Студопедия — Системи розробки багатопластових родовищ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Системи розробки багатопластових родовищ






 

Залежно від порядку введення експлуатаційних об’єктів у розробку виділяють дві групи систем розробки багатопластового нафтового родовища: системи одночасної розробки об’єктів і системи послідовної розробки об’єктів.

Системи одночасної розробки об’єктів.Перевага систем одночасної розробки об’єктів – це можливість негайного використання запасів усіх об'єктів після їх розбурювання. Реалізувати ці системи можна за одним із трьох варіантів:

1. Роздільна розробка – це система розробки, коли кожний об’єкт експлуатується самостійною сіткою свердловин; потребує великої кількості свердловин, що призводить до значних капітальних вкладень. Може застосовуватися за наявності високопродуктивних об'єктів і можливості швидкого їх розбурювання. Перевага – забезпечення надійного контролю за процесом розробки і його регулювання.

2. Сумісна розробка–це система розробки, за якої два або більше пластів як окремий експлуатаційний об’єкт розробляються єдиною сіткою видобувних і нагнітальних свердловин. Можливі її підваріанти: із збільшенням кількості видобувних свердловин на малопродуктивні об'єкти та із збільшенням кількості нагнітальних свердловин на малопродуктивні об'єкти. Перевага – забезпечення високих поточних рівнів видобутку за заданої кількості свердловин. Проте, в основному, спостерігається нерегульована розробка пластів, що призводить до погіршення техніко-економічних показників.

3. Сумісно-роздільна розробка– це система розробки, за якої видобувні свердловини обладнують устаткуванням для одночасно-роздільної експлуатації, а нагнітальні свердловини – устаткуванням для одночасно-роздільного нагнітання води. Вона дає змогу подолати недоліки перших двох варіантів, зберігаючи при цьому їх перевагу.

Системи послідовної розробки об'єктів.Системи послідовної розробки об’єктів можна реалізувати за такими основними варіантами:

1. Розробка зверху вниз, за якої кожний нижче розміщений об’єкт експлуатується після вище розміщеного. Стара система, яка нині визнана в основному нераціональною, оскільки затримує розвідку і розробку нижче розміщених об’єктів, збільшує обсяги буріння і витрату металу на обсадні труби, підвищує небезпеку порушення правил охорони надр вище розміщених об'єктів під час розбурювання нижче розміщених об’єктів.

2. Розробка знизу вверх,за якої починають розробляти об’єкти з нижнього, так званого опорного (базового) об’єкта, а потім переходять на поворотні об’єкти. При наявності багатьох об’єктів за базові об’єкти вибирають найзначніші та найпродуктивніші об’єкти з достатньо великими запасами нафти, а за поворотні – решту об’єктів. Потім приступають до розробки базових об’єктів, таким чином не затримують експлуатацію вище розміщених високопродуктивних об’єктів з великими запасами.

Кращі показники можуть бути досягнуті комбінацією усіх названих варіантів систем розробки багатопластового родовища.

 

15.3. Системи розробки експлуатаційних об’єктів (покладів)

 

Системи розробки покладів класифікують залежно від розміщення свердловин і виду енергії, яка використовується для переміщення нафти.

Розміщення свердловин. Під розміщенням свердловинрозуміють сітку розміщення і відстані між свердловинами (густота сітки), темп і порядок введення свердловин в експлуатацію. Системи розробки поділяють на: системи з розміщенням свердловин по рівномірній сітці; системи з розміщенням свердловин по нерівномірній сітці (переважно рядами).

Системи розробки з розміщенням свердловин по рівномірній сітцірозрізняють за: формою сітки; густотою сітки; темпом введення свердловин у роботу; порядком введення свердловин у роботу відносно одна одної і відносно структурних елементів покладу. Сітки за формою бувають квадратними і трикутними (шестикутними). При трикутній сітці на площі розміщується свердловин більше на 15,5%, ніж при квадратній за однакових відстаней між свердловинами.

Під густотою сіткисвердловин розуміють відношення площі нафтоносності до кількості видобувних свердловин. Але це поняття не однозначне. Часто вкладають різний зміст у поняття густоти сітки свердловин: беруть лише площу розбуреної частини покладу; кількість свердловин обмежують за різними величинами сумарного видобутку нафти з них; включають або не включають нагнітальні свердловини в розрахунок; у процесі розробки родовища кількість свердловин значно змінюється, площа нафтоносності за напірних режимів зменшується, це по-різному враховують тощо. Інколи розрізняють малий, середній і великий ступені ущільнення свердловин.

Встановлено, що в реальних неоднорідних пластах густота сітки свердловин чинить істотний вплив на нафтовилучення. Цей вплив тим більший, чим більш неоднорідні і переривчасті продуктивні пласти, гірші літолого-фізичні властивості колекторів, вища в’язкість нафти в пластових умовах, більше нафти спочатку знаходиться у водонафтових і підгазових зонах. Ущільнення сітки свердловин у неоднорідно-лінзоподібних пластах істотно збільшує нафтовилучення (охоплення розробкою), особливо при вдалому розміщенні свердловин відносно різних лінз і екранів. Найбільший вплив чинить густота сітки в діапазоні густоти понад (25 – 30)104 м2/св. У діапазоні з меншою густотою сітки ніж (25 – 30)104 м2/св. вплив хоч і спостерігається, проте він не такий істотний, як у випадку рідких сіток. У кожному конкретному випадку вибір густоти сітки має визначатися з урахуванням конкретних умов.

На практиці застосовують двоетапне розбурювання початково рідких сіток свердловин і подальше вибіркове їх ущільнення з метою підвищення охоплення неоднорідних пластів заводненням, збільшення кінцевого нафтовилучення та стабілізації видобутку нафти. У перший етап бурять так званий основний фондвидобувних і нагнітальних свердловин за малої густоти сітки. За даними буріння і дослідження свердловин основного фонду уточнюється геологічна будова неоднорідного об'єкта, у результаті чого можливі зміни густоти сітки свердловин, які розбурюють у другому етапі і називають резервними.Резервні свердловини передбачаються з метою залучення до розробки окремих лінз, зон виклинювання і застійних зон, які не залучаються до розробки свердловинами основного фонду в межах контура їх розміщення. Кількість резервних свердловин задають з урахуванням характеру і неоднорідності пластів (їх переривчастості), густоти сітки свердловин, співвідношення коефіцієнтів в’язкостей нафти і води тощо. Кількість резервних свердловин може сягати 30% основного фонду свердловин. Їх місцерозташування слід планувати в більш ранні терміни розробки. Для заміни фактично ліквідованих свердловин через старіння (фізичний знос) або за технічних причин (у результаті аварій під час експлуатації видобувних і нагнітальних свердловин) потрібно обґрунтовувати також кількість сверддовин-дублерів, яка може становити 10 – 20% фонду.

За темпом введення свердловин у роботу можна виділити одночасну(суцільна) і уповільнену системи розробки покладів.У першому випадку темп введення свердловин у роботу швидкий – усі свердловини вводять у роботу майже одночасно протягом перших одного-трьох років розробки об'єкта. При великому терміні введення систему називають уповільненою, яку за порядком введення свердловин у роботу розрізняють на систему, яка згущується, і повзучу.Систему, яка згущується, доцільно застосовувати на об'єктах зі складною геологічною будовою. Вона відповідає принципу двохетапного розбурювання.

Повзучу систему, орієнтовану відносно до структури пласта, поділяють на системи: а) вниз за падінням; б) вверх за падінням; в) за простяганням. У практиці розробки великих родовищ повзуча система комплексно поєднується з системою, яка згущується.

Системи розробки з розміщенням свердловин по рівномірній сітці вважають доцільними за режимів роботи пласта з нерухомими контурами (режим розчиненого газу, гравітаційний режим), тобто за рівномірного розподілу по площі пластової енергії. В основному, за трикутною сіткою розбурено більшість експлуатаційних об'єктів Передкарпаття та ін.

Системи розробки з розміщенням свердловин по нерівномірній сітці аналогічно розрізняють: за густотою сітки; за темпом введення свердловин у роботу (введення рядів свердловин – працюють один ряд, два, три ряди); за порядком введення свердловин у роботу. Додатково їх поділяють: за формою рядів – з незамкнутими рядами і з замкнутими (кільцевими) рядами; за взаємним розташуванням рядів та свердловин – з однаковими відстанями відповідно між рядами і між свердловинами в рядах і з ущільненням центральної частини площі.

Такі системи широко використовували за режимів роботи пласта з рухомими контурами (водо-, газонапірний, напірно-гравітаційний і мішаний режими). При цьому свердловини розміщували рядами, паралельними початковому контуру нафтоносності. Густота сітки свердловин сягяє від 20.104 м2/св., якщо відстані між рядами 500 м і між свердловинами у рядах 400 м, до 64.104 м2/св. У сучасному проектуванні початкове розміщення свердловин майже завжди рівномірне.

Вид використовуваної енергії.Залежно від виду енергії, використовуваної для переміщення нафти, розрізняють: системи розробки нафтових покладів на природних режимах,коли використовується лише природна пластова енергія (тобто системи розробки без підтримування пластового тиску); системи розробки з підтримуванням пластового тиску,коли застосовують метод регулювання балансу пластової енергії шляхом штучного її поповнення. За методами регулювання балансу пластової енергії виділяють: системи розробки зі штучним заводненням пластів; системи розробки із запомповуванням газу в пласт.

Системи розробки зі штучним заводненнямпластів можуть здійснюватися за такими основними варіантами (рис. 15.1):

1. Законтурнезаводнення, під час якого воду запомповують у ряд нагнітальних свердловин, розміщених за зовнішнім контуром нафтоносності на відстані від нього 100 – 1000 м. Його застосовують на об’єктах з малорозчленованими по товщині продуктивними пластами, які характеризуються порівняно високою гідропровідністю, у разі невеликої ширини покладів (до 4 – 5 км, а за найсприятливішої будови пластів і більше). Таке заводнення не поширено.

2. Приконтурне заводнення, коли нагнітальні свердловини розташовують у водонафтовій зоні в безпосередній близькості від зовнішнього контура нафтоносності. Його застосовують замість законтурного заводнення на покладах з проявом так званого бар’єрного ефекту на водонафтовому розділі або через зниження проникності пласта в законтурній зоні. Гідродинамічний зв'язок законтурної і нафтоносної частини може погіршитися внаслідок окислення важких фракцій нафти на водонафтовому розділі, розривних порушень, літологічних заміщень та ін.

а – законтурне; б – приконтурне; в – з розрізанням на окремі площі;

г – блокове; ґ – осьове; д – кільцеве; е – центральне; є – осередкове

 

Рис. 15.1.Заводнення покладів

 

3. Внутрішньоконтурнезаводнення, яке застосовують в основному на об’єктах з великими площами нафтоносності (сотні квадратних кілометрів і більше). При законтурному заводненні одночасно може працювати не більше трьох рядів свердловин внаслідок екранування роботи внутрішніх рядів зовнішніми, тому для забезпечення відбирання нафти також з центральної частини експлуатаційного об’єкта великі об’єкти з допомогою розрізаючих рядів нагнітальних свердловин ділять на окремі, самостійно розроблювані ділянки, які називають експлуатаційними полями або блоками.Внутрішньоконтурне заводнення при необхідності поєднується із законтурним або приконтурним заводненням.

Застосовується внутрішньоконтурне заводнення таких видів: розрізання покладу нафти рядами нагнітальних свердловин на окремі площі, блоки самостійної розробки; склепінне заводнення; осередкове заводнення; площове заводнення.

Система внутрішньоконтурного заводнення з розрізанням покладу на окремі площізастосовується на великих нафтових родовищах платформового типу з широкими водонафтовими зонами. Широкі водонафтові зони відрізають від основної частини покладу і розробляють їх за окремими системами. На середніх і невеликих за розміром покладах застосовують поперечне розрізання їх рядами нагнітальних свердловин на блоки – блокове заводнення.Ширина площ і блоків вибирається з урахуванням співвідношення коефіцієнтів в’язкостей нафти і води та переривчастості пластів (літологічного заміщення) в межах до 3 – 4 км, всередині розміщують непарну кількість рядів видобувних свердловин (не більше 5 – 7). Удосконаленням блокових систем можуть бути блочно-квадратні системиз періодичною зміною напрямів потоків води.

При склепінному заводненні ряд нагнітальних свердловин розміщують на склепінні структури або поблизу нього. Якщо розміри покладу перевищують оптимальні, це заводнення поєднують із законтурним. Склепінне заводнення поділяється на:

а) осьове– нагнітальні свердловини розміщують вздовж осі структури;

б) кільцеве –кільцевий ряд нагнітальних свердловин з радіусом, що приблизно дорівнює 0,4 радіуса покладу, розрізає поклад на центральну і кільцеву площі;

в) центральнезаводнення як різновид кільцевого – вздовж кола радіусом 200 – 300 м розміщують 4 – 6 нагнітальних свердловин, а всередині нього є одна або кілька видобувних свердловин.

Осередкове заводненняможе застосовуватися як самостійне при розробці покладів нафти в різко неоднорідних і переривчастих пластах, та як допоміжне заводнення в поєднанні із законтурним, і внутрішньоконтурним заводненням для вироблення запасів нафти з ділянок, не охоплених основними системами. Розбурювання здійснюється за рівномірною сіткою з розміщенням бурових поблизу продуктивних свердловин і подальшим переходом “від відомого до невідомого”. Нагнітальні свердловини вибирають з пробурених так, щоб вони були розміщені на ділянках з найкращою характеристикою пластів і впливали на максимальну кількість навколишніх видобувних свердловин. У зв'язку з тим його називають вибірковим заводненням.Осередкове заводнення є ефективнішим на пізніх стадіях розробки.

Площове заводненняхарактеризується розосередженим нагнітанням води в поклад по всій площі її нафтоносності. Площові системи заводнення за кількістю свердловино-точок кожного елемента покладу з розміщеною в його центрі одною видобувною свердловиною можуть бути чотири-, п’яти-, семи- і дев'ятиточковою та лінійною системами (рис. 15.2). Лінійна системазаводнення– це однорядна система блокового заводнення, при якій свердловини розміщують не одна навпроти одної, а в шахматному порядку. Відношення нагнітальних і видобувних свердловин становить 1:1. Елементом цієїсистеми може бути прямокутник зі сторонами 2L і 2σн = 2σв = 2σ;, де L –відстань між рядами свердловин; ; – відстань між свердловинами; індекси "в" і "н" позначають видобувні і нагнітальні свердловини. Якщо 2L = ;, то лінійна система переходить у п’ятиточкову з таким же відношенням свердловин (1:1).

П'ятиточкова системасиметрична і за елемент можна вибрати також обернене розміщення свердловин з нагнітальною свердловиною в центрі (обернена п'ятиточкова система). У дев’ятиточковій системіна одну видобувну свердловину припадає три нагнітальних (співвідношення свердловин 3:1), оскільки з восьми нагнітальних свердловин по чотири свердловини припадає відповідно на два і чотири сусідні елементи. В оберненій дев'ятиточковій системі (з нагнітальною свердловиною в центрі квадрата) співвідношення нагнітальних і видобувних свердловин становить 1:3. При трикутній сітці розміщення

 

а – чотирьохточкова; б – п’ятиточкова; в – семиточкова;

г – дев'ятиточкова; ґ, д – лінійна (з виділеними елементами) системи;

1 – видобувні свердловини; 2 – нагнітальні свердловини

 

Рис. 15.2.Площове заводнення

 

свердловин маємо чотириточкову (обернену семиточкову) і семиточкову (або обернену чотириточкову) системи із співвідношенням нагнітальних і видобувних свердловин відповідно 1:2 і 2:1. Можливі також інші площові системи. Отже, площові системи харак­теризуються різною активністю дії на поклад, вираженим співвідношенням нагнітальних і видобувних свердловин (1:3,1:2,1:1,2:1,3:1).

Площове заводнення ефективне для розробки малопроникних пластів. Ефективність площового заводнення збільшується з підвищенням однорідності, товщини пласта, а також із зменшенням в’язкості нафти і глибини залягання покладу.

Площові та вибіркові системи розробки неефективні з точки зору темпів відбирання нафти (не рідини!) і нафтовилучення. Особливо складними є питання регулювання відбирання і нагнітання, боротьби з обводненням свердловин та ін. Тому застосовувати площові системи можна лише на пізніх стадіях розробки.

Блокові системи розробки через високу ефективність є найпоширенішими, менше застосовують площову і законтурну системи.

Системи розробки із нагнітанням газув пласт можуть застосовуватися за двома основними варіантами: запомповування газу в підвищені частини покладу (в газову шапку); площове запомповування газу.

Успішне помпування газу можливе лише за значних кутів нахилу однорідних пластів (покращується гравітаційне розділення газу і нафти), невисокого пластового тиску (тиск нагнітання звичайно на 15 – 20% вищий від пластового), близькості значень пластового тиску і тиску насичення нафти газом або наявності природної газової шапки, малої в'язкості нафти. За економічною ефективністю вона значно поступається заводненню, тому має обмежене застосування.


 







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 1293. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Прием и регистрация больных Пути госпитализации больных в стационар могут быть различны. В цен­тральное приемное отделение больные могут быть доставлены: 1) машиной скорой медицинской помощи в случае возникновения остро­го или обострения хронического заболевания...

ПУНКЦИЯ И КАТЕТЕРИЗАЦИЯ ПОДКЛЮЧИЧНОЙ ВЕНЫ   Пункцию и катетеризацию подключичной вены обычно производит хирург или анестезиолог, иногда — специально обученный терапевт...

Ситуация 26. ПРОВЕРЕНО МИНЗДРАВОМ   Станислав Свердлов закончил российско-американский факультет менеджмента Томского государственного университета...

Патристика и схоластика как этап в средневековой философии Основной задачей теологии является толкование Священного писания, доказательство существования Бога и формулировка догматов Церкви...

Основные симптомы при заболеваниях органов кровообращения При болезнях органов кровообращения больные могут предъявлять различные жалобы: боли в области сердца и за грудиной, одышка, сердцебиение, перебои в сердце, удушье, отеки, цианоз головная боль, увеличение печени, слабость...

Вопрос 1. Коллективные средства защиты: вентиляция, освещение, защита от шума и вибрации Коллективные средства защиты: вентиляция, освещение, защита от шума и вибрации К коллективным средствам защиты относятся: вентиляция, отопление, освещение, защита от шума и вибрации...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия