Студопедия — ТЕМА 5. ПРАВОВИЙ РЕЖИМ МАЙНА ГОСПОДАРСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ТЕМА 5. ПРАВОВИЙ РЕЖИМ МАЙНА ГОСПОДАРСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ.






Поняття та види правового режиму майна господарських організацій та речових прав. Поняття правового режиму майна господарських організацій дає змогу викреслити коло питань, що потребують визначення задля формування уяви про права господарських організацій на належне їм майно. Це робить необхідним аналіз ЦК та ГК України, Закону "Про господарські товариства" та ін. Необхідно визначитися з поняттям майна в широкому та вузькому смислах слова. Широке поняття включає не тільки об’єкти матеріального світу та гроші, але й майнові права (наприклад, корпоративні права) та майнові обов’язки (наприклад, обтяження щодо речі). При розмежуванні поняття належного та закріпленого майна варто виходити від того, що закріплене майно повинне бути відображено в статутному капіталі підприємства, тобто внесене засновниками. Що ж стосується належного майна, то воно відповідає визначеному в ГК України джерелам формування майна підприємства. Мають бути пояснені поняття та значення фондів підприємства. Зокрема мають бути охарактеризовані виробничі фонди, фонди споживання, резервний та інші фонди. Розгляд поняття статутного фонду (капіталу) господарської організації та його значення має виключати помилкову уяву про неможливість його витрачання. Мінімальний статутний капітал встановлений сьогодні лише для господарських товариств. Додаткові умови щодо розміру статутного каіталу висуваються законодавством до банківських установ, фондових бірж, довірчих товариств тощо. Звернення до питань прав на майно зачіпає характеристику речових (абсолютних) та зобов'язальних (відносних) прав на речі. Необхідно розмежувати ці категорії та охарактеризувати їх складові. Розгляд питання правового титулу на майно вимагає аналізу змісту відповідних правовстановлюючих документів.

Право власності в Україні: поняття, підстави виникнення, форми власності. Характеристику права власності необхідно здійснювати на підставі аналізу поняття власності, права власності в суб'єктивному та об'єктивному смислі, визначенні змісту правомочностей права власності, об'єктів права власності, підстав його виникнення (припинення), специфіку цих складових права власності в сфері господарювання. Слід розмежувати форми власності в Україні виходячи із ЦКУ, Закону "Про власність" (що втратив чинність), обґрунтувати розмежування спільної власності та власності юридичних осіб (колективної власності), навести приклади їх застосування в господарських відносинах, пояснити, чому категорія спільної власності не може бути застосована у внутрішньогосподарських відносинах. Орієнтиром в розмежуванні форм власності має виступати також Земельний кодекс, що застосовує поняття державної, комунальної та приватної власності. Остання форма знаходить відображення в праві власності юридичних та фізичних осіб. Студент повинний обміркувати обсяг та значення обмежень, які існують в здійсненні права власності, в тому числі в країнах англо-американського та романо-германського права, визначити публічно-правові інтереси, що висуваються суспільством задля обмеження права власності. Уваги потребує аналіз права держави на націоналізацію засобів виробництва як складова державного суверенітету. Студент повинен оволодіти специфікою та значенням переходу права власності на майно в господарських зобов'язаннях.

Право господарського відання, оперативного управління. Вивчення правового режиму майна господарських зобов'язань потребує аналізу на підставі положень ГКУ права повного господарського відання, оперативного управління та оперативного використання майна господарських організацій. Цій меті слугує визначення понять повного господарського відання та оперативного управління. Право господарського відання - це речове право юридичних осіб щодо володіння, користування та розпорядження майном відповідно до закону та статуту. Це речове право обмежується повноваженнями власника на розпорядження майном, що закріплюється в статуті підприємства. До інституту господарського відання застосовуються правила про право власності, якщо інше не встановлено законом. Що ж стосується права оперативного управління, то воно характеризується додатковими обмеженнями повноважень юридичної особи прямими вказівками власника та призначенням майна. Проте додаткові повноваження власника супроводжуються тут додатковою відповідальністю по боргам товариства. Студент має навести приклади застосування цих речових прав в господарських відносинах, з’ясувати специфіку процедури відчуження майна юридичними особами з одним власником. Зокрема, студент має пам'ятати, що обмеження державних юридичних осіб стосовно прав на майно стосується, насамперед, основних засобів. Потребують аналізу владні повноваження органів державного управління щодо управління майном, переданим на праві повного господарського відання та оперативного управління. Доречно співвіднести поняття означених речових прав з поняттям довірчої власності в системі англо-американського права.

Право промислової власності в господарських відносинах. Право інтелектуальної власності та промислової власності, зокрема, повинні бути розглянуті з точки зору визначення тих видів, які використовуються в процесі господарської діяльності. Похідним тут має стати розуміння, що промислова власність – це не будь-які об’єкти промислового призначення, а лише об’єкти інтелектуальної праці, що використовуються в господарському обороті, (патентне право). На підставі аналізу ЦКУ, законів "Про охорону прав на винаходи та корисні моделі", "Про охорону прав на промислові зразки", "Про охорону прав на знаки для товарів та послуг", "Про науково-технічну інформацію", "Про охорону прав на сорти рослин", "Про племінне тваринництво" слід дати відповідні дефініції, показати значення цих категорій в ринковій економіці. Насамперед потребують вивчення і відповідного порівняння право на винаходи, корисні моделі та промислові зразки, право на нові сорти рослин и нові породи тварин, право на раціоналізаторську пропозицію, право на науково-технічну інформацію. До того ж слід торкнутися правових засобів індивідуалізації учасників господарських відносин: право на фірмове найменування, право на знаки для товарів та послуг, право на найменування місця походження товару. Студенту потрібно визначити об'єкти відповідної охорони, навести як майнові, так і організаційні санкції, що застосовуються у випадках відповідних порушень в господарській сфері.

 

1. Господарський кодекс України від 16 січня 2003 р. № 436 //Відомості Верховної Ради України. - 2003. - №18-22. – Ст. 144.

2. Цивільний кодекс України від 16 січня 2003 р. //Відомості Верховної Ради України. – 2003. - № 40-44. - Ст. 356.

3. Про цінні папери та фондовий ринок: Закон України 3480-IV від 23. 02.2006р. //Офіційний вісник України. – 2006.- № 13 - Ст. 857.

4. Про затвердження Методики оцінки державних корпоративних прав: Постанова Кабінету Міністрів від 02.08.1999 р. //Урядовий кур'єр 1999. - № 191.

5. Концепція управління державними корпоративними правами від 13.06.2000 р. //Концепція управління державними корпоративними правами//Українська Інвестиційна Газета". - N 23

6. Про затвердження Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів: Рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 19.12.2006 р. № 1591 //Офіційний Вісник України. - 2007. - №9.

7. Про затвердження Порядку збільшення (зменшення) статутного капіталу публічного або приватного акціонерного товариства: Рішення НКЦПФР від 14.05.2013 № 822// Офіційний вісник України від 18.06.2013. - № 43. - Стор. 45. - Стаття 1552.

8. Про затвердження Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів: Рішення НКЦПФР від 03.12.2013 № 2826 // Офіційний вісник України від 31.12.2013р. - № 100. - стор. 237. - стаття 3699.

9. Про затвердження Порядку здійснення емісії та реєстрації випуску акцій акціонерних товариств, які створюються шляхом злиття, поділу, виділу чи перетворення або до яких здійснюється приєднання: Рішення НКЦПФР від 09.04.2013 № 520// Офіційний вісник України від 11.06.2013. - № 41. - Стор. 112. - стаття 1493.

10. Про затвердження Принципів корпоративного управління: Рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 22.07.2014 № 955// http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/KL140337.html

11. Кирилов. С. Нове законодавче підґрунтя ринку цінних паперів// Податки та бухгалтерський облік. – 2006. - №35-36.

12. Мычка. А.Корпоративные права в Хозяйственном кодексе. Не общество для закона, а закон для общества// Юридическая практика. – 2005.

13.Мица Ю. Закон України «Про цінні папери та фондовий ринок»: стан і новели правового режиму похідних цінних паперів//Юридичний радник. – 2006. - №13.

14. Онуфрієнко О.І. Правовий статус акцій//Вісник господарського судочинства.- 2000. -№2. –С. 148

15. Трофімова О.В. Критерії класифікації цінних паперів за законодавством України. // Вісник господарського судочинства. – 20046. - №1. – С.149

16. Цікало В.І. Правова природа корпоративного правовідношення.// Вісник господарського судочинства. – 2006. - №4 – С. 157.

17. Мащенко М.В. До питання про правовий режим цінних паперів, що випускаються суб’єктами господарської діяльності з управління майном// Вісник господарського судочинства. – 2006. - №4. – С.. 225

18. Подцерковний О.П. Інститути права господарського відання та оперативного управління // Юридичний вісник України. - № 49 від 13.12.2002 – с. 14.

19. Подцерковний О.П. Довірче управління за новим ЦК не відповідає інтересам державної власності // Юридичний вісник. - № 21. – 24-30 травня 2003 р. – С. 12.

20. Подцерковный О.П. Нормы Гражданского и Хозяйственного кодексов о вещных правах требуют усовершенствования // Підприємництво, господарство і право. – 2003 - № 6 – С. 8-11.

21. І. Саракун. Суб’єкти корпоративних правовідносин. // Підприємництво, господарство і право. – 2005. - № 3 – С 16

22. М. Ісаков. Щодо правового режиму майна унітарних підприємств.// Підприємництво, господарство і право. – 2005. - № 6 – С130

23. И.Коваль. Направления совершенствования норм Хозяйственного кодекса Украины об интеллектуальной собственности. // Підприємництво, господарство і право. – 2008. - № 4 – С. 7.

24. С. Порядочна. Аналіз державно-правового регулювання ринків цінних паперів.// Право України. – 2006. - № 10 – С. 42.







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 906. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вопрос. Отличие деятельности человека от поведения животных главные отличия деятельности человека от активности животных сводятся к следующему: 1...

Расчет концентрации титрованных растворов с помощью поправочного коэффициента При выполнении серийных анализов ГОСТ или ведомственная инструкция обычно предусматривают применение раствора заданной концентрации или заданного титра...

Психолого-педагогическая характеристика студенческой группы   Характеристика группы составляется по 407 группе очного отделения зооинженерного факультета, бакалавриата по направлению «Биология» РГАУ-МСХА имени К...

Именные части речи, их общие и отличительные признаки Именные части речи в русском языке — это имя существительное, имя прилагательное, имя числительное, местоимение...

Интуитивное мышление Мышление — это пси­хический процесс, обеспечивающий познание сущности предме­тов и явлений и самого субъекта...

Объект, субъект, предмет, цели и задачи управления персоналом Социальная система организации делится на две основные подсистемы: управляющую и управляемую...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия