Студопедия — БУДОВА І ВЛАСТИВОСТІ БІОЛОГІЧНИХ МЕМБРАН
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

БУДОВА І ВЛАСТИВОСТІ БІОЛОГІЧНИХ МЕМБРАН






Біологічні мембрани – тонкі напівпроникні оболонки, що відокрем­люють клітину від зовнішнього середовища і функціональні одиниці клітини одну від одної. На мал. 6.15 схематично зображена структура клітини та її функціональ­них одиниць: ГлЕР – гладенький та ГрЕР – гранульований ендоплазматичні ретикулуми, ЕПС – ендоплазматична сітка, Ліз – лізосома, Ліп – ліпосома, М – мітохондрія, Мв – мікроворсинки, Мт – мікротрубочки, ПМ – плазматична мембрана, Риб – рибосоми, СГ – система Гольджі, Хр – хромосоми, Ц – центріоль, Я – ядро, я – ядречко, ЯО – ядерна оболонка.

Мал. 6.15. Схематична структура клітини та її функціональних одиниць, відокремлених біологічними мембранами.

Вивчення структури і функцій біологічних мембран – сучасна область біофізики, яка має надзвичайно важливе значення для теоретич­ної і клінічної медицини. Порушення структури і бар’єрної функції мембран призводить до багатьох патологій, ракового переродження тканин, тканин­ної гіпоксії, пошкоджень, що виникають при інтоксикаціях, під впливом іонізуючої радіації тощо. Відомо, що дія багатьох лікарських препаратів спрямована на зміну властивостей та функцій саме біологічних мембран і зале­жить від здатності цих препаратів проникати крізь біо­мембрани, або зв’язуватись з ними.

Головним будівельним матеріалом біомембран виступа­ють амфіфільні (амфіпатичні) молекули фосфолі­пі­дів – сполук з гідрофобним хвостом і гідрофільною голівкою. До складу полярної голівки, що стано­вить приблизно одну чверть всієї довжини молекули, входить гліцерин, фосфорна кислота і полярне сполучення, характерне для кожного класу фосфоліпідів (холін, серин та інші). Гідрофобний хвіст, що становить три чверті довжини молекули фосфо­ліпіду, являє собою залишки жирних кислот, одна з яких насичена, а інша ненасичена, з подвійними вуглецевими зв’язками (мал. 6.16).

Мал. 6.16. Схематичне зображення молекули фосфоліпіду.

Мал. 6.17. Самозбірка фосфоліпідів в водному розчині: а) ліпідний бішар; б) везикула (ліпосома); в) міцела.

Молекули ліпідів здатні самодовільно об’єднуватись, утворюючи у воді протяжні бішарові структури (мал. 6.17а), котрі намагаються замкнутися самі на себе, ховаючи гідрофобні ділянки від води. В результаті утворюються везикули (ліпосоми) (мал. 6.17б). Процес цей називають самозбіркою. Таким чином, створення ліпідних бішарів і везикул – про­цес самодовільний, пов’язаний з фізико-хімічними особливостями фосфоліпідів і електростатичною дією водного оточення.

Фосфоліпідний бішар виконує функцію матриці для білків, гліколіпідів, глікопротеїдів, відіграючи водночас роль бар’єру для іонів та молекул водорозчинних речовин.

Внаслідок перекисного окислення одного з жирнокис­лот­них ланцюгів або його відщеплення під дією ферменту фосфоліпази, може утворюва­тись фосфоліпід з розміром голівки, що перевищує розмір гідрофобної частини. Такі дефектні молекули утворюють не бішар, а міцелярні струк­тури (мал. 6.17в). Опинившись у складі мембран, такі молекули утворюють пору, внутрішню поверхню якої формують полярні голівки (мал. 6.18). Крізь таку гідро­філь­ну пору легко проходять молекули води та іони, внаслідок чого порушуються бар’єрні властивості мембрани.

Мал. 6.18. Загальна схема будови біологічної мембрани (ПБ – периферичні білки, ІБ – інтегральні білки).

Білки мембран можуть знаходитись на поверхні ліпід­ного шару (периферичні біл­ки, ПБ), утримуючись пере­важ­но елек­тро­ста­тич­­ними си­ла­ми, або вбудовуватись до ліпідного бішару, іноді пронизуючи його наскрізь (інтег­раль­ні білки, ІБ) (мал. 6.18). Інтегральні білки, опинив­шись поряд, можуть утворювати білковий канал (БК).

Основу сучасних уявлень про будову мембрани складає рідкокристалічна концепція, ство­рена у 1972 році С. Син­ге­ром та Дж. Нікольсеном і вдосконалена у 1981 році С. Син­гером.

Рідкі кристали – це особливий стан деяких речовин, переважно ор­ганічних, яко­му притаманна плинність (як рідині), але молекули при цьому зберігають впорядко­ваність у розташуванні, що призводить до анізотропії ря­ду фізичних властивостей (як у кристалів). Згідно з цим уявленням, бішар – це рідка структура, в якій моле­ку­ли ліпідів здатні здійсню­вати сегментальну рухли­вість, обертальні рухи і лате­раль­ну дифузію, що являє собою послідовний обмін місцями у межах одного шару (мал. 6.19).

Оцінимо частоти перескоків n і характерні відстані таких перескоків при латеральній дифузії. Час перескоку оцінюється за фор­мулою: t = S/D, де S – площа, яку займає одна фосфоліпідна молекула (S» 1 нм 2), D – кое­фіцієнт латеральної дифузії ().Згідно з цією фор­му­­лою: с, а частота переско­ків: . Серед­ню відс­тань при перескоці оціни­мо за форму­лою м. Тоді за рахунок латеральної дифузії молекула ліпіду пройде за час t = 1 с відстань мкм, тобто досить велику відстань. Такий розмір має бактерія типу Е.coli.

Із значно меншою швидкістю молекули здатні здійснювати перехід на інший бік бішару (перехід “flip-flop”, мал. 6.19). Цей перехід відбувається зі швидкістю одна молекула за декілька годин. Білки в ліпідному бішарі також досить рухливі. Період обертального руху білка в бішарі становить мкс. Щодо латеральної рухливості білка, то вона визначається не тільки його властивостями, але й мікров’язкістю ліпідного оточення, тобто фазо­вим станом ліпідного бішару.

Фізичні методи досліджень свідчать про те, що ліпідний бішар може перебувати у двох фазових станах: а) у рідкокристалічному стані; б) у стані твердого двомірного кристалу. При фазовому переході змінюється рухливість полярних груп, а також обертальна рухливість С-С зв’язків вуглеводневих ланцюгів (мал. 6.20).

Мал. 6.20. Фазовий перехід у мембрані: 1 – “твердий” стан, 2 –“рідкий” стан. Мал. 6.21. Конформаційні пере­тво­­рення ліпідів при фазовому переході.

Якщо мембрана знаходиться у твердій фазі, то в ній існують ліпіди ли­ше у стані трансконформерів (мал. 6.21). У рідкій фазі з’являються транс-гош-переходи. Після плав­лен­ня бішар яв­ляє собою динамічну суміш транс- і гош-кон­фор­мерів. Гош-кон­­фор­­ме­ри, роз­т­ашовані по­ряд, ут­во­рю­ють порож­нини в бі­шарі чи, так звані, “кінки”. Синхронні транс-гош-пере­ходи можуть бути пред­став­лені як рух “кін­ків” вздовж вуглеводне­вих лан­цю­гів. Разом з цим ру­хом крізь мембрану мо­жуть про­никати молекули гідро­філь­них речовин, уника­ючи пори та канали (мал. 6.22).


Не слід думати, що вся поверхня мембрани клітин має одні і ті ж властивості. І за ліпідним складом, і за включенням білків мемб­ра­­ни е гетерогенними. Це також означає, що у мемб­ранах мають місце дільни­ці з різною рухливістю (як рідкі, так і більш структу­ровані фази). Розділ фаз може відбуватись під впли­вом багатьох факторів – внаслідок зміни pH, чи появи іонів Са2+.

Кооперативна реакція типу фазового переходу – важлива власти­вість ліпідів, бо саме на ній базуються механізми відбирання іонів із сере­довища, посилення зовніш­нього сигналу, мембранної пам’яті клітини. Доцільно навести деякі фізичні характеристики біологічних мембран:

 

Товщина: 6–12 нм;

Поверхнева ємність: 0.4–1.0 мкФ / см 2;

Напруга в спокої: 75 мВ;

Напруга пробою: 150–200 мВ;

Напруженість електричного поля: 106–107 В / м;

Поверхневий натяг: 10–5–10–3 Н / м;

В’язкість (відносна):» 10–1–10–2 Па×с;

Оптичний показник заломлення: 1.6.







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 1688. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

САНИТАРНО-МИКРОБИОЛОГИЧЕСКОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ ВОДЫ, ВОЗДУХА И ПОЧВЫ Цель занятия.Ознакомить студентов с основными методами и показателями...

Меры безопасности при обращении с оружием и боеприпасами 64. Получение (сдача) оружия и боеприпасов для проведения стрельб осуществляется в установленном порядке[1]. 65. Безопасность при проведении стрельб обеспечивается...

Весы настольные циферблатные Весы настольные циферблатные РН-10Ц13 (рис.3.1) выпускаются с наибольшими пределами взвешивания 2...

Краткая психологическая характеристика возрастных периодов.Первый критический период развития ребенка — период новорожденности Психоаналитики говорят, что это первая травма, которую переживает ребенок, и она настолько сильна, что вся последую­щая жизнь проходит под знаком этой травмы...

РЕВМАТИЧЕСКИЕ БОЛЕЗНИ Ревматические болезни(или диффузные болезни соединительно ткани(ДБСТ))— это группа заболеваний, характеризующихся первичным системным поражением соединительной ткани в связи с нарушением иммунного гомеостаза...

Решение Постоянные издержки (FC) не зависят от изменения объёма производства, существуют постоянно...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.007 сек.) русская версия | украинская версия