Студопедия — Особливості освітньо-виховної практики та педагогічної думки в епоху середньовіччя. Виникнення університетів
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Особливості освітньо-виховної практики та педагогічної думки в епоху середньовіччя. Виникнення університетів






Карташов П. И. Внедрение рекомендаций педагогической науки в практи­ку. — М., 1984.

Педагогічний пошук/ За ред. В.Ф. Беха. — К., 1989.

Подымов Л. С. Подготовка учителя к инновационной деятельности. — М., 1995.

Радченко И. П. НОТ учителя. — М., 1982.

Юсуфбекова Н. Р. Общие основы педагогических инноваций: Опыт разра­ботки теории инновационных процессов образования. — М., 1991.

1 Див.: Радченко И.П. НОТ учителя. — С. 112—113.

2 Див.: Радченко И.П. Научная организация педагогического
труда. — М., 1972. — С. 177—178.

Література

Історія педагогіки / За ред. М.С. Гриценка. — К., 1973.

Кравець В. П. Історія класичної зарубіжної педагогіки та шкільництва. — Тернопіль, 1996.

Мешко О. І., Янкович О. І., Мешко Г. М. Історія зарубіжної школи і педа­гогіки. — Тернопіль, 1996.


5.2. Розвиток школи, виховання

і педагогічних ідей

у середньовічній Європі,

в епоху Відродження

та Реформації

 

Особливості освітньо-виховної практики та педагогічної думки в епоху середньовіччя. Виникнення університетів

Епоха середньовіччя охоплює період V — початок XVI ст. Від Римської імперії вона успадкувала християнсь­ку релігію в її західному різновиді — католицизм (з 1054 p.). Християнська церква стала головною ідеологіч­ною силою, яка визначила розвиток культури.

Церква різко негативно сприйняла античну культуру, вважаючи її гріховною. Аскетизм, ставши офіційною ідео­логією, проповідував байдужість до світських благ і поко­ру владі. Краса природи, мистецтво, втіхи особистого жит­тя, допитливість розуму — все це було оголошено владою диявола. Людина розглядалась як гріховна істота, її тіло — як темниця для душі, яку слід було звільнити для ви­щого блаженства постами, молитвами, покаяннями.

В епоху середньовіччя у Західній Європі склалося кіль­ка типів виховних систем. Серед них вирізнялося церков­не (духовне) виховання, що здійснювалося в християнсь­кій сім'ї та в церковних школах, на той час найпошире­ніших (парафіальних, монастирських, соборних), латинсь­кою мовою. Учні спершу зазубрювали молитви і псалми, а відтак вчилися читати релігійні книги, писати, співати, вивчали арифметику (не далі 4 дій). Навчали катехізис-ним методом (запитання і відповіді). Учні запам'ятовували відповіді на запитання, не замислюючись над їх змістом.

Незнання психіки дитини, відсутність елементарних



З історії педагогіки


Розвиток школи у середньовічній Європі



 


знань з методики призводили до того, що учням втовкма­чували в голови навчальний матеріал за допомогою різок та інших тілесних покарань.

Опанувавши елементарні знання, кращі учні мона­стирських і соборних шкіл вивчали «сім вільних мис­тецтв», які поділялися на дві частини: тривіум (грамати­ка, риторика, діалектика) і квадривіум (арифметика, гео­метрія, астрономія, музика). Вершиною навчання вважа­лося богослов'я. Незважаючи на релігійний характер навчання, ці школи сприяли поширенню письменності, підвищенню загальної культури населення країн Західної Європи.

Діти світських феодалів здобували лицарське вихован­ня, що ставило за мету сформувати в майбутнього лица­ря («пана землі і селян») кріпосницьку мораль, навчити поводитись у «вищому товаристві» і дати військово-фізич-ну підготовку. В основу світського виховання лицарів було покладено вивчення «вільних благочестей» (їзда верхи, стріляння з лука, метання списа, фехтування, плавання, полювання, гра в шахи, вміння складати і співати пісні).

До 7 років діти феодалів (хлопчики) виховувались у сім'ях, а з 7 до 14 років — виконували обов'язки пажа при дружині сюзерена; від 14 до 21 року вони були зброєнос­цями сюзерена, а відтак їх урочисто посвячували в лица­рі. Серед них було чимало неписьменних і брутальних лю­дей.

Міські купці та ремісники домоглися відкриття для своїх дітей гільдійських і цехових шкіл, в яких навчали рідною мовою. Ці школи мали своїм завданням допомог­ти дітям у їх майбутніх торговельних справах та в розвит­ку різних ремесел. Згодом гільдійські та ремісничі шко­ли було перетворено на міські початкові школи, що утри­мувалися на кошти міського самоврядування (магістрату). Учнів навчали читати, писати, лічити та релігії. Виник­нення таких шкіл було прогресивним явищем, оскільки руйнувало монополію церкви у шкільній справі. Церква боролася проти їх поширення, але зупинити їх розвитку вже не могла.

Виховання дітей селян мало практичний характер. Ним займалися батьки у повсякденній праці в хаті, на го­роді, на полях.

Виховання й освіта жінок також мали становий харак­тер. Дівчата знатного походження виховувались у сім'ях або в пансіонах при жіночих монастирях, їх вчили чита­ти й писати, а в пансіонах — ще й латинської мови, бла-


городних манер. Дівчата з непривілейованих станів набу­вали вдома вміння вести господарство, навчалися рукоділ­ля та релігійних настанов.

У середньовіччі зі Сходу починають проникати єретич­ні вчення, спалахують релігійні дискусії. Церква намага­ється опанувати досягнення в галузі логіки й спрямувати їх на боротьбу з противниками релігійних догм. Так почи­нає розвиватися схоластика (від грецьк. schole — школа), яка прагне примирити розум з релігією. Схоластика — система мислення, яка полягає у застосуванні законів формальної логіки для обґрунтування релігії, її виявом у навчанні було переважно вивчення формально-логічних доведень певних релігійних положень. Розвиваючи витон­ченість розуму, схоластичне навчання водночас придушу­вало самостійність мислення.

Схоластики сприяла розвиткові абстрактного мислен­ня, але це була лише гімнастика для розуму, вона не роз­вивала інтересу до реального світу, до природничих наук.

Учені, невдоволені тим, що церковні школи ігнорували нові знання, що не відповідали догматам віри, у XII ст. по­чали об'єднуватись у позацерковні спілки. Вони стали іні­ціаторами створення вищих спеціальних шкіл — універси­тетів. Перші університети було відкрито в Болоньї (1158), Оксфорді (1168), Кембриджі (1209), Парижі (1253), Пра­зі (1348) та в інших містах Європи. Ці освітні заклади ма­ли самоврядування і користувалися певною автономією щодо церкви, феодалів і міських магістратів.

У середньовічних університетах було чотири факуль­тети: артистичний (підготовчий) з терміном навчання 5— 7 років, упродовж яких вивчали «сім вільних мистецтв», юридичний, медичний і богословський (термін навчання 5—6 років). Після закінчення артистичного факультету студенти могли вступати на інші факультети. Особи, які закінчували цей факультет, діставали ступінь «магістра мистецтва». Особи, які закінчували повний курс навчан­ня в університеті (11—13 років), здобували вище звання — «доктор наук».

Основними методами занять в університетах були лек­ції та диспути. Студенти виконували багато вправ і писа­ли письмові роботи — трактати.

Середньовічні університети сприяли розвиткові міст, певною мірою підготували культурний дух епохи Від­родження.



З історії педагогіки


Розвиток школи у середньовічній Європі



 


Школа і педагогічна думка в Європі в епоху Відродження та Реформації

Розвиток виробництва і розпад феодалізму в країнах Західної та Центральної Європи в XIV—XVI ст. зумовили розквіт науки, техніки, культури і мистецтва. Цей пері­од називають епохою Відродження.

Характерною його рисою є гуманізм, який підносить людину в суспільстві, бореться проти її приниження. Від­повідно гуманістична педагогіка характеризується пова­гою до дітей, запереченням фізичних покарань, прагнен­ням до вдосконалення здібностей дітей. Гуманісти значної уваги надавали фізичному та естетичному вихованню ді­тей, вивченню рідної, грецької й латинської мов, матема­тики, астрономії, механіки, природознавства, географії, літератури, мистецтва. Вони вважали, що в процесі нав­чання й виховання діти повинні активно мислити, само­стійно пізнавати навколишній світ, а тому навчально-ви­ховний процес треба зробити привабливим для них, ши­роко використовувати наочність, проводити прогулянки, екскурсії та ін. Діти повинні навчатися рідною мовою. Жінки мають право навчатися в різних типах шкіл.

Серед тогочасних мислителів вирізняється Еразм Рот-тердамський (1469—1536) — відомий нідерландський письменник-педагог, один з видатних гуманістів епохи Ві­дродження. У своїх памфлетах «Похвала глупоті» та «Роз­мови запросто» гостро висміює середньовічні школи і ви­ховання, католицьке духівництво, критикує схоластику, формалізм у навчанні, паличну дисципліну і брутальність учителів. Навчання, на його думку, має бути легким, при­ємним, ураховувати інтереси дітей, розвивати їхню актив­ність і самостійність. Його книга «Молодим дітям наука» містить до 600 правил, важливих для юнацтва (наприк­лад, «Не будь надмірно цікавим до чужих справ»).

Італійський педагог Вітторіно да Фельтре (1378—1446) створив школу «Будинок радості», якою уславився як «батько гуманності» і як перший учитель нового типу. Він першим втілив ідею школи на природі, про яку згодом го­ворили і мріяли багато педагогів. Школа була розташова­на на березі мальовничого озера, серед алей і фонтанів. Стіни палацу прикрашали фрески із зображенням дітей. Тут виховувалися діти вищої аристократії. Велика увага приділялася фізичному та розумовому вихованню (вивча­ли грецьку мову та літературу, математику, астрономію, природознавство, логіку, метафізику, музику, живопис).


У школі не було тілесних покарань, виховання здійсню­валося на особистому прикладі вихователів і наглядом за дітьми.

Французький письменник Франсуа Рабле (14941553)
у романі «Гаргантюа і Пантагрюель» гостро критикував
схоластичне виховання дітей і молоді, прагнув показати,
яким має бути гуманістичне виховання. На відміну від
зубрячки і схоластики, що панували в тогочасних школах,
він пропонував будувати навчання на зацікавленості дити­
ни навколишнім середовищем. Вивчення дітьми природи
під час прогулянок, бесіди про предмети, що їх оточують,
відвідування майстерень та ознайомлення з трудовою ді­
яльністю людей — усе це, на думку Рабле, поглиблює
знання дитини, розвиває її мислення та активність. За
такої системи навчання зникає потреба у зубрінні й тяж­
ких покараннях. Він пропонував широку програму нав­
чання.

Французький мислитель-гуманіст, представник філо­софського скептицизму Мішель Монтень (1553—1592) у творі «Досліди» виступав проти схоластичного зубріння у навчанні, пропонував розвивати у дітей критичне мислен­ня, обґрунтовував необхідність їх всебічного розвитку. Особливу роль відводив моральному вихованню, яке слід здійснювати не моральними повчаннями, а прикладом і моральним вправлянням. Вважав, що молода людина по­винна рости фізично здоровою, загартованою, вміти воло­діти зброєю. Освіта, на думку Монтеня, має поєднувати принцип свободи (учень мусить сам просівати крізь сито власного розуму все, що йому викладають), принцип чуй­ності та відповідності (слід зважати на душевні й розумові нахили дитини, дати їй можливість висловитися, спрямо­вуючи і виправляючи її), підтверджувати навички освіти практичною діяльністю, а результати навчання — своїм життям.

У творі «Золота книга про найкращий лад і про новий острів Утопія» англійський соціаліст-утопіст Томас Мор (1478—1535) обстоює необхідність надання всім громадя­нам можливості «духовної свободи і освіти». Критикуючи економічний і політичний лад в Англії, змалював карти­ну виховання й освіти дітей та молоді на фантастичному острові Утопія. Тут усі люди працюють, держава піклуєть­ся про освіту і виховання громадян, які навчаються рід­ною мовою, вивчають арифметику, геометрію, природоз­навство, астрономію, діалектику, музику. Вчителі викори­стовують наочні посібники, велика увага приділяється фі-



З історії педагогіки


Розвиток школи у середньовічній Європі



 


зичному вихованню, гімнастичним та військовим вправам. Діти працюють разом з дорослими, опановують землероб­ство, ремесла. Дорослі мають можливість займатися само­освітою, до їхніх послуг бібліотеки та музеї. Чоловіки і жінки мають рівні права й можливості для здобуття осві­ти. Таким чином, Мор проголосив принцип загального навчання, вимагав однакової освіти для чоловіків і жінок, самоосвіти дорослих, спробував усунути суперечність між фізичною і розумовою працею.

Італійський мислитель Томаззо Кампанелла (1568— 1639) у творі «Місто Сонця» у фантастичній формі пока­зав життя людей в соціалістичній державі, верховним ке­рівником якої є вчений — «Сонце» (метафізик). Його по­мічники — «Мон» (могутність), «Сін» (мудрість), «Мор» (любов) керують обороною, економікою, наукою, мистец­твом, сімейно-побутовими справами. Усі громадяни пра­цюють, займаються самоосвітою, відвідують бібліотеки, музеї, картинні галереї. Освіта і виховання зосереджені в руках верховного правителя та його помічників. Діти ви­ховуються у спеціальних групах під керівництвом нянь-виховательок, у школах вивчають науки рідною мовою, займаються гімнастичними вправами (ігри, біг, метання диска), працюють у майстернях (взуттєвій, ковальській, столярній, художній та ін.), у полі, на городі. На думку Кампанелли, навчання і виховання мають бути такими, щоб із шкіл не виходили «дармоїди і злодії».

Протести гуманістів проти змісту й методики схолас­тичної освіти не могли істотно вплинути на діяльність середньовічної школи, яка залишалася під впливом като­лицької церкви. Почату гуманістами боротьбу продовжили представники Реформації: Ян Гус (Чехія), Мартін Лютер і Томас Мюнцер (Німеччина).

Мартін Лютер (1483—1546) — засновник протестан­тизму, очолив освітній рух, основна мета якого — за до­помогою держави звільнити освіту від надмірного впливу церкви, підняти роль освіти, створити для неї кращі умови та можливості для її отримання. Свої погляди на школу і виховання Лютер докладно виклав у посланні «Бургомі­страм усіх міст німецької країни про влаштування та ут­римання християнських шкіл» (1524). Передусім він ви­магав від уряду змусити громадян віддавати дітей до шко­ли. Початкова школа, на його думку, — це насамперед школа релігійного настановлення в дусі протестантизму, в якій діти навчаються читання, письма, лічби, закону Бо­жого і церковних співів. Він детально визначив обсяг ре-


лігійного навчання, взявши за основу складений ним но­вий катехізис, запровадив недільні заняття священиків з дітьми за катехізисом. Для шкіл підвищеного типу Лютер пропонував вивчення латинської, грецької, єврейської мов, історії, діалектики, природознавства, математики і музики. Нововведенням стало фізичне виховання.

Боротьба проти католицизму сприяла не лише виник­ненню і поширенню різних протестантських шкіл, а й єзуїтських шкіл, які пропагували католицизм. Орден єзуїтів, створений 1540 р. іспанським релігійним фанати­ком Ігнатієм Лойолою (1491—1546),обрав знаряддям бо­ротьби проти прогресу, науки і вільної думки сповідь, про­повідь і школу. Єзуїтів не цікавила освіта народних мас. Середні школи-колегіуми вони створювали для дітей фео­дальної знаті. Виховання в них передбачало зміцнення впливу католицької церкви. Добре оснащення школи, за­стосування принципу наочності, м'яка (зовні) дисципліна, лицемірно ласкаве поводження з дітьми, доволі широке коло загальноосвітніх знань — нові риси єзуїтського ви­ховання.

Діти в цих закладах були позбавлені свободи думки, їм були чужі такі моральні поняття, як гуманізм, честь, пат­ріотизм. У боротьбі з ворогами церкви єзуїти вважали придатними будь-які засоби.







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 433. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Разновидности сальников для насосов и правильный уход за ними   Сальники, используемые в насосном оборудовании, служат для герметизации пространства образованного кожухом и рабочим валом, выходящим через корпус наружу...

Дренирование желчных протоков Показаниями к дренированию желчных протоков являются декомпрессия на фоне внутрипротоковой гипертензии, интраоперационная холангиография, контроль за динамикой восстановления пассажа желчи в 12-перстную кишку...

Деятельность сестер милосердия общин Красного Креста ярко проявилась в период Тритоны – интервалы, в которых содержится три тона. К тритонам относятся увеличенная кварта (ув.4) и уменьшенная квинта (ум.5). Их можно построить на ступенях натурального и гармонического мажора и минора.  ...

Принципы, критерии и методы оценки и аттестации персонала   Аттестация персонала является одной их важнейших функций управления персоналом...

Пункты решения командира взвода на организацию боя. уяснение полученной задачи; оценка обстановки; принятие решения; проведение рекогносцировки; отдача боевого приказа; организация взаимодействия...

Что такое пропорции? Это соотношение частей целого между собой. Что может являться частями в образе или в луке...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.015 сек.) русская версия | украинская версия