Студопедия — Повна цивільна дієздатність
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Повна цивільна дієздатність






1. На відміну від правоздатності, дієздатність пов'язана із здійсненням громадянином вольових дій, що припускає досягнення певного рівня психічної зрілості. Критеріями є вік, а також стан психічного здоров'я.

Повна дієздатність визнається за повнолітніми громадянами, тобто тими, хто досяг 18 років (ст.34 ЦК). Вказаний віковий ценз може бути зниженим у двох випадках: 1) реєстрація шлюбу особою, Що не досягла 18 років (ч.2 ст.34 ЦК); 2) надання повної цивільної Дієздатності за рішенням органу опіки та піклування неповнолітній особі (ст.35 ЦК).

1) шлюбний вік, встановлений для чоловіків — 18 років і жінок — 17 років (ст.22 СК), може бути знижений за рішенням органів міс-

цевого самоврядування до 16 років за наявності причин, що вони вважають поважними. Перелік таких причин закон не наводить, але до них звичайно відносять вагітність нареченої, народження дитини тощо. Стаття 23 СК допускає також можливість реєстрації шлюбу особами до досягнення ними 14 років, але лише за виняткових обставин. На зниження шлюбного віку згода батьків чи інших законних представників не потрібна, але їхня думка при цьому враховується. Реєстрація шлюбу осіб, яким був знижений шлюбний вік, здійснюється в загальному порядку.

Після реєстрації шлюбу неповнолітні фізичні особи набувають дієздатності у повному обсязі;

2) надання повної цивільної дієздатності (емансипація) є новелою ЦК. Згідно зі ст.35 ЦК повна цивільна дієздатність може бути надана фізичній особі, яка досягла 16 років і працює за трудовим договором; особі, котра досягла 16 років і бажає займатися підприємницькою діяльністю; а також неповнолітній особі, яка записана матір'ю або батьком дитини.

2. Але варто звернути увагу на те, що підстави та порядок надання повної цивільної дієздатності визначаються по-різному. Тому, хто працює за трудовим договором, надання повної цивільної дієздатності провадиться за рішенням органу опіки та піклування за заявою заінтересованої особи за письмовою згодою батьків (усиновлювачів) або піклувальника, а у разі відсутності такої згоди — за рішенням суду.

Тому, хто бажає займатися підприємницькою діяльністю і досяг16 років, спочатку необхідно отримати письмову згоду на реєстрацію як підприємця від батьків (усиновлювачів), піклувальника абооргану опіки та піклування. За наявності вказаної згоди така особаможе бути зареєстрована як підприємець. У цьому разі фізичнаособа набуває повної цивільної дієздатності з моменту державної реєстрації її як підприємця- ;

Для надання повної цивільної дієздатності неповнолітній особі, яка записана матір'ю або батьком дитини, необхідний факт державної реєстрації народження дитини, одним із батьків якої є неповнолітній. У цьому випадку згоди батьків неповнолітнього, органів, опіки та піклування тощо на емансипацію неповнолітньої особи нв потрібно.

У разі припинення трудового договору підприємницької діяльності фізичної особи, батьківства надана неповнолітній особі повна цивільна дієздатність зберігається.

Стаття 35 ЦК не згадує про значення членства у виробничому кооперативі, однак, очевидно, таке членство особи, яка досягла ЇЙ років, за аналогією з трудовим договором, може бути підставою на- дання повної цивільної дієздатності.

10. Часткова, неповна та обмежена цивільна дієздатність

1. Щодо осіб, які не мають повної цивільної дієздатності, ЦКпередбачає: часткову, неповну та обмежену дієздатність. Г

2. Часткову цивільну дієздатність мають фізичні особи, які недосягли 14 років і за ст.31 ЦК також іменуються малолітніми oco-s

бами. їхня дієздатність обмежується можливостями самостійно вчиняти дрібні побутові правочини (тобто правочини, що задовольняють побутові потреби особи, відповідають її фізичному, духовному чи соціальному розвиткові та стосуються предмета, який має невисоку вартість), а також здійснювати особисті немайнові права на результати інтелектуальної, творчої діяльності, що охороняються законом.

Всі інші правочини, вчинені малолітніми до досягнення 14 років, нікчемні і не породжують для них правових наслідків. Однак такий правочин може бути в інтересах малолітньої особи визнаний судом дійсним, якщо він вчинений їй на користь. Визнання право-чину дійсним можливе тільки на вимогу його батьків, усиновлюва-ча або опікуна (ст.221 ЦК).

Малолітня особа не несе цивільно-правової відповідальності за завдану нею шкоду. Це досить традиційне положення грунтується на тій тезі, що малолітні як такі, що не можуть повною мірою оцінити свої дії, не визнаються винними, а отже, не можуть нести відповідальність за правопорушення. Суб'єктами відповідальності за дії малолітніх є їхні батьки, усиновлювачі, опікуни, на яких таким чином покладається відповідальність за нездійснення належного нагляду за діями малолітніх чи неналежне здійснення обов'язків по вихованню дітей. Батьки, усиновлювачі, опікуни малолітніх можуть бути звільнені від відповідальності, якщо доведуть, що зобов'язання було порушене чи шкода заподіяна не з їхньої вини (ст.ст 31, 1178 ЦК).

3. Неповну цивільну дієздатність мають неповнолітні особи, тобто особи у віці від 14 до 18 років (ст.32 ЦК). Крім права вчиняти правочини, передбачені ст.31 ЦК, вони мають право самостійно розпоряджатися своїм заробітком, стипендією або іншими доходами; самостійно здійснювати права на результати інтелектуальної, творчої діяльності, що охороняються законом; бути учасником (засновником) юридичних осіб, якщо це не заборонено законом або установчими документами юридичної особи; самостійно укладати договір банківського вкладу (рахунку) та розпоряджатися останнім, внесеним особою на своє ім'я (грошовими коштами на рахунку). Проте, якщо кошти внесені у фінансову установу на її ім'я іншими особами, то неповнолітній може розпоряджатися ними за згодою батьків (усиновлювачів) або піклувальника.

Неповнолітня особа вчиняє інші правочини за згодою будь-кого з батьків (усиновлювачів) або піклувальників. Згода може бути замінена наступним схваленням правочину вказаними особами, вираженим у письмовій формі. У разі заперечення того з батьків (усиновлювачів), з ким проживає неповнолітня особа, правочин може бути здійснений з дозволу органу опіки та піклування.

На вчинення неповнолітньою особою правочину щодо транспортних засобів або нерухомого майна має бути письмова нотаріально посвідчена згода батьків (усиновлювачів) або піклувальника. Порушення цього правила може бути підставою для визнання судом правочину недійсним як заперечного (ст.215 ЦК).

Стаття 32 також передбачає, що суд за наявності достатніх підстав за заявою батьків (усиновлювачів), піклувальника, органу опі-

 

ки та піклування може обмежити право неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїм заробітком, стипендією чи іншими доходами або позбавити її цього права. Підставою звичайно слугує явно нерозважливе розпорядження коштами, використання їх, наприклад, на спиртні напої, азартні ігри тощо. Розгляд судом справ про обмеження дієздатності неповнолітньої особи здійснюється згідно зі ст.ст.256—260 ЦПК України. Після обмеження можливості самостійно розпоряджатися доходами неповнолітня особа може вчиняти правочини за згодою законних представників, а при позбавленні її права самостійного розпорядження заробітком, стипендією чи іншими доходами відповідні правочини за неї вчиняють законні представники. Зазначений порядок не застосовується щодо неповнолітніх, котрі визнані цілком дієздатними внаслідок вступу в шлюб і у випадку надання їм повної цивільної дієздатності.

Суд скасовує своє рішення про обмеження або позбавлення нього права, якщо відпали обставини, які були підставою для його прийняття.

Неповнолітня особа самостійно несе відповідальність як за порушення укладеного нею договору, так і за заподіяння шкоди при відсутності договору (ст.ст.ЗЗ, 1179 UK). Якщо у неповнолітньої особи недостатньо майна для відшкодування збитків за порушення договору, укладеного за згодою батьків (усиновлювачів), піклувальника, то додаткову відповідальність несуть її батьки (усиновлюва-чі) або піклувальник.

Обов'язок батьків (усиновлювачів), піклуватьника, закладу, який за законом здійснює щодо неповнолітньої особи функції піклувальника, додатково брати участь у відшкодуванні шкоди, що виникла внаслідок невиконання договору або завдання шкоди неповнолітнім, припиняється після досягнення особою повноліття або коли вона до його досягнення стане власником майна, достатнього для відшкодування шкоди.

4. Обмежену цивільну дієздатність має фізична особа, котру суд обмежив у дієздатності через те, що вона страждає на психічний розлад, який суттєво впливає на її здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, а також фізична особа, котру суд обмежив у дієздатності через те, що вона зловживає спиртними напоями, наркотичними засобами, токсичними речовинами тощо і тим ставить себе чи свою сім'ю, а також Інших осіб, яких вона за законом зобов'язана утримувати, у скрутне матеріальне становище.

Порядок обмеження дієздатності визначений у ЦПК і схожий з порядком визнання громадянина недієздатним (ст.39 ЦК). Справа в судовому засіданні розглядається з обов'язковою участю громадянина, прокурора і представника органу опіки та піклування. Над особами з обмеженою дієздатністю встановлюється піклування (ст.37 ЦК). Без згоди піклувальника громадянин не може: а) продавати, дарувати, заповідати, обмінювати, купувати майно, а також вчиняти інші правочини шодо розпорядження майном, за винятком дрібних побутових; б) самостійно одержувати заробітну плату, пенсію та інші види доходів (авторський гонорар, винагороди за відкриття, винаходи тощо). Одержання заробітку, пенсії, стипендії.

інших доходів особи, цивільна дієздатність якої обмежена, та розпорядження ними здійснюються піклувальником.

Піклувальник може письмово дозволити фізичній особі, цивіль-и3 дієздатність якої обмежена, самостійно одержувати заробіток, пенсію, стипендію, інші доходи та розпоряджатися ними. Відмова піклувальника дати згоду на вчинення правочинів, що виходять за межі'дрібних побутових, може бути оскаржена особою, цивільна дієздатність якої обмежена, до органу опіки та піклування або суду.

Піклувальники не можуть брати участь у правовідносинах, що пов'язані з особою підопічного. Вони контролюють лише правочини, котрі мають майновий характер. При цьому закон забороняє піклувальнику давати згоду на здійснення підопічним дій, пов'язаних з безоплатним відчуженням майна. Піклувальник також не має права укладати з підопічним правочини щодо себе особисто або стосовно членів своєї родини.

Особа, цивільна дієздатність якої обмежена, самостійно несе відповідальність за порушення нею договору, укладеного за згодою піклувальника, та за шкоду, що завдана нею іншій особі.

У разі відпадання обставин, що послужили підставою обмеження дієздатності (видужання фізичної особи, поліпшення її психічного стану, припинення зловживання спиртними напоями, наркотичними засобами, токсичними речовинами тощо), сул поновлює її цивільну дієздатність. Рішення суду про поновлення цивільної дієздатності є підставою припинення піклування, встановленого над фізичною особою (ст.38 ЦК).

Факт психічного одужання фізичної особи підтверджується відповідним медичним висновком, якщо особа знаходилась у спеціальному медичному закладі на лікуванні.







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 476. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Классификация ИС по признаку структурированности задач Так как основное назначение ИС – автоматизировать информационные процессы для решения определенных задач, то одна из основных классификаций – это классификация ИС по степени структурированности задач...

Внешняя политика России 1894- 1917 гг. Внешнюю политику Николая II и первый период его царствования определяли, по меньшей мере три важных фактора...

Оценка качества Анализ документации. Имеющийся рецепт, паспорт письменного контроля и номер лекарственной формы соответствуют друг другу. Ингредиенты совместимы, расчеты сделаны верно, паспорт письменного контроля выписан верно. Правильность упаковки и оформления....

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит...

Кран машиниста усл. № 394 – назначение и устройство Кран машиниста условный номер 394 предназначен для управления тормозами поезда...

Приложение Г: Особенности заполнение справки формы ву-45   После выполнения полного опробования тормозов, а так же после сокращенного, если предварительно на станции было произведено полное опробование тормозов состава от стационарной установки с автоматической регистрацией параметров или без...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия