Студопедия — Ретушування
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Ретушування






Окрім тонової і колірної корекції багато фотографій потребують ретушування.

Ретушування, як правило, включає підвищення різкості і усунення.дрібних дефектів.

Після посилення різкості елементи зображення стають виразнішими.

Усунути дрібні дефекти - це означає видалити з фотографії забруднення і подряпини, прибрати зморшки з лиця, вибілити зуби, підправити зачіску і т.д. Ретушування дозволяє зробити будь-яку людину красивіше і молодше. От чому після обробки в Photoshop персонажі і навколишнє їх оточення можуть виглядати краще, ніж в реальному житті.

Усунення дефектів фільтром Dust & Scratches (Пил і подряпини)

При ретушуванні перш за все необхідно позбавитися від дрібних погрішностей, до яких відносяться різні забруднення (пил, плями) і подряпини. Для цього зручно скористатися фільтром Dust & Scratches (Пил і подряпини). Цей фільтр усереднює кольори сусідніх пікселів.

Слід мати на увазі, що при усуненні крупніших дефектів фільтром Dust & Scratches (Пил і подряпини) зображення може втратити різкість.

Використання інструменту Clone Stamp (Штамп)

Одним з найчудовіших і цікавіших особливостей ретушування в Photoshop є можливість усунення з фотографії непотрібних об'єктів - сміття на вулицях, телефонних будок, електричних проводів, незнайомих людей і т.д. Інструмент Clone Stamp (Штамп) видаляє небажані елементи шляхом клонування.

Клонування - затирання деякої області зображення шляхом копіювання на її місце іншої частини того ж зображення.

Процес починається з визначення зразка, який буде клонований на дефект. Визначити зразок дуже просто - достатньо:

· вибрати інструмент Clone Stamp (Штамп) на панелі інструментів

· встановити розмір його кінчика на панелі властивостей

· клацнути на зразку, утримуючи клавішу Alt. Наступний крок - пересування до дефектної ділянки і заміщення його зразком. Для цього потрібно клацнути мишею на дефекті.

Часто зустрічаються фотографії, переобтяжені зайвими деталями, від яких необхідно позбавитися. Тут знову допоможе інструмент Clone Stamp (Штамп.

Ще один приклад ретушування - реставрація старих фотографій, тобто відновлення їх первинної зовнішності.

Зазвичай в подібних ситуаціях спочатку слід виконати тонову і колірну корекцію, а потім усунути дефекти фільтром Dust & Scratches (Пил і подряпини) і інструментом Clone Stamp (Штамп). При використанні штампу підходити до дефектів потрібно з різних боків, постійно змінюючи зразок, а також розмір і форму кінчика штампу. Крім того, фотографії можна додати теплий відтінок сепії, оформити її за допомогою віньєтки або з чорно-білої перетворити на кольорову.

Таким чином, ретушування дозволяє не тільки реставрувати фотографію, але і зробити її кращою, ніж вона була насправді. Проте слід пам'ятати, що комп'ютерна ретуш багато в чому є «ручною» роботою, яка вимагає навику, терпіння і художнього смаку.

Освітлювання і затемнення фрагментів зображень уручну

Зазвичай тонову корекцію виконують повністю над всім зображенням. Набагато рідше - в межах виділеної області (якщо має місце нерівномірність освітлення).

Проте часто виникає необхідність змінити тон на невеликому фрагменті зображення, наприклад, освітлити риси обличчя або волосся.

Інструменти Dodge (Освітлювач) і Burn (Затемнювач) дозволяють освітлювати і затемняти ділянки зображення. Ці інструменти фактично еквівалентні командам тонової корекції з тією лише різницею, що виконують тонову корекцію «вручну».

На панелі властивостей інструменту Dodge (Освітлювач) розташований список кистей, а також поле введення Exposure (Експозиція), що визначає силу дії. У списку Range (Інтервал), що розкривається, задається тоновий діапазон, в якому виконуватиметься освітлювання. Якщо вибрати значення Midtones (Середні тони), то освітлюватися будуть тільки середні тони.

Dodge (Освітлювач) діє як малюючий інструмент. Досить зробити їм невеликий мазок, щоб освітлити фрагмент зображення.

Burn (Затемнітель) має такі ж параметри і принцип дії, що і інструмент Dodge (Освітлювач).

Змінити «вручну» насиченість ділянки зображення можна за допомогою інструменту Sponge (Губка). Цей інструмент аналогічний по дії регулятору Saturation (Насиченість) команди Hue/Saturation (Тон/Насиченість). Задавши на панелі властивостей розмір кінчика інструменту, а також силу ефекту, можна збільшувати або зменшувати насиченість. Для цього потрібно просто провести інструментом по зображенню.

Підвищення різкості

Для посилення різкості зображень використовуються спеціальні фільтри.

Фільтр Sharpen (Різкість) збільшує контраст між сусідніми пікселями. В результаті підвищується різкість всіх елементів зображення, у тому числі і присутніх в нім дефектів. Дія фільтру Sharpen Моге (Підвищена різкість) повністю аналогічно фільтру Sharpen (Різкість). Різниця полягає лише в ступені дії. Фільтр Sharpen Edges (Різкі краї) підсилює чіткість контурів, де має місце різкий перепад кольору і тону.

Інструменти малювання Paintbrush (Кисть), Pencil (Олівець), Eraser (Гумка) базуються на принципах растрової графіки. Використовуючи ці інструменти, комп'ютерний художник закрашує пікселі малюнка. У Photoshop існує інструмент Pen (Перо), в основі роботи якого лежать закони векторної графіки. Pen (Перо) призначено для викреслювання контурів - прямих і кривих ліній. Не дивлячись на те, що робота з контуром ведеться в растровій програмі, інформація про нього зберігається в пам'яті комп'ютера у вигляді математичних описів (у векторній формі).

Контури - основний засіб створення ілюстрацій у векторних програмах. Саме з контурів (кривих) створюються різноманітні малюнки складної форми. У растрових програмах це не так. У Photoshop контури мають допоміжне значення і не є частиною зображення. Щоб контур з'явився в результуючому зображенні, його необхідно обвести яким-небудь малюючим інструментом.

Область усередині контура можна закрасити різноманітними кольорами. Контур легко перетворити в межу виділення. Крім того, за допомогою контура можна виділити будь-який фрагмент фотографії для експорту в інші програми.

Контури бувають відкритими і замкнутими. У замкнутого контура неможливо розрізнити початкова і кінцева точки. Прикладом замкнутого контура може служити коло.

Контрольні запитання

1. Що таке тоновий діапазон?

2. Що означають терміни «біла точка» і «чорна точка»?

3. Як працювати з тоновою кривою?

4. Які команди використовуються для тонової корекції?

5. В чому полягає головний принцип колірної корекції?

6. Які команди використовуються для колірної корекції?

7. Що розуміється під ретушуванням фотографії?








Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 778. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Понятие метода в психологии. Классификация методов психологии и их характеристика Метод – это путь, способ познания, посредством которого познается предмет науки (С...

ЛЕКАРСТВЕННЫЕ ФОРМЫ ДЛЯ ИНЪЕКЦИЙ К лекарственным формам для инъекций относятся водные, спиртовые и масляные растворы, суспензии, эмульсии, ново­галеновые препараты, жидкие органопрепараты и жидкие экс­тракты, а также порошки и таблетки для имплантации...

Тема 5. Организационная структура управления гостиницей 1. Виды организационно – управленческих структур. 2. Организационно – управленческая структура современного ТГК...

Потенциометрия. Потенциометрическое определение рН растворов Потенциометрия - это электрохимический метод иссле­дования и анализа веществ, основанный на зависимости равновесного электродного потенциала Е от активности (концентрации) определяемого вещества в исследуемом рас­творе...

Гальванического элемента При контакте двух любых фаз на границе их раздела возникает двойной электрический слой (ДЭС), состоящий из равных по величине, но противоположных по знаку электрических зарядов...

Сущность, виды и функции маркетинга персонала Перснал-маркетинг является новым понятием. В мировой практике маркетинга и управления персоналом он выделился в отдельное направление лишь в начале 90-х гг.XX века...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия