Студопедия — БЕРЕЗЕНЬ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

БЕРЕЗЕНЬ






В березні птахи летять І біжить із хати кіт

До гніздечок рідних. Понявчать під вікна,

Вже струмочки дзюркотять, А крихкий зимовий лід

Сон-травиця квітне, Під промінням зникне.

ТРАВНЕВІ СЮРПРИЗИ

Світлим весняним ранком легко дихалося травневому Жуку. Він бадьорився, перелітав з листка на листок. Милувався навколо всім.

Жук розмістився на верхівці свого улюбленого дерева:

- Ой, яка всюди краса! Ану, полечу я на ту галявину, де світить так багато маленьких сонечок.

Він махнув важкими крильми, ввімкнув свій двигун і, як вертоліт, полинув на ту галявину, яка його привабила. Що ж це за сонечка такі світили Жуку? Як хочеться ближче до них! Жук летів усе швидше і швидше, ніби боявся запізнитись. “Хоч би сонечка не заховались”,- думав він.

Нарешті Жук долетів до заповітного місця. Склав свої крила і важко приземлився. Подивився на всі боки. А навкруг стільки жовтих пухнастих сонечок! Усі дивляться на нього ясними оченятами. “Ну, вже нагріюся я сьогодні”,- подумав він.

Умостився зручніше, розсівся на травичці, розправив крила і простягнув свої лапки. Заплющив очі, сидить і жде, коли ж це йому стане тепліше. Чекав-чекав, набридло йому та й питає:

- Сонечки, вас так багато. Чому мені не жарко, чому ви не грієте мене?

“Сонечки” здивовано подивилися на Жука, і одне з них відповіло:

- Жук, ти що, ми – кульбабки!

- Так ви просто квіточки?

- Так, ми квіточки, але незвичайні. В цьому ти зможеш впевнитися, якщо будеш з нами частіше зустрічатися! Ось завтра, рано-вранці, ще до сходу сонця прилітай до нас. Тільки не переплутай – до сходу справжнього сонечка.

- Добре! – весело промовив Жук.

Він знову завів свій двигун, сильно задзижчав і полетів.

З нетерпінням чекав ранку. А хто терпляче чекає, той обов’язково дочекається!

Ось і ранок. Жук встав, прибрався, розчесав свої пишні вуса і помандрував у гості.

По дорозі він думав:

“Чому кульбаби сказали, щоб так рано їх відвідав? Напевно, вони приготували якийсь сюрприз?”

І з тими думками полетів швидше: “Ох, хоч би сонце ще не зійшло. Швидше, швидше!”

Нарешті прилетів. Але що це? Жук почав бігати по галявині, заглядати під кущі, та ніде не бачив тих пухнастих жовтих сонечок-кульбабок.

- Ау, кульбабки, де ви? Ви ж запросили мене в гості, а я нікого не бачу, ніхто мене не зустрічає!

Травневий Жук ледве стримувався, щоб не заплакати від образи. На галявинці лише гойдались на тоненьких ніжках довгі пуп’янки в зелених чашечках. Поки Жук займався пошуками, на небі з’явилося сонечко. Воно освітило всю галявину. І трапилось диво! Всі пуп’яночки почали відкриватися і перетворюватися у великих вчорашніх кульбабок:

- А ось і ми. Здрастуй, Жучок! Молодець, що ти прийшов. А ми так міцно спали, що й не чули, що ти вже тут.

Жук полегшено зітхнув:

- Так ось де ви! Так, виходить, і ви вночі лягаєте спати? А я й не знав.

- Так, - відповіла одна з кульбабок,- ми лягаємо спати кожна в своє ліжечко, укриваємося зеленою теплою ковдрою, складаємо свої промінці і спимо. Тоді нам тепло і не страшні ні дощ, ні холод, ні вітер.

Жук погрався з кульбабками, політав з квіточки на квіточку, втомився і почав збиратися додому.

- Почекай, ще не лети! – затримала його найстарша кульбабка. – Ти ж не відлітай надовго. У нас ще є сюрприз, але покажемо його тобі лише в кінці весни. Прилітай, будемо чекати.

Жук летів, і йому було так весело, бо його знову запросили в гості друзі. Минув місяць… Уже закінчувалася весна. Сонце сильніше припікало, нагадувало всім:

- Скоро – літо, скоро – літо!

Знову поспішає наш Жук у гості. Летить, захекався. Побачивши здалеку гостя, кульбабки закричали всі в один голос:

- Швидше, швидше! Ми тебе насилу дочекались! Ще б трохи, і ти б нас не застав – ми б полетіли!

Жук присів, віддихався і ніяк не міг отямитися:

- По-перше, я не знаю, з ким я розмовляю. Де мої жовті кульбабки? Невже це ви? Тепер ви стали ще кращі, ніж були! Коли це ви встигли переодягнутися? Такого білосніжного легкого вбрання я ще ніколи і ніде не бачив! А, по-друге, як це так ви мало не полетіли? – все більше дивувався Жук, - ви ж квіти, а квіти хіба літають?

- Зараз побачиш, - почув він у відповідь.

Жук не встиг отямитись, як кожна кульбабка дістала із кишеньок безліч парашутиків і, взявшись за ручки, від ніжного подиху теплого вітру полинули вгору.

- Ой, як їх стало багато! – захоплювався Жук.

Тут було не до розмов. Жук боявся відстати від своїх друзів. Він теж полинув у небо до кульбабок, які міцно тримали свої парашутики і легко линули над землею.

Так, танцюючи, линучи і кружляючи, травневий Жук забув про все на світі і не помітив, як знову опинився на своєму дереві. Звідтіля він добре бачив, як маленькі пушинки махали йому на прощання своїми рученятами і линули-линули, хто куди.

- Так, тепер я знаю, на які сюрпризи здатні мої друзі. Цікаво, що вони придумають наступного разу?

 

Підготувала Вовк А.А., логопед ДНЗ

 


ДОВІДКОВА СЛУЖБА

 







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 329. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Различия в философии античности, средневековья и Возрождения ♦Венцом античной философии было: Единое Благо, Мировой Ум, Мировая Душа, Космос...

Характерные черты немецкой классической философии 1. Особое понимание роли философии в истории человечества, в развитии мировой культуры. Классические немецкие философы полагали, что философия призвана быть критической совестью культуры, «душой» культуры. 2. Исследовались не только человеческая...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит...

Менадиона натрия бисульфит (Викасол) Групповая принадлежность •Синтетический аналог витамина K, жирорастворимый, коагулянт...

Разновидности сальников для насосов и правильный уход за ними   Сальники, используемые в насосном оборудовании, служат для герметизации пространства образованного кожухом и рабочим валом, выходящим через корпус наружу...

Дренирование желчных протоков Показаниями к дренированию желчных протоков являются декомпрессия на фоне внутрипротоковой гипертензии, интраоперационная холангиография, контроль за динамикой восстановления пассажа желчи в 12-перстную кишку...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия