Студопедия — ТЕМА 2. ДЕРЖАВНИЙ ВПЛИВ НА ГОСПОДАРСЬКУ ДІЯЛЬНІСТЬ.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ТЕМА 2. ДЕРЖАВНИЙ ВПЛИВ НА ГОСПОДАРСЬКУ ДІЯЛЬНІСТЬ.






Поняття та складові елементи управління економічними процесами як складова частина соціального управління. Розгляд поняття управління економічними процесами як складової частини соціального управління необхідно розкласти на складові оволодіння категорією управління. Для цього потрібно роздивитися поняття управління як функції суспільної праці, розмежувати поняття управління та організації (останнє, до речі, має три значення), визначити мету управлінського впливу, визначити об'єкти та предмети управління, навести види управління, розмежувати суб'єктів управління та суб'єктів управлінських відносин, показати значення та методологічні інструменти науки управління та загальної організаційної науки (тектології). Важливо вивчити співвідношення між державним та соціальним управлінням, дослідити зміст управлінської діяльності. Останнє повинно ґрунтуватися на виділенні функцій та завдань державного управління, зокрема в сфері економічного розвитку країни. Студент повинен бути обізнаним з поняттям та видами органів державного управління, визначати тих з них, що здійснюють управлінські функції в економіці України, розбиратися в формах та методах реалізації державної виконавчої влади, виділяти в них нормативні та ненормативні інструменти, знати, в чому полягає стиль управління.

Наукові теорії, що обґрунтовують необхідність державного регулювання економіки. Вивчення означеної теми потребує аналізу наукових теорій, що обґрунтовують необхідність державного регулювання економіки. Серед найбільш вагомих теорій вважаються теорія "невдачі ринку", "теорія суспільних благ", теорія "секціонального (галузевого) інтересу", "теорія економічного добробуту", "марксистська економічна теорія" (питання монополізації ринків та антикризової діяльності держави в умовах ринку), теорія "автоматично вбудованих регуляторів". Студент повинен сформулювати перелік суспільних благ, які досягаються у випадку державного впливу на економічні відносини, але й запропонувати межі цього впливу, пояснити які саме чинники економічної системи потребують саморегулювання. До того ж слід показати складність розмежування сфер державного та приватного сектору економіки.

Методи та форми державного регулювання господарських відносин. Основа для відповідного розгляду – ГКУ. Вивчення методів та форм державного регулювання господарських відносин необхідно будувати на визначенні прямих (адміністративний примус) та непрямих (економічне стимулювання) методів державного впливу, розподілити між цими методами та пояснити зміст державної реєстрації суб'єктів підприємництва, ліцензування господарської діяльності, квотування, стандартизації та сертифікації продукції, атестація виробництва, стягнення податків та інших обов'язкових платежів, захист економічної конкуренції, державне замовлення, державних заходів щодо припинення правопорушень в сфері господарювання, дотацій, субвенцій, субсидій, державне кредитування, встановлення податкових пільг та преференцій, встановлення цін та валютних курсів, заснування державних підприємств. Аналіз форм державного впливу на господарську діяльність слід розкладати на планування (директивне та індикативне), індивідуальне управлінське рішення, контроль, нагляд, нормативне регулювання, формування звітності, координація, робота з кадрами, розгляд справ тощо. Студент має не тільки розібратися в понятті та змісті кожної з названих форм, але й відмежувати категорії планування, програмування та прогнозування, визначити в межах нормативного регулювання закріплення правового статусу суб'єктів господарювання, правового режиму їхнього майна, порядку укладання та виконання господарських зобов'язань, ін.

Конституція та інші нормативно-правові акти України про державний вплив на економіку. Конституція України в статтях 1, 42, 85, 92, 116 в різних аспектах торкається питань місця та ролі української держави в господарських відносинах. Насамперед, необхідно звернути увагу на обов'язок держави забезпечувати соціальну орієнтовану економіку в Україні, правах особи на підприємницьку діяльність, розмежування функцій органів державної влади щодо впливу на економічні відносини. та закони України про державний вплив на економіку. Закон України " Про економічну самостійність Української РСР" та " Концепція переходу Української РСР до ринкової економіки", Господарський кодекс України покликані ознайомити студента з цілями державного регулювання та шляхами їх досягнення, межами державного втручання в економіку, функціями держави в регулювання ринкових відносин. Закон України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності" орієнтує на основні принципи нормативного упорядкування підприємницької діяльності.

Державна господарська діяльність: поняття та значення, державний сектор економіки, державне замовлення та фінансування. Вивчення питання про державну господарську діяльність потребує визначення його поняття, обсягу та значення в ринковій економіці. Важливо розмежувати поняття державної господарської діяльності та державного сектору економіки, визначити причини, що обумовлюють існування цих елементів ринкових відносин. Доречно провести класифікацію видів суб'єктів державного сектору економіки, підтвердити це законодавчими встановленнями, сформулювати господарські функції та основні ознаки господарських (галузевих) міністерств (відомств). Аналіз питань державного замовлення та фінансування необхідно пов'язати з дослідженням положень Господарського кодексу України, Закону України "Про здійснення державних закупівель", Бюджетного кодексу України, показати специфіку цих відносин в системі інших господарських відносин.

Досвід державного втручання в економіці індустріально-розвинутих країн (США, Німеччина, Франція, Японія тощо). Досвід державного втручання в економіці індустріально-розвинутих країн слід розкласти на декілька складових. По-перше підлягає вивченню механізми впливу держави на ринкові відносини, а по-друге – роль та значення державного сектору економіки в зарубіжних країнах. Вивчення слід проводити на підставі вивчення відповідних правовідносин в США, Німеччині, Франції, Японії тощо. Визначенню підлягають три основних етапи втручання держави в економіку: період невтручання ("нічний вартовий"), період кейнсіанської моделі державного втручання ("новий курс Рузвельта"), період монетарної моделі державного втручання (курси Рейгана та Тетчер). Важливо показати шляхи, що пройшли розвинуті країни в становленні державного сектору економіки, державного контролю за монополіями та цінами, планування господарської діяльності, державного замовлення та субсидування.

1. Конституція України, статті 1, 42, 85, 92, 116.

2. Господарський кодекс України від 16 січня 2003 р. № 436 //Відомості Верховної Ради України. - 2003. - №18-22. – Ст. 144

3. Про економічну самостійність Української РСР: Закон УРСР від 03.08.1990 // ВВР УРСР. – 1990. - № 34. – ст. 499.

4. Концепція переходу Української РСР до ринкової економіки: Схвалена Верховною Радою УРСР 01.11.1990 // ВВР УРСР.- 1990. - № 48. - ст. 631

5. Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності: Закон України // ВВР. – 2004. – № 9. – Ст. 79.

6. Бюджетний кодекс України від від 08.07.2010 № 2456-VI // ВВР. – 2010. - № 50-51. - ст.572.

7. Про здійснення державних закупівель: Закон України вiд 10.04.2014 № 1197-VII // Відомості Верховної Ради України. — 2014. - № 24. - ст.883.

8. Про зовнішньоекономічну діяльність: Закон України від 16.04.91 р. // ВВР. – 1991. – № 29. – Ст. 377.

9. Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні: Закон від 26.01.1993 № 2939-XII // Відомості Верховної Ради України 1993. - № 13.

10. Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності:Закон України від 05.04.2007// Офіційний Вісник України 2007. - № 44. - Ст. 1771

11. Про Антимонопольний комітет України: Закон України від 26.11.1993р. № 3659-XII//Відомості Верховної Ради України 1993, N50 від 14.12.1993

12. Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні: Закон України від 22.03.2012 № 4618-VI// Відомості Верховної Ради України. – 2013. - № 3. - ст.23.

13. Про затвердження Порядку здійснення державного контролю за діяльністю навчальних закладів: Наказ Міністерства освіти і науки від 25.01.2008 р. //Офіційний Вісник України 2008, 9 від 15.02.2008, ст. 231

14. Про Концепцію вдосконалення державного регулювання господарської діяльності: Указ Президента України від 03.09.2007 № 816/2007// Офіційний Вісник України 2007. № 66. - Ст. 2540.

15. Про невідкладні заходи щодо вдосконалення державного регулювання господарської діяльності: Указ Президента України від 09.08.2008р. № 698/2008//Офіційний вісник Президента 2008. -№ 31. - Ст. 955

16. Подцерковный О.П. О статистике как инструменте государственного воздействия на экономику // Підприємництво, господарство і право. – 2001 - № 11 – С. 41-43.

17. Добровольская В. Государственное регулирование предпринимательской деятельности: понятие и основание // Підприємництво, господарство і право. - 2005. - № 6. – С. 97-100.

18. Господарське право: Курс лекцій / В.В. Чайковська. – Одеса: Астропринт, 2012. – 408 с.

19. Господарське право. Підручник / О. П. Подцерковний, О. О. Квасніцька, А. В. Смітюх та ін.; За ред. О. П. Подцерковного. — Х., 2011. — 640 с.

20. Добровольская В. Правовое обеспечение государственного регулирования предпринимательской деятельности // Підприємництво, господарство і право. - 2005. - № 8. – С. 54-57.

21. Добровольська В.В. Державне регулювання та саморегулювання у сфері підприємництва // Актуальні проблеми держави і права: Зб. наук. праць. – Одеса: Одеська нац. юрид. академія МОН України, 2005. - № 25. – С. 302-305.

22. Добровольська В. Засоби державного регулювання підприємницької діяльності // Підприємництво, господарство і право. - 2006. - № 2.- С. 89-91.

23. Добровольська В. Окремі засоби державного регулювання підприємництва та їх правова регламентація // Підприємництво, господарство і право. - 2006. - № 4.- С. 82-85.

24. Добровольська В.В. Особливості правових засад державного регулювання підприємницької діяльності в Україні // Актуальні проблеми держави і права: Зб. наук. праць. – Одеса: Одеська нац. юрид. академія МОН України, 2006. - № 28. – С. 144-148.

25. Добровольська В.В. Державне замовлення як засіб державного регулювання підприємництва // Часопис цивілістики. – 2007. - № 3. – С. 41-45.

26. Добровольська В.В. Правові засади стандартизації та сертифікації в Україні // Актуальні проблеми держави і права: Зб. наук. праць. – Одеса: Одеська нац. юрид. академія МОН України, 2007. - № 32. – С. 88-93.

27. Т.Некрасова. Поняття та правові ознаки субсидій як одного з видів державної допомоги суб’єктам господарювання.// Підприємництво, господарство і право. – 2008. - № 7 – С 23.

28. Т.Кравцова. Правова характеристика відносин, що виникають в сфері державного регулювання господарської діяльності. // Право України. – 2004. -№ 6 – С 31.

29. А.Ластовецький. Оподаткування як інструмент організаційно-правового регулювання підприємств. //Право України. – 2004. -№ 9 – С 76







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 2518. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Медицинская документация родильного дома Учетные формы родильного дома № 111/у Индивидуальная карта беременной и родильницы № 113/у Обменная карта родильного дома...

Основные разделы работы участкового врача-педиатра Ведущей фигурой в организации внебольничной помощи детям является участковый врач-педиатр детской городской поликлиники...

Ученые, внесшие большой вклад в развитие науки биологии Краткая история развития биологии. Чарльз Дарвин (1809 -1882)- основной труд « О происхождении видов путем естественного отбора или Сохранение благоприятствующих пород в борьбе за жизнь»...

Постинъекционные осложнения, оказать необходимую помощь пациенту I.ОСЛОЖНЕНИЕ: Инфильтрат (уплотнение). II.ПРИЗНАКИ ОСЛОЖНЕНИЯ: Уплотнение...

Приготовление дезинфицирующего рабочего раствора хлорамина Задача: рассчитать необходимое количество порошка хлорамина для приготовления 5-ти литров 3% раствора...

Дезинфекция предметов ухода, инструментов однократного и многократного использования   Дезинфекция изделий медицинского назначения проводится с целью уничтожения патогенных и условно-патогенных микроорганизмов - вирусов (в т...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия