Студопедия — Порядок виконання роботи. 5.1. Ознайомитися з додатковими теоретичними відомостями, що наведені вище.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Порядок виконання роботи. 5.1. Ознайомитися з додатковими теоретичними відомостями, що наведені вище.






5.1. Ознайомитися з додатковими теоретичними відомостями, що наведені вище.

Мал. 10.28. Передня панель дозиметра ДРГЗ-04.

5.2. Підготувати прилад до роботи, для чого потрібно виконати такі етапи:

5.2.1. Підключити блок детектування до пульту дозиметра (як правило, вже підключений).

5.2.2. Початкове положення органів управління: тумблер МЕРЕЖА – в нижньому, перемикач В1 – в положенні 1, перемикач В2 – в положенні НАПР. ЖИВЛ, світловий затвор – закритий.

5.2.3. Увімкнути вилку кабелю в мережу 220 В, 50 Гц, увімкнути тумблер МЕРЕЖА. Показники вимірювального приладу повинні складати 1.2–1.5 за шкалою 3.

5.2.4. Через 10 хвилин з моменту вмикання дозиметра вста­но­вити перемикач В2 в положення КОМП. СТРУМУ. Стрілка вимірювального приладу повинна знаходитися на нульовій позначці або в діапазоні 0–0.1 за шкалою 3.

5.2.5. Встановити перемикач В2 в положення 1. Стрілка вимірювального приладу повинна переміститися вправо.

5.2.6. Перевірити нуль вимірювального приладу натискан­ням кнопки СКИДКА. Якщо спостерігається відхилення показників вимірювального приладу від нульової позначки більш ніж на 2% відносно кінцевого значення шкали, резистором НУЛЬ УПТ встановити нульовий показник при натис­ну­тій кнопці СКИДКА (виконує лаборант). Відпусти­ти кнопку СКИДКА. Повільно повертаючи ручку КОМП. СТРУМУ проти годинникової стрілки, встановити стрілку вимі­рюваль­ного приладу на нульову позначку шкали (до­пуска­ються рідкі коливання вправо від нульової позначки).

5.2.7. Встановити перемикач В2 в положення КОМП. СТРУМУ. Стрілка вимірювального приладу повинна знахо­ди­тися в діапазоні 0–0.1 за шкалою 3. Якщо стрілка вимірювального приладу знаходиться в границях шкали, що перевищують вказані значення, або через 1–5 с спостеріга­єть­ся її повільне відхилення вправо від нульової позначки, необхідно ручку КОМП. СТРУМУ повернути за годинни­ковою стрілкою до кінця, натиснути і через 5–10 с відпусти­ти кнопку СКИДКА, встановити перемикач В2 в положення 1 і знову повторити операції за п.п. 5.2.6 і 5.2.7.

Примітки:

1. Операції за п.п. 5.2.6 і 5.2.7 необхідно виконувати за відсутності випромінювання у місці розташування блоку детектування.

2. Дозиметр має два режими роботи, що розрізняються в 10 разів за чутливістю і максимальною потужністю експозиційної і поглинутої доз у імпульсі.

3. Перший режим роботи забезпечується при положенні 1 перемикача В2. Положення 1, 3, 10 перемикача В2 визначають час встановлення показників, що не перевищує 5 с (при положенні 1), 15 с (при положенні 3), 50 с при положенні 10).

Верхні границі шести піддіапазонів, на які розбиті діапазони вимірювання експозиційної дози (її потужності), а також поглинутої дози в тканині (її потужності) для першого режиму вказані в таблиці, що наведена нижче.

Позначення піддіапа­зону Потужність експози­ційної дози нА/кг (мкР/с) Експози­ційна доза нКл/кг (мкР) Потужність поглинутої дози мкВт/кг (мкрад/с) Поглинута доза мкДж/кг (мкрад)
  0.258(1) 2.58(10) 0.01(1) 0.1(10)
  0.774(3) 7.74(30) 0.03(3) 0.3(30)
  2.58 25.8(100) 0.1(10) 1(100)
  7.74 77.4(300) 0.3(30) 3(300)
  25.8 258(1000) 1(100) 10(1000)
  77.4  

Для другого режиму (В2 в положенні “Доза х 10”) чутливість дозиметра в 10 разів нижча, а максимальна величина дози і потужності дози відповідно в 10 разів вища, ніж для першого режиму.

5.3. Встановити перемикач В2 в положення 1, а перемикач В1 в положення 10.

5.4. Відкрити світловий затвор і визначити показники до­зиметра від контрольного джерела (джерело випроміню­ван­ня надається лаборантом). Для цього: відкрутити кришку за­хисного (чохла) джерела, встановити блок детектування без насадки торцем на контрольне джерело. Стрілка дози­мет­ра повинна відхилитися на 72–74 поділки верхньої шка­ли. При перемиканні тумблера В1 в положення 10 таке відхилення стрілки відповідає потужності випромінювання 7.2 мкР/с.

5.5. Виміряти потужність дози, що випромінюється радіоактивним джерелом, який використовується в роботі з лічильником Гейзера: а) при вимірюванні поглинутої дози (або її потужності) на світлозахисний стакан блоку детекту­вання накручується тканинно-еквівалентна насадка; б) при вимірюванні експозиційної дози (її потужності), а також при визначенні показників дозиметра від контрольного джерела насадка не використовується.

Оформлення роботи. У звіті повинно бути: а) стислі тео­ре­тичні відомості про основи дозиметрії іонізуючого ви­про­мінювання; б) блок-схема дозиметра; в) результати вимі­рювання експозиційної дози та потужності експози­ційної дози від контрольного радіоактивного джерела; г) висновки.

Завдання для самостійної роботи та самоконтролю

Як визначається експозиційна доза? Записати зв’язок між одиницями експозиційної дози.

44. Що таке поглинена доза? Як вона пов’язана з експозиційною дозою? Записати зв’язок між одиницями поглиненої дози.

45. Що таке еквівалентна доза і який її зв’язок з поглиненою та експозиційними дозами? Які є одиниці еквівалентної дози?

46. Записати одиниці потужностей всіх доз.

47. Які існують дозиметри іонізуючого випромінювання? Вкажіть фізичні принципи роботи дозиметрів.

48. Деякий радіоактивний препарат має постійну розпаду l =
= 1.44× 10–3 год –1. Через який час розпадеться 75% початкової кількості атомів?

49. Кінетична енергія a -частинки, що вилітає з ядра атома радію при радіоактивному розпаді, дорівнює 4.78 МеВ. Знайти швидкість a -частинки.

50. Потужність експозиційної дози в рентгенівському кабінеті становить 6×10–12 Кл/кг × с. Знайти експозиційну дозу протягом 5-денного тижня та відповідно поглинену і біологічну дози та їх потужності (в системних і позасистемних одиницях). Робочий день триває 5 годин.


1) Один з авторів (О.В. Чалий) вдячний колективу відділення медичної фізики Університета Вісконсін-Медісон на чолі з професо­ром П. Делука за гостинність під час виконання дослідницького проекту за Міжнародною програмою академічних обмінів імені Фулбрайта.







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 541. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Типы конфликтных личностей (Дж. Скотт) Дж. Г. Скотт опирается на типологию Р. М. Брансом, но дополняет её. Они убеждены в своей абсолютной правоте и хотят, чтобы...

Гносеологический оптимизм, скептицизм, агностицизм.разновидности агностицизма Позицию Агностицизм защищает и критический реализм. Один из главных представителей этого направления...

Функциональные обязанности медсестры отделения реанимации · Медсестра отделения реанимации обязана осуществлять лечебно-профилактический и гигиенический уход за пациентами...

Менадиона натрия бисульфит (Викасол) Групповая принадлежность •Синтетический аналог витамина K, жирорастворимый, коагулянт...

Разновидности сальников для насосов и правильный уход за ними   Сальники, используемые в насосном оборудовании, служат для герметизации пространства образованного кожухом и рабочим валом, выходящим через корпус наружу...

Дренирование желчных протоков Показаниями к дренированию желчных протоков являются декомпрессия на фоне внутрипротоковой гипертензии, интраоперационная холангиография, контроль за динамикой восстановления пассажа желчи в 12-перстную кишку...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия