Студопедия — Будівельна розбивка каналу і споруд на ньому.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Будівельна розбивка каналу і споруд на ньому.






Виноска в натуру траси каналу і осей споруд ведеться за допомогою геодезичних інструментів-нівеліра і теодоліта. Траса на кожному пікеті і в плюсових точках закріплюється знаками. Знаки виносяться від осі каналу за межі робочої зони землерийних машин і використовуються при інструментальній перевірці виконаних робіт. Виноску проекту в натуру починають від гирла каналів вгору. Її обов’язково виконує проектна організація і здає за актом будівельної організації разом з робочими відомостями відстаней, глибин і об’ємів земляних робіт по кожному каналу.

Рис. 14.1. Характерні ділянки каналів:
а – канал у виїмці; б – канал у напіввиїмці; в – канал у напівнасипу; г – канал
в насипу. 1 – тимчасовий насип; 2 – напрямок переміщення грунту;
3 – знятий рослинний шар; 4 – постійний насип; 5 – резерви.

Рис. 14.2. Розробка грунту екскаватором одноковшовим з сланами-щитами; а – слани з колод; б – металевий щит масою 0,7 тс; в – металевий поперечний щит масою 0,5 тс; г – робота екскаватора з сланам-щитами;
1 – колода; 2 – скоба; 3 – кільце; 4 – болт; 5 – сталевий лист; 6 – кутник;
7 – швелер; 8 – перша пара щитів; 9 – друга пара щитів (розміри в м).

Очищення траси від корчів, чагарнику, дерев, каменів та інших перешкод виконується після виноски проекту в натуру. Для цих робіт використовують корчувачі-збирачі, кущорізи, механічні пили, бульдозери. Ширина смуги розчищення по трасі повинна бути рівною ширині каналу зверху плюс дві ширини берми плюс дві ширини відвалу по підошві. Якщо проектом передбачено розрівнювання відвалів вздовж траси, то трасу очищають на ширину з урахуванням розміру смуги розрівнювання грунту.

Будівельна розбивка каналу і споруд ведеться після очищення траси. Для цього персонал будівельної організації, у тому числі і самі робітники-механізатори, встановлюють додаткові віхи через кожні 20…30 м по осі каналу і кілочки через 2...3 м уздовж брівок по трасі майбутнього каналу. Перед початком робіт механізатори отримують виписку з відомостей відстаней, глибин і обсягів робіт, схему траси, технологічну карту і маршрутну схему пересування машин.

14.2. Будівництво каналів у виїмці

Основні будівельні роботи по каналу у виїмці — це розробка грунту з переміщенням його у відвал; планування укосів, а іноді і дна; розрівнювання грунту у відвалі.

Канали у виїмках можна будувати механічним, вибуховим або гідравлічним способами.

Найчастіше канали у виїмках будують механічним способом.

Канали дрібної мережі з шириною по дну до 1 м і глибиною до 1,2 м вигідно будувати плужним канавокопачем, меліоративними багатоковшовми екскаваторами і причіпними грейдерами.

Для будівництва каналів середніх розмірів з шириною по дну від 1 до 3 м і глибиною до 5 м слід застосовувати в основному екскаватори з робочим обладнанням типу драглайн або зворотня лопата з переміщенням грунту у відвал. Великі канали з шириною по дну до 12 м і глибиною до 8 м доцільно прокладати екскаваторами драглайн з переміщенням грунту у відвал або скреперами.

Дуже великі канали з шириною по дну більше 12 м і глибиною більше 5 м можна будувати різними машинами у кілька ярусів. Наприклад, верхню частину виїмки каналу розробляють бульдозерами або скреперами, а нижню – екскаваторами.

Крім основних землерийно-транспортних машин, на будівництві каналів майже завжди виникає потреба в допоміжних машинах (автосамоскидах, тракторних візках, розпушувачах, поливальних машинах, котках тощо).

Будівництво каналів у виїмці екскаваторами драглайн можна вести в сухих, мокрих і водонасичених грунтах без попереднього осушення.

Драглайном розробляється грунт нижче рівня стоянки у відвал на значні відстані. У необхідних випадках ними можна вантажити грунт у транспортні засоби.

Робоча зона екскаватора називається екскаваторним забоєм. Донеї включається майданчик, на якому знаходиться екскаватор, транспортні засоби або відвал, а також виїмка, що розробляється екскаватором з однієї стоянки. Роботу екскаватори ведуть позиційно з окремих стоянок. Робочий цикл екскаватора включає копання грунту (заповнення ковша), підйом ковша, поворот стріли до місця вивантаження грунту і вивантаження грунту, поворот стріли до місця копання і опускання ковша. Потім цикл повторюється.

Виїмка, розроблена екскаватором з ряду послідовно розташованих стоянок, називається проходкою. Виїмки можуть розроблятися з одного або декількох проходок. Розміри виїмок з однієї стоянки або з одного проходу залежать від значень робочих параметрів екскаватора.

Основні робочі параметри екскаваторів (рис. 14.3.): радіус різання R р, радіус вивантаження Rв , висота вивантаження Нв, глибина різання
(копання) Нр.

Рис. 14.3. Робочі параметри екскаваторів з робочим обладнанням:
а – пряма лопата; б – зворотня лопата; в – драглайн; г – грейфер;
А – довжина стріли; Б – довжина рукояті; Нр – глибина копання;
Rр мін – найменший радіус різання; Rр макс – найбільший радіус різання;
Н – найбільша висота різання; Rв – радіус вивантаження;
Нв – висота вивантаження.

Існує два основних способи розробки грунту екскаваторами драглайн: поздовжній (торцевий) і поперечний (бічний).

Поздовжній спосіб розробки грунту застосовується на будівництві нешироких по верху каналів, що розробляються за одну проходку. При цьому способі вісь руху екскаватора і поздовжня вісь каналу поєднуються. Грунт розробляється по ходу екскаватора і відсипається у відвали на одну або дві сторони від каналу (рис 14.4).

Поперечний спосіб розробки грунту застосовується на будівництві широких по верху каналів, або коли прохід екскаватора за вісі виїмки неможливий, наприклад, при розширенні або поглибленні існуючих каналів, русел річок тощо. При поперечному способі вісь руху екскаватора проходить паралельно осі каналу на деякій відстані від неї. Екскаватор черпає грунт збоку, поперек або під кутом до поздовжньої осі каналу (рис. 14.5). Грунт розвантажується лише на одну сторону від проходки.

При кожному з цих способів повинні дотримуватися певні вимоги до розміщення екскаватора в забої. У кожному випадку розміри перетину проходки залежать від робочих параметрів екскаватора.

При поздовжньому способі розробки грунту екскаватор драглайн вибирають, виходячи з таких 4 умов:

1) радіус вивантаження Rв повинен бути рівний відстані А від осі каналу до зовнішньої брівки кавальєри або дещо більше нього (рис. 14.6. а):

Rв > А, (14.1)

(14.2.)

де b — ширина каналу по дну; m — закладення укосу каналу; Н — глибина каналу; С — ширина берми; mк — закладення внутрішнього укосу кавальєру;

Нк — висота кавальєру; ак — ширина кавальєру по верху;

2) Нр — повинна бути рівна глибині каналу Н або більше неї:

(14.3)

3) Висота вивантаження Нв повинна бути більше висоти кавальєру Нк або дорівнює їй:

Нв ≥ Нк; (14.4)

4) ширина ковша bк повинна бути менше ширини каналу по дну b:

bк < b;

Рис. 14.4. Форми елементів забою при поздовжній розробці каналу екскаватором драглайн: а – поперечний переріз забою; б – план забою;
в – поздовжнє перетин вибою.

Розміри та розміщення кавальєру призначають з урахуванням наступного:

площа поперечного перерізу одного кавальєру потрібно визначати з урахуванням коефіцієнта розпушення грунту Кр:

; (14.5)

де — площа поперечного перерізу каналу:

закладення укосів кавальєру призначають рівним куту внутрішнього тертя грунту φ;

ширину берми С приймають з умови стійкості укосу виїмки від обвалу і з умови роботи машин уздовж каналу на період будівництва і на період експлуатації. Значення С повинно бути не менше 2 м. Кавальєр слід розміщувати за межами призми обвалу грунту на укосі каналу.

Рис. 14.5. Поперечний спосіб розробки грунту екскаватором драглайн:
а – поперечний переріз забою; б – план забою.

При поздовжньому способі розробки грунту вісь руху екскаватора збігається з поздовжньою віссю каналу. Місце другої і подальших стоянок екскаватора який визначається кроком екскаватора:

S = Rp–а–(h+H)*ctg аz; (14.6)

де а і h — координати п’яти стріли;

аz — кут внутрішнього укосу забою; Н — глибина каналу.

Щоб уникнути недоборів на укосах каналу крок екскаватора рекомендується приймати не більше половини довжини стріли. Щоб не було зайвих стоянок, а отже, і зайвих витрат часу на пересування екскаватора, потрібно заздалегідь визначити крок екскаватора.

При поперечному способі розробки грунту екскаватор драглайн вибирають, виходячи з таких 4 умов:

1) сума радіусів різання Rp і вивантаження RB повинна бути рівною відстані А1 від брівки зовнішнього укосу каналу до зовнішньої брівки кавальєру або більше за нього (рис. 14.6. б):

Rp + Rв ≥ А1; (14.7)

де , (14.8)

або

; (14.9)

 

2) висота вивантаження Нв повинна бути рівною висоті кавальєру Нк або більше за неї:

Нв ≥ Нк; (14.10)

3) глибина поперечної розробки Нр повинна бути рівною глибині каналу Н або висоті одного ярусу розробки грунту в каналі, або більше від них:

Нр≥Н; (14.11)

4) довжина ковша Ік повинна бути менше ширини каналу по дну b, але краще, якщо:

1,5lк < b. (14.12)

Екскаватор потрібно розміщувати в забої таким чином, щоб по укосу каналу залишалося якомога менше недоборів. Недобори будуть мінімальними в тому випадку, якщо напрямок руху ковша при наборі грунту буде співпадати з напрямом укосу каналу. У цьому випадку п’ята стріли буде перебувати на продовженій вгору лінії укосу каналу (14.6. в).

При будь-якому способі розробки грунту екскаватор у забої треба розміщувати так, щоб кут повороту стріли β між виїмкою і місцем вивантаження був якомога менше. У цьому випадку скорочується тривалість робочого циклу, а отже, збільшується і продуктивність роботи екскаватора.

Практикою будівництва встановлено, що при поперечному способі розробки крок екскаватора повинен бути не більше 1/3 довжини стріли. При більшому кроці екскаватора драглайн вздовж укосів каналу залишаються недобори грунту, ліквідувати які в процесі планування укосів складно і дорого.

Остаточно екскаватор вибирають не тільки шляхом порівняння робочих параметрів з розмірами проектного перерізу каналу. Цій умові можуть задовільняти екскаватори різних моделей. Щоб вибрати серед них найвигідніший, необхідно ще враховувати конкретні умови об’єкту, обсяг робіт, категорію грунту, несучу здатність грунту, роботу в транспорт або у відвали тощо.

У загальному випадку, чим більше місткість ковша екскаватора, тим менше вартість 1 м3 грунту що розробляється. Однак, якщо на об’єкті обсяг робіт малий, то економічно недоцільно використовувати екскаватор з великою місткістю ковша. У цьому випадку подорожчання робіт відбувається через велику вартість переробки, монтажу і демонтажу екскаватора на початку і в кінці робіт, з-за великих витрат робочого часу на часті пересування від стоянки до стоянки, при будівництві каналів з малою площею поперечного перерізу.

Встановлено, що екскаватори залежно від місткості їх ковшів, вигідно використовувати на об’єктах з наступним обсягом робіт V (табл. 14.1):

Таблиця 14.1

Співвідношення місткості ковшів екскаватора
від річного обсягу робіт

q, м3 0,25…0,35 0,5…0,65 1,0…2.0 2,0…3,0 4,0…8,0
V, м3 Менше 10 000 Від 10 000 до 20 000 Від 20 000 до 50000 Від 1 00 000 до 1 000 000 Більше 1 000 000

 

Комбінований спосіб будівництва каналів у виїмках застосовують у тому випадку, коли робочі параметри екскаватора драглайн малі порівняно з розмірами перерізу каналу і його не можна виконати з однієї проходки.

При розробці перетину каналу на всю глибину у кілька проходок після кожної з них грунт укладається у тимчасові відвали. Потім з тимчасових відвалів грунт за допомогою екскаваторів, бульдозерів, скреперів або грейдерів переміщається в постійні відвали. Потрібно мати на увазі, що вартість розробки та переміщення грунту з відвалів екскаваторами дорожче, ніж іншими машинами. Тому екскаватор для цих цілей застосовують лише в особливих випадках: за відсутності інших машин, в обмежених умовах, якщо грунт у відвалах сильно перезволожений тощо.

Розробку грунту у великих каналах можна вести за окремими ярусами по глибині і різними землерийними машинами. Наприклад, перший ярус на глибині 1,5…2 м може розроблятися бульдозерами. Їх вигідно використовувати при дальності переміщення грунту до 80 м.

Перший ярус на глибину до 2…3 м можна розробляти скреперами, якщо дальність переміщення понад 80 м. Нижній ярус при цьому можна розробляти за допомогою екскаватора драглайн за кілька проходок. Перша проходка екскаватора може бути виконана поздовжнім способом з переміщенням грунту і тимчасового відвалу або в транспорт, а друга і третя поперечним способом з переміщенням грунту в постійний відвал.

Будівництво каналів у виїмках бульдозерами можна вести у випадку, якщо розміри проектного перерізу каналу достатні та дозволяють маневрувати бульдозерам, грунти стійкі, а грунтові води знаходяться не менше, ніж на 0,5 м нижче проектного дна каналу.

Бульдозери, у яких відвали встановлені під кутом 90° до осі ходу, на будівництві каналів працюють за двома схемами: за поперечною і поздовжньою-поперечною.

За цими схемами бульдозери можуть розробляти грунт в каналах і в тимчасових відвалах та переміщати його в постійні відвали, розрівнювати грунт у постійних відвалах та вести планування дна каналів.

Поперечна схема розробки грунту бульдозерами застосовується в комбінованому способі будівництва каналу при розробці першого ярусу на глибину 1,5...2 м. Переріз першого ярусу при цьому виходить параболічним зі змінною глибиною. Для отримання проектного трапецеїдального перетину потрібна доробка каналу екскаваторами. Бульдозер може переміщати грунт на одну або на обидві сторони каналу.

Якщо дальність переміщення невелика, а грунт відкладається на один бік від каналу, то в цьому випадку після кожного робочого ходу бульдозер повертається на вихідну позицію заднім ходом (рис. 14.7.).

Якщо дальність переміщення грунту велика, то бульдозер двічі розвертається на 180°: після чергового робочого ходу для повернення на вихідну позицію переднім ходом і на вихідній позиції – для початку розробки грунту в черговому робочому ході.

Це робиться для скорочення часу холостого пробігу, так як бульдозер переднім ходом рухається швидше, ніж заднім.

При переміщенні грунту на обидві сторони від каналу бульдозер також двічі розвертається на 180°, але при цьому розробка грунту здійснюється в обох напрямках, тобто тут немає холостих ходів. Така схема виробництва робіт називається човниковою.

 

Рис.14.6. Розрахункові схеми для вибору екскаватора драглайн:
а – для поздовжнього (торцевого) способу розробки; б – для поперечного (бічного) способу розробки; в – напрямку руху ковша при наборі грунту;
1– рух ковша співпадає з напрямком укосу, 2 і 3 – більш пологе і більш
круте, ніж укіс виїмки.

 

Рис.14.7. Схеми поперечної розробки грунту в каналі бульдозером:
а – на одну сторону від осі каналу з поверненням заднім ходом; б – на одну сторону від осі каналу з розворотом на 180° в кінці ділянки розвантаження і перед початком набору грунту; е – на обидві сторони від осі каналу з розворотом, як і у випадку б.

За поперечною схемою працюють бульдозери і при розробці грунту в тимчасових відвалах з переміщенням його в постійні відвали. У цьому випадку ухил укосу постійного відвалу на шляху руху бульдозера повинен бути не менш m=3...4. За цією ж схемою працюють бульдозери і при розрівнюванні грунту, відсипаного іншими машинами, в постійних відвалах. Обсяг розрівнюваного грунту складає приблизно 20…30 % від усього обсягу грунту у відвалі.

Повздовжньо-поперечна схема розробки та переміщення грунту бульдозерами рекомендується при будівництві вузьких по верху каналів. За цього способу бульдозер паралельно осі каналу поздовжніми ходами розробляє і переміщує грунт на кордон двох суміжних ділянок, а потім поперечними ходами другий бульдозер переміщує грунт на одну або обидві сторони від осі каналу (рис. 14.8). Ширина виїмки по дну при цьому повинна бути не менше ширини захвату грунту відвалом бульдозера.

У кожному конкретному випадку потрібно застосовувати таку схему виконання робіт бульдозерами, при якій сумарні витрати часу на холості пробіги, перемикання швидкостей і на повороти будуть найменшими. Середня довжина шляху набору грунту для бульдозерів дорівнює 6…10 м. Однак треба мати на увазі, що набір грунту легше здійснюється під ухил і на горизонтальних ділянках та різко утруднюється на підйомах. Найбільш продуктивно бульдозери працюють при дальності переміщення грунту 50…80 м. Вартість 1 м3 розробленого і переміщеного грунту при цьому буде найменша в порівнянні з розробкою іншими машинами (екскаватори, скрепери).

Будівництво каналів у виїмках скреперами можна вести при наступних умовах:

- грунти по трасі каналу не повинні мати включень у вигляді великих каменів, коріння; траса має бути очищена від пнів і деревної рослинності. Слід пам’ятати, що скрепери погано працюють на сухих сипучих пісках і важких глинистих грунтах;

- грунти не повинні бути перезволоженими і липкими, при наявності грунтових вод скрепери застосовувати не можна;

- ширина захвату і колія скрепера повинні бути не більше ширини каналу по дну і мінімум на 1 м менше ширини відвалу поверху;

- скрепер повинен вільно маневрувати в межах виїмки і відвалу з урахуванням радіуса повороту машини;

- обсяг робіт на об’єкті повинен бути достатнім для роботи кожного скрепера;

- ухили шляху, виїздів і з’їздів не повинні перевищувати гранично допустимих значень.

- скреперами можна будувати канали глибиною до 4...5 м з переміщенням грунту на відстані від 50 до 5000 м. При дальності переміщення грунту до 400…800 м вигідніше застосовувати причіпні скрепери, а до 3000 м –самохідні.

Існує два способи будівництва каналів у виїмках скреперами: поздовжній і поперечний.

Поздовжній спосіб є основним при будівництві каналів, поперечний — застосовується при будівництві тільки дуже широких каналів.

У кожному способі може застосовуватися наступна схема робочих рухів скрепера: кільцева; «вісімка», «змійка»; поздовжньо-човникова; поперечно-човникова; галактика (рис. 14.9).

Рис.14.8. Поздовжньо-поперечна схема розробки грунту в каналі
бульдозерами.

 

Вибирається та схема робочих рухів скрепера, за якою для конкретних умов об’єкту середня віддаль перевезення грунту виходить найменшою. За середню віддаль перевезення грунту приймається відстань, рівна половині довжини всього шляху скрепера за один робочий цикл. Робочий цикл скрепера складається з чотирьох послідовних операцій: набору грунту в ківш, переміщення грунту з виїмки у відвал (навантажений хід); вивантаження грунту; повернення скрепера у виїмку (холостий хід).

Ділянка, на якій йде набір грунту в ківш, визначає довжину шляху набору, а довжина ділянки, на якій повністю розвантажується ківш, називається довжиною шляху розвантаження скрепера.

*27 Кизима В. Технологія виконання та проектування земляних робіт в будівництві
При роботі скрепера по кільцевій схемі вивантаження грунту відбувається в межах ділянки каналу, який розробляється. Зі змінною ширини каналу змінюється і форма кільцевої схеми (рис. 14.10).

Рис. 14.9. Схеми робочих пересувань скреперів:
а – «вісімка»; б – «змійки»; в – поздовжньо-човникова;
е – поперечно-човникова; д – галактика.

Наближено мінімальну віддаль перевезення можна розрахувати за формулою:

; (14.13)

де — довжина скрепера;

— довжина трактора-тягача;

R — радіус повороту скреперного агрегату;

В — відстань між осями каналу і відвалу (насипу).

Схеми «вісімка» або «змійка» доцільно застосовувати при будівництві нешироких каналів. У цьому випадку повороти скрепера чергуються то в правий, то в лівий бік, а це забезпечує рівномірне спрацьовування ходових частин агрегату, число небажаних крутих поворотів зменшується.

 

Рис. 14.10. Зміна кільцевої схеми руху скрепера при будівництві каналів різної ширини і визначення мінімальної віддаллі перевезення грунту

 

Довжина шляху набору грунту обчислюється за формулою:

 

, (14.14)

де q— геометрична місткість ковша скрепера, м3;

— коефіцієнт приведення розпушеного грунту до первісної щільності;

Кн — коефіцієнт наповнення ковша грунтом;

— коефіцієнт втрат грунту в бокових валиках і в призмі волочіння перед ковшем; (Кп = 1,2);

Довжина шляху вивантаження грунту визначається за формулою:

(14.15)

де — товщина шару укладання грунту, м.

b — ширина захвату скрепера, вона ж ширина стружки, м;

h — товщина стружки, м;

— коефіцієнт нерівномірності товщини стружки, = 0,7.

Товщина шару укладання грунту залежить від типу ущільнюючої машини і від конструкції самого скрепера.

Довжини шляху набору і вивантаження визначаються в основному відстанню між в’їздами та з’їздами (рис. 14.11). Зазвичай в’їзди і з’їзди розміщують один від одного на відстані, рівній 1...3 довжин шляху набору, але не більше, ніж через 150 м.

В’їзди і з’їзди влаштовуються перпендикулярно або паралельно вісі виїмки або насипу вздовж укосів. Ширина їх має бути не менше 4 м, а в нижній частині 5...6 м. Глибина каналу і висота насипу впливають на розміри в’їздів та з’їздів, на віддаль перевезення грунту, а отже, і на продуктивність скреперів.

Нормальну глибину виїмки і висоту насипу для скреперів рекомендується визначати за формулою Н. К. Феніна:

, (14.16)

де — площа поперечного перерізу виїмки (насипу), м2;

— середнє значення коефіцієнта, що залежить від закладення укосу в’їзду: і при середніх умовах, при = 4, коефіцієнт = 0,3.

Якщо глибина виїмки або висота насипу не більше 1 м, то для скреперів з тягачами потужністю до 75 к. с. і для скреперів з тягачами потужністю більше 75 к. с. при глибині виїмки або висоті насипу до 1,5 м спеціальні виїзди і з’їзди не влаштовують.

Рис. 14.11. Схема розробки грунту в каналі скрепером і типи виїздів.

14.3. Будівництво каналів в напіввиїмці, напівнасипу
і в насипу

Канали в напіввиїмці повинні мати водоутримуючі дамби для підтримки горизонту води над поверхнею прилеглої території. Такі дамби зводяться з дотриманням певної технології виробництва робіт і технічних вимог. Дамби частіше відсипають з придатних грунтів виїмки каналу. Такими грунтами можуть бути супіски, суглинки, піски, глини і лес. Грунти укладаються в дамби пошарово з ущільненням кожного шару.

Необхідна щільність грунтів у греблях встановлюється проектом або приймається згідно з рекомендаціями:

– для суглинистих грунтів і глинистих — не менше 1,6 т/м3;

– для супіщаних і піщано-гравелистих — не менше 1,65 т/м3.

Рослинний грунт та інші непридатні грути улаштовуються в дамби. Не допускаються, ці грунти тому, що можуть викликати в них нерівномірне осідання, утворення тріщин, знизити водоутримуючу здатність.

На будівництві ділянок каналу в напіввиїмці виконуються наступні будівельні операції:

– зняття рослинного грунту з основи дамб і з траси каналу, розпушення та ущільнення основи дамб:

– розробка грунту у виїмці каналу з переміщенням його в дамби;

– пошарове розрівнювання грунту, зволоження до оптимальної вологості; пошарове ущільнення грунту;

– ліквідація виїздів з виїмки і в’їздів на насип; планування укосів каналу і дамб; планування дна каналу.

Провідною будівельною операцією є розробка грунту у виїмці каналу з переміщенням в дамби. Спосіб розробки грунту тут вибирається так само, як і для ділянок каналу, що йдуть повністю у виїмці. Як правило, глибина виїмки не перевищує 5 м.

Тому, в основному, вибір ведучої машини залежить від ширини каналу по дну. Якщо ширина каналу по дну більш 2…3 м, то перевагу потрібно віддавати скреперу, а при ширині менше 2 м — екскаваторам драглайнам.

Розробка і відсипання грунту скреперами здійснюється пошарово. Схеми робочих рухів скрепера вибирають так само, як і на ділянці каналу, що йде повністю у виїмці.

Будівництво каналів в напіввиїмці екскаваторами драглайн виконується в наступному порядку: розроблений у виїмці грунт складається рівними частинами у тимчасові відвали по обидві сторони каналу за межі дамб; за допомогою бульдозерів грунт з тимчасових відвалів переміщається в дамби і пошарово розрівнюється.

Якщо радіус вивантаження драглайна малий і не дозволяє йому переміщати грунт за межі дамб, то, будівництво виконується в наступному порядку (рис. 14.12):

– перша проходка робиться поздовжнім способом уздовж осі каналу, а грунт складається в тимчасові відвали у смузі проектної виїмки каналу;

– за допомогою бульдозерів (якщо віддаль переміщення грунту не більше 60…80 м) грунт в тимчасових відвалах розробляється і переміщується в дамби;

– при віддалі переміщення грунту до 100 м і більше, вигідніше грунт у тимчасових відвалах розробляти екскаваторами з навантаженням в автосамоскиди або тракторні візки. Сухі злежані грунти в тимчасових відвалах при такій дальності переміщення можна розробляти і переміщувати в дамби скреперами;

– друга і третя проходки виконуються поперечним способом, а грунт переміщується драглайном прямо в дамби. У дамбах грунт пошарово розрівнюється бульдозерами або грейдером, а потім ущільнюється.

Канали в напіввиїмці можна будувати і комбінованим способом у такому порядку:

– верхній ярус виїмки каналу на глибину 1…1,5 м розробляється скреперами по кільцевій схемі або схемою «вісімка», з переміщенням грунту в дамби;

– нижній ярус до проектної глибини розробляється екскаваторами драглайн поздовжнім способом з переміщенням грунту прямо в дамби або в тимчасові відвали, а потім з них — в дамби.

Канали в напіввиїмці на схилах з поперечним ухилом і ≤0,2 будують з однією дамбою з низового боку. При висоті дамб більше 0,5 м замість видалення рослинного грунту розпушують основу. При великих поперечних ухилах в основі дамб нарізають уступи з ухилом і = 0,01…0,02 у бік схилу і на цих уступах зводять дамби.

Якщо при будівництві каналів у напіввиїмці грунт з виїмки каналу виявився зайвим, то його складають з зовнішнього боку дамб без пошарового ущільнення.

Канали в напівнасипу мають такі ж дамби, як і канали в напіввиїмці. У цьому випадку дамби зводяться не тільки з грунтів виїмки каналу, але з грунтів резервів. Резерви закладаються з однієї або з двох сторін від каналу вздовж дамб з їх зовнішнього боку. Такі резерви називаються зовнішніми.

 

Рис.14.12. Схема будівництва каналу в напіввиїмці;
В – смуга зрізки рослинного грунту.

Відстань між дамбою і резервом приймається такою, щоб не було просочування води з каналу в резерв, було зручно влаштовувати в’їзди на дамбу, була можливість проїзду землерийно-транспортних машин між дамбою і резервом. На великих каналах з великою шириною по дну резерви можна закладати на дні каналу нижче проектної позначки. Такі резерви називаються внутрішніми. Їх роблять неглибокими, вони не повинні суттєво змінювати гідравлічний режим потоку води в каналі. З часом внутрішні резерви повністю замулюються.

Канали в напівнасипу будують двома способами:

– способом загальної подушки з подальшою нарізкою перетину каналу;

– способом роздільного зведення кожної дамби.

Способом подушки будують канали дрібної мережі з шириною по дну до 1,2 м. Нарізати у подушці перетин каналу можна каналокопачем, грейдерами, екскаваторами зворотня лопата або драглайн та спеціальними екскаваторами-каналокопачами.

При будівництві каналу способом подушки виконуються наступні будівельні операції:

– зняття родючого шару з основи подушки і зі смуги резервів;

– розпушення грунту в основі подушки;

– ущільнення грунту в основі подушки;

– розробка грунту в резервах з переміщенням в подушку;

– пошарове розрівнювання грунту в подушці, зволоження грунту до оптимальної вологості, пошарове ущільнення грунту в подушці, нарізка перетину каналу з переміщенням грунту в бічні дамби;

– зворотнє засипання резервів раніше знятим рослинним грунтом і його розрівнювання в резерві.

Провідною будівельною операцією — розробка грунту в резервах з переміщенням в подушку. Ведучими машинами при її виконанні можуть бути бульдозери, скрепери і грейдер-елеватори.

Подушку зводять до оцінки розрахункового горизонту води в каналі, а верх дамбочок вище горизонту води відсипають грунтом без його ущільнення з виїмки каналу.

За умовами проїзду будівельних машин ширина подушки по гребеню повинна бути не менше 2,5 м, закладення укосів m=4. Об’єм виїмки каналу повинен бути не менше обсягу двох бічних дамб з урахуванням 10% запасу їх на осадку.

Якщо об’єм грунту з виїмки каналу при нарізці недостатній для відсипання двох дамб, тоді подушку відсипають вище позначки розрахункового горизонту води в каналі.

При висоті подушки менше 1,3 м її вигідніше відсипати бульдозерами або грейдер-елеваторами.

Більш високі подушки доцільніше відсипати скреперами.







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 1556. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Понятие массовых мероприятий, их виды Под массовыми мероприятиями следует понимать совокупность действий или явлений социальной жизни с участием большого количества граждан...

Тактика действий нарядов полиции по предупреждению и пресечению правонарушений при проведении массовых мероприятий К особенностям проведения массовых мероприятий и факторам, влияющим на охрану общественного порядка и обеспечение общественной безопасности, можно отнести значительное количество субъектов, принимающих участие в их подготовке и проведении...

Тактические действия нарядов полиции по предупреждению и пресечению групповых нарушений общественного порядка и массовых беспорядков В целях предупреждения разрастания групповых нарушений общественного порядка (далееГНОП) в массовые беспорядки подразделения (наряды) полиции осуществляют следующие мероприятия...

Ганглиоблокаторы. Классификация. Механизм действия. Фармакодинамика. Применение.Побочные эфффекты Никотинчувствительные холинорецепторы (н-холинорецепторы) в основном локализованы на постсинаптических мембранах в синапсах скелетной мускулатуры...

Шов первичный, первично отсроченный, вторичный (показания) В зависимости от времени и условий наложения выделяют швы: 1) первичные...

Предпосылки, условия и движущие силы психического развития Предпосылки –это факторы. Факторы психического развития –это ведущие детерминанты развития чел. К ним относят: среду...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия