Студопедия — ПІСНІ ПРО ЗРУЙНУВАННЯ СІЧІ В ЗАПИСАХ ЯКОВА НОВИЦЬКОГО
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ПІСНІ ПРО ЗРУЙНУВАННЯ СІЧІ В ЗАПИСАХ ЯКОВА НОВИЦЬКОГО






Знищення Запорозької Січі українські історики вважають найтрагічнішою подією XVIII століття. Наступ на Січ готувався задовго до 1775 року, ще за царювання Петра І. Це — граничне обмеження прав українського гетьмана, спровадження козацьких полків на будівниц­тво Петербурга, копання каналів, осушення боліт, де загинули тисячі козаків. Поразку Івана Мазепи Петро І використав як привід для повної ліквідації гетьманства, а згодом — Запорозької Січі. Наслід­ком цього стало криваве знищення 9 листопада 1708 року козацької столиці Батурина, мордування старшини, оголошення всіх гетьманів зрадниками і прокляття самого Івана Мазепи по всіх церквах, навіть ним збудованих.

Крім того, цар наказав виловити і карати на смерть всіх козаків, що билися разом з Мазепою. Запорожцям, що були в шведському війську, не можна було повертатись додому. Після того, як вони по­вернулись на Січ, 1709 року Петро І наказав зруйнувати Січ і послав туди велике військо, оголосивши, що Запорожжя скасоване. З 1709 по 1734 р. козаки знайшли притулок у кримського хана в Таврії — в т. зв. Січі в Олешках. 1734 року по смерті Петра І вони повертаються в Україну і засновують Нову Січ на р. Базавлуці. Правда, Москва вико­ристовувала козаків в російсько-турецьких війнах, на будівництві фор­тець і т. п., адже в Україні стояла величезна московська армія. В 20 — 30-х роках почався тотальний наступ на Січ — Москва відібрала не лише права й вольності запорожців, але вирішила поступово загарба­ти їхні землі під нові фортеці (т. зв. „Українська лінія”), сербські та німецькі колонії, під нові слободи та маєтки московським панам. Нові „господарі” запорозьких вольностей наносили численні кривди місце­вим жителям — відбувалися численні грабежі, розбої на дорогах, ни­щення лісу, сінокосів та засівів, обкладання податками і т. п.

Про будівництво Олександрівської фортеці в самому серці Запо­рожжя —на козацьких зимівниках — розповідає Я.П. Новицький в „Історії міста Олександрівська” (1905). Тут же використовує й спога­ди старожилів: „Дісталось і запорожцям — сидням од переходячих в Крим російських команд: всю худобу їх повигонили і вирізали на м’ясо. Після цього не без злої іронії наспівували запорожці:

Москалики — соколики

Поїли всі наші волики,

А коли вернетесь здорові,

Поїсте і останні корови.

Численні скарги, бунти запорожців, а також те, що вони підтри­мали Коліївщину (1768 р.) стало приводом для остаточного зруйну­вання Січі. Катерина спочатку відібрала зброю в усіх козаків, що займалися мирними промислами, а 4 червня 1775 року, в день св. Трійці (Зелену неділю), військо генерала Текелія зненацька оточило Січ. Зваживши на перевагу московського війська, запорозька старши­на на чолі з архімандритом Володимиром умовила козаків скласти зброю. Москалі зруйнували Січ, забрали з собою всі скарби, зброю, клейноди, козацькі грамоти, пограбували церкви і розорили житла, забрану в полон старшину без суду заслали в Сибір, а кошового Калнишевського — в Соловецький монастир.

Більшість козаків, обдуривши Текелія, під прикриттям ніби-то риболовлі, подалися човнами до Чорного моря, а звідти в Туреччину, де їх прийняв султан на службу і наділив землею в гирлі Дунаю. Там вони прожили до 1828 року, а після того повернулися в Росію під проводом отамана Йосипа Гладкого.

1779 року Катерина ІІ вирішила повернути козаків на батьківщи­ну, обіцяла їм попередні вольності — адже вони були доброю підмо­гою у війнах з турками. Але запорожці вже не вірили обіцянкам цариці. Тоді вона вирішила використати тих, що жили в Чорноморії, в районі Очакова, обіцявши їм землі над Чорним морем од Дністра до Бугу. 1783 року козаки відвоювали ці землі в кримського хана. Але цариця знов обдурила запорожців — обіцяні землі роздарувала своїм придворним, а для козаків (тоді вже перейменованих у „військо чор­номорське”) видала грамоту 1792 року про переселення їх на р. Кубань. Знову запорожці зривалися з насиджених місць і мандрували в невідомий край, де заснували останній кіш на р. Кубань, назвавши його Катеринодар. Там вони рік за роком позбавлялися своїх вольностей і прав, а згодом були з’єднані з російськими „лінійними коза­ками” і названі Кубанським військом.

1783 року в Україні був повністю ліквідований козацький устрій і заведено рекрутчину, а до 1800 року Російська імперія затерла всі сліди нашої державності і перетворила Україну на Московську про­вінцію.

Така коротка історична довідка, що відбиває трагічну долю За­порозької Січі у XVIII ст. Однак, як писав Микола Костомаров, „про­стий народ малоруський не чужий своєї історії, тільки в нього істо­рія не та, котру відпрацювали ми і не така, яка нами визнається. По відношенню до буттєвої правди народна історія значною мірою ви­мисел, але це не заважає їй бути часто правдивішою від нашої”.

Справді, зображення історичних подій у народній творчості не обов’язково приймати на віру, не всі факти, викладені в піснях чи переказах відповідають дійсності. Для них, як правило, властиві такі риси, як гіперболізація, узагальнення, символізм. Часто ряд подій, схожих або близьких у часі, змішувався, подавався за одну подію. Це ж стосується й образів історичних осіб у фольклорі — часто це узагальнений образ борця за волю, наділений традиційно усталеними рисами. Але для нас найголовніше те, що народ у своїх переказах та піснях висловив своє ставлення до тих чи інших подій, своє осмис­лення їх, — відмінне від історичної науки, але надзвичайно оригіналь­не й цікаве. Він також передав свої почуття та переживання з приводу їх. Особливо сильні переживання народу викликало зруйнування Січі. Як висловився академік М. Грушевський, „дуже це вразило україн­ську нашу людність — і несподіваний кінець Січі, і ці блукання Січо­виків. Силу пісень зложено про це, як рідко про котру подію на Украї­ні. Видко з того, якою близькою була й дорогою до самого свого кін­ця Запорозька Січ”.

Справді, силу-силенну пісень та переказів про запорожців, про знищення Січі записано на протязі XIX ст. істориками, етнографами, фольклористами, зокрема М.Костомаровим, А.Метлинським, Г.Марковичем, М.Лисенком, Б. Грінченком, І.Манжурою, І.Бігдаем та ін. Десятки пісень про скасування Запорожжя можна розшукати в збір­никах М.Максимовича, П.Куліша, П. Чубинського, П.Мартиновича, А.Конощенка, значна частина яких згодом була вміщена у виданнях „Думи та історичні пісні” (1941) та „Історичні пісні” (1963). Велику увагу цим матеріалам приділяє М. Драгоманов у збірниках „Нові піс­ні про громадські справи” (1881) та „Політичні пісні українського народу” (ч. 1, 1883; ч, 2, 1885). Публікуючи пісні, він подає глибокі історичні коментарі до них, робить текстологічний аналіз цих творів.

Та чи не найбільше таких записів зроблено академіком Д.І. Яворницьким та його побратимом, істориком і фольклористом Я.П. Новицьким в самому серці Запорожжя — в Олександрівському та Кате­ринославському повітах Катеринославської губернії від колишніх за­порожців та їх нащадків. Д.І. Яворницькмй та Я.П. Новицький, з дитинства захоплені розповідями про козацьку славу, згодом обійшли пішки всі запорозькі землі, перепливали пороги, розкопали десятки могил, зробили сотні фотознімків, зібрали тисячі експонатів для істо­ричного музею та сотні перлин народної творчості. Пісні та перекази про руйнування Січі вміщені в таких виданнях: „Запорожье в остатках старины й преданиях народа” (ч. 1—2, 1888), „Малорусские народные песни” (1906) Д.І. Яворницького; „Малорусские народные песни, преимущественно исторические (1894), „С берегов Днепра” (1905), „Малорусские исторические песни” (1908), „Народная память о Запорожье” (1911) Я.П. Новицького.

Я.П. Новицький зібрав найбільшу кількість пісенного матеріалу, де наявні варіанти майже всіх пісень, записаних до і після нього, пер­ший зробив спробу їх систематизації. Важливо знати, як сам Яків Новицький, історик, ставився до народних історичних переказів та пі­сень. Ось як про це він писав у статті „Запорожье в памятниках устного народного творчества”: „Оповідання і пісня для історії ті ж до­кументальні дані. Правда, тут ви не завжди знайдете хронологію, тут потрібне вміння розібратися, тим не менше те ж оповідання, та ж пісня яскравіше висвітлюють історію, ілюструють факти в таких іноді деталях, в яких не опише вам жодний архівний папір”.

Історичні пісні про руйнування Січі характерні тим, що складені по слідах та під враженням описуваних подій, мають в собі багато історичних подробиць, також відбивають настрій народу і козаків в ті часи. Щоправда, не всі вони художньо досконалі, але наукова цінність їх незаперечна. У цих творах добре зберігалася інформація і пісня не втрачала своєї первісної яскравості навіть через сотні років. Що сто­сується недосконалості деяких текстів, записаних Я.П. Новицьким, то причини її можуть бути різні: пісня не набула великої популярності в народі, і текст її мало шліфувався; фольклористу трапився не найкра­щий варіант чи так само виконавець; пісня записана не з голосу, а з проказування, що, як відомо, завдає шкоди пісні, бо вона є органічним поєднанням мелодії і слів.

У збірнику „Малорусские исторические песни” (1908 р.) Я.П. Новицьким виділено окремий розділ „Пісні, пов’язані з часом падіння Січі і дальшою долею Запорожжя” (с. 83—95). Це 17 пісень з варіан­тами. Однак до цього розділу не ввійшли пісні про будівництво ук­ріплень та копання каналів козаками. Автор відносить їх до розділу „.Часи боротьби з татарами, поляками і турками”. Хронологічно це так, але по суті ці пісні мають відношення до руйнування Січі та ук­раїнської державності московським урядом. З пісень цих незрозуміло, про які саме роботи йде мова, очевидно, в народній уяві всі ці види робіт не розрізнялись. Тому Я.П. Новицький поставив до трьох запи­саних ним варіантів один заголовок: „Українці на земляних роботах”. В коментарях, між іншим, припускає, що можливо, мова йде про рит­тя Ладозького каналу: „В 1721 р. за наказом Петра І, як відомо, Ско­ропадський відправив на канальну роботу до Ладоги 12 тисяч коза­ків під начальством трьох полковників. В суворих умовах в тому ж році вмерло 2461 чоловік. В наступному 1722 р. туди знову було від­правлено 10 тис. козаків”. В піснях відбився тяжкий настрій козаків почуття приреченості, туга за рідною землею:

Ой як же нам, братці, не журиться,

Що нас молодими в салдати забрали,

В далекий край та й позаганяли.

Не дають нам ні їсти, ні пити,

Заставляють роботу робити:

Сиру землю на рови копати —

Ой тут же нам, братці, померати.

Між іншим, до цього збірника не ввійшла ще одна пісня, надру­кована Я.П. Новицьким у виданні 1894 року — „Та летів ворон та її чужих сторон”, вона також оповідає про бідування запорожців на бу­дівництві канав:

Та летів ворон та із чужих сторон,

Крилечками махає,

Сидить сіромаха над канавою

Та сорочку латає,

Дере поли та дере рукава,

А плечі латає...

В одній з пісень, що також вміщена в збірнику 1894 року відбито той факт, що після перемоги над шведами цар Петро І наказав виловити запорожців, т.зв. „мазепинців” і скарати на смерть. Народний співак, випадково відносить цей факт до часів другого руйнування Січі.

Як уже зазначалося, в збірнику 1908 року вміщено 17 пісень з варіантами про руйнування Січі. Розглянемо основні їх мотиви.

I. Москалі радяться, як зруйнувати Запорожжя. Тривожні перед­чуття козаків напередодні знищення Січі:

Ой прислухайтесь, хлопці, славні запорожці,

Щось у хмарі гуде.

Ой щось на нас, хлопці, славні запорожці,

За пригодонька буде.

Ой заступайтесь, хлопці, славні запорожці,

Плече поз плече,

Та не даймо, хлопці, славні запорожці,

Москалеві Січі!

II. Облога та грабування Січі москалями. Пісні висвітлюють цю трагічну подію з усіма подробицями:

Ой з-за гори, з-за крутої туман налягає,

Уже ж москаль Запорожжя кругом обступає.

Пішла Москва куренями, запаси забрала,

А московські генерали церкви руйновали.

Та взяли срібло, взяли злото ще й воскові свічі,

Остається пан кошовий з писарем у Січі...

 

III. Сорок козаків за те, що здали „матінку-Січ” без бою на поталу ворогові. Народна уява все ж підіймає їх на останній смертний бій:

Благослови, отамане, нам на башти стати.

Москваль буде із мечами, а ми з кинжалами.

Не виб’ємо кинжалами — виб’єм кулаками,

А щоб слава не пропала проміж козаками

IV. Кошовий Калнишевський прощається із запорозьким військом:

Вже покрилось славне військо густими лозами.

Та заплакав Калнишевський дрібними слезами.

Вже покрилось славне військо за жовтії піски.

Та не взявся Калнишевський ні пити, ні їсти.

 

V. Осмислюючи трагічну подію і не можучи пояснити її політично, народ намагався дати своє трактування тому, що сталося. Чому запо­рожці не стали воювати з москалями і допустили розорення святині? Чому Калнишевський примусив козаків здатись без бою? Власне, чому така непереможна твердиня, як Запорозька Січ, раптом впала? Це не вкладалося в народні уявлення про запорожців — мужніх і незнищен­них характерників. Тому єдиним, що виправдовує в очах народу дії кошового і козаків, є християнська моральність. „Бо єдна кров християнська — гріх нам проливати” — розважливо говорить кошо­вий. Падіння Запорожжя трактувалося як кара Божа за свавільний спосіб життя козаків. Ось які слова народний співак вкладає в уста Калнишевського:

— Ой казав я, хлопці, удалі молодці, не шаліте,

Та до церкви йдучи, люльок не куріте,

В неділеньку до схід сонця горілки не пийте.

Ой ви ж, хлопці, не слухали й неділі не чтили,

До церкви йшли — пустовали та люльки курили,

В неділеньку до схід сонця горілочку пили.

 

ІV. Втеча запорожців в Туреччину:

Ой ходімо, братці, до церковці,

Та помолимось Богу.

А чи не дасть нам, братці, Господь

Аж за Дунай дорогу.

VII. Цариця Катерина хитро підмовляє запорожців повернутись назад на Україну, обіцяючи попередні вольності. Козаки вже не ві­рять обіцянкам і відмовляють їй:

Ой писала Катерина

Аж до запорожців листи:

— Ой верніться, запорожці,

На цей лиман риби їсти!

 

VIII. Запорожці гірко іронізують над своєю долею, над колиш­ньою довірою до Москви:

Ой Боже наш милостивий,

Що це ми, братці, наробили,

Що ми царицю розгнівили?

Дарувала нам цариця землю

І всі чотири лимани:

— Гей ловіть, ловіть ви, хлопці, рибу

Та справляйте жупани!

Ми думали, милі братці,

Що ми жупани справляли,

Аж ми собі, милі братці,

На ніженьки кайдани заробляли!

 

IX. Запорожці шкодують за втраченими Очаківськими землями, на яких дав їм притулок хан, та одібрала Москва, скаржаться на не­вірність Катерини:

Хвалилися запорожці Очаків достати,

Щоб з муровних колодязів коней напувати.

Очаків достали і сам хан нам здався,—

Вже на наших запорожців весь москаль піднявся!

 

X. Запорожці переселяються на Кубань.

Ой тисяча а ще й сімсот

Дев’яносто другого году

Прийшов указ від цариці

Аж із Петенбурха — города,

А щоб пан Чепіга та пан Головатий

Усіх запорожців збірали

Та за Кубань валували.

 

XI. Уява народу підіймає з могили лицарів-запорожців, улюбле­них героїв — Харка, Калнишевського — посилає їх на переговори з царицею, щоб повернула колишні вольності. Водночас висловлюється свідомість того, що ніколи вже не повернути колишньої слави.

А встань, Харку, а встань, батьку,

Просять тебе люди,

Як вийдеш ти на гряницю —

По-прежньому буде.

 

Фольклорні записи Я.П. Новицького проливають світло на ті сто­рінки історії України, які досі обминались наукою.

 

 

Цитується за виданням: Іваннікова Людмила. Пісні про зруйнування Січі в записах Якова Новицького // Народна творчість та етнографія. — 1993. — № 3. — С. 53-58.


Контрольні питання з курсу

„Українська усна народна творчість”

 

1. Основні етапи розвитку фольклору.

2. Основні відомості з історії фольклористики.

3. Магія і міфологія. Замовляння як жанр, яким супроводжувалися обряди та ритуали.

4. Виникнення обрядової поезії, її приуроченість до господарських і сімейних обрядів.

5. З’ясувати особливості календарно-обрядової поезії зимового циклу.

6. Веснянки.

7. Особливості купальських пісень. Знати напам’ять одну з них.

8. Русальні пісні.

9. Жниварські пісні.

10. У чому полягає художня специфіка календарно-обрядової поезії?

11. Родинно-обрядова поезія.

12. Голосіння.

13. Весільні пісні у записах Й.Лозинського.

14. Прислів’я і приказки; умови їх виникнення, історичний розвиток.

15. Структура і художні засоби прислів’їв і приказок.

16. Найважливіші збірники та дослідження народної творчості 70-80-их років ХІХ ст.

17. Перші збірки народної поезії.

18. Загадки, тематичні групи загадок, ідейно-художній склад, педагогічне значення.

19. Дослідження жанру загадок. І.Франко про загадки.

20. Взаємодія загадок з іншими жанрами фольклору.

21. Казки. Дати визначення жанру, з’ясувати тематичні групи казок. Навести відомі висловлювання про казки.

22. Казки про тварин. Ідейно-художній аналіз казки „Пан Коцький”.

23. Як розкрито класову суть конфлікту у казці „Мудра дівчина”?

24. Фантастично-героїчні казки. Ідейно-художній аналіз казки „Котигорошко”.

25. Легенди, їх жанрові особливості.

26. Основні особливості міфологічних легенд.

27. Історичні легенди; відображення у них історичних періодів боротьби проти гноблення.

28. Перекази, їх жанрові ознаки; відмінність переказів від легенд.

29. Дати визначення думи. З’ясувати жанрові особливості дум. Хто збирав і досліджував думи? Назвати основні публікації дум.

30. Героїчні думи про боротьбу українського народу проти польсько-шляхетських загарбників.

31. Ідейно-художній аналіз думи „Козак Голота”. Знати думу напам’ять.

32. Ідейно-художній аналіз думи „Самійло Кішка”. Як в образі Самійла Кішки втілено патріотизм, силу і розум народу?

33. Ідейно-художній аналіз думи „Маруся Богуславка”. Втілення образу Марусі Богуславки в українській літературі.

34. На які тематичні групи поділяються думи?

35. Ідейно-художній аналіз балад „Оженила мати неволею сина” і „Ой не ходи, Грицю, та й на вечорниці”. Знати уривки напам’ять.

36. Думи епохи капіталізму („Чорна неділя в Сорочинцях”, „Про Сорочинські події 1905 року”).

37. Думи про соціальну нерівність і класову боротьбу в Україні. Проаналізувати думу „Козак-нетяга Фесько Ганжа Андибер”.

38. Творці й виконавці дум.

39. Визначити жанрові особливості дум. При відповіді спиратися на роботи П.Житецького і М.Рильського.

40. З’ясувати основний зміст статті М.Рильського „Героїчний епос українського народу”.

41. Історичні пісні про боротьбу українського народу з турецько-татарськими загарбниками. Знати напам’ять одну з пісень цього періоду.

42. Ідейно-художній аналіз пісні „Зажурилась Україна”. Знати пісню напам’ять.

43. Історичні пісні про героїв визвольної війни 1648-1657 рр. Б.Хмельницького, М.Кривоноса, Д.Нечая.

44. Ідейно-художній аналіз „Пісні про Байду”. Знати пісню напам’ять.

45. Пісні про стихійні селянські повстання. Проаналізувати пісню „За Сибіром сонце сходить”. Знати уривок напам’ять.

46. Умови виникнення і розвиток історичних пісень, їх класифікація.

47. Ідейно-художній аналіз пісні „Задумали базилевці”. Знати уривок напам’ять.

48. Охарактеризувати соціально-побутову пісню „Ой у лузі та і при березі”. Знати пісню напам’ять.

49. Охарактеризувати соціально-побутову пісню „Та забіліли сніги”. Знати пісню напам’ять.

50. Ліричні пісні. Дати визначення жанру, розкрити тематичні цикли. Навести відомі висловлювання про народну пісню.

51. Родинно-побутові пісні про кохання.

52. З’ясувати основний зміст статті І.Франка „Жіноча неволя в руських піснях народних”.

53. Особливості поетики ліричних пісень.

54. Ідейно-художній аналіз пісні „Ще не вмерла Україна”. Знати пісню напам’ять.

55. Пісні січових стрільців. Знати напам’ять пісню ”Ой у лузі червона калина”.

56. Пісні літературного походження ХІХ-поч.ХХ ст. Знати напам’ять одну з них.

57. Ритуально-міфологічна основа літнього циклу календарної обрядовості.

58. Визначення і класифікація дитячого фольклору.

59. Скоромовки, їх роль у розвагах, виробленні дикції у дітей.

60. Народні дитячі пісні, їх жанрові особливості.

61. Поняття про українську народну драму, її зв’язок із народним театром.

62. З’ясувати особливості народної драми „Коза”.

63. Народний ляльковий театр і його види.

64. Соціальна сатира російських народних драм „Лодка” і „Цар Максиміліан”, поширених в Україні.

65. Розвиток народної поезії в роки Великої Вітчизняної війни.

66. Партизанський фольклор періоду Великої Вітчизняної війни.

67. Сатиричні пісні, спрямовані проти фашистських загарбників.

68. Оповідальна творчість періоду Великої Вітчизняної війни.

69. Пісні і думи про фашистську неволю. Знати напам’ять пісню „У четвер уранці Маринку забрали...”.

70. Особливості розвитку фольклору ХХ ст.

71. Фольклор проти тоталітарного режиму.

72. Коломийки і частівки: історичний розвиток жанру, ідейно-тематичний огляд.

73. Поетичні особливості коломийок і частівок.

74. Фольклористична діяльність Ф.Колесси.

75. Праці І.Франка в галузі фольклору.


Міністерство освіти і науки України

Полтавський державний педагогічний університет ім. В.Г. Короленка

 

Зінченко Наталія. Українська усна народна творчість: Навчальний посібник. — Полтава, 2004. — с.

 

Зінченко

Наталія Іванівна

 

Українська усна народна творчість:

Навчальний посібник для студентів І курсу

філологічного факультету

денного та заочного відділення







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 789. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Реформы П.А.Столыпина Сегодня уже никто не сомневается в том, что экономическая политика П...

Виды нарушений опорно-двигательного аппарата у детей В общеупотребительном значении нарушение опорно-двигательного аппарата (ОДА) идентифицируется с нарушениями двигательных функций и определенными органическими поражениями (дефектами)...

Особенности массовой коммуникации Развитие средств связи и информации привело к возникновению явления массовой коммуникации...

МЕТОДИКА ИЗУЧЕНИЯ МОРФЕМНОГО СОСТАВА СЛОВА В НАЧАЛЬНЫХ КЛАССАХ В практике речевого общения широко известен следующий факт: как взрослые...

СИНТАКСИЧЕСКАЯ РАБОТА В СИСТЕМЕ РАЗВИТИЯ РЕЧИ УЧАЩИХСЯ В языке различаются уровни — уровень слова (лексический), уровень словосочетания и предложения (синтаксический) и уровень Словосочетание в этом смысле может рассматриваться как переходное звено от лексического уровня к синтаксическому...

Плейотропное действие генов. Примеры. Плейотропное действие генов - это зависимость нескольких признаков от одного гена, то есть множественное действие одного гена...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия