Студопедия — Годівля тільних сухостійних корів і нетелів
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Годівля тільних сухостійних корів і нетелів






У зоотехнічній науці та практиці питання годівлі й утримання становлять одну з найважливіших проблем, оскільки вирішення їх дає змогу підвищити продуктивність тварин і рентабельність виробництва.

Молочна продуктивність корів варіює в значних межах. Рівень її слід визначати окремо для товарних і племінних господарств. У племінних господарствах (за досвідом вітчизняних підприємств) мінімальна межа молочної продуктивності повинна бути 5000 кг в середньому за рік, у товарних – не нижче 3000 кг. Тому поняття високої молочної продуктивності для різних господарств і умов буде неоднаковим.

У технологічному ланцюзі, який складається з тварин, кормів і продуктів (сировини), одержаних від тварин, визначальними факторами є тварина певного типу, кількість і якість кормів.

У виробничому циклі корів прийнято виділяти сухостійний й лактаційний періоди. Від повноцінності годівлі сухостійних корів значною мірою залежить якість, здоров'я приплоду та рівень продуктивності корів у наступну лактацію. Тільні корови повинні мати середню вгодованість, тобто в їх організмі повинно бути достатньо протеїну, жиру, мінеральних речовин та вітамінів. Ці резерви тварини використовують у перші місяці лактації, коли споживають кормів менше, ніж їх потрібно на покривання витрат для синтезу молока в цей час. Жива маса сухостійних корів за 45–75 діб сухостійного періоду має зрости на 10–12 %, тобто щоденний приріст у них повинен становити 0,8–1,0 кг.

Продуктивність корів і збереження їхніх господарсько-корисних і біологічних ознак залежать передусім, від повноцінної годівлі та догляду в сухостійний і лактаційний періоди, що потрібно враховувати в технологічному процесі виробництва молока.

Під час лактації організм корови виробляє велику кількість молока і в значній мірі виснажується. Тому, корову треба підготувати до отелення. При цьому необхідно враховувати напругу організму тільної корови, пов'язану з інтенсивним розвитком плоду в останній період вагітності.

Вагітність впливає на обмін речовин материнського організму. В останню четвертину вагітності інтенсивність обміну речовин зростає на 20–40 %, особливо посилюється білковий і мінеральний обмін. У цей період потрібно в середньому 110 г перетравного протеїну на 1 к. од. Якщо у раціонах тільних корів не вистачає мінеральних речовин, то їхній організм демінералізується, що негативно позначається на розвитку плоду і наступній молочній продуктивності. Нормалізації фізіологічних процесів тільних корів сприяє сухостійний період тривалістю в середньому 60 днів. Скорочення його призводить до зниження надоїв у наступну лактацію.

Основними прийомами запуску є зміна кратності годівлі та доїння. Якщо ці прийоми не дають результату, що буває у високопродуктивних корів, то знижують рівень годівлі, або з раціону тимчасово вилучають соковиті і концентровані корми, обмежують напування. У літній період припиняють випасання корів і переводять їх на грубі корми. Проводячи запуск, враховують індивідуальні особливості тварин.

Доїння корів із невисокими добовими надоями (3–4 кг) припиняють за 1–2 дні, а з надоями 6–8 кг – за 6–8 днів. При цьому перші 2–3 дні корів доять раз на день, потім – через день, а на 6–8-й день зовсім не доять. Високопродуктивних корів починають запускати за 10–15 днів до дати повного запуску. Корову припиняють доїти, коли її надій знижується до 0,5–1 кг за добу.

Після того, як корову перестали доїти, необхідно певний час спостерігати за станом вим'я, періодично перевіряти, чи не грубіє воно і чи не нагромаджується в ньому молоко. Якщо через 1–2 дні воно зібралося у вимені, його необхідно видоїти й через два дні ще раз перевірити вим'я.

Затягування із запуском при зниженому рівні годівлі негативно впливає на вгодованість корови і розвиток плоду. Якщо стан вим'я нормальний, то через 3–5 днів після запуску раціон тваринии поступово збільшують, вводячи до нього концентровані й соковиті корми, а через 8–10 днів переходять на повний раціон відповідно до норми годівлі сухостійних корів.

Норми годівлі тільних сухостійних корів. Здатність корови до молочної продуктивності визначається розвитком у вимені залозистої тканини та фізіологічним станом організму. Особливо інтенсивно розвивається молочна залоза при добрій годівлі в останні місяці вагітності. У підготовлених до отелення корів залозиста тканина вимені у 1,5–2 рази більша, ніж у тварин із неповноцінною годівлею.

Норми годівлі тільних сухостійних корів визначають за плановим надоєм у наступну лактацію, живою масою, віком та вгодованістю.

Бажано, щоб корови за сухостійний період збільшили живу масу на 10–20 % і відклали в тілі певні резерви поживних речовин. Краще, коли ці резерви утворюються не в останні місяці перед отеленням, а в другій половині вагітності. За таких умов можна досягти оптимального обміну речовин і нормального фізіологічного стану тварин у передродовий і післяродовий періоди. Повноцінна годівля корів сприяє як високій молочній продуктивності в наступну лактацію, так і доброму здоров'ю та розвитку плода.

У таблиці 11 наведено норми годівлі повновікових тільних сухостійних корів середньої вгодованості. У конкретних умовах ці норми корегують. Так, для корів віком до 5 років (перша і друга лактація) норму, визначену за живою масою і запланованою продуктивністю, збільшують на 10 % для компенсації витрат на ріст. Норму годівлі тварин нижче середньої вгодованості також треба збільшувати на 10 %. При безприв'язному утриманні корів затрати енергії (кормових одиниць) на 5 % вищі, ніж при утриманні на прив'язі.

 

Таблиця 11. Норми годівлі тільних корів у сухостійних період на одну голову за добу

Показники поживності кормів Плановий надій
       
Жива маса, кг
               
Кормові одиниці 6,6 7,7 7,9 8,8 9,9 10,7 11,5 12,3
Обмінна енергія, МДж                
Суха речовина, кг 9,4 11,0 9,6 11,0 11,6 12,6 12,1 12,9
Сирий протеїн, г                
Перетравний протеїн, г                
Сира клітковина, г                
Крохмаль, г                
Цукор, г                
Сирий жир, г                
Сіль кухонна, г                
Кальцій, г                
Фосфор, г                
Магній, г 15,8 18,5 17,3 19,8 20,9 22,7 21,6 23,2
Калій, г                
Сірка, г                
Залізо, мг                
Мідь, мг                
Цинк, мг                
Кобальт, мг 5,1 5,4 5,4 6,2 6,9 7,5 8,1 8,6
Марганець, мг                
Йод, мг 5,1 5,4 5,4 6,2 6,9 7,5 8,1 8,6
Каротин, мг                
Вітамін Е, мг                
Вітамін D, тис. МО 6,6 7,7 7,7 8,8 10,9 11,8 12,7 13,5

 

Потреба тільних сухостійних корів у сухій речовині на 100 кг живої маси становить 2,0–2,5 кг. Вміст енергії у 1 кг сухої речовини повинен бути 8,5–11,0 МДж обмінної енергії, або 0,7–0,95 к. од., а кількість перетравного протеїну – 80–110 г, цукру – 60–110 г, клітковини – 25–30 %, кальцію –6,5–9,5 г, фосфору – 4,0–6,0 г, каротину – 30–50 мг, вітаміну D – 700–1200 МО. Із підвищенням продуктивності концентрація енергії та поживних речовин у 1 кг сухої речовини підвищується, а рівень клітковини знижується на весь період сухостою. З урахуванням фізіологічного стану тварин ці норми треба уточнювати. Після запуску, в першу декаду сухостою, корів годують помірно, дають їм 80 % середньої норми, щоб не збуджувати молочну залозу до лактації. У другу декаду годують за середніми нормами (100 %), у третю і четверту – за максимальними (120 %), у п'яту – дають 100 % кормів і в останню перед отеленням – 80 %. В останні дні перед отеленням в раціоні залишають доброякісне сіно та невелику кількість концентратів, які інколи вилучають за 2–3 дні до отелення. Якщо вим'я корови у нормальному стані, то перед отеленням концентрати з раціону можна не вилучати. Це сприятиме швидкому роздоюванню.

Раціони для сухостійних корів. До годівлі сухостійних корів ставляться високі вимоги, оскільки корм, використаний коровою у період сухостою повертається молоком краще, ніж з'їдений у період лактації. Кращими кормами для тільних сухостійних корів є сіно, сінаж, силос, коренеплоди (взимку), трава (влітку) і концентровані корми. У стійловий період не менше 20–30 % енергетичної поживності раціону має припадати на сіно, 15–20 % – на сінаж, 20–30 % – на силос, 5–10 % – на коренеплоди, 20–30 % – на концкорми. Орієнтовно на 100 кг живої маси дають 1–2 кг грубих (не менше 50 % даванки за масою становить сіно), 2–3 кг силосу, 1–1,5 кг сінажу й коренеплодів, а концентратів 0,5кг на 1000 кг планового надою. При достатній кількості сінажу ним можна замінити значну частину грубих і соковитих кормів. В останні три тижні до отелення із раціону рекомендується вилучати силос. З концентрованих кормів кращими вважаються пшеничні висівки, вівсяна дерть, льонова та соняшникова макуха, шроти. Основу раціонів сухостійних корів у літній період становлять зелені корми, їх дають близько 10 кг на 100 кг живої маси з добавкою концентратів. Краще, якщо зелений корм корови поїдають на пасовищі, що сприяє розвитку плоду та полегшенню пологів. Корми для тільних сухостійних корів повинні бути високої якості. Особливо слід звертати увагу на збалансованість раціонів (табл. 12).

Таблиця 12. Раціони для тільних сухостійних корів в стійловий період (на голову за добу, ж.м.500 кг)

Компонент Плановий надій на наступну лактацію  
    5000 і більше  
         
Сіно вико-вівсяне, кг        
Сінаж злако-бобовий, кг        
         
Продовж табл. 12  
         
Силос кукурудзяний, кг        
Коренеплоди, кг        
Трав'яна різка, кг    
Суміш концентратів, кг 1,5   2,5  
Сіль кухонна, г        
Кормовий фосфат, г        
Сірчанокисла мідь, мг        
Хлористий кобальт, мг        
Йодистий калій, мг        
В раціоні міститься:  
кормових одиниць 7,8 8,9 10,6  
обмінної енергії, МДж 94,1 108,0 126,0  
сухої речовини, кг 11,3 11,8 12,8  
сирого протеїну, г        
перетравного протеїну, г        
крохмалю, г        
цукру, г        
сирої клітковини, г        
сирого жиру, г      
кальцію, г 81,5 89,5 112,2
фосфору, г 44,2 48,9 67,0
магнію, г 32,0 34,4 37,1
калію, г 57,5 69,7 78,4
сірки, г 24,0 25,3 27,8
заліза, мг      
міді, мг      
цинку, мг      
кобальту, мг 5,5 6,4 7,6
марганцю, мг      
йоду, мг 5,5 6,3 7,7
каротину, мг      
вітаміну D, тис. МО 7,4 8,7 11,7
вітаміну Е, мг      
               

 

Годують корів три рази на добу і стільки ж напувають. Температура питної води повинна бути не нижчою +10 °С.

Слід зазначити, що тільним коровам не можна згодовувати мерзлі та зіпсовані корми, а також барду та жом.

При складанні раціонів треба знати норму годівлі, запас і поживність кормів, та яку кількість їх можна згодовувати корові (тобто структуру раціону або орієнтовні добові даванки).

Годівля нетелів має бути організована так, щоб забезпечити достатній ріст самих тварин та нормальний розвиток майбутнього плоду. За період тільності середньодобові прирости живої маси нетелів молочних порід повинні становити не менше 550–600 г. Годують нетелів за нормами тільних сухостійних корів у залежності від живої маси та рівня планової продуктивності з обов'язковою добавкою (не менше 1 к. од. на добу) на ріст. Нетелям згодовують ті ж корми, що і тільним сухостійним коровам.

 

Контрольні запитання

1.Скільки діб триває сухостійних період?

2. Який середньодобовий приріст повинен бути у тільних корів в сухостійний період і від чого це залежить?

3. Назвати і охарактеризувати основні прийоми запуску корів?

4. На що впливає затягування із запуском корів при зниженому рівні годівлі?

5. Від чого залежить потреба тільних сухостійних корів у поживних речовинах?

6. Чи змінюється норма годівлі за декадами (в % відношенні)?

7. Скласти орієнтовну структуру раціону для тільних корів у сухостійний період.

8. Скласти орієнтовні добові даванки кормів тільним коровам у сухостійний період.

9. Скільки разів годують за добу тільних корів?

10. Які корми небажано згодовувати тільним сухостійним коровам?

 







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 2834. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Примеры задач для самостоятельного решения. 1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P   1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P...

Дизартрии у детей Выделение клинических форм дизартрии у детей является в большой степени условным, так как у них крайне редко бывают локальные поражения мозга, с которыми связаны четко определенные синдромы двигательных нарушений...

Педагогическая структура процесса социализации Характеризуя социализацию как педагогический процессе, следует рассмотреть ее основные компоненты: цель, содержание, средства, функции субъекта и объекта...

Понятие метода в психологии. Классификация методов психологии и их характеристика Метод – это путь, способ познания, посредством которого познается предмет науки (С...

ЛЕКАРСТВЕННЫЕ ФОРМЫ ДЛЯ ИНЪЕКЦИЙ К лекарственным формам для инъекций относятся водные, спиртовые и масляные растворы, суспензии, эмульсии, ново­галеновые препараты, жидкие органопрепараты и жидкие экс­тракты, а также порошки и таблетки для имплантации...

Тема 5. Организационная структура управления гостиницей 1. Виды организационно – управленческих структур. 2. Организационно – управленческая структура современного ТГК...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия