Студопедия — Філософська думка часів Київської Русі
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Філософська думка часів Київської Русі






 

Її піднесенню сприяли такі взаємопов'язані чинники:

1. Рівень тогочасного суспільного буття об'єктивно потребував для свого зростання нових світоглядних орієнтацій з пріоритетом розуму, авторитетом загального, що могла забезпечити лише філософія.

2. Атмосфера тогочасного суспільного життя з його демократичними традиціями розширювала простір для подальшого філософського виокремлення. «Державність Києва, — як писав український вчений, професор Альбертського університету (США) Іван Лисяк-Рудницький (1919 - 1984), — носила на собі виразну печать духа свободи. Цьому сприяли такі чинники: суспільний лад, що його характеризували договірні відносини; пошанування прав і гідности індивідума; обмеження монархічної влади князя боярською радою й народним вічем; самоуправне життя міських громад; територіальна децентралізація на квазі-федеративний кшталт».

3. Культура києво-руського суспільства з широкою мережею монастирів, храмів, інших осередків освіти. «Ми не можемо сказати, який відсоток жителів користувався тоді цими засобами просвіти, але бачимо, що в Києві були люди на той час освічені, що там існувало літературне та розумове життя, а читання користувалось високою повагою. Гідне уваги судження літописця, який, прославляючи Ярослава за сприяння книжності, порівнює його заслуги із заслугами самого Володимира, який охрестив руський народ. Володимира він уподоблює зоравшому ниву, а Ярослава — сіячу», — наголошував український історик Микола Костомаров (1817—1885).

Новий рівень тогочасної філософської думки українського народу засвідчують збережені писемні пам'ятки культури Київської Русі, які розкривають зміст, основні глибинні ідеї, концепції, стиль філософствування: «Слово про Закон і Благодать» Іларіона Київського, «Повість минулих літ», «Слово про Ігорів похід», «Слово» Кирила Туровського, «Повчання Володимира Мономаха», «Моління» Данила Заточника, «Послання Клима Смолятича», «Послання митрополита Никифора», «Ходіння Ігумена Даниїла», «Житіє Бориса і Гліба», «Вчення» Кирика Новгородця, «Києво-Печерський Патерик» та ін.

Попри те, що окремі з них за формою нагадують візантійські зразки, аж ніяк немає підстав ототожнювати їх з ними. Але «Повість минулих літ», «Слово про Ігорів похід» і особливо «Слово про Закон і Благодать» є наскрізь оригінальними. У християнській літературі їх автори формували нову світоглядну парадигму. Перший митрополит із русичів Іларіон у своєму «Слові» не лише дав власну інтерпретацію «істини», «благодаті», «волі», «світла», «тіні» У філософських шуканнях часів Київської Русі важливе місце посідали й історіософські проблеми: аналіз взаємовідносин структурних елементів системи людина — церква — влада — Бог; інтерпретація історії людства як руху, що здійснюється за волею Бога; минуле, сучасне і майбутнє Київської Русі у контексті тогочасних суспільних проблем («Слово про Закон і Благодать» Іларіона, «Слово про Ігорів похід», «Повість минулих літ», «Києво-Печерський Патерик» та ін.).

Філософська думка часів Київської Русі є складним синкретичним духовним явищем, спрямованим на глибинне осягнення актуальних проблем людського буття, осмислення Святого Письма і світу як творінь Бога.

 

50-51. Філософія Епохи Відродження. Ренесансний гуманізм й антропоцентризм.

Відродження -філософ. і соціолог. навчання в епоху становл. раннього буржуазного сусп.-ва (в осн.в Італії)14-17вв.Епоха Відродження тісно повязана з великими географ. відкриттями, ростом промисл., торговельної справи, мореплавства, військового справи, матеріального вир-цтва, з розвитком природничих наук, медицини, математики, механіки.Все це вимагало звільн. розуму від схоластики й повороту від чисто логічної проблематики до природно-наукового пізнання миру й людини.

Особливості:

1)заперечення книжкової мудрості й схоластики, сперечань і вивчення самої природи;

2)відродження культури античності;

3)тісний зв'язок із природознавством;

4)дослідження проблем людини.

Для Відродження характерний погляд на природу як на розумне, одушевлене ціле, що підкоряється своїм законам. Основа цього - пантеїзм. Натуралістичний пантеїзм (Бруно): натхнення природи, наділення її божественними властивостями, розчинення бога в природі (світова душа, нескінченний розум) - немає бога над миром, а матерія є бог, живий й активний початок. Стихійна діалектика. Людина є частина природи, його любов до пізнання нескінченного й сила розуму піднімають його над миром.

Більшу роль у ф-фії епохи Відродження зіграли натурфілософські концепції (Бруно,Коперник),що свідчили про катастрофу схоластичних методів осмисл. природи.

Величезні соц.-економ. зміни знайшли своє відбиття в багатьох социолог. концепціях, для яких. було характерно розуміння сусп.-ва як суми ізольованих індивідів. Макиавелли - обґрунтування необхідності світської держави. Рушійна сила - людський егоїзм, якому треба приборкувати державою. У трактаті "Государ" дає поради правителям, застерігає від лестощів, всі засоби хороші в політичних цілях. При цьому твердження незалежності державних форм громадського життя від церкви, пошуки способів вираження народної волі. Крім того, у силу подання про розумну діяльність, народилися утопії - теорії ідеального суспільства (Мюнцер, Мор, Кампанелла).

Насамперед Відродження виявилася в етиці. Поновлення етичних навчань стоїцизму (Петрарка) і эпикуризма (Валла), спрямованих проти християнської моралі.

В боротьбі із середньовічним теократизмом на перший план культури відродження виступають гуманістичні, антропоцентрические мотиви.

Антропоцентризм - погляд, згідно з яким, людина є центр вселеної й ціль всіх подій, що відбуваються у світі.

Гуманізм має своїм об'єктом цінність людини; презирство до земного єства заміняється визнанням творчих здатностей людини, розуму, прагненню до земного щастя. Гуманізм починається тоді, коли людина починає міркувати пр самому себе, про свою роль у світі, про свою сутність і призначення, про зміст і мету свого буття.

Два з половиною сторіччя Відродження знаменували собою розрив із середньовічною традицією й перехід до нового часу. Цей етап був закономірним і необхідним в історії філософської думки. Мислителями XIV-XVI ст. ст. була розроблена картина світу й людини, глибоко відмінна від середньовічної.

Гуманізм, що виник у середині XIY ст. спочатку в Італії, а потім поширився по всій католицькій Європі становив головний рух у духовному житті протягом XIY-XY ст. ст.

Ідеологія гуманізму стає філософською думкою епохи, відстоюючи в боротьбі зі схоластикою право бути філософією. Мова йшла про глибокий переворот у всій системі філософського знання. Новими стають характер філософствування, джерела філософії, стиль мислення, образ філософа, його місце в суспільстві.







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 642. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Этапы творческого процесса в изобразительной деятельности По мнению многих авторов, возникновение творческого начала в детской художественной практике носит такой же поэтапный характер, как и процесс творчества у мастеров искусства...

Тема 5. Анализ количественного и качественного состава персонала Персонал является одним из важнейших факторов в организации. Его состояние и эффективное использование прямо влияет на конечные результаты хозяйственной деятельности организации.

Билет №7 (1 вопрос) Язык как средство общения и форма существования национальной культуры. Русский литературный язык как нормированная и обработанная форма общенародного языка Важнейшая функция языка - коммуникативная функция, т.е. функция общения Язык представлен в двух своих разновидностях...

Предпосылки, условия и движущие силы психического развития Предпосылки –это факторы. Факторы психического развития –это ведущие детерминанты развития чел. К ним относят: среду...

Анализ микросреды предприятия Анализ микросреды направлен на анализ состояния тех со­ставляющих внешней среды, с которыми предприятие нахо­дится в непосредственном взаимодействии...

Типы конфликтных личностей (Дж. Скотт) Дж. Г. Скотт опирается на типологию Р. М. Брансом, но дополняет её. Они убеждены в своей абсолютной правоте и хотят, чтобы...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия