Студопедия — Педагогічна система К.Д. Ушинського
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Педагогічна система К.Д. Ушинського






Костянтин Дмитрович Ушинський (1824—1870) — ви­датний педагог. Народився в Тулі, навчався в Новгород-Сі-верській гімназії, закінчив юридичний факультет Мос­ковського університету. Працював професором Ярославсь­кого юридичного ліцею, служив у Міністерстві внутріш­ніх справ, згодом викладав словесність і був інспектором у Гатчинському сирітському інституті, інспектором класів Смольного інституту шляхетних дівчат. Після конфлікту з керівництвом інституту його було відряджено за кордон (Австрія, Швейцарія, Бельгія, Франція, Німеччина) для вивчення організації жіночої освіти. Після відрядження повернувся в Україну, яку вважав своєю батьківщиною. К. Ушинський залишив чималу педагогічну спадщину: «Людина як предмет виховання», «Про користь педаго­гічної літератури», «Про народність у громадському вихо­ванні», «Про елементи школи», «Проект учительської се­мінарії», «Праця в її психічному і виховному значенні», «Дитячий світ» та інші праці. Писав російською мовою, упорядковував посібники для російської народної школи, проте ніколи не цурався свого народу, своєї батьківщи­ни — України, палко любив її. У приватному листі від 9.12.1863 р. до приятеля, відомого педагога Модзалевсь-кого, він називає себе українцем.

Заслуга К. Ушинського передусім у тому, що він роз­глядає педагогічну науку в тісному взаємозв'язку з філо­софією, історією, психологією, анатомією та фізіологією людини, а також із педагогічною практикою. На його дум­ку, педагогічна наука може розвиватися тільки на основі передового педагогічного досвіду. К. Ушинський вважав педагогіку наукою і мистецтвом. Будь-яка практична ді­яльність, спрямована на задоволення духовних потреб лю­дини, є великим мистецтвом, а педагогіка як наука — найвище мистецтво, тому що задовольняє найбільшу з по­треб людини і людства загалом — прагнення до вдоскона­лення.

Однією з основних ідей, які пропагував К. Ушинський, є ідея народності у вихованні. У статті «Про народність у суспільному вихованні» він дав високу оцінку всім наро­дам Росії, народність вважав основою виховання підро­стаючого покоління в дусі патріотизму, любові до батьків­щини та свого народу. Народ, на його думку, — джерело всіх надбань матеріальної та духовної культури, тому тре­ба вивчати історію, географію, економіку, мову, літерату-


ру, мистецтво та інші науки. Народна творчість, поезія, пісні, музика, образотворче мистецтво — джерело культу­ри народу. Однією з ознак народності є мова, найкращий виразник духовної культури кожного народу. У статті «Рідне слово» К. Ушинський писав, що мова народу — кращий, ніколи нев'янучий цвіт усього його духовного життя, яке починається далеко за межами історії. У мо­ві одухотворюється весь народ і вся його батьківщина. Ви­сока оцінка ним рідної мови і його боротьба за створення шкіл, у яких би діти навчалися рідною мовою, мала не ли­ше педагогічне, а й політичне значення. Його виступи з цього питання використали представники прогресивних сил Росії для боротьби з русифікаторською політикою царського уряду.

Важливу роль у підготовці людини до життя К. Ушин­ський відводив її моральній вихованості. Моральне вихо­вання дитини слід починати з найменшого віку і здійсню­вати постійно і систематично. Воно має бути спрямоване на формування у дітей кращих моральних рис і почуттів: патріотизму й гуманізму, любові до праці та дисципліно­ваності, чесності й правдивості, почуття обов'язку і відпо­відальності, власної гідності та громадського обов'язку, скромності, твердості волі й характеру та ін. Головними методами і засобами морального виховання дітей та молоді є переконання, заохочення і покарання (але в жодному ра­зі не тілесні), власний приклад вчителя, а також батьків і старших, правильний режим навчання тощо. Особливе місце у моральному вихованні вчений відводив фізичній праці, вважаючи за потрібне правильно поєднувати її з працею розумовою. У статті «Праця в її психічному і ви­ховному значенні» він наголошує на великому значенні фізичної праці у вихованні дітей та молоді, у розвитку сус­пільства загалом. Пропонує залучати дітей до різних ви­дів праці, виходячи з практичних потреб школи і сім'ї: са­мообслуговування вдома і в школі, допомога батькам по господарству, праця в саду й на городі, допомога вчителям у виготовленні наочного приладдя та ін. Організовувати дитячу працю слід таким чином, щоб діти отримували від неї насолоду, не перевтомлювалися.

Як видатний педагог-методист, К. Ушинський дав низ­ку цінних порад щодо організації навчально-виховного процесу в школі. На його думку, для правильної орга­нізації навчання дітей, розвитку їх розумових здібностей треба знати їх вікові та індивідуальні особливості, передба­чати правильне дозування змісту навчального матеріалу,



З історії педагогіки


Історія української школи і педагогіки



 


посильність його для учнів, послідовність і систематич­ність вивчення, розвиток свідомості й активності учнів, міцність засвоєння знань, виховуюче навчання та ін. Ці дидактичні принципи навчання він детально розробив у своїх творах.

К. Ушинський вважав, що у процесі навчання необхід­но розвивати пам'ять — пасивну (мимовільну) і активну (довільну), використовуючи повторення навчального мате­ріалу. Однак слід уникати механічного заучування, тобто зазубрювання. Неприпустиме перевантаження учнів, пере­втома. Водночас навчання не може бути й розвагою.

У засвоєнні знань, за Ушинським, велике значення має наочність. Діти мислять формами, фарбами, звуками, від­чуттями, тому в процесі навчання корисно використову­вати всі наочні засоби з тим, щоб органи чуттів брали без­посередню участь у сприйманні навчального матеріалу. Прикладом умілого використання наочності в навчанні можуть бути його книжки для дітей «Родное слово» і «Детский мир».

Значну увагу приділяв К. Ушинський розробці методи­ки роботи вчителя на уроці, радив запроваджувати різно­манітні ефективні методи і способи навчання: пояснення нового матеріалу, повторення пройденого, вправи, письмо­ві та графічні роботи учнів, індивідуальні й фронтальні форми роботи на уроці, облік знань учнів тощо. Зосеред­жувався він і на питанні реалізації на уроці освітньої та виховної мети навчання. Щоб привчити учнів до само­стійної роботи і прищепити їм інтерес до навчання, треба допомагати їм у навчанні, розвивати мислення, виховува­ти працездатність. Він був прихильником поєднання іс­нуючих на той час формальної (розвиток пам'яті, уваги, мислення, мови) і матеріальної (вивчення матеріалу нав­чальних предметів) освіти.

Особливого значення К. Ушинський надавав питанням вивчення рідної мови, розвитку в дітей природженої здіб­ності, яку називають даром слова. Для його формування пропонував використовувати усні й письмові вправи, по­ступово ускладнюючи їх. Навчати дітей рідної мови радив на кращих зразках народної творчості (билинах, піснях, казках, прислів'ях, загадках та ін.), а також кращих тво­рах письменників. Мова вчителя має бути зразковою, гра­матично правильною і милозвучною. Для учнів молодших класів велике значення мають книжки для читання (взір­цем була його книжка «Родное слово»). У навчанні грамо­ти (читання) він відстоював звуковий (аналітико-синтетич-


ний) метод, за яким подав перші уроки письма і читання в своїй книжці.

Елементи природознавства, географії та історії у почат­кових класах, на думку Ушинського, треба вивчати у про­цесі пояснювального читання на уроках. Вважаючи важ­ливим питання вивчення іноземних мов, видатний педа­гог радив починати його тільки тоді, «коли рідна мова, пустила глибоке коріння в духовну природу дитини». У процесі вивчення рідної й іноземної мов важливо викори­стовувати художню літературу, підбираючи її відповідно до віку та інтересів учнів.

Складова частина гармонійного розвитку людини, за Ушинським, — її фізичний розвиток. Оскільки організм дитини розвивається в процесі її повсякденної трудової ді­яльності та під впливом оточення (природи, сім'ї, суспіль­ства), необхідно створити такі умови життя, праці й нав­чання дітей, які б сприяли їх фізичному розвитку, почи­наючи з раннього віку. До чинників фізичного розвитку він відносить нормальне харчування, сон, відповідний ре­жим удома і в школі; фізичну працю на свіжому повітрі; медичний нагляд; гімнастичні вправи та ігри; створення гігієнічних умов життя і праці; використання природних чинників (повітря, води) тощо.

К. Ушинський зробив спробу обґрунтувати мету, зміст і форми фізичного виховання дітей, виходячи з основ анатомії та фізіології людини, медицини, санітарії та гі­гієни, приділивши велику увагу зміцненню нервової сис­теми учнів та вихованню в них волі різними засобами фі­зичного загартування (розділ «Загальні зауваження про фізичне виховання» в книзі «Педагогічна антропологія»).

К. Ушинський визначав учителя як головну постать у навчальному процесі, тому він має бути відповідно підго­товлений до вчительської роботи. Передусім народний учитель повинен бути близький до народу, знати його мо­ву, жити його інтересами. Вчитель — це високоосвічена людина з енциклопедичними знаннями, яка любить свою професію, постійно вдосконалює свою майстерність, має ґрунтовну практичну підготовку, педагогічний такт, воло­діє методикою навчання й виховання, є не лише хорошим викладачем, а й добрим вихователем. Він повинен знати психологію дитини, вивчати і добре знати вихованців, бу­ти обізнаним з новими основами педагогіки й будувати свою діяльність на передових досягненнях педагогічної теорії.



З історії педагогіки


Історія української школи і педагогіки



 








Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 374. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Определение трудоемкости работ и затрат машинного времени На основании ведомости объемов работ по объекту и норм времени ГЭСН составляется ведомость подсчёта трудоёмкости, затрат машинного времени, потребности в конструкциях, изделиях и материалах (табл...

Гидравлический расчёт трубопроводов Пример 3.4. Вентиляционная труба d=0,1м (100 мм) имеет длину l=100 м. Определить давление, которое должен развивать вентилятор, если расход воздуха, подаваемый по трубе, . Давление на выходе . Местных сопротивлений по пути не имеется. Температура...

Огоньки» в основной период В основной период смены могут проводиться три вида «огоньков»: «огонек-анализ», тематический «огонек» и «конфликтный» огонек...

Приложение Г: Особенности заполнение справки формы ву-45   После выполнения полного опробования тормозов, а так же после сокращенного, если предварительно на станции было произведено полное опробование тормозов состава от стационарной установки с автоматической регистрацией параметров или без...

Измерение следующих дефектов: ползун, выщербина, неравномерный прокат, равномерный прокат, кольцевая выработка, откол обода колеса, тонкий гребень, протёртость средней части оси Величину проката определяют с помощью вертикального движка 2 сухаря 3 шаблона 1 по кругу катания...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия