Студопедия — Основні форми методичної роботи в школі
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Основні форми методичної роботи в школі






Методичну роботу в школі проводять в індивідуальній і колективній формах.

Індивідуальна форма

Ця форма методичної роботи вчителів є складовою їх самоосвіти.

Зміст індивідуальної самоосвіти педагога охоплює сис­тематичне вивчення політичної, психолого-педагогічної, наукової літератури, безпосередню участь у роботі шкіль­них, міжшкільних та районних методичних об'єднань, се­мінарів, конференцій, педагогічних читань; розробку окремих проблем, пов'язаних з удосконаленням навчаль­но-виховної роботи; проведення експериментальних до­сліджень; підготовку доповідей, виступів по радіо, телеба­ченню, огляд і реферування педагогічних та методичних журналів, збірників та ін.

Організація самоосвіти передбачає зв'язок самоосвіти з практичною діяльністю педагога; систематичність і по­слідовність самоосвіти, постійне ускладнення її змісту і форм; багатоплановий (комплексний) підхід до організації вивчення обраної теми з самоосвіти; індивідуальний ха­рактер самоосвіти як найбільш гнучкої форми набуття пе­дагогом знань; гласність і наочність результатів самоосвіти в педагогічному колективі; створення в школі умов для звернення педагогів до нових досягнень науки і передо­вого педагогічного досвіду; завершеність самоосвітньої ро­боти на кожному її етапі (доповіді, участь у семінарі, під­готовка виступу, написання реферату, підготовка допові­ді, участь у засіданні педагогічної ради, науково-практич­ній конференції та ін.).

Молоді спеціалісти, які закінчили вищі педагогічні за­клади освіти, упродовж першого року роботи за місцем працевлаштування проходять стажування. Його мета — набуття практичних умінь і навичок педагогічної діяльно­сті. Під час стажування вони користуються всіма правами працівника школи і виконують покладені на них обов'язки. Керівник закладу освіти призначає для моло­дого вчителя наставника з числа кращих учителів відпо­відного фаху. Наставник надає стажисту допомогу в пла­нуванні навчально-виховної роботи, в розробці поурочних планів та ін. Результати стажування розглядає наприкінці навчального року дирекція школи.


Колективні форми

Відкриті уроки — одна з колективних форм методич­ної роботи, їх мета — підвищення майстерності всіх учи­телів. Основні завдання відкритих уроків: упровадження в практику вчителів передового педагогічного досвіду і ре­зультатів досліджень педагогічної науки, спрямованих на розв'язання завдань, що стоять перед національною шко­лою. Під час аналізу й обговорення відкритих уроків не­обхідно забезпечити цілеспрямованість обговорення, нау­ковість аналізу, принциповість, поєднану з доброзичливі­стю у критичних зауваженнях, поєднання аналізу уроку з практичними рекомендаціями, підведення його підсум­ків кваліфікованими спеціалістами.

Взаємовідвідування вчителями уроків — має істотне значення у підвищенні педагогічної майстерності вчителів. Якщо молодий і недосвідчений учитель відвідає урок, що його проводить старший колега, то він може збагатити свій методичний багаж. Якщо ж досвідчений педагог ві­двідає урок менш досвідченого колеги, то зможе поради­ти йому, як удосконалити той чи той момент уроку. Мож­ливо, й досвідчений педагог знайде щось корисне для се­бе у молодшого колеги.

Предметні методичні об'єднання вчителів або предмет­ні комісії — центр методичної роботи, вивчення і втілен­ня досягнень теорії та передового досвіду в практику нав­чання конкретних навчальних дисциплін. Вони створю­ються у великих школах, де один предмет викладають кілька вчителів. Існують також методичні об'єднання вчи­телів початкових класів та об'єднання класних керівників і вихователів. Методичні об'єднання можуть заслуховува­ти й обговорювати доповіді з найактуальніших питань навчання і виховання, нову фахову літературу, організо­вувати взаємовідвідування уроків, проведення і обговорен­ня відкритих уроків, виготовлення наочності, застосуван­ня технічних засобів навчання. У їх компетенції — орга­нізація консультацій для молодих учителів, заслуховуван­ня звітів учителів про виконання індивідуальних планів самоосвіти.

План роботи методичного об'єднання складають на нав­чальний рік. На першому організаційному засіданні обира­ють голову і секретаря терміном на один рік, обговорюють проект плану роботи і доповнюють його, обмінюються дос­відом з питань підготовки до нового навчального року.

Бажано, щоб на кожному з чотирьох засідань методич­ного об'єднання було проведено відкриті уроки різних ти-


418 Школознавство

пів із складних тем програми досвідченими учителями. Одну із запланованих для обговорення доповідей варто присвятити темі відкритого уроку. На засіданнях необхід­но виробити й ухвалити рекомендації з обговорюваного питання, впровадження яких у практичну діяльність чле­нів об'єднання перевіряє голова методичного об'єднання. На останньому з них обговорюють додатки до екзамена­ційних білетів, підводять підсумки діяльності об'єднання за рік, накреслюють завдання на наступний навчальний рік.

У системі шкільних і міжшкільних предметних мето­дичних об'єднань можуть створюватися творчі (проблем­ні) групи у складі 8—10 добре теоретично підготовлених учителів, які працюють над вирішенням актуальних про­блем навчально-виховного процесу (наприклад, викори­стання комп'ютера у навчальному процесі, формування світогляду учнів у процесі вивчення навчальної дисциплі­ни, диференційоване навчання та ін.). Тривалість роботи творчої групи залежить від складності проблеми, над якою вона працює (один-два роки). Завершальним етапом робо­ти групи є підготовка методичних рекомендацій щодо ефективного вирішення досліджуваної проблеми.

Методичні кабінети — створюють у великих основних і середніх школах для надання вчителям і вихователям методичної допомоги. Вони знайомлять учителів з досяг­неннями педагогічної науки і передового педагогічного досвіду. В методичних кабінетах збирають кращі зразки тематичних та поурочних планів, методичні розробки класних годин, розробки складних тем навчальних про­грам, зразки художньої й технічної творчості учнів, само­робні прилади, матеріали з узагальнення досвіду навчаль­но-виховної роботи кращих педагогів та ін.

Одним із шляхів підвищення методичного рівня вчи­телів є залучення їх до розробки актуальної для педагогі­ки і школи проблеми. Наукову проблему обирають з та­ким розрахунком, щоб до її розробки можна було залучи­ти всіх педагогів школи.

Семінар-практикум — продуктивна форма методичної роботи. Цінність його в тому, що вчителі самостійно оп­рацьовують педагогічну літературу з обговорюваної про­блеми, аналізують власний досвід. Опрацьовані матеріали учасники семінару-практикуму оформляють у вигляді ре­фератів або доповідей.

Педагогічні читання — сприяють підвищенню педаго­гічної майстерності вчителів. Мають на меті узагальнен-


Методична робота в школі 419

ня і поширення передового педагогічного досвіду і прово­дяться з актуальної педагогічної тематики. Їх можна ор­ганізувати у школі, районі, області, країні.

Учителі школи впродовж певного періоду працюють над окремими темами проблеми і на шкільних педагогіч­них читаннях доповідають про результати свого дослід­ження. Районні педагогічні читання організовують на базі кращих доповідей, відібраних на шкільних педагогічних читаннях.

Науково-практична конференція (районна, обласна чи республіканська) — ефективна форма методичної роботи. З темою конференції педагогічну громадськість озна­йомлюють заздалегідь. На пленарному засіданні розгляда­ють основні питання проблеми, яка виноситься на обгово­рення, а під час роботи секцій обговорюють конкретніші питання навчально-виховної роботи, відвідують і обгово­рюють уроки та виховні заходи у кращих школах. На під­сумковому пленарному засіданні заслуховують звіти керів­ників секцій, обговорюють і приймають рекомендації нау­ково-практичної конференції з даної проблеми.

Діяльність шкіл передового досвіду — спрямована на вивчення та поширення передового педагогічного досвіду. Такі школи безпосередньо демонструють зразки навчаль­но-виховної роботи відвідувачам, організовують розповіді керівників або кращих учителів про систему своєї роботи, забезпечують відвідування та обговорення уроків або ви­ховних заходів зі слухачами, оформляють спеціальні бук­лети з описом передового досвіду та ін.

Школи передового досвіду можуть зосереджуватися на вивченні сучасних досягнень науки, техніки, мистецтва, культури, педагогіки і психології навчання, а також про­блем наукової організації педагогічної праці та втілення їх у практику роботи учителів. Вони повинні виявляти інте­рес передусім до вивчення й запровадження передового пе­дагогічного досвіду, практичного оволодіння вчителями новими методами навчання і виховання, озброєння вчите­лів методами педагогічного дослідження, аналізу та оцін­ки чужого і власного досвіду. У таких школах використо­вують практичні й теоретичні форми роботи з учителями. Практичні заняття — відвідування уроків керівників шкіл, аналіз цих уроків з метою вивчення їх системи ро­боти, відвідування уроків молодих учителів директором школи, взаємовідвідування уроків учителями, консультації керівників школи, ознайомлення з творчою лабораторією керівника школи.


420 Школознавство

До форм теоретичних занять у школі передового дос­віду відносять спільне вивчення програм, підручників, ме­тодичних посібників, психолого-педагогічних вимог до уроків, дидактичних принципів і шляхів їх реалізації; сис­тематичне інформування слухачів школи про новини нау­ково-методичної і психолого-педагогічної літератури; вив­чення актуальних питань педагогіки і методики навчан­ня та ін.

Опорні школи — важлива ланка методичної роботи. Вони мають належну навчально-матеріальну базу, творчий педагогічний колектив і відповідні результати в навчаль­но-виховній роботі. На базі опорної школи проводять ін­дивідуальні та групові консультації, стажування, науко­во-практичні конференції, педагогічні читання, семінари-практикуми тощо.

Експериментальний педагогічний майданчик. Відпо­відно до «Положення про експериментальний педагогіч­ний майданчик» (1993) такі майданчики створюють для реалізації педагогічних ініціатив, спрямованих на онов­лення змісту, впровадження принципово нових техноло­гій у практику закладів освіти. Ініціатором створення мо­же бути будь-яка особа чи заклад освіти.

Прикладом діяльності експериментального майданчи­ка інституту психології АПН України є керченська серед­ня школа № 19. Тут досліджують багатоаспектну тему «Школа мислення». Мета такої школи — виховання про­дуктивно мислячої особистості. Завдання дослідження: 1. Надати особистості свободу проблемної та інтуїтивної розумової діяльності (філософський аспект). 2. Педагогіч­но організувати спонтанні впливи соціально-культурного контексту школи на розвиток продуктивного мислення уч­нів (соціологічний аспект). 3. Забезпечити максимальний розвиваючий вплив навчальних проблемно-інтуїтивних си­туацій на особистість учителя і учня (педагогічний ас­пект). 4. Оптимізувати пошукову розумову активність учасників педагогічного процесу у внутрішніх проблемно-інтуїтивних ситуаціях (психологічний аспект).

Творчі звіти вчителів — використовують перед атеста­цією педагогічних працівників. Звітуючи на педагогічній раді, вчитель ділиться своїми знахідками, методичними доробками, знайомить інших учителів з технологією влас­ного досвіду.

Цікавий досвід методичної роботи нагромаджено шко­лами Києво-Святошинського району м. Києва. Серед гру­пових форм методичної роботи — методичні об'єднання


Методична робота в школі 421

вчителів-предметників; школи молодого керівника, вчи­теля, вихователя; семінари-практикуми для досвідчених керівників, вихователів, учителів; цільові та проблемні се­мінари; творчі групи, школи педагогічної майстерності під керівництвом творчих учителів, учителів-методистів; кон­сультаційні пункти; опорні школи; авторські школи; клу­би для працівників дошкільних дитячих закладів. Ефек­тивно використовують і такі масові форми методичної ро­боти, як науково-практичні конференції; педагогічні чи­тання; тижні педагогічної майстерності (дні відкритих дверей педагбгів-майстрів, учителів-методистів, старших учителів, відмінників народної освіти); конференції педа­гогічних працівників; методичні тижні, місячники. Серед індивідуальних форм методичної роботи тут поширені ста­жування та наставництво; індивідуальні й групові кон­сультації; конкурси «Учитель року», «Класний керівник року», «Вихователь року»; післяатестаційна робота; до-курсова і післякурсова робота з керівниками та вчителя­ми; робота з творчими вчителями; робота з учителями-за­очниками; творчі звіти вчителів, що атестуються на при­своєння звання, тощо1.

У підвищенні фахового, методичного і психолого-педа-гогічного рівнів учителя вагому роль відіграють обласні ін­ститути удосконалення вчителів (ОІУВ). Останніми рока­ми в цих установах створено кафедри, що відповідають за підвищення кваліфікації учителів.

Підвищенню фахового рівня педагогічних працівників сприяє також їх систематична атестація, яку проводять з метою визначення відповідності педагогів посаді, яку во­ни обіймають, рівневі кваліфікації, залежно від якого (а також від стажу педагогічної роботи) їм встановлюється кваліфікаційна категорія, визначається тарифікаційний розряд оплати праці, присвоюється педагогічне звання. Атестацію щороку проводять атестаційні комісії, що ство­рюються при навчально-виховних закладах незалежно від відомчого підпорядкування та форми власності й місцевих органах державного управління освітою. Педагогічних працівників атестують при навчальному закладі. Атеста-ційна комісія при органі управління освіти розглядає кло­потання комісії навчального закладу та приймає рішення в межах своєї компетенції щодо результатів атестації пев­них категорій педагогів.

1 Див.: Жерносек І. Науково-методична робота відділу освіти. — С. 32—36.


422 Школознавство

 

Для проведення атестації комісія приймає заяву від пе­дагогічного працівника про проходження чергової або позачергової атестації; заяву про відмову від чергової атестації; подання керівника про позачергову атестацію педагогічних працівників, рівень навчально-виховної або методичної роботи яких нижчий від вимог, які вису­ваються до кваліфікаційної категорії, встановленої їм за результатами попередньої атестації.

За результатами атестації керівник навчально-вихов­ного закладу, органу державного управління освіти видає наказ, який у тижневий термін доводиться до відома ате­стованого колективу та подається в бухгалтерію для нара­хування педагогічному працівникові заробітної плати згід­но з встановленим тарифним розрядом від дня прийняття рішення атестаційною комісією.

Література

Жерносек І. П. Організація методичної роботи в школі. — К., 1995. Завягинский В. Й. Учитель как исследователь. — М.. 1980. Красовицкий Ю. М. От педагогической науки к практике. — К., 1990. Педагогічний пошук / За ред. В.Ф. Беха. — К., 1989.


4.3. Вивчення, узагальнення і поширення передового педагогічного досвіду. Впровадження досягнень педагогічної науки в шкільну практику







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 584. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Седалищно-прямокишечная ямка Седалищно-прямокишечная (анальная) ямка, fossa ischiorectalis (ischioanalis) – это парное углубление в области промежности, находящееся по бокам от конечного отдела прямой кишки и седалищных бугров, заполненное жировой клетчаткой, сосудами, нервами и...

Основные структурные физиотерапевтические подразделения Физиотерапевтическое подразделение является одним из структурных подразделений лечебно-профилактического учреждения, которое предназначено для оказания физиотерапевтической помощи...

Почему важны муниципальные выборы? Туристическая фирма оставляет за собой право, в случае причин непреодолимого характера, вносить некоторые изменения в программу тура без уменьшения общего объема и качества услуг, в том числе предоставлять замену отеля на равнозначный...

Принципы, критерии и методы оценки и аттестации персонала   Аттестация персонала является одной их важнейших функций управления персоналом...

Пункты решения командира взвода на организацию боя. уяснение полученной задачи; оценка обстановки; принятие решения; проведение рекогносцировки; отдача боевого приказа; организация взаимодействия...

Что такое пропорции? Это соотношение частей целого между собой. Что может являться частями в образе или в луке...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия