Студопедия — Електроди та датчики медико-біологічної інформації
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Електроди та датчики медико-біологічної інформації






Датчиком називають пристрій, який перетворює величину, що вимірюється чи спостерігається, в сигнал, зручний для передачі (як правило, електромагнітний сигнал). Датчики поділяються на генераторні та параметричні.

Генераторні – це датчики, які під дією електровимірю­валь­ної величини безпосередньо генерують сигнал електромагнітної природи. Основними типами цих датчиків є п’єзо­електричні, термоелектричні, індукційні, фотоелектричні.

Параметричні – це датчики, в яких під дією вимірю­ва­ної величини змінюється деякий параметр. Основні їх типи: ємнісні, індуктивні, омічні.

Датчик характеризується функцією перетворення, тобто функ­ціо­­наль­­ною залежністю вихідної величини Y від вхідної X, яка задається або аналітично Y = f (X), або гра­фіч­но.

Чутливість датчика показує, в якій мірі вихідна величина реагує на зміни вхідної:

Z = D Y /D X.

Суттєву роль відіграє інерційність датчика, яка обумовлена тривалістю фізичного процесу, що відбувається в дат­чику й призводить до запізнення змін вихідної величини відносно змін вхідної.

Електроди – це провідники, що з’єднують біологічну систему з вимірювальним колом або колом, за допомогою якого подається електромагнітний сигнал на біооб’єкт.

Електроди мають задовольняти цілому ряду вимог. Вони повинні легко зніматись і закріплюватись, мати стабільні електричні параметри, не створювати шумів, не подразнювати біологічну тканину.

Структурна схема кола для одерження, передачі і реєстрації медико-біологічної інформації

Структурна схема кола для одерження, передачі і ре­єстра­ції медико-біологічної інформації зображена на мал. 4.51.

Мал. 4.51.

Припустимо, що Х – деякий параметр біологічної системи, який потріб­но визначити; Y – величина, яка отримується на реєстру­ючому прис­­трої. Для обчислення повинна бути відомою залежність Y = f (X), а також значення коефіцієнта підсилення k за даних умов.


Завдання для перевірки кінцевого рівня знань

1. Визначити ціну поділки приладів (в А /поділку і В /поділку) для різних меж вимірювання: 5 А, 2 мА, 10 мкА, 1 кВ, 2 мВ. Прилад має 20 поділок.

2. Визначити максимальну відносну похибку для цих приладів, якщо клас точності: а) 1; б) 2.

3. Амперметр має 25 поділок і розрахований на вимірювання сили струму 5 мА. Клас точності 1. Знайти відносну похибку, якщо стрілка вказує на 5, 15, 20 поділок. Зробити висновок.

4. Чому дорівнює невідомий опір в схемі, зображеній на мал. 4.44, якщо r 1 = 2 Ом, r 2 = 3 Ом, r 3 = 6 Ом?

5. Назвіть основні блоки осцилографа.

6. Яким вимогам повинна задовольняти напруга, що подається на Х -пластини осцилографа і чому?

7. Що таке калібрувальний сигнал і для чого він використовується?

8. На які пластини осцилографа подається досліджувана напруга?

9. Які електричні величини можна виміряти за допомогою осци­лог­рафа?

10. Що таке чутливість приладу?

11. За якими параметрами оцінюють підсилювач?

12. Що таке дільник напруги і де він використовується?

1. Знайти потенціал поля, створеного диполем р = 2×10­–9 Кл × м, в точці, віддале­ній на відстань r = 25 мм в напрямку під кутом a = 30 відносно напрямку р. Середовище – кров (e = 95).

2. Через поперечний переріз провідника проходять електрони зі швидкістю υ; = 1.5 см/c. Концентрація електронів n = 1019 см –3. Знайти густину струму. Знайти силу струму, створеного цими зарядами, якщо переріз провідника S = 0.3 мм 2.

3. Який максимальний момент сили діє на молекулу води в електричному полі з напруженістю Е = 20 кВ/м, якщо для моле­кул води дипольний момент p = 1.84 Дебая?

4. Знайти максимальне значення ЕРС, яка індукується в рамці площею S = 400 см 2, якщо магнітна індукція має максимальне значення В = 10–2 Тл і зміню­єть­ся за гармонічним законом з періодом Т = 0.1 с.

5. Знайти напруженість магнітного поля в центрі півкільця раді­усом 2 м, по якому тече струм силою 5 А.

6. В однорідному магнітному полі з індукцією В = 0.25 Тл знахо­диться прямолінійний провідник завдовжки 1.4 м, на який діє си­ла 2.1 Н. Визначити кут між напрямком струму в провіднику і напрямком магнітного поля, якщо сила струму в провіднику 12 А.

7. На відстані 3 см від прямолінійного нескінченно довгого про­відника зі струмом індукція магнітного поля дорівнює 10 Тл. Знайти силу струму в провіднику.

8. Соленоїд завдовжки 60 см має три шари витків по 120 витків в кожному шарі. Знайти силу струму, котрий живить соленоїд, якщо індукція поля на осі соленоїда 0.6 Тл.

9. Потік протонів, прискорених різницею потенціалів 2×105 В,влітає в однорід­не магнітне поле напруженістю 1.59×10–8 А/м. Швид­кість частинок перпенди­ку­ляр­на до напрямку магнітного поля. Знайти силу, що діє на кожний із протонів.








Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 5249. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

БИОХИМИЯ ТКАНЕЙ ЗУБА В составе зуба выделяют минерализованные и неминерализованные ткани...

Типология суицида. Феномен суицида (самоубийство или попытка самоубийства) чаще всего связывается с представлением о психологическом кризисе личности...

ОСНОВНЫЕ ТИПЫ МОЗГА ПОЗВОНОЧНЫХ Ихтиопсидный тип мозга характерен для низших позвоночных - рыб и амфибий...

Понятие о синдроме нарушения бронхиальной проходимости и его клинические проявления Синдром нарушения бронхиальной проходимости (бронхообструктивный синдром) – это патологическое состояние...

Опухоли яичников в детском и подростковом возрасте Опухоли яичников занимают первое место в структуре опухолей половой системы у девочек и встречаются в возрасте 10 – 16 лет и в период полового созревания...

Способы тактических действий при проведении специальных операций Специальные операции проводятся с применением следующих основных тактических способов действий: охрана...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия