Студопедия — Мінеральні корми
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Мінеральні корми






За хімічним складом традиційні корми, що використовуються для годівлі сільськогосподарських тварин, не завжди можуть задовольняти їх потребу в окремих макро- та мікроелементах. У зв'язку з цим, для балансування раціонів тварин використовують кальцієві, кальцієво-фосфорні, фосфорні добавки, натрієві солі, препарати сірки та солі мікроелементів.

Джерелом кальцію можуть буди крейда кормова, вапняки (мергель, травентин, туф, та ін.), борошно з черепашок, яєчна шкаралупа, деревна зола.

Крейда кормова – білий аморфний порошок, який не розчиняється у воді і містить (у %): сухої речовини більше 90, кальцію – 33–36, фосфору – 0,1–0,2, натрію – 0,3–0,8, магнію – 0,6, кремнію – 1–2. Її використовують у раціонах всіх видів тварин при нестачі кальцію. Згодовують крейду лише в розмеленому вигляді в суміші з іншими кормами (краще у складі комбікорму) в кількості до 1 % для молодняку і до 2 % для дорослих тварин (від сухої речовини раціону). У комбікормах для птиці кількість крейди складає 3–5 %. Крейда добре зберігається і тому має практично необмежений строк придатності до згодовування.

Вапняки за хімічним складом подібні до крейди. Вони містять (у %): сухої речовини біля 90, кальцію 24–34, магнію 2–3, кремнію 3–6, заліза 1–1,5. Вапняки різних родовищ мають не однаковий хімічній склад. В них може бути підвищений рівень магнію (до 7–11 %), миш'яку, фтору, свинцю. Тому перед використанням вапняків місцевих родовищ слід проводити їх аналіз. Безпечними для згодовування тваринам є вапняки, що містять не більше 0,2 % фтору та 0,01 % миш'яку. Вапняки для тварин використовують в таких же кількостях, як і крейду.

Борошно з черепашок використовують переважно у раціонах птиці. Воно містить більше 90 % сухої речовини та 34–38 % кальцію. Борошно із черепашок є однією з кальцієвих добавок і використовується в тих же кількостях, що і крейда.

Яєчна шкарлупа після знезараження, висушування та подрібнення використовується, як кальцієва добавка, переважно для птиці за такими ж нормами, як і крейда.

Деревна зола та деревне вугілля використовуються у раціонах, дефіцитних переважно за кальцієм. При значних рівнях кальцію (20–30 %) ці кормові засоби містять натрій, калій, магній, фосфор, а також мікроелементи, тому їх відносять до комплексних добавок. Кращими для годівлі тварин є зола та вугілля листяних порід.

Деревна зола згодовується як молодняку всіх видів (починаючи з перших днів життя), так і дорослим тваринам. Кількість золи поступово доводять у раціонах тварин до 2,5 % від сухої речовини. Деревне вугілля згодовують переважно свиням. Воно забезпечує потребу у мінеральних речовинах та сприяє покращенню процесів травлення.

Кальцієво-фосфорні підгодівлі додають до раціону тварин, в яких не вистачає одночасно кальцію і фосфору. До них відносять моно-, ди- і трикальційфосфат, кісткове борошно, зола та вугілля. Монокальційфосфат (СаН2РО) містить біля 18 % кальцію та 23 % фосфору, дикальційфосфат (СаНРО4•2Н2О) – не менше 26 % кальцію та 20 % фосфору, а трикальційфосфат (Са3(РО4)2) – 30–38 % кальцію та 12–18 % фосфору. Ці препарати виготовляються із природних фосфоритів і апатитів при високій термічній обробці, що забезпечує їх знефторення. Тому, вони містять не більше 0,2 % фтору. Моно-, ди- та трикальційфосфати згодовують тільки у суміші з концентратами або соковитими кормами для всіх видів тварин у кількостях до сухої речовини (у %): коням та свиням – не більше 1, великій рогатій худобі, вівцям та птиці – не більше 2. Ди- та трикальційфосфат не розчиняються у воді, не злежуються і не втрачають своїх властивостей упродовж тривалого проміжку часу. Монокальційфосфат добре розчиняється у воді, є дещо гігроскопічним, тому може злежуватись, його не слід використовувати у складі комбікормів та білково-вітамінних добавок, так як він може призводити до руйнування вітамінів.

Кісткове борошно – найбільш повноцінний мінеральний корм. Воно містить 33 % кальцію і до 15 % фосфору, а також залізо, мідь, марганець, кобальт і цинк та інші.

Кісткова зола та кісткове вугілля – подібні між собою мінеральні корми. Вони містять 30–35 % кальцію, 14–16 % фосфору, не більше 10 % вологи.

Ці корми згодовують тваринам усіх видів і вікових груп за тими ж нормами, що і моно-, ди- і трикальційфосфат.

Фосфорні добавки використовують у складі раціонів, дефіцитних за вмістом фосфору. До них відносять: мононатрійфосфат, динатрійфосфат, моноамонійфосфат, діамонійфосфат та інші.

Мононатрійфосфат (NaН2РО4•2Н2О) містить 15 % натрію, 20 % фосфору, а динатрійфосфат (Nа2НРО4•2Н2О) – 26 % натрію, 17 % фосфору. Ці підкормки можуть згодовуватись для всіх видів тварин, але переважно їх використовують для жуйних і коней. Слід зазначити, що мононатрійфосфат є нестійким, тому його для годівлі тварин використовують рідко. Згодовують їх у суміші з іншими кормами у кількості потрібній для збалансування раціонів за фосфором, але не більше 100г на голову на добу.

Моноамонійфосфат (NH4Н2РО4) містить 26 % фосфору, а диамонійфосфат (NН4)2НРО4 – 23 %. Ці сполуки згодовують як фосфорно-азотну добавку (крім фосфору, вони містять 12–20 % азоту) лише жуйним тваринам переважно на відгодівлі та тваринам старшим одного року в кількості: мононатрійфосфату не більше 0,3 г, а діамонійфосфату не більше 0,2 г на 1 кг живої маси.

Сіль кухонна (NaС1). Її отримують із природних родовищ. Вона містить 94–96 % сухої речовини, близько 40 % натрію та 60 % хлору, а використовується для балансування раціонів в основному за натрієм для сільськогосподарських тварин всіх видів і вікових груп. У тваринництві використовують розсипну сіль та сіль-лизунець. Для свиней та птиці сіль згодовують тільки у розсипному вигляді у суміші з концентрованими кормами, або в складі комбікормів у кількості 0,3–0,5 % від сухої речовини раціону. У раціонах жуйних кількість солі повинна становити 0,5–0,7 %, а у коней – 0,2–0,3 % від сухої речовини раціонів.

Як нестача, так і надлишок солі негативно впливають на стан тварин, надлишок може викликати отруєння. Так, смертельною дозою кухонної солі для жуйних і коней є 3,5–4,0 г, для свиней 2,5–4,0 г, для курей 2,5–3 г, для індиків 0,8–1,2 г на 1 кг живої маси.

Як джерело натрію можна використовувати моно- та динатрійфосфати, а також глауберову сіль.

Препарати сірки. До них відносять сірку елементарну та глауберову сіль.

Елементарна сірка, що використовується у тваринництві повинна містити не менше 99,5 % сірки, не більше 0,2 % вологи, 0,0005 % миш'яку та 0,05 % золи.

Глауберова сіль (Na24) містить близько 28 % натрію та 20 % сірки, а десятиводний сульфат натрію (Na24•10Н2О), близько 14 % натрію та 10 % сірки.

За допомогою цих препаратів балансують раціони за вмістом сірки переважно для жуйних тварин. Найкраще їх використовувати у складі комбікормів-концентратів із розрахунку 2–3 кг глауберової солі, або 0,2–0,3 кг елементарної сірки та на 1 тону комбікорму.

Солі мікроелементів. До них відносять солі заліза, міді, цинку, марганцю, кобальту, йоду та інші. Їх використовують як добавки при дефіциті мікроелементів у раціонах тварин.

Мікроелементи нормують за чистими хімічними елементами. Оскільки в мінеральних кормах вони містяться у сполуках, томудля перерахунку елемента у сіль і навпаки, існують коефіцієнти (табл. 8)

Для жуйних, коней і свиней солі мікроелементів згодовують у кількостях, необхідних для покриття дефіциту раціонів у мікроелементах, а для птиці – у вигляді гарантованих добавок на 1 т комбікорму, незалежно від вмісту мікроелементів у кормах.

Найкраще згодовувати солі мікроелементів у складі преміксів, які добавляють до комбікормів у кількості 0,5–2 %. Можна їх згодовувати також, попередньо розчинивши у воді, і отриманим розчином рівномірно зрошувати корми раціону.

 

Контрольні запитання

1. Які мінеральні корми застосовуються у годівлі тварин?

2. Які підкормки використовують при нестачі кальцію в раціонах?

3. Які мінеральні добавки використовують при дефіциті кальцію і фосфору у раціонах?

 

Таблиця 8. Коефіцієнти перерахунку вмісту мікроелементу в сіль і кількості солі в елемент

(Рекомендації з мінерального живлення с.–г. тварин, 1972р.)

Коефіцієнт перерахунку елемента в сіль Елемент Солі мікроелементів Коефіцієнт перерахунку солі в елемент
4,979 Залізо (Fе) Сірчанокисле залізо закисне (FеО4•7Н2О) 0,201
3,928 Мідь (Сu) Сірчанокисла мідь (СuSО4•5Н2О) 0,255
1,739 Вуглекисла мідь (СuСО3) 0,575
4,405 Цинк (Zn) Сірчанокислий цинк (ZnО4•7Н2О) 0,227
1,119 Вуглекислий цинк (2ZnСО3) 0,521
4,386 Марганець (Мn) Сірчанокислий марганець (МnSО4•5Н2О) 0,228
3,597 Хлористий марганець (МnСI2•Н2О) 0,278
2,381 Вуглекислий марганець (МnСО3) 0,420
4,762 Кобальт (Со) Сірчанокислий кобальт (СоSО4•7Н2О) 0,209
4,032 Хлористий кобальт (СоСІ2•6Н2О) 0,248
2,016 Вуглекислий кобальт (СоСО3) 0,496
1,309 Йод (І) Йодистий калій (КІ) 0,764
1,686 Йодноватистий калій (КІО3) 0,595

 

4. Назвіть фосфорні мінеральні добавки які згодовують тільки жуйним? Чому?

5. Навіщо, і в яких кількостях, тваринам згодовують сіль кухонну?

6. За рахунок чого балансують недостаток мікроелементів у раціонах тварин?

7. Які особливості та способи згодовування мінеральних підкормок тварин різних видів?







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 1984. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Алгоритм выполнения манипуляции Приемы наружного акушерского исследования. Приемы Леопольда – Левицкого. Цель...

ИГРЫ НА ТАКТИЛЬНОЕ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ Методические рекомендации по проведению игр на тактильное взаимодействие...

Реформы П.А.Столыпина Сегодня уже никто не сомневается в том, что экономическая политика П...

Методы анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия   Содержанием анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия является глубокое и всестороннее изучение экономической информации о функционировании анализируемого субъекта хозяйствования с целью принятия оптимальных управленческих...

Образование соседних чисел Фрагмент: Программная задача: показать образование числа 4 и числа 3 друг из друга...

Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия