Студопедия — Полеты летательных аппаратов
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Полеты летательных аппаратов






6 клас

 

1. Знайдіть найбільший спільний дільник чисел та .

 

Відповідь: .

Розв’язання. Перевіримо, що друге число діляться націло на . Дійсно:

– ділиться на . З властивостей НСД число і є шуканим НСД.

 

2. Є три попарно різних натуральних числа . Доведіть, що числа , та не можуть бути трьома послідовними натуральними числами.

 

Розв’язання. Якщо усі три числа додати та поділити на 3, то вийде їх середнє арифметичне, воно дорівнює з одного боку

,

а з іншого боку воно дорівнює середньому з цих трьох послідовних чисел.

Таким чином одне з чисел дорівнює . Наприклад, це , тому . А це суперечить тому, що усі 3 числа попарно різні.

 

3. На папері у клітину нарисований квадрат розміром клітин. Розріжте його по лініях клітин таким чином, щоб серед отриманих 5 частин та (рис. 1) найбільшу площу мала частина , а найбільший периметр – частина .

Розв’язання. Приклад зображений на рис. 2.

 

4. Числа переставили у деякому порядку і отримали набір чисел . Чи обов’язково число ділиться націло на

а) ; б) ?

 

Відповідь: а) так; б) ні.

Розв’язання. а) Оскільки серед 2013 чисел 1007 непарних та 1006 парних, то обов’язково в одній з пар буде сума двох непарних чисел, яка кратна , а тому й весь добуток є парним, тобто ділиться на .

б) Розглянемо таку перестановку чисел:

.

Для неї вираз у кожній з дужок, окрім останньої, дорівнює непарному числу , а тому й добуток цих чисел буде непарним. Остання дужка дає число , яке на не ділиться. Таким чином весь добуток на не ділиться.

 

7 клас

 

1. Розв’яжіть рівняння: .

 

Відповідь: .

Розв’язання. Зрозуміло, що , оскільки , то далі маємо, що .

 

2. Чи існують натуральні числа , які задовольняють рівність:

?

 

Відповідь: не існують.

Розв’язання. Оскільки , то , аналогічно: , то та , то . Звідси , тобто рівність не можлива.

 

3. Знайдіть усі такі трицифрові числа, які при множенні на стають точним кубом натурального числа.

 

Відповідь: .

Розв’язання. Зрозуміло, що воно повинно ділитись на . Решта множників повинні бути кубами натуральних чисел. Випишемо послідовно ці куби та подивимось, чому дорівнює добуток цих чисел на .

, – двоцифрове число, умову не задовольняє.

, – трицифрове число, умову задовольняє.

, – чотирицифрове число, умову не задовольняє.

Зрозуміло, що більші числа тим паче умову не задовольняють.

 

4. У трикутнику проведена бісектриса . Через точку проведена пряма, що перпендикулярна відрізку і перетинає сторону у точці . Доведіть, що .

 

Розв’язання. Позначимо точку перетину та через (рис. 3). Оскільки , то у відрізок є бісектрисою та висотою одночасно, тому , тому , тому у трикутнику відрізок є одночасно висотою та медіаною, тому він рівнобедрений, тобто .

 

5. У малому залі кінотеатру є 10 рядів по 8 крісел, які розставлені у вигляді прямокутника. На кожному місці сидить глядач, який має рівно 100 гривень по 1 гривні. Якщо протягом сеансу хтось чихає, то він роздає по 1 гривні кожному з своїх сусідів. Сусідами вважають ті, хто сидить поруч зліва чи справа, або рівно позаду, або рівно попереду, тобто у кожного глядача є від 2-х до 4-х сусідів. Відомо, що Петрик чхнув протягом сеансу принаймні 1 раз. Яка найменша кількість чхань з урахуванням чхання Петрика могла бути протягом сеансу, якщо по завершенню у кожного глядача так і залишилось 100 гривень?

 

Відповідь: 80.

Розв’язання. Спочатку покажемо, що кожний глядач чхнув принаймні 1 раз. Якщо хтось не чхнув, щоб у нього залишились усі 100 гривень, він не повинен отримати гривню від жодного сусіда, тому його сусіди не чхали. Так само сусіди цих сусідів також не мали чхати і так далі. Виходить, що жодна людина не чхала.

Тепер покажемо, що якщо кожний глядач чхне рівно 1 раз, то кількість грошей у кожного не зміниться. Нехай вони чхнуть у довільному порядку. Тоді кожен віддасть стільки гривень, скільки у нього сусідів, так само і отримає рівно стільки гривень, скільки у нього сусідів.

Твердження доведене.

 

8 клас

 

1. Знайдіть різницю між сумою усіх парних чисел від 2 до 100 та сумою усіх непарних чисел від 1 до 99.

 

Відповідь: .

Розв’язання. Розіб’ємо усі числа на пари. , оскільки там усього 50 пар чисел.

 

2. Для яких цифр п’ятицифрові числа та є послідовними натуральними числами.

 

Відповідь: або .

Розв’язання. Якщо число закінчується не на , то при додаванні , змінюється лише остання цифра. Таким чином треба розглянути лише варіанти або . Очевидно тоді, що також та відповідно.

Якщо , то повинна виконуватись рівність: , тоді четверта справа цифра числа, що у правій частині останньої рівності повинна бути , тобто і ми маємо таку рівність:

.

Якщо , то повинна виконуватись рівність: , тоді четверта справа цифра числа, що у лівій частині останньої рівності повинна бути , тобто і ми маємо таку рівність:

.

 

3. Задані 2013 чисел. Відомо, що сума будь-яких 11 з цих чисел – додатна. Чи обов’язково сума усіх 2013 чисел також додатна?

 

Відповідь: Обов’язково.

Розв’язання. Виберемо 11 найменших серед заданих чисел. Тоді їх сума – додатна. Але тоді усі інші числа – додатні. Бо якщо якесь з них, наприклад, , а серед обраних 11 числах усі не перевищують , то їх сума також недодатна. Таким чином одержали суперечність. Звідси висновок, сума найменших 11 чисел додатна. і усі інші числа також додатні. Тому сума усіх чисел – додатна.

 

4. У опуклому чотирикутнику сторона видна з середини сторони під прямим кутом. Доведіть, що .

 

Розв’язання. Позначимо середину сторони через , проведемо промені та , які паралельні відповідно прямим та , які перетинаються у точці (рис. 4). Зрозуміло за побудовою, що – прямокутний. Тоді – серединний перпендикуляр до , а – серединний перпендикуляр до , тому , , звідки

,

що й треба було довести.

 

Альтернативне розв’язання. Відкладемо на променях та відрізки та відповідно (рис. 5), для яких , . Тоді та – середні лінії та відповідно. Позначимо, , , , тоді – прямокутник. Тоді маємо, що та – прямокутні. В них та , звідки з нерівності трикутника і маємо шукане:

 

5. На шалькових терезах розкладені гирі вагою 1, 2, 3,..., , таким чином, що ваги знаходяться у рівновазі. Чи завжди можна зняти 3 гирі з терезів таким чином, щоб терези залишилися у рівновазі?

 

Відповідь: Завжди.

Розв’язання. Якщо для деякого одна гиря розташована на одній шальці терезів, а на іншій – гирі та , то достатньо зняти оці 3 гирі і вимога задоволена.

Якщо така ситуація не виконується, то розглянемо ту шальку терезів, де знаходиться гиря , а також гирю, з найменшою вагою більшою . Нехай ця вага . Тоді на цій шальці розташовані усі гирі вагою . Зауважимо, що , бо інакше на одній шальці лише 2 гирі та , а на інших – усі інші, а вони мають більше вагу: . Тоді гирі розкладені на шальках таким чином: та . З цього очевидно, що , бо інакше рівності не буде. Але тоді на різних шальках розташовані гирі , а на іншій – , які й можна зняти.

 

9 клас

 

1. Розв’яжіть рівняння: .

 

Відповідь: .

Розв’язання. Оскільки , то задане рівняння можна переписати у вигляді: , або , це рівносильне умові , тобто розв’язком рівняння є множина чисел .

 

2. Знайдіть усі шестицифрові числа, які мають вигляд та діляться націло на 45.

 

Відповідь: та .

Розв’язання. Зрозуміло, що ці числа повинні бути кратними 9 та 5. Розглянемо два випадки. Якщо воно закінчується на 0, тобто , то його сума цифр дорівнює . Тому для виконання умови повинно . Якщо воно , то його сума цифр дорівнює і повинно бути . Таким чином маємо дві відповіді.

3. У квадраті розміром клітин деякі клітини зафарбовані у чорний колір. При цьому виявилось, що жодна чорна клітина не має суміжної сторони більше ніж з однією іншою чорною клітиною? Яка найбільша кількість клітин могла бути зафарбована у чорний колір?

 

Відповідь: .

Розв’язання. Приклад, що належним чином можна зафарбувати квадратиків зображений на рис. 6. Припустимо, що було зафарбовано більше, ніж 8, тоді принаймні у одному з чотирьох квадратів було зафарбовано не менше трьох клітин (рис. 7). Але тоді хоча б одна з них має суміжні сторони з двома іншими чорними клітинами. Одержана суперечність завершує доведення.

 

4. На діагоналі паралелограма вибрані точки та таким чином, що . Прямі та перетинають сторони та відповідно у точках та . Знайдіть відношення .

 

Відповідь: .

Розв’язання. Проведемо діагональ , тоді точка перетину діагоналей – ділить обидві діагоналі навпіл (рис. 8). Тоді для відрізок – медіана, а точка задовольняє умови , тобто – точка перетину медіан . Тому – також медіана , а тому – середина сторони , аналогічно – середина сторони . Тому – середня лінія , звідси і випливає, що .

 

5. Для функції , справджується умова . Доведіть, що вона має два нулі.

 

Розв’язання. Оскільки задану умову можна переписати у такому вигляді:

.

А останню умову запишемо у такому вигляді . Таким чином, або і парабола має два дійсних корені, або ці значення мають різні знаки, звідки також випливає, що вона має два дійсних корені.

 

10 клас

 

1. Розв’яжіть рівняння: .

 

Відповідь: .

Розв’язання. Оскільки , то розглянемо два випадки.

Перший випадок. , звідки – розв’язки.

Другий випадок. , звідки . Тоді задане в умові рівняння можна переписати таким чином: . Звідси випливає, що розв’язком останнього рівняння є проміжок . З урахуванням першого випадку та умови маємо наведену відповідь.

 

2. Дійсні числа задовольняють рівність:

.

Доведіть, що принаймні два з них рівні за модулем.

 

Розв’язання. Перепише рівність таким чином:

.

Якщо , то твердження доведене, бо . Інакше, скоротимо на і будемо мати, що

або ,

звідки й випливає, що або , або . Твердження доведене.

 

3. Автобусні білети мають шестицифрові номери від 000000 до 999999. білет називається щасливим, якщо у нього сума перших трьох цифр дорівнює сумі останніх трьох. Назвемо білет суперщасливим, якщо він щасливий та серед цього цифр є чотири цифри 7, які йдуть поспіль (7777). Скільки усього існує суперщасливих номерів білетів серед усіх можливих?

 

Відповідь: 18.

Розв’язання. Розглянемо два випадки.

1 випадок. Комбінація 7777 йде посередині. Тоді, щоб білет став щасливим треба, щоб перша та останні цифри співпадали. Тому таких номерів рівно 10.

2 випадок. Цифри 7777 йдуть на початку числа. Така ж кількість чисел, коли ці цифри йдуть наприкінці числа. Тоді дві останні цифри у сумі повинні давати 14. Таких комбінацій усього: 95, 86, 68 та 59. Тут не пишемо комбінацію 77, бо тоді маємо число 777777, яке вже враховане у першому випадку.

Таким чином усього таких чисел .

 

4. Для трикутника позначимо через середини його сторін. Всередині вибрана точка . Точки – симетричні відповідно точкам відносно точки . Доведіть, що площа шестикутника удвічі більша за площу .

 

Розв’язання. Гомотетія (рис. 9), тому . Аналогічно , . Разом маємо:

.

 

5. Чи існує таке натуральне число , що його цифри можна переставити таким чином, що утвориться число , для деякого .

 

Відповідь: не існує.

Розв’язання. Припустимо, що це не так і існують такі значення , для яких та записані однаковими цифрами. Тому вони дають однакову остачу при діленні на 9. Тобто маємо, що

або .

Але найменша степінь числа 2, яка має таку властивість – це , таким чином , звідки , тобто числа та мають різну кількість цифр. Одержана суперечність завершує доведення.

 

11 клас

 

1. Чи може бути кутом трикутника, якщо він задовольняє рівність: .

 

Відповідь: не може.

Розв’язання. Знайдемо можливі значення із заданого рівняння:

.

Тоді можливі варіанти:

або і найменше натуральне значення, що задовольняє таку рівність є , що неможливо для кута трикутника.

або і найменше натуральне значення, що задовольняє таку рівність є , що також неможливо для кута трикутника.

 

2. Чи існує таке натуральне число , для яких обидва числа та є цілими?

 

Відповідь: такого натурального числа не існує.

Розв’язання. Припустимо методом від супротивного, що таке існує, тоді позначимо одержані цілі числа як та , тоді з першої рівності, та з другої. Тоді або , що суперечить подільності на .

 

3. З множини вибрали 5 різних чисел, з множини також вибрали 5 різних чисел. Виявилось, що різниця жодних двох чисел з десяти вибраних не кратна 10. Знайдіть суму усіх 10 вибраних чисел.

 

Відповідь: .

Розв’язання. Зумов задачі випливає, що в усіх обраних чисел різні останні цифри. Тому суму можна знайти, якщо окремо додати десятки та одиниці цих чисел. Серед десятків є п’ять по та ще п’ять по , тому сума десятків дорівнює . А серед одиниць маємо кожну цифра рівно один раз, тому їх сума дорівнює: . Таким чином сума усіх десяти чисел дорівнює .

 

4. Для функції справджується умова . Доведіть, що вона має два нулі.

 

Розв’язання. З умови задачі очевидно, що . Тепер умову задачі перепишемо таким чином:

або .

Тепер, якщо , тобто гілки параболи направлені вгору, то і парабола має 2 нулі, аналогічно при .

 

5. Діагоналі та опуклого чотирикутника перпендикулярні та перетинаються в точці . Кола з центрами в точках та радіусами вписані у трикутники , , , відповідно. Доведіть твердження:

а) ;

б) .

 

Розв’язання. а) Використаємо відому формулу для радіуса вписаного кола для прямокутного трикутника з катетами та гіпотенузою : (рис. 10).

.

 

б) З теореми Піфагора маємо, що

,

останній перехід використовує пункт а).

 

Ответы и программы решения задач

Здесь приведены программы моделирования для задач приведенных в главах 6 – 9. Для некоторых задач приведены программы по алгоритам без понижения порядка обыкновенных дифференциальын уравнений (метод дискретного аналога ОДУ), по методу Эйлера и методу прогноза-коррекции в целях сравнения решений полученных с помощью разных методов (см. параграф 4.2.6). В основном программы написаны на языке программирования Паскаль, однако в некоторых случаях мы приводим решения на языке программирования Бейсик для сравнительного анализа стилей написания на разных языках программирования. Язык программирования Фортран использован для решения задач 6.17 и 6.38-6.40. В этих задачах необходимо организация больших двухмерных массивов, при использовании языка Паскаль есть ограничение на размерность массива (64 Кб). Применение языка Фортран снимает это ограничение и позволяет использование всей памяти ОЗУ ПЭВМ.

Полеты летательных аппаратов

Program Dirig;

const n=2000;g=9.8;

var i:integer;

h,k,r0,r1,beta:real;

v,v1,y,y1,ry:array [0..n] of real;

gor:text;

begin

h:=0.5;

y[0]:=0;k:=0.005;

beta:=0.000056;r0:=1.3;

r1:=0.5;

ry[0]:=r0*exp(-beta*y[0]);

v[1]:=v[0]+h*(g*(ry[0]-r1)/r1-k*v[0]);

y[1]:=y[0]+h*v[0];

for i:=1 to (n-1) do begin

ry[i]:=r0*exp(-beta*y[i]);

v[i+1]:=v[i-1]+2*h*(g*(ry[i]-r1)/r1-k*v[i]);

y[i+1]:=y[i-1]+2*h*v[i];

v1[i+1]:=v[i]+0.5*h*(g*(ry[i]-r1)/r1+g*(ry[i+1]-r1)/r1-k*v[i]-k*v[i]);

y1[i+1]:=y[i]+0.5*h*(v[i]+v[i+1]);

v[i+1]:=v1[i+1];

y[i+1]:=y1[i+1];

end;

assign(gor,'c:\dirig.dat');

rewrite(gor);

for i:=0 to n do begin

writeln(gor,i*h,' ',y[i]);

end;

close(gor);

end.

 







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 608. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

МЕТОДИКА ИЗУЧЕНИЯ МОРФЕМНОГО СОСТАВА СЛОВА В НАЧАЛЬНЫХ КЛАССАХ В практике речевого общения широко известен следующий факт: как взрослые...

СИНТАКСИЧЕСКАЯ РАБОТА В СИСТЕМЕ РАЗВИТИЯ РЕЧИ УЧАЩИХСЯ В языке различаются уровни — уровень слова (лексический), уровень словосочетания и предложения (синтаксический) и уровень Словосочетание в этом смысле может рассматриваться как переходное звено от лексического уровня к синтаксическому...

Плейотропное действие генов. Примеры. Плейотропное действие генов - это зависимость нескольких признаков от одного гена, то есть множественное действие одного гена...

Пункты решения командира взвода на организацию боя. уяснение полученной задачи; оценка обстановки; принятие решения; проведение рекогносцировки; отдача боевого приказа; организация взаимодействия...

Что такое пропорции? Это соотношение частей целого между собой. Что может являться частями в образе или в луке...

Растягивание костей и хрящей. Данные способы применимы в случае закрытых зон роста. Врачи-хирурги выяснили...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.015 сек.) русская версия | украинская версия