкоподiб­них речовин (наприклад, цементовозами).

Cyxi сумiшi, доставленi у заводському пакованнi, складують у спецiаль­но вiдведенихдля цього примiщеннях (тимчасових спорудах - складах) з нормальними температурно-вологими умовами. Сумiшi зберiгають окре­мо за видами, марками та партiями.

Cyxi сумiшi, доставленi спецiалiзованим транспортом, розвантажують у бункерu-накопuчувачi - сuлосu, якi спецiально для цього спроектованi та виготовленi. В них суха сумiш зберiгаеться i видаеться спецiальними доза­торамu-жuвuльнuками порцiйно або безперервно у технологiчне обладнан­ня для подальшого транспортування в межах об'єкта або для оброблен­ня - перемiшування та подавання до робочого мiсця (рис. 3.4, е).

До робочих мicць суху сумiш подають ерлiфтамu - трубопровiдними пневматичними установками (див. рис. 3.3, д), пристосованими до транс­портування сухих порошкiв У потоцi стисненого повiтря.

Розчини з сухих сумiшей готують у розчuнозмiшувачах примусовоi дії з циклiчним або безперервним перемiшуванням складових розчину (рис. 3.4, а, 6). Розчинозмiшувачi можуть бути пристосованими для пор-

 

 

Рис. 3.3. Засоби механiзацiї штукатурних робiт з використанням сухих сумiшей:

а - розчинозмiшувач; б - розчинонасос для транспортування розчину до робочих місць (на поверхи); в - поповерхова розчинонасосна установка; г - поповерховий штукатурний агре­гат; д - пневматична установка для транспортування сухої сумiшi

 

 

Рис. 3.4. Засоби механiзацii штукатурних робiт з використанням сухих i готових сумiшей: а - розчинозмiшувач безперервноi дii для агрегатування з бункерами-накопичувачами; б­розчинозмiшувач циклiчноi дiї; в, г - поповерховi штукатурнi агрегати; д - штукатурний агрегат для приймання i подавання готових розчинiв; е - штукатурний агрегат, пристосова­ний для роботи з бункером-накопичувачем

 

цiйного завантаження сухих сумiшей iз заводського паковання (рис. 3.4, 6), для безперервного завантаження з бункерiв-накопичувачiв (рис. 3.4, а) або такими, що комбiнують цi функцiї (рис. 3.3, а).

Розчинозмiшувачi iнодi агрегатують з розчинонасосами, що транспорту­ють готовий розчин на поверхи (рис. 3.4, д), з поповерховими розчинона­сосами, за допомогою яких розчин наносять на опоряджуванi поверхнi (рис. 3.3, г i рис. 3.4, в, г), або з бункерами-накопичувачами (рис. 3.4, а, е).

Для транспортування на поверхи розчинiв, приготовлених iз сухих сумiшей, застосовують високопродуктивнi розчинонасоси технiчною про­дуктивнiстю 7... 15 м 3/год. Зазвичай застосовують окремо розчинонасоси (рис. 3.3, 6) або у комбiнацiї з розчинозмiшувачем - штукатурнi агрегати (рис. 3.4, е), якi можна пристосувати також для приймання готових роз­чинiв з розчиновозiв, виконуючи у бункерi-змiшувачi тiльки «пробуджен­ня» розчину (рис. 3.4, д).

За допомогою по поверхових розчинонасосних установок (рис. 3.3, в) го­товi сумiшi наносять на опоряджуванi поверхнi. При цьому готова сумiш надходить до установки з магiстрального розчиноводу або з поповерхово­го розчинозмiшувача. Поповерховi розчинонасоси випускають технiчною продуктищюстi до 4 м 3/год.

Поповерховi розчинонасоси ще можна об'єднувати в агрегати, в яких виконують замiшування водою сухої сумiшi, тi перемiшування та нане­сення на поверхню. Суху сумiш до таких arperaтів доставляють ерлiфтами (див. рис. 3.3, д) або у заводському пакованнi.

Приклад застосування поповерхового штукатурного агрегату при ви­конaннi штукатурних робiт з використанням сухих гiпсових штукатурних сумiшей (для тепло- й звукоiзоляцiйної штукатурки) наведено на рис. 3.24.

Розчин, приготовлений на сухих сумiшах, наносять на поверхнi, як пра­вило, пневматичними форсунками, для чого штукатурнi поповерховi уста­новки та агрегати оснащують компресорним обладнанням.

Розчин на сухих сумiшах за своїм складом та реологiчними властивос­тями має вiдповiдати вимогам щодо перекачування насосами, транспор­тування у cтpyмeнi стисненого повiтря (ерлiфтами сухої сумiшi), бути здат­ним зберiгати технологiчнi та експлуатацiйнi властивостi при розпилювaннi у cтpумені стисненого повiтря, наноситися тонким шаром на осно­ву, не сповзати з неї заповнювач розчину MaЂ вiдскакувати на мiнiмальну BiдcTaHЬ при ударi об поверхню тощо. Таким вимогам найбiльше вiдповi­дають розчини з сухих сумiшей з дрiбнозернистими та середньозернисти­ми заповнювачами. Вони мають змiшаний гранулометричний склад за­повнювачiв (дocтaтнє розсунення зерен заповнювача), приготовленi на простих та змiшаних мiнеральних, цементно- полiмерних та гiпсовмiсних в' яжучих.

Типовi засоби механiзацiї штукатурних робiт з використанням готових штукатурних розчинових сумiшей зображено на рис. 3.5.

Готові штукатурнi розчини доставляють на будiвельний майданчик роз­чиновозами з районних бетонорозчинних заводiв. Проте часто виикає потреба приготувати невелику кiлькiсть штукатурного розчину зi спе­цiальними властивостями безпосередньо на будiвельному майданчику. Для цього використовують пepecувнi розчuнозмiшувачi примусової дїї мicткiстю 65... 125 л.

На робоче мiсце розчин транспортують плунжерними, поршневими, rвинтовими, роторними розчuнонасосамu продуктивнiстю 4... 6 м3/год. Наносять на поверхню з використанням розчинонасосiв продуктивнiстю 1... 2 м3/год.

Щоб забезпечити надiйну роботу розчинонасосiв, потрiбно мати набiр додаткових пристосувань: бункер з вiброситом, гумовотканиннi напiрнi рукави-розчиноводи, форсунки та компресор для нанесення розчину на поверхню. Такий комплект машин i пристосувань називають розчuнно-на­сосною установкою (рис. 3.5, в).

Рис. 3.5. Засоби механiзацii приготування, транспортування i нанесення готових шту­катурних розчинiв:

а - розчинозмiшувач; б - розчинонасос; в - розчинонасосна установка; г - штукатурний агрегат; д - штукатур на станцiя; е, е - форсунки вiдповiдно пневматична (компресорна) i безкомпресорна: 1 - бункер; 2 - вiбросито; 3 - розчинонасос; 4 - розчинозмiшувач

 

Щоб забезпечити надiйну роботу розчинонасосiв, потрiбно мати набiр додаткових пристосувань: бункер з вiброситом, гумовотканиннi напiрнi рукави-розчиноводи, форсунки та компресор для нанесення розчину на поверхню. Такий комплект машин i пристосувань називають розчuнно-на­сосною установкою (рис. 3.5, в).

Штукатурнi агрегати застосовують для приготування, транспортування та нанесення розчину на поверхню. До складу штукатурнux cтaнцiй входять yci машини, механiзми, обладнання та пристосування - вiд приготування розчину до затирання готовоі поверхнi та догляду за нею (рис. 3.5, г, д).

Технологiчну послiдовнiсть комплексно-механiзованого нанесення штукатурного розчину на поверхнi наведено на рис. 3.6.

Приготовлений розчин транспортують авторозчиновозом на будiвель­ний майданчик i розвантажують у приймальний бункер штукатурної станцiї, де його активiзують rвинтовим конвеєром, процiджують крiзь вiбросито i подають до розчинонасоса.

Розчинонасос (продуктивнiстю 4... 6 м3jгод) подає штукатурний роз­чин у магicтральний розчинопровiд (дiаметром 65... 75 мм), який монтують за тупиковою (для одноповерхових будiвель) або кiльцевою (для багато­поверхових будiвель) схемою. За допомогою триходових кpaнів, встанов­лених на магicтральному розчинопроводi, розчин вiдбирають у приймальнi бункери розчинонасосних установок, розмiщених на поверхах.

Розчинонасоснi установки перекачують розчин на робочi мiсця, де його наносять на поверхнi за допомогою пневматичних (компресорних) або безкомпресорних форсунок.

Комnpecopнi форсунки розрiзняють за способом подавання повiтря ­з кiльцевим або центральним подаванням. Переважно застосовують фор­сунки з центральним подаванням повiтря (рис. 3.5, е).

Безкомnресорнi форсунки бувають прямоструминними, прямостру­минними зелементами завихрення та вiдцeнтpoвoгo типу. Найбiльшого поширення набули простi за конструкцiею прямоструминнi форсунки (рис. 3.5, е).

Haнeceнi шари розчину розрiвнюють правилом або пiвтерком, opieн­туючись на iнвeнтapнi металевi чи дерев'янi маяки. Затирають накривний шар електричними або пневматичними затиральними машинами.

 

 

 

Рис. 3.6. Схема комплексної механiзацiї штукатурних робiт:

1, 4 - розчиновiз з автоцистерною з вапном; 2 - установка для приготування вапняного молока; 3 - штукатур на станцiя для приймання розчину i транспортування його на повер­хи; 5 - магiстральний кiльцевий розчинопровiд; 6 - триходовий кран; 7 - нанесения на­бризку i фунту; 8 - нанесення накривки; 9 - розчинонасосна установка; 10 - перетворю­вач частоти струму; 11 - затирания накривки

 

 

3.4. ПІДГОТОВКА ДО ВИКОНАННЯ ШТУКАТУРНИХ РОБIТ.

ВИМОГИ ДО ГOTOBHOCТІ ПОПЕРЕДНIХ РОБIТ I КОНСТРУКЦIЙ

 

До виконання штукатурних робiт приступають тодi, коли:

споруда, що будуеться, має проектний ступiнь готовностi, тобто вико­нано вci попереднi роботи та змонтовано обладнання;

завершилось початкове осiдання споруди, будинку (зазвичай спору­джено дах з покрiвельним покриттям - для одноповерхових або є не менш як три поверхи з перекриттями - для багатоповерхових споруд);

забезпечено захист будови вiд атмосферних впливiв (засклено вікна, встановлено двернi заповнення, влаштовано захиснi покриття - гiдроiзо­ляцiю, тепло- i звукоiзоляцiю);

здiйснено випробування систем тепловодопостачання та опалення спо­руди;

виконано вирiвнювальнi стяжки по перекриттях, влаштовано герме­тизацiю швiв мiж блоками i панелями, зашпаровано та iзольовано мicця спряжень вiконних, дверних i балконних блокiв, змонтовано закладнi де­талi та здiйснено iншi попереднi роботи.

Поверхнi в мiсцях установлення закладних деталей санiтарно-технiч­них систем оштукатурюють до початку їх монтажу.

При оштукатурюваннi фасадiв додатково виконують тaкi роботи:

гiдроiзолюють конструкції, влаштовують покрiвлю з деталями й при­миканнями;

установлюють yci конструкції пiдлоги на балконах;

монтують i закрiплюють yci металевi елементи крiплення apxiтектур­них деталей на фасадi будинку;

установлюють yci крiпильнi деталi водостiчних труб тощо.

Готовність об'єкта будiвництва до виконання штукатурних робiт вста­новлюе спецiальна комiсiя (у складi замовника, генерального проектуваль­ника i генпiдрядника) зi складанням вiдповiдного акта.

 

 

Штукатурнi роботи виконують вiдповiдно до проекту виконання робiт на зведення будинкiв i споруд. Iнодi, при виконаннi значних обсягiв де­коративно-художнiх робiт, штукатурнi роботи виконують за спецiально розробленим проектом виконання штукатурних (опоряджувальних) робiт.

Нормальними умовами нанесення шарiв монолiтної штукатурки та її твердiння є температура повiтря та основи (20 ± 3) оС при вiдноснiй воло­rocтi повiтря (60 ± 10) %.

Внутрiшнi штукатурнi роботи виконують при додатнiй температурi повiтря та опоряджувальних поверхонь, не нижчiй нiж + 10 оС i вiдноснiй вологостi повiтря, не бiльшiй нiж 60 %. Таку температуру в примiщеннях потрiбно пiдтримувати цiлодобово не менше нiж за 2 доби до початку робiт i 12 дiб після їх закiнчення.

Вид штукатурного оброблення вибирають за функцiональним призна­ченням будинку та примiщень (житловi, громадськi, промисловi та iн.), об'ємно-планувальним (одноповерховий, малоповерховий, багатоповер­ховий, пiдвищеної поверховостi чи висотний будинок) та конструктив­ним вирiшенням (з несiвними стiнами, з повним каркасом, з caмонeciв­ними чи ненесiвними стiнами тощо), а також за особливостями напруже­ного стану опоряджуваних конструкцiй, iнтенсивнiстю та характером несприятливих природних та техногенних факторiв, процесiв i явищ, що впливають на них.

Призначаючи вид штукатурного опорядження iнтep'єpiв, кpiм вище­наведеного слiд додатково враховувати архiтектурно-художнi, естетичнi, санiтарно-технiчнi та гiгiенiчнi вимоги.

 

3.5. УЛАШТУВАННЯ ЗВИЧАЙНИХ ШТУКАТУРОК

 

Технологiчний цикл штукатурних робiт складається з кiлькох послiдовно виконуваних процесiв рiзної складностi: пiдготовка i провiшування по­верхонь, влаштування маякiв, приготування розчину, транспортування розчину до робочих мiсць, нанесення i розрiвнювання штукатур них шарiв (грунту i накривки), оформлення кyтiв i рустів, нанесення та оформлення накривки, опорядження одвiркiв i луток тощо.

Структура та послiдовнiсть виконання технологiчних операцiй зале­жать вiд виду штукатурки (табл. 3.5).

 

Пiдготовка поверхонь

 

Пiдготовку поверхонь починають з огляду i перевiрки її горизонталь­ностi та вертикальностi. Якщо при цьому виявиться вiдхилення, бiльше за допустиме (понад 20 мм), то його усувають. У разi неможливостi це зро­бити вci дефектнi мiсця оббивають сталевою тканою сiткою з чарунками розмiром 10 х 10 х... х 20 х 20 мм.

 

 

Таблuця 3.5. Структура технологiчних операцiй при виконаннi звичайної штукатурки

 

      Вид штукатурки    
Технологiчна операцiя 6агатошарова Одношарова
  проста полiп- високо-   полiп- високо-
    шена якiсна проста шена якiсна
Пiдготовка поверхнi + + + + + +
Провiшування поверхонь +* + + +* + +
Улаштування маякiв - +** + - +** +
Нанесення набризку + + + - - -
Нанесення гунту + + + + + +
Розрiвнювання гунту + + + + + +
Нанесення грунту (другий шар) - - + - - -
Розрiвнювання гунту (другий шар) - - + - - -
Оформлення кyтiв (стельових), pустів + + + + + +
Нанесення накривки - + + - - -
Затирання накривки - + + - - -
Опорядження одвiркiв, луток            
i заглушин + + + + + +
Усього операцiй            

*Тiльки пiд штукатурку, що виконується механiзованим способом;

**Маяки пiд полiпшену штукатурку влаштовують за вимогами чинного СНиП 3.04.01-87.

 

Щоб штукатурка мiцно зчепилася з поверхнею, останню добре очища­ють вiд пилу, смiття та плям невисихаючих мастил; вона мaє бути шорст­кою чи пористою, добре поглинати в'яжуче.

Мiцнiсть основ мaє бути не меншою за мiцнiсть штукатурного покриття i вiдповiдати проектнiй мiцностi.

Поверхнi конструкцiй, пiдготовчi шари, шари старої штукатурки, що втратили зчеплення з основою, видаляють електричними або пневматич­ними молотками, гiдроструминним або гiдроабразивним методом (стру­менем води чи крупнозернистого пiску у cтpумeнi води високого тиску) або дробоструминними апаратами. Малi за розмiрами дiлянки обробля­ють ручним iнcтpyмeнтoм - зубилами, скарпелями, молотками.

Трiщuнu розшивають i зашпаровують ремонтно- вiдновлювальними будi­вельними розчинами, вид та основні властивостi яких (мiцнicть, пластич­нicть, в'язкicть, еластичнiсть тощо) вибирають за видом та властивостями конструкцiй i поверхонь, що пiдлягають опорядженню. Ремонтно- вiднов­лювальними розчинами також зашпаровують дефекти поверхнi - лунки, каверни, стики.

Пил, смiття, залишки будiвельного розчину та старих малярних по­криттiв з поверхнi знiмають гiдроструминною обробкою, сталевими ме­ханiчними щiтками, скребками, скарпелями, промисловими пилососами, обдувають стисненим повiтрям або добре обмiтають, а cтapi малярнi по­криття можна вилучати також за допомогою змивальної рiдини.

Влаштовувати штукатурнi покриття по основах, що мають iржу, висо­ли, жировi та бiтумнi плями, не допускається.

Плямu невuсuxаючuх масmuл на поверхнi промивають гарячою водою або обмазують жирною глиною з просушуванням i очищенням, повторюючи операцiї до отримання потрiбного ефекту.

Жuровi плямu з поверхнi видаляють органiчними розчинниками (уайт­спiрит, трихлоретилен, перхлоретилен), 4... 5 %-ми водними розчинами карбонату чи фосфату натрiю або їдкого натру з додаванням поверхнево­активнихречовин (до 1 % маси солей або їдкого натру).

Кiпoть вилучають промиванням поверхнi уайт-спipитом або 3 %-м роз­чином соляної кислоти з наступним промиванням водою.

Вuсолu промивають 6 %- м розчином соляної кислоти, потiм 4 %- м роз­чином каустичної соди та водою.

Іржу видаляють механiчно, обробляючи поверхню електричними або пневматичними молотками, гiдроструминним чи гiдроабразивним мето­дом, або промивають 3 %-ми розчинами неорганiчних кислот (соляної, сiрчаної) з подальшим промиванням водою.

Бimумнi плямu видаляють механiчною обробкою поверхнi або проми­ванням органiчними розчинниками.

Грuбu, плiсняву, водopocmi видаляють з поверхнi механiчним способом з подальшою обробкою речовинами з бiоцидними добавками та просушу­ють.

Мiсця сполучень поверхонь, виконаних з рiзних матерiалiв (наприклад, дерев'яних перегородок з каменеподiбними чи бетонними стiнами), а також apxiтeктурніi деталi (карнизи, пояски тощо) оштукатурюють по поверхнях, обтягнутих сталевою тканою сiткою з чарунками розмiром 10 х 10... 20 х 20 мм або плетеним дротом.

Допустима вологiсть цегляних, бетонних та iнших каменеподiбних поверхонь має бути не бiльшою нiж 8 %. Якщо ця умова не виконується, то поверхнi й конструкції сушать за допомогою калориферiв, газових пальникiв чи електричних нагрiвникiв iнфрачервоного випромiнення або центрального опалення до отримання потрiбного ефекту.

Поверхнi й конструкції з деревини мають бути у повiтряно-сухому стані (вологicть хвойних порiд 15... 18 %, листяних - 16... 20 %).

Щоб утворити шорстку поверхню, застосовують рiзнi способи оброб­лення залежно вiд виду поверхнi та її стану.

Щойно зведенi кам'янi стiни з буmового каменю та кaмeнiв правuльної формu щiльнuх nopiд (тесову кладку) очищають вiд пилу, смiття, залишкiв мурувального розчину i за 1,5... 2,0 год до нанесення штукатурного розчи­ну змочують водою, piвномірно розпилюючи її по поверхнi. У старiй бу­товiй та тесовiй кладках (віком понад 1 piк) додатково вибирають розчин зi швiв на глибину не менш як 10 мм, а тесову в разi потреби додатково обробляють насiчкою.

У нових цеглянuх cmiнax, зведених niд розшuвку або впiдрiзку, вибирають розчин зi швiв на глибину не менш як 10 мм та не бiльш як 5 мм завширшки, очищають вiд пилу, смiття, залишкiв мурувального розчину i змочу­ють водою за 1,5... 2,0 год до нанесення штукатурного шару. Стару цегляну кладку додатково насiкають.

Розчин зi швiв цегляної, бутової, тесової кладок вибирають електроме­ханiчними фрезами, електричними молотками зi спецiальними жолобо­подiбними наконечниками, а насiчку роблять насiчними молотками, тро­янками, бучардами (при незначних обсягах) або електричними молотка­ми з вiдповiдними наконечниками - з ударною частиною у виглядi зуби­ла, троянки, бучарди тощо.

Цеглянi стiни, зведенi впусmошовку, очищають вiд пилу, смiття, залишкiв мурувального розчину та змочують водою, а стару кладку ще й насiкають.

Якщо кладка впустошовку має широкi шви (понад 10 мм), тодi доцiль­но їx попередньо повнiстю впiдрiзку заповнити розчином, що має склад, подiбний до того, на якому була виконана ця кладка. Це роблять для того, щоб уникнути процесiв усадки штукатурних розчинiв у незаповнених широких швах цегляної кладки, виконаної впустошовку, та зменшити внаслiдок цього адгезiю штукатурного шару до основи, а також щоб еко­номити штукатурний розчин (особливо коли наносять тонкошарове де­коративне або захисне покриття).

Щоб утримати важкi шари багатошарового покриття, зашпарованi го­ризонтальнi шви у напiвзатвердiлому стані обробляють, випилюючи в них щiлини, не меншi нiж 10 мм завглибшки та 5 мм завширшки. Щiлини про­рiзають металевою пилкою, довжина якої 200... 300 мм, товщина полотна 5 мм, висота зубцiв 10... 15 мм, спираючи її на лiнiйку- правило, прикладе­ну до стiни по лiнiї шва. Набивати щiлини по свiжонанесеному розчину можна також металевою лiнiйкою 5 мм завтовшки та 500... 800 мм завдовж­ки, легко ударяючи по нiй молотком. Повнiстю затвердiлий розчин за­шпарування вибирають на глибину до 10 мм електромеханiчними фреза­ми 5 мм завтовшки.

Дрiбноблокова кладка стін з легких штучних i природних каменів та блокiв правильної форми (керамiчних i силiкатних каменів, блокiв з це­ментних, силiкатних, гiпсових, шлакових легких бетонiв, нiздрюватого, газо- i пiнобетону, вапняку, пicковику, вапняку-черепашнику, вулканiч­ного туфу) пicля очищення їх вiд пилу, смiття та залишкiв мурувального розчину обтягують тканими чи плетеними сiтками. Cітку крiплять до повepxнi дюбелями у шаховому порядку. Зазвичай поверхню такої кладки (поризованої) перед нанесенням штукатурних шарiв не змочують.

Велuкоблокову кладку з легких поризованих штучних i природних блокiв очищають вiд смiття та залишкiв мурувального розчину, обтягують ткани­ми, плетеними або просiчними сiтками та знепилюють. Cітку крiплять дюбелями у шаховому порядку. Великоблокову кладку зi щiльних штуч­них i природних блокiв замiсть обтягування сiтками можна насiкати, на­рiзувати борознами. У cтiнax зi старої великоблокової кладки додатково можна розшивати шви iз зашпаровуванням їх ремонтно- вiдновлювальни­ми сумiшами.

Бетаннi паверхні насiкають або обтягують сталевою сiткою (плетеною, тканою, просiчною) або rрунтують спецiальними сумiшами на основi полi­вiнiлацетатної дисперсiї. У разi потреби їх обробляють дробоструминни­ми апаратами, нарiзують борознами через кожнi 20... 30 мм.

Щоб запобiгти можливiй корозiї металевих сіток у штукатурному по­криттi, їх перед крiпленням на основі попередньо rрунтують антикоро­зiйними сумiшами i просушують.

Щоб утворити шорстку поверхню на дерев'яних cтінаx та стелi, їх об­бивають дранкою (щитами з дранки з розмiром чарунок 45 х 45 мм).

Уci поверхнi перед оштукатурюванням (нанесенням розчинiв) знепи­люють, а каменеподiбнi поверхнi при температурi повiтря по над 23 о С змо­чують водою та захищають вiд прямого сонячного промiння, вiтрутадощу.

Очищають поверхню вiд пилу також перед нанесенням кожного шару штукатурного покриття.

 







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 1084. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Основные симптомы при заболеваниях органов кровообращения При болезнях органов кровообращения больные могут предъявлять различные жалобы: боли в области сердца и за грудиной, одышка, сердцебиение, перебои в сердце, удушье, отеки, цианоз головная боль, увеличение печени, слабость...

Вопрос 1. Коллективные средства защиты: вентиляция, освещение, защита от шума и вибрации Коллективные средства защиты: вентиляция, освещение, защита от шума и вибрации К коллективным средствам защиты относятся: вентиляция, отопление, освещение, защита от шума и вибрации...

Задержки и неисправности пистолета Макарова 1.Что может произойти при стрельбе из пистолета, если загрязнятся пазы на рамке...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Понятие метода в психологии. Классификация методов психологии и их характеристика Метод – это путь, способ познания, посредством которого познается предмет науки (С...

ЛЕКАРСТВЕННЫЕ ФОРМЫ ДЛЯ ИНЪЕКЦИЙ К лекарственным формам для инъекций относятся водные, спиртовые и масляные растворы, суспензии, эмульсии, ново­галеновые препараты, жидкие органопрепараты и жидкие экс­тракты, а также порошки и таблетки для имплантации...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия