Студопедия — Проведення випробувань з подачею підвищеної напруги від стороннього джерела струму
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Проведення випробувань з подачею підвищеної напруги від стороннього джерела струму






7.6.1. Забороняється проведення електричних випро­бувань обладнання і електричних вимірювань випробу­вальними електроустановками і електротехнічними ла­бораторіями, які не мають відповідного дозволу.

7.6.2. Випробування провадяться бригадами у складі не менше двох працівників, з яких керівник робіт пови­нен мати групу IV, а інші - групу III.

Проведення випробувань можуть виконувати тільки працівники, які пройшли спеціальну підготовку і пере­вірку знань схем випробувань і правил в обсязі даного розділу та мають практичний досвід проведення випро­бувань в умовах діючих електроустановок, одержаний в період стажування тривалістю не менше 1 місяця під контролем досвідченого працівника з групою III. Вказа­на перевірка провадиться одночасно з загальною пере­віркою знань цих Правил безпеки в ті ж терміни і тією ж комісією з включенням до її складу спеціаліста з випробування устаткування, який має V групу з елект­робезпеки, під час перевірки знань працівників, які про­водять випробування в електроустановках напругою по­над 1000 В, і групу IV - під час перевірки знань пра­цівників, які проводять випробування в електроустанов­ках напругою до 1000 В, про що робиться відповідний запис в посвідченні і в журналі.

Працівники підприємств міністерств і відомств, які мають свої галузеві Правила безпеки під час експлуа­тації електроустановок, що проводять випробування електроустановок споживачів, повинні проходити пере­вірку знань цих Правил.

7.6.3. Випробування в електроустановках напругою понад 1000 В провадиться за нарядом. Випробування електродвигунів напругою понад 1000 В, від яких від'єднані кабелі живлення і кінці їх заземлені, можуть ви­конуватись за розпорядженням.

7.6.4. Допуск за нарядом, що виданий на проведен­ня випробувань, або на проведення, крім випробувань, підготовчих і ремонтних робіт, може бути проведений тільки після виводу з робочих місць інших бригад, які працюють на обладнанні, що підлягає випробуванню, і здачі ними нарядів.

7.6.5. У склад бригади, що провадить випробування, можуть бути включені ремонтні працівники з групою II-для виконання підготовчих робіт, для охорони устаткування, що випробовується, а також для виконання роз'єднання і з'єднання шин.

До початку випробувань керівник робіт має проін­структувати цих працівників про заходи безпеки, не­обхідні під час проведення випробувань.

В склад бригади, яка виконує ремонт або монтаж устаткування, в свою чергу можуть бути включені пра­цівники налагоджувальних організацій або електролабораторій для проведення необхідних випробувань.

У цьому разі відповідальність за безпеку проведення випробувань покладається на керівника робіт, чи за його вказівкою на старшого з працівників лабораторії або на­лагоджувальної організації з групою IV.

У цьому випадку про керівника проведення випробу­вань в процесі монтажу або ремонту робиться відповід­на позначка в наряді в рядку "Доручається".

Вказівки цих осіб обов'язкові для всіх членів бри­гади.

7.6.6. Оформлення роботи нарядом, зняття напруги, вивішування плакатів, огородження робочого місця, пе­ревірка відсутності напруги, встановлення заземлення, допуск до робіт тощо здійснюються згідно з цими Пра­вилами.

7.6.7. Одночасне виконання випробувань та ремонт­них робіт різними бригадами в межах одного приєднан­ня не допускається.

7.6.8. Масові випробування ізоляційних матеріалів і

виробів (засобів захисту, різних ізоляційних деталей тощо), що проводяться поза електроустановкою напру­гою понад 1000 В з використанням стендів, у яких струмовідні частини закриті суцільними або сітчастими огородженнями, а двері забезпечені блокуванням, може виконувати особа з групою IV одноосібне в порядку поточної експлуатації.

Блокування повинне забезпечувати повне зняття на­пруги під час відкривання дверей і унеможливлювати її подання на стенд за умови, що двері відчинені.

7.6.9. Під час збирання випробувальної схеми пере­дусім виконуються захисне і робоче заземлення випро­бувальної установки і, якщо вимагається - захисне за­землення корпусу обладнання, що випробовується.

Проведення випробувань пересувною установкою із заземленням її корпусу тільки за допомогою робочої схеми забороняється. Корпус пересувної випробувальної установки має бути заземлений окремим заземлювальним провідником з гнучкого мідного проводу перерізом не менше 10 мм2.

Перед випробуванням необхідно перевірити надійність заземлення корпусу.

Перед приєднанням випробувальної установки до ме­режі 380/220 В вивід високої напруги установки має бути заземлений.

Переріз мідного проводу, що використовується б вип­робувальних схемах для заземлення, повинен бути не менше 4 мм2.

Зібрання кола випробування обладнання проводить працівник бригади, яка проводить випробування.

Перед початком випробувань правильність зібрання кола та надійність робочих і захисних заземлень пере­віряє виконавець робіт.

7.6.10. Встановлені в електроустановці переносні за­землення, які перешкоджають проведенню випробувань, можуть бути зняті і знову встановлені тільки за вказ­івкою особи, яка керує випробуванням, після заземлен­ня виводу високої напруги випробувальної установки.

7.6.11. Місце випробувань, а також з'єднувальні про­води, які під час випробування перебувають під випро­бувальною напругою, огороджуються, і біля місця вип­робування має перебувати наглядач.

Обов'язки наглядача може виконувати особа, яка проводить приєднання вимірювальної схеми до випробу­вального обладнання.

Обгороджування виконується працівниками бригади, яка проводить випробування. Як огородження, можуть використовуватися щити, бар'єри, канати з підвіше­ними на них плакатами "Випробування. Небезпечно для життя!" або світловими табло з таким самим на­писом.

7.6.12. В разі розміщення з'єднувальних проводів, що перебувають під випробувальною напругою, поза приміщенням електроустановки напругою понад 1000 В, в коридорах, на сходах, в проходах, на території, поряд з огородженням виставляється охорона з одного або кількох проінструктованих і введених в наряд осіб з групою II - для попередження про небезпечність набли­ження або проникнення за огородження.

Обладнання, що охороняється, вважається таким, що перебуває під напругою.

Керівник робіт повинен переконатися в тому, що особи, виставлені для охорони, перебувають на своїх місцях і їм повідомлено про початок випробувань.

Залишити свої місця ці особи можуть тільки з дозво­лу керівника робіт.

7.6.13. В разі розміщення випробувальної установки і устаткування, що випробовується, в різних приміщен­нях чи на різних дільницях РУ дозволяється перебуван­ня членів бригади з групою III, які ведуть спостережен­ня за станом ізоляції, окремо від виконавця робіт.

Ці члени бригади перед початком випробувань по­винні отримати необхідний інструктаж від керівника робіт і розташуватися поза огородженням.

7.6.14. В разі випробувань кабельної лінії, якщо протилежний кінець її розміщений в замкненій камері (відсіку) КРУ чи в приміщенні, на дверях або огород­женні має бути вивішений плакат "Випробування. Не­безпечно для життя!". Якщо ці двері і огородження не зачинені на запірний пристрій чи випробуванню підля­гає лінія, що ремонтується, з розібраними на трасі кінця­ми (жилами) кабелю, то, крім вивішування плакатів на дверях, огородженнях і біля розібраних кінців кабелю, слід також виставити охорону з включених до складу бригади працівників з групою II.

7.6.15. Приєднання випробувальної установки до ме­режі напругою 380/220 В слід проводити через комута­ційний апарат з видимим розривом кола або через штеп­сельну вилку, розміщені на місці керування установкою.

7.6.16. Комутаційний апарат слід обладнати стопор­ним пристроєм або між рухомими і нерухомими контак­тами апарату встановити ізолювальну накладку.

Провід або кабель, який використовується для живлення випробувальної станції від мережі напругою 380/ 220 В, має бути захищений встановленими в цій мережі запобіжниками або автоматичними вимикачами. Під­ключати до мережі пересувну випробувальну установку мають представники організації, яка експлуатує цю ме­режу.

7.6.17. Приєднувати з'єднувальний провід до фази, полюса випробувального обладнання або до жили кабе­лю і від'єднувати його дозволяється за вказівкою особи, що керує випробуванням, і тільки після її заземлення, яке може бути виконане вмиканням заземлювальних ножів або встановленням переносних заземлень, в тому числі спеціальних лабораторних, що мають ізолювальні ручки.

7.6.18. Перед подачею випробувальної напруги кер­івник робіт зобов'язаний:

- перевірити правильність збирання схеми і надійність робочих та захисних заземлень;

- перевірити, чи всі члени бригади і працівники, призначені для охорони, перебувають на вказаних їм місцях, чи виведені сторонні люди і чи можна подавати випробувальну напругу на устаткування;

- попередити бригаду про подання напруги словами «Подаю напругу» і, упевнившись, що попередження по­чуте всіма членами бригади, зняти заземлення з виводу випробувальної установки і подати на неї напругу 380/ 220 В.

7.6.19. З моменту зняття заземлення з виводу уста­новки вся випробувальна установка, обладнання, що випробовується, і з'єднувальні проводи вважається під напругою і проводити будь-які перез'єднання у випробу­вальній схемі і на випробувальному обладнанні заборо­няється.

7.6.20. Забороняється з моменту подання напруги на випробувальну установку заходити до неї і виходити з неї, знаходитись на випробувальному обладнанні, а та­кож доторкуватися до корпусу випробувальної установ­ки, стоячи на землі.

7.6.21. Після закінчення випробувань керівник робіт має знизити напругу випробувальної установки до нуля, відключити її від мережі 380/220 В, заземлити вивід установки і повідомити про це бригаді словами «Напру­га знята».

Тільки після цього можна виконувати перез'єднання проводів або в разі повного закінчення випробування, від'єднати їх від випробувальної установки і знімати огородження.

7.6.22. До випробування ізоляції КЛ і ПЛ, а також після нього необхідно розрядити кабель і лінію на землю через додатковий опір, встановити заземлення та упевнитися в повній відсутності заряду. Тільки після ^ цього дозволяється зняти плакати.

7.6.23. Особа, що проводить розрядку, має користуватися діелектричними рукавичками, захисними окулярами і стояти на ізолювальній основі.

7.6.24. Встановлення і зняття заземлення заземлювальною штангою на високовольтний вивід випробувальної установки, приєднання та від'єднання проводів відцієї установки до випробувального устаткування слід проводити в діелектричних рукавичках однією і тією самою особою.

Під час випробувань і в разі перез'єднання незаземлених частин випробувального обладнання вони вважа­ються такими, що перебувають під напругою.

7.6.25. На робочому місці оператора виконується роздільна світлова сигналізація про ввімкнення напруги до і понад 1000 В.

7.6.26. Під час використання пересувної або стаціо­нарної випробувальної установки мають бути виконані такі умови:

— випробувальна установка має бути розділена на два відділи, в одному відділі розміщується апаратура напру­гою до 1000 В і знаходиться оператор, що керує уста­новкою, в другому — все устаткування та струмовідні частини напругою понад 1000 В;

- пристрій установки напругою понад 1000 В має бути цілком відгороджений від місць, до яких можливе доторкування;

- двері у відділ установки з устаткуванням напру­гою понад 1000 В повинні мати електричне блокуван­ня, що забезпечує зняття напруги понад1000 В під час відкривання дверей і світлову сигналізацію, яка діє, коли вивід високої напруги перебуває під напругою.

7.6.27. Вимірювання мегомметром дозволяється ви­конувати навченим цьому електротехнічним працівникам.

В установках напругою понад 1000 В вимірювання проводять за нарядом дві особи, одна з яких повинна мати групу IV.

В установках напругою до 1000 В вимірювання вико­нують за розпорядженням дві особи, одна з яких повин­на мати групу III.

7.6.28. Вимірювання опору ізоляції мегомметром здійснюється на відключених струмовідних частинах, з яких знято заряд шляхом їх попереднього заземлення.

Заземлення зі струмовідних частин слід знімати тіль­ки після підключення мегомметра.

7.6.29. Під час вимірювання мегомметром опору ізо­ляції струмовідних частин з'єднувальні проводи слід приєднувати до них за допомогою ізолювальних утриму­вачів (штанг). В електроустановках понад 1000 В, крім того, необхідно користуватися діелектричними рукавич­ками.

7.6.30. Випробування ізоляції лінії, до якої напруга може бути підключена з двох боків, дозволяється вико­нувати тільки в тому разі, якщо від відповідальної осо­би електроустановки, що приєднана до другого кінця цієї лінії, отримано повідомлення по телефону або іншим способом (зі зворотньою перевіркою) про те, що лінійні роз'єднувачі і вимикач відключені і вивішений плакат «Не вмикати! Працюють люди».

7.6.31. Перед початком випробувань необхідно упев­нитися у відсутності працівників на тій частині елект­роустановки, до якої приєднаний випробувальний при­лад, заборонити особам, які знаходяться поблизу нього, торкатися струмовідних частин і, якщо потрібно, виста­вити охорону.

7.6.32. Для контролю стану ізоляції електричних машин згідно з методичними вказівками або програма­ми вимірювання мегомметром в разі зупиненого або та­кого, що обертається, ротора, але в тому разі, якщо машина не збуджена, вимірювання можуть проводитися оперативними працівниками в порядку поточної експлу­атації або працівниками електролабораторії за розпоряд­женням.

Під наглядом оперативних працівників ці вимірюван­ня можуть виконуватися ремонтними працівниками.

Випробування ізоляції роторів, якорів і кіл збуджен­ня може проводити одна особа з групою III, випробуван­ня ізоляції статорів - не менше ніж дві особи, одна з яких повинна мати групу IV, а друга - групу III.

7.6.33. Забороняється під час роботи з мегомметром доторкуватися до струмовідних частин, до яких він приєднаний. Після закінчення роботи необхідно зняти зі струмовідних частин залишковий заряд шляхом їх короткочасного заземлення.

7.6.34. Проведення вимірів мегомметром заборо­няється на одному колі двоколових ліній напругою по­над 1000 В в той час, коли друге коло перебуває під напругою; на одноколовій лінії, якщо вона іде паралель­но з лінією, яка працює і перебуває під напругою понад 1000 В; під час грози або в разі її наближення.

7.6.35. Дії з приєднання і від'єднання приладів, які спричиняють розрив електричних кіл, які перебувають 1 під напругою до 1000 В, слід виконувати після зняття | напруги з цих кіл.

Приєднання і від'єднання приладів, що не потребують розриву електричних кіл, допускається виконувати і під напругою з застосуванням електрозахисних засобів. |

7.6.36. У тому випадку, коли вимагається вимірювання електричних параметрів пристроїв, що перебувають під напругою до 1000 В, необхідно заземляти металевий корпус переносного приладу і використовувати | спеціальні щупи або провідники для з'єднання з ізолювальними ручками.

Результати вимірювання опору розтікання на основ-1 них заземлювачах і заземленнях магістралей і устатку- | вання; опору ізоляції; перевірки повного опору петлі 2 фаза - нуль заносяться в протоколи, форми яких наве­дені в додатку 7.







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 858. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Типы конфликтных личностей (Дж. Скотт) Дж. Г. Скотт опирается на типологию Р. М. Брансом, но дополняет её. Они убеждены в своей абсолютной правоте и хотят, чтобы...

Гносеологический оптимизм, скептицизм, агностицизм.разновидности агностицизма Позицию Агностицизм защищает и критический реализм. Один из главных представителей этого направления...

Функциональные обязанности медсестры отделения реанимации · Медсестра отделения реанимации обязана осуществлять лечебно-профилактический и гигиенический уход за пациентами...

Демографияда "Демографиялық жарылыс" дегеніміз не? Демография (грекше демос — халық) — халықтың құрылымын...

Субъективные признаки контрабанды огнестрельного оружия или его основных частей   Переходя к рассмотрению субъективной стороны контрабанды, остановимся на теоретическом понятии субъективной стороны состава преступления...

ЛЕЧЕБНО-ПРОФИЛАКТИЧЕСКОЙ ПОМОЩИ НАСЕЛЕНИЮ В УСЛОВИЯХ ОМС 001. Основными путями развития поликлинической помощи взрослому населению в новых экономических условиях являются все...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия