Студопедия — Трудовий договір про сумісництво
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Трудовий договір про сумісництво






Згідно з ч. 2 ст. 21 КЗпП працівник має право реалізувати свою здатність до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підпри­ємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачене законодавством, колективним договором або угодою сторін.

Сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основної роботи, іншої регулярно оплачуваної роботи на умовах


252

трудового договору у вільний від основної роботи час на тому ж або на іншому підприємстві, в установі, організації або у грома­дянина (підприємця, приватної особи) за наймом.

Правове регулювання роботи за сумісництвом на державних підприємствах здійснюється за постановою Кабінету Міністрів України від 3 квітня 1993 р. № 245 "Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій" (ЗП України. — 1993. — № 9. — С 184), а також Положенням про умови роботи за сумісництвом працівників державних підпри­ємств, установ і організацій, затвердженим наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства фі­нансів України від 28 червня 1993 р. (Людина і праця: Інфор­маційний бюлетень Міністерства праці та соціальної політики України. — 1993. — №8). Новий правовий режим роботи за сумісництвом більше відповідає ринковим відносинам і значно розширює права учасників трудових відносин.

Для роботи за сумісництвом згоди власника за основним міс­цем роботи не потрібно. Водночас, якщо при укладенні трудово­го договору сторони досягли згоди про обмеження сумісництва для працівника, він не може скористатися цим правом. Керів­ники державних підприємств, установ і організацій спільно з профспілковим комітетом можуть встановлювати обмеження на сумісництво для працівників окремих професій і посад, зайня­тих на важких, шкідливих і небезпечних роботах, додаткова ро­бота яких може призвести до несприятливих наслідків для ста­ну їх здоров'я і безпеки виробництва. Обмеження поширюють­ся також на осіб до 18 років і вагітних жінок. Не мають права працювати за сумісництвом керівники державних підприємств, їх заступники, керівники структурних підрозділів державних підприємств, їх заступники, за винятком наукової, викладацької і творчої діяльності.

При наймі на роботу за сумісництвом на інше підприємство, в установу, організацію працівник зобов'язаний пред'явити влас­нику або уповноваженому ним органу паспорт. При прийнятті на роботу, що вимагає спеціальних знань, власник або уповнова­жений ним орган має право вимагати від працівника пред'яв­лення диплома або іншого документа про отриману освіту або професійну підготовку.

Оплата праці сумісників здійснюється за фактично виконану


253

роботу. За загальним правилом отримана за роботу за сумісниц­твом заробітна плата не враховується при обчисленні середньо­го заробітку за основною роботою. Однак з цього правила є ви­нятки. Так, заробітна плата на всіх місцях роботи враховується при обчисленні середнього заробітку вчителям і викладачам всіх навчально-освітніх і вищих навчальних закладів, педагогічним працівникам навчально-виховних закладів; медичним і фарма­цевтичним працівникам; сестрам милосердя організацій Черво­ного Хреста і Червоного Півмісяця України.

Донедавна в законодавстві не було обмежень стосовно норм робочого часу при роботі за сумісництвом. Однак постановою Кабінету Міністрів України і Національного банку України від 31 серпня 1996 р. № 1033 "Про заходи по залученню додатко­вих надходжень до бюджету і підвищенню ефективності витра­чання бюджетних коштів для забезпечення фінансування соці­альних виплат населенню" викладено в новій редакції п. 2 по­станови Кабінету Міністрів України від 3 квітня 1993 р. "Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій". Передбачено, що тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати 4 годин у день і повного робочого дня у вихідний день.

Загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не повинна перевищувати половини місячної норми робочого часу. Такі обмеження викликають неоднозначну оцінку. Вони не відпо­відають ринковим принципам, спрямованим на розширення гос­подарської самостійності суб'єктів трудових відносин. Всі еко­номічні реформи, що проводилися за часів СРСР, розпочиналися з розширення прав підприємств, а через невеликий проміжок часу неодмінно встановлювались обмеження, і це було кінцем реформ.

З цього приводу цікаво навести приклад щодо нормування робочого часу у Великобританії, з якого видно, що розуміється під роботою і які права мають роботодавець і працівник. Згідно з Книгою рекордів Гіннеса, у 1980 р. було підписано контракт, який передбачав найнасиченіший робочий тиждень. Лікар Пол Апют, 32 років, анестезіолог — реєстратор Головного госпіталю Біркенхеда, зобов'язався працювати по 142 години на тиждень. У середньому для сну залишалося 3 години 42 хвилини 51 се­кунда на день. Ще один із докторів підписав контракт на робо­ту протягом 110 годин на тиждень або чергування на 148 годин.


254

З іншого боку, деякі контракти для університетських лекторів на повній ставці передбачають 3-годинний тиждень або 72-го-динний рік, що триває 24 тижні (Книга рекордов Гиннеса, 1988: Пер. с англ. — М.: Сов. Россия, 1989. — С. 177). Очевидно, пи­тання використання робочого часу повинні повністю належати до компетенції роботодавця, і саме ринкові умови врешті мають довести, що головним у роботі є не кількість відроблених годин, а якість роботи та її результати.

Слід звернути увагу на те, що постанова Кабінету Міністрів України № 245 стосується лише підприємств, установ і органі­зацій державної форми власності. На підприємствах інших форм власності такі обмеження не застосовуються.

Відпустка на роботі за сумісництвом надається одночасно з відпусткою за основним місцем роботи на загальних підставах. Відповідно до ст. 10 Закону України "Про відпустки" щорічні відпустки повної тривалості до закінчення 6-місячного терміну безперервної роботи в перший рік роботи на даному підприємстві за бажанням працівника надаються, в тому числі сумісникам, одночасно з відпусткою за основним місцем роботи. Відпустка на роботі за сумісництвом також оплачується.

Звільнення з роботи за сумісництвом проводиться на підста­вах, передбачених КЗпП України, а також у разі прийняття пра­цівника, що не є сумісником, або встановлення обмеження суміс­ництва у зв'язку з особливими умовами і режимом праці без виплати вихідної допомоги (п. 8 Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій).

Запис до трудової книжки відомостей про роботу за сумісниц­твом може здійснюватися за бажанням працівника за місцем основної роботи. Згідно з чинним законодавством основною ро­ботою вважається та робота, де зберігається трудова книжка пра­цівника. На осіб, що працюють за сумісництвом, трудові книж­ки ведуться тільки за місцем основної роботи (п. 1.1 Інструкції про порядок ведення трудових книжок на підприємствах, в уста­новах і організаціях, затвердженої наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціально­го захисту України від 29 липня 1993 р. № 58 (зі змінами, вне­сеними наказами від 26 березня 1996 р. № 29, від 8 червня 2001 р. № 259/34/5).


255

У Додатку до Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій містить­ся Перелік робіт, які не вважаються сумісництвом. До них на­лежать такі: літературна робота, яка оплачується з фонду автор­ського гонорару; технічна, медична, бухгалтерська та інша екс­пертиза з разовою оплатою праці; педагогічна робота з погодин­ною оплатою праці в обсязі не більше 240 годин у рік; робота без зайняття штатної посади на тому ж підприємстві; інша ро­бота, яка виконується в тому випадку, коли на основній роботі працівник працює неповний робочий день і у зв'язку а цим отри­мує неповний оклад (ставку), якщо оплата його праці на основ­ній та іншій роботі не перевищує повного окладу (ставки) за основним місцем роботи, та ін.

Не є сумісництвом робота, що виконується за цивільно-право­вими договорами доручення, підряду та ін.

Трудові спори сумісників розглядаються в порядку, передба­ченому законодавством про трудові спори.







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 367. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Объект, субъект, предмет, цели и задачи управления персоналом Социальная система организации делится на две основные подсистемы: управляющую и управляемую...

Законы Генри, Дальтона, Сеченова. Применение этих законов при лечении кессонной болезни, лечении в барокамере и исследовании электролитного состава крови Закон Генри: Количество газа, растворенного при данной температуре в определенном объеме жидкости, при равновесии прямо пропорциональны давлению газа...

Ганглиоблокаторы. Классификация. Механизм действия. Фармакодинамика. Применение.Побочные эфффекты Никотинчувствительные холинорецепторы (н-холинорецепторы) в основном локализованы на постсинаптических мембранах в синапсах скелетной мускулатуры...

Роль органов чувств в ориентировке слепых Процесс ориентации протекает на основе совместной, интегративной деятельности сохранных анализаторов, каждый из которых при определенных объективных условиях может выступать как ведущий...

Лечебно-охранительный режим, его элементы и значение.   Терапевтическое воздействие на пациента подразумевает не только использование всех видов лечения, но и применение лечебно-охранительного режима – соблюдение условий поведения, способствующих выздоровлению...

Тема: Кинематика поступательного и вращательного движения. 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью, проекция которой изменяется со временем 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия