Студопедия — Спосіб роздільного зведення дамб застосовується при будівництві середніх і великих каналів у напівнасипу з шириною по дну більш 1,2 м.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Спосіб роздільного зведення дамб застосовується при будівництві середніх і великих каналів у напівнасипу з шириною по дну більш 1,2 м.






Склад будівельних операцій при цьому наступний:

– зняття родючого шару з траси каналу і з резервів;

– розпушення та ущільнення основи дамб;

– розробка грунту в каналі з відсипанням в дамби;

– розробка грунту в резервах та переміщення в дамби;

– пошарове розрівнювання грунту та зволоженням грунту до оптимальної вологості;

– пошарове ущільнення грунту в дамбах;

– ліквідація виїздів з виїмки на дамбі (при використанні скреперів на розробці грунту);

– планування укосів каналу і дамб;

– зворотнє засипання резервів раніше знятим рослинним грунтом з розрівнюванням його в резервах.

Ведучою операцією є розробка грунту з переміщенням в дамби. Для її виконання рекомендується використовувати скрепери. Скрепери можна застосовувати і для зняття родючого шару. Скрепери своїми колесами в процесі відсипки дамб самі ущільнюють грунт.

Якщо ширина каналу по дну не дозволяє використовувати скрепери, тоді розробку грунту у виїмці каналу планують екскаваторами драглайнами або зворотньою лопатою: у цьому випадку екскаватор розробляє грунт і відсипає, його в тимчасові відвали за межі майбутніх дамб; потім за допомогою бульдозерів або грейдерів грунт з тимчасових відвалів розробляють і переміщають у дамби з пошаровим відсипанням.

Так само як і при будівництві подушки, верхню частину бічних дамб вище робочого горизонту води, але не більше ніж на 1 м дозволяється відсипати без пошарового ущільнення.

Будівництво дамб і подушок грейдер-елеваторами доцільно вести в зв’язкових грунтах І–IIІ груп. При розробці сипучих грунтів різко знижується продуктивність машин із-за великих втрат грунту при переході зі сферичного плужного диску на транспортер.

Втрати зв’язаного грунту можна зменшити, якщо різати грунт не нижньою стороною диска, а бічною. Глибина різання при цьому становить 0,6…0,7 м, і зрізана стружка грунту, минаючи зазор у 7…8 см, відразу потрапляє на стрічку транспортера.

Грейдер-елеватор не можна застосовувати, якщо грунти містять різні включення (каміння, коріння тощо), а також на перезволожених грунтах і на місцевості з поперечним ухилом більше 18°.

Розміри виїмок і насипів при роботі грейдер-елеватора залежать від довжини транспортера та кута його нахилу. При довжині транспортера 8 м можна розробляти виїмки глибиною до 1,5 м, шириною зверху від 6 до 15 м і зводити дамби із подушкою висотою 1,5 м, шириною по гребеню до 10 м з переміщенням грунту з бічних резервів на відстань 6…8 м.

Самохідні грейдер-елеватори можуть розробляти виїмки глибиною до 4 м, шириною по дну до 10 м і зводити насип висотою до 4 м.

Розробку грунту грейдер-елеваторами висипають у відвал або у транспорт, ними також можна знімати рослинний шар і виконувати розкривні роботи. Грунт до місця відсипки переміщається перпендикулярно осі руху грейдер-елеватора. Із-за великих втрат часу на розворотах грейдер-елеватор краще використовувати на об’єктах великої протяжності. Оптимальна довжина робочої ділянки (гону) дорівнює 500…1200 м. При довжині гону менше 300 м продуктивність машини різко знижується.

Залежно від розмірів виїмок і насипів, а також від способу відсипання (у відвал або в транспорт) може бути кілька схем виробництва робіт. Грейдер-елеватори розробляють і відсипають грунт тільки пошарово і зліва направо по ходу руху.

На рис. 14.13 показані схеми виконання робіт причіпними грейдер-елеваторами у відвал при різних значеннях ширини виїмки і насипу по верху. Виїмки шириною зверху від 1 до 9 м розробляються від її осі вліво і вправо.

Грунт відсипається перехресно – з лівої половини виїмки на праву сторону від неї, а з правої – на ліву сторону (рис. 14.13 а).

Виїмки шириною від 9 до 18 м розробляються в напрямку від укосів до середини. Грунт відсипається з лівої половини виїмки на ліву сторону, а з правої — на праву (рис. 14.13 б).

При глибині виїмок до 0,8 м закладення укосів може бути m 1…1,5,
а при глибині 0,8…1,5 м m≥3, так як грейдер-елеватор в цьому випадку повинен рухатися по укосу виїмки. Дамби, подушки для каналів і дорожні насипи можна зводити з грунту резервів, розташованих з одного боку або з двох сторін від цих насипів.

З одностороннього резерву можна відсипати насип шириною в основі до 9 м, а з двосторонньої до 18 м. Пошарове розрівнювання та переміщення грунту в межах насипу краще виконувати універсальними бульдозерами.

Грейдер-елеватори можуть відсипати грунт не тільки у відвал, але і в автосамоскиди. Автосамоскиди рухаються під транспортером паралельно руху грейдер-елеватора.

Довжина шляху завантаження одного автосамоскиду обчислюється за формулою:

 

; (14.17)

 

де – довжина шляху завантаження одного автосамоскиду, м;

 

Рис. 14.13. Схеми виробництва робіт грейдер-елеватором у відвал
при різних розмірах поперечних перерізів виїмок і насипів
і при навантаженні грунту в автосамоскиди

— місткість кузова автосамоскиду, м3;

G — вантажопідйомність автосамоскиду, тс (кН);

— щільність грунту в природному стані, тс/м3 (кН/м3);

— площа поперечного перерізу однієї стружки, м2;

K — коефіцієнт втрат грунту через зазор між диском і транспортером
1 = 0,7…0,9);

К2 — коефіцієнт втрат грунту при навантаженні (розсип повз кузова;
К2 = 0,92…0,95). Число автосамоскидів на один гон і визначається за формулою:

(14.18)

де L — довжина гону (ділянки), м.

Для зміни автосамоскидів грейдер-елеватор зупиняється, що зменшує його продуктивність у порівнянні з роботою у відвал.

Якщо виїмка глибиною менше 0,8 м, то автосамоскид рухається збоку від виїмки по поверхні землі, а грейдер-елеватор — по дну виїмки
(рис. 14.13 д).

Якщо виїмка глибше 0,8 м, то автосамоскиди і грейдер-елеватор рухаються по дну виїмки, ширина якої повинна бути не менше 15 м (рис. 14.13 е).







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 639. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

ЛЕЧЕБНО-ПРОФИЛАКТИЧЕСКОЙ ПОМОЩИ НАСЕЛЕНИЮ В УСЛОВИЯХ ОМС 001. Основными путями развития поликлинической помощи взрослому населению в новых экономических условиях являются все...

МЕТОДИКА ИЗУЧЕНИЯ МОРФЕМНОГО СОСТАВА СЛОВА В НАЧАЛЬНЫХ КЛАССАХ В практике речевого общения широко известен следующий факт: как взрослые...

СИНТАКСИЧЕСКАЯ РАБОТА В СИСТЕМЕ РАЗВИТИЯ РЕЧИ УЧАЩИХСЯ В языке различаются уровни — уровень слова (лексический), уровень словосочетания и предложения (синтаксический) и уровень Словосочетание в этом смысле может рассматриваться как переходное звено от лексического уровня к синтаксическому...

Тактические действия нарядов полиции по предупреждению и пресечению групповых нарушений общественного порядка и массовых беспорядков В целях предупреждения разрастания групповых нарушений общественного порядка (далееГНОП) в массовые беспорядки подразделения (наряды) полиции осуществляют следующие мероприятия...

Механизм действия гормонов а) Цитозольный механизм действия гормонов. По цитозольному механизму действуют гормоны 1 группы...

Алгоритм выполнения манипуляции Приемы наружного акушерского исследования. Приемы Леопольда – Левицкого. Цель...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия