Студопедия — Класифікація антисептичних і дезінфекційних засобів
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Класифікація антисептичних і дезінфекційних засобів






1.Галогени (галоїди):

1.1. Препарати, що містять хлор, — хлорне вапно, хлорамін Б, хлоргексидину біглюконат, хлорантоїн, натрію гіпохлорид.

1.2. Препарати, що містять йод, — розчин йоду спиртовий, йодонат, йодоформ, розчин Люголя, йоддицерин, йодинол.

2. Окисники — розчин водню перекису (водню пероксиду) розведений і концентрований, калію перманганат.

3. Похідні аліфатичного ряду — спирт етиловий, формальде­гід (формалін).

4. Похідні ароматичного ряду — фенол чистий (кислота карбо­лова), іхтіол, дьоготь березовий, резорцин.

5. Похідні нітрофурану — фурацилін.

6. Барвники — розчин брильянтового зеленого спиртовий, метиленовий синій, етакридину лактат (риванол).

7. Кислоти й основи — кислота борна, кислота бензойна, розчин аміаку.

8. Солі важких металів — ртуті дихлорид (сулема), срібла нітрат, коларгол, протаргол, цинку сульфат, дерматол, ксероформ.

9. Детергенти — мило зелене, церигель, етоній.

До галогеновмісних сполук відносять сполуки хлору (хлор­не вапно, хлорамін Б, хлоргексидину біглюконат тощо), сполуки йоду (розчин йоду спиртовий, розчин Люголя, йодинол тощо).

Вони справляють бактерицидну дію. Механізм дії: денатурують білки в мікробних клітинах.

Хлорне вапно — білий порошок, що містить 25% вільного хло­ру. Зберігають у сухому прохолодному місці. Виявляє дезінфекцій­ну та дезодораційну дії.

Хлорамін Б — білий або жовтуватий порошок, що містить 25—29% активного хлору. Йод має антисептичні і дезодораційні вла­стивості. Застосовують для обробки предметів догляду за хворими, неметалевого інструментарію, а також для обробки інфікованих ран.

5% розчин йоду спиртовий використовують для обробки опера­ційного поля та рук хірурга перед операційним втручанням, а також країв ран. Йод справляє місцеву подразливу дію та може всмоктуватись у кров і чинити резорбтивну дію.

Розчин Люголя — препарат, що містить йод (1 частина йоду, 2 частини калію йодиду і 17 частин води). Застосовують як антисеп­тик для змащування слизових оболонок глотки і гортані.

Йодонат — це комбінований препарат, що містить 4,5% йоду. Застосовують для обробки операційного поля.

Йодинол — рідина темно-синього кольору із запахом йоду. Ос­новною діючою речовиною є молекулярний йод, який має антисе­птичні властивості. Застосовують зовнішньо при тонзиліті, гній­ному отиті, опіках, трофічних і варикозних виразках.

Йоддицерин завдяки широкому спектру протимікробної дії за­стосовують для лікування гнійних ран, маститів, гаймориту тощо. Йоддицерин — препарат нового покоління, який досліджували в Україні протягом 18 років. Це комбінований засіб, що містить йод, димексид та гліцерин; він не спричинює пекучі відчуття, не пошкоджує тканини, добре проникає через шкіру і знешкоджує гриби, патогенні мікроорганізми, кліщі та віруси.

До окиснювачів відносять гідрогену пероксид і калію пер­манганат, які справляють антисептичну і дезодораційну дії.

Розчин водню пероксиду — безбарвна прозора рідина без запа­ху, що містить 3% гідрогену пероксид. Швидко руйнується під дією світла, під час нагрівання, зіткнення з основами, органічни­ми сполуками й металами, виділяючи кисень, який має незначну протимікробну активність, але при цьому відбувається механічне очищення ран, виразок, порожнин від гною, слизу, згустків крові, мікроорганізмів, а також виявляє здатність зупиняти кровотечу (сприяє переходу фібриногену у фібрин). Застосовують цей роз­чин як дезінфекційний і дезодораційний засіб для промивань та полоскань при стоматиті, ангіні, для обробки та лікування гнійних ран, зупинки носових кровотеч.

Калію перманганат — темно-фіолетові кристали або дрібний порошок з металевим полиском, розчинний у воді. Препарат має здатність у присутності органічних речовин виділяти атомар­ний кисень, який забезпечує протимікробний і дезодораційний ефекти. Місцева дія на шкіру і слизові оболонки залежить від кон­центрації: за низьких концентрацій — в'яжуча дія, а за великих — подразлива і припікальна дії. Застосовують розчин калію перман­ганату для полоскань, спринцювань, промивання ран, шлунка при отруєнні морфіном та іншими легко окиснювальними отрутами. Як антисептичний та в'яжучий засіб застосовують при опіках.

Органічні та неорганічні кислоти справляють дезінфекцій­ну дію, яка залежить від ступеня дисоціації (розщеплення на іони). Кислоти й основи проникають у мікробні клітини і спричинюють коагуляцію (зсідання) білків, що зумовлює їх загибель. До них від­носять кислоту борну та розчин аміаку.

Кислота борна — білий порошок, розчинний у воді та спирті. У зв'язку з побічними діями використовують обмежено: дорослим призначають водні розчини для промивання при кон'юнктивітах, дерматитах, а спиртові розчини — при отитах, піодермії, екземі. Протипоказано застосування борної кислоти жінкам у період лак­тації для обробки молочних залоз, тому що вона є протоплазмати­чною отрутою.

Розчин аміаку 10% (нашатирний спирт) — прозора летка рідина з гострим запахом. Змішується з водою та спиртом. Справляє по­дразливу та рефлекторну дії (див. тему 6), а також добре очищує ; шкіру і чинить протимікробну дію.

Застосовують для обробки рук хірурга за методом Спасокуко-цького—Кочергіна.

До солей важких металів відносять ртуті дихлорид, срібла нітрат, протаргол, цинку сульфат. Препарати справляють як про­тимікробну, так і місцеву дію на тканини. Місцева дія солей важ­ких металів залежить від концентрації — в'яжуча, подразлива та припікальна. В'яжуча дія пов'язана зі здатністю іонів металів утво­рювати альбумінати. За підвищення концентрації розчинів солі металів справляють подразливу і припікальну дії.

Ртуті дихлорид — білий порошок, розчинний у воді та спирті. Є активним дезінфекційним засобом, але дуже токсичним. Засто­совують для дезінфекції білизни, одягу, предметів догляду за хво­рими.

Срібла нітрат — безбарвні кристали у вигляді пластинок. Під дією світла препарат темніє. У невеликих концентраціях чинить в'яжучий та протизапальний ефекти, у великих — припікальний. Застосовують зовнішньо при ерозіях, тріщинах, виразках, надмір­них грануляціях, для обробки слизових оболонок гортані, піхви, сечівника, а також при гострому кон'юнктивіті.

Протаргол — коричневий порошок, що містить 7,8—8,3% сріб­ла. Чинить в'яжучу, антисептичну та протизапальну дії. Застосову­ють для змащування слизових оболонок верхніх дихальних шляхів, промивання сечовивідних шляхів і сечового міхура, в очній прак­тиці — при кон'юнктивіті, бленореї. На сьогодні широкого засто­сування не має.

Цинку сульфат — безбарвний порошок, справляє антисептичну та в'яжучу дії. Застосовують при кон'юнктивітах, ларингітах, для спринцювань при уретритах і вагінітах.

Солі вісмуту справляють в'яжучу, антисептичну та адсорбівну дії.

Дерматол — порошок жовтуватого кольору, без запаху та сма­ку, нерозчинний у воді і спирті. Призначають зовнішньо у вигля­ді мазі та присипок для лікування дерматиту, екземи, виразок, опіків.

Ксероформ — порошок жовтого кольору зі слабким запахом, нерозчинний у воді і спирті. Застосовують зовнішньо у вигляді присипки або мазі для лікування виразок, екземи.

Гостре отруєння солями важких металів виникає внаслідок випадкового або навмисного вживання препаратів внутрішньо.
При цьому виникають такі симптоми:

—ознаки подразнення травного каналу (нудота, блювання, біль у животі);

—порушення з боку ЦНС (збудження, судомні напади або пригнічення);

—порушення з боку серцево-судинної системи (гостра серцева недостатність, колапс);

— порушення функції нирок через 2—4 доби (сулемова нирка).
Допомога полягає у:

• видаленні отрути (промивання шлунка з унітіолом, активо­ваним вугіллям, молоком, яєчним білком). Промивання шлунка слід проводити обережно при отруєнні ртуті дихлоридом, оскільки він ушкоджує стравохід та шлунок. Призна­чають також сольові проносні та сифонні клізми з унітіолом;

• інактивації отрути, що всмокталася. Здійснюють шляхом уведення в вену протиотрути — унітіолу або натрію тіосуль­фату (унітіол має сульфгідрильні групи, з якими зв'язуються солі металів, а натрію тіосульфат під час взаємодії перетво­рює їх на неотруйні сульфіти);

• проведенні форсованого діурезу при легкому та середньому ступенях отруєння;

• гемодіалізі та перитонеальному діалізі з уведенням унітіолу та тетацин-кальцію (утворює з ртуттю комплексні сполуки) при тяжкому ступені отруєння.

До антисептиків ароматичного ряду відносять фенол чис­тий, іхтіол, дьоготь, мазь Вишневського, мазь Вількінсона. Вони справляють дезінфекційну та антисептичну дію.

Фенол (кислота карболова) — безбарвна рідина, яка має своє­рідний запах. Чинить бактерицидну і місцеву подразливу дію. Розчини фенолу використовують для дезінфекції інструментів, пред­метів догляду за хворими, меблів, екскрементів, харкотиння.

Березовий дьоготь — чорна рідина, що має своєрідний запах. Одержують методом сухої перегонки берези. Чинить антисептичну (оскільки містить фенол) та місцеву подразливу і кератолітичну дії, а також інсектицидну дію (на членистоногих). Призначають при паразитарних захворюваннях шкіри (короста, лишай) та для лікування інфікованих ран.

Лінімент бальзамічний за Вишневським (мазь Вишневського) є комбінованим препаратом. До його складу входять дьоготь і ксе­роформ по 3 г та олія рицинова (до 100 мл). Застосовують для ліку­вання ран.

Мазь Вількінсона — це комбінований препарат, що містить дьоготь, кальцію карбонат, сірку очищену, мазь нафталану, зелене мило. Застосовують як антисептичний, протигрибковий та проти-паразитарний засіб.

Іхтіол — продукт перегонки сланців (останків стародавніх риб). Це чорна сироподібна речовина, розчинна у воді та гліцери­ні, має своєрідний запах. Чинить антисептичну (містить 15% сір­ки, яка діє бактерицидно) та протизапальну дії. Застосовують зовнішньо у вигляді мазі для лікування опіків, екземи, лишаїв, бешихи, фурункульозу та у вигляді супозиторіїв для лікування за­пальних процесів органів малого таза.

Похідні нітрофурану справляють виразну протимікробну дію і відносно малотоксичні для людини. Використовують як хіміотерапевтичні засоби (див. тему 4) й антисептики.

Фурацилін — жовтий порошок, гіркий на смак. Малорозчин­ний у воді, малорозчинний у спирті. До нього чутливі грампозитивні та грамнегативні бактерії. Не справляє місцевої подразливої дії і сприяє процесу загоєння ран. Застосовують у вигляді розчинів при пролежнях і виразках, опіках, для полоскання ротової порожнини і горла при стоматитах й ангіні, для лікування кон'юн­ктивіту. Препарат іноді призначають внутрішньо для лікування го­строго бактеріального шигельозу (приймати після їди і запивати великою кількістю рідини).

До групи барвників відносять брильянтовий зелений, ме­тиленовий синій та етакридину лактат. До антисептиків цієї групи особливо чутливі грампозитивні мікроорганізми і коки.

Брильянтовий зелений — це порошок золотисто-зеленого ко­льору, що важко розчиняється у воді і спирті. Виявляє високу про­тимікробну активність. Водні та спиртові розчини брильянтового зеленого використовують при піодермії, блефариті, невеликих ушкодженнях шкіри для обробки операційного поля.

Метиленовий синій — темно-зеленого кольору порошок. Засто­совують спиртові розчини як антисептичний засіб при опіках, піо­дермії; при циститах, уретритах промивають порожнини водним розчином. Розчини метиленового синього вводять у вену як анти-дот при отруєннях ціанідами, чадним газом та сірководнем.

Етакридину лактат — жовтого кольору порошок, гіркий на смак. Справляє бактеріостатичну дію у малих концентраціях, а у великих — бактерицидну. Активність висока, але дія розвивається повільно. Застосовують для промивання інфікованих порожнин, обробки і лікування ран, виразок, абсцесів, фурункулів, у практиці лікування очей, стоматології, оториноларингології.

ЗЛО. До групи антисептиків аліфатичного ряду належать спирт етиловий і формальдегід. Препарати цієї групи мають антисептич­ні та дезінфікувальні властивості. Механізм дії: зумовлюють дегід­ратацію (зневоднення) білків клітинної мембрани і загибель мік­роорганізмів.

Спирт етиловий — рідина, що має своєрідний запах та смак. Ба­ктерицидна дія проявляється при 20% концентрації. Крім проти­мікробної дії спирт етиловий справляє також подразливу (у малих концентраціях) та в'яжучу (у великих концентраціях).

Місцево етиловий спирт застосовують у таких концентраціях:

• 40% — для компресів;

• 70 % — для обробки шкіри пацієнта, рук хірурга, операцій­ного поля та дезінфекції інструментів перед маніпуляціями;

• 95-96% — для лікування опіків та дезінфекції медичних ін­струментів.

Розчин формальдегіду, або формалін, — це рідина, що містить 36,5-37,5% формальдегіду, має різкий своєрідний запах, добре змішується з водою та спиртом. Справляє протимікробну дію на вегетативні форми бактерій та їх спори. Розчин формальдегіду за­стосовують для дезінфекції білизни, посуду, предметів догляду за хворими, металевого та неметалевого інструментарію, для консер­вації анатомічних препаратів, вакцин і сироваток. Використову­ють як дезінфекційний та дезодораційний засіб при надмірній піт­ливості шкіри.

Детергенти — це речовини, що здатні знижувати поверх­неву активність і чинять очисну і протимікробну дії. Протимікробна дія полягає в тому, що детергенти змінюють проникність ци-толеми мікробних клітин і спричинюють розпад бактеріальних клітин.

До них відносять зелене мило, церигель, хлоргексидину біглюконат, етоній.

Зелене мило — зеленкувата маса зі слабким запахом. Легко роз­чиняється у воді та спирті. Це аніонний детергент. Застосовують для очищення шкіри.

Церигель — катіонний детергент. Густа рідина із запахом спир­ту. Добре розчинна у спирті та ефірі. Справляє дезінфекційну дію. Застосовують для обробки рук медичних працівників під час під­готовки до хірургічних втручань.

Хлоргексидину біглюконат — ефективний антисептичний засіб. Бактерицидно впливає на грампозитивні і грамнегативні бактерії, а також на збудників венеричних хвороб: трепонем, гонококів, трихомонад. Застосовують для обробки операційного поля і рук хірурга, знезараження хірургічного інструментарію, а також для промивання ран, сечового міхура, лікування опіків.

Етоній справляє бактеріостатичну і бактерицидну дії щодо стрептокока, стафілокока та інших мікроорганізмів. Призначають при трофічних гнійних виразках прямої кишки та інших захворю­ваннях.

Особливості роботи з препаратами:

під час роботи з фенолом слід бути обережними, оскільки він добре всмоктується крізь шкіру і слизові оболонки, що може призвес­ти до отруєння;

під час роботи зі спиртом етиловим слід враховувати його резорбтивну дію (пригнічує ЦНС і тому стоїть на предметно-кількіс­ному обліку);

під час роботи з розчином формальдегіду слід бути обережни­ми, оскільки вдихання парів спричинює сльозотечу, ядуху, задишку, психомоторне збудження;

слід пам'ятати, що потрапляння нерозведеного розчину аміаку на кон'юнктиву ока або внутрішньо зумовлює опіки;

під час роботи з кислотою борною не слід наносити препарат на великі поверхні тіш, особливо в дітей переддошкільного віку, оскільки препарат добре проникає через шкіру та слизові оболонки і може накопичуватися в органах і тканинах;

під час роботи з ртуті дихлоридом (є дуже сильною отрутою) треба бути обережними, щоб препарат не потрапив у порожнину ро­та, на слизові оболонки та шкіру.

Таблиця 2. Антисептичні та дезінфекційні засоби

Назва препарату Форма випуску Спосіб застосування
Хлорамін Б (Chloraminum В)   Порошок   0,25-0,5% розчин для дезін­фекції рук; 1,5—2% розчин для обробки ран; 1—5% розчин для дезінфекції неметалевих предметів  
Розчин йоду спиртовий (Solutio Iodi spirituosa) Флакони по 10; 15; 25 мл 5% спиртового розчину; ампули по 1 мл 5% роз­чину Зовнішньо 5% спиртовий розчин
Розчин Люголя (Solutio Lugoli) Флакони по 50 мл Зовнішньо для змащування слизової оболонки глотки, гортані
Йодинол (Iodinolum) Флакони по 100 мл При тонзилітах — 4—5 про­мивань; при гнійних отитах закапують по 5-8 крапель; при трофічних виразках, опіках — прикладають серветки, що змочені йодинолом
Йоддицерин (Ioddicerinum) Флакони по 15 мл Зовнішньо для змащування слизових оболонок, шкіри
Розчин водню пероксиду (Solutio Hydrogenii peroxydi diluta) Офіцінальний 3% розчин у флаконах Зовнішньо для промивань та полоскань при стоматиті, ангіні, гінекологічних захворюваннях
Калію перманганат (Kalii permanganas) Порошок 0,1-0,5% розчини для про­мивання ран; 0,05-0,1% розчини для промивання шлунка
Ртуті дихлорид (Hydrargyri dichloridum) Порошок; таб­летки по 0,5 і 1 г для зовнішнього застосування Для дезінфекції розчини 1:500- 1:1000

 

Назва препарату Форма випуску Спосіб застосування
Срібла нітрат (Argenti nitras) Порошок 2—10% розчин для змащування шкіри та припікань; 0,25—2% розчин для змащування слизо­вих оболонок, застосовують при гострому кон'юнктивіті
Протаргол (Protargolum) Порошок 1-5% розчин — при запальних процесах верхніх дихальних шляхів; 1—3% розчин для промивання сечового міхура, при кон'юнктивіті
Цинку сульфат (Zinci sulfas) Порошок; очні краплі (0,25 і 0,5% розчини) у флаконах по 10 мл 0,1—0,5% розчин закапують під час лікування кон'юнктивіту; 0,25—0,5% розчини — в оториноларингології; 0,1—0,5% розчини в порож­нину сечівника і піхви
Дерматол (Dermatolum) Порошок; мазь 10% Зовнішньо в присипках та ма­зях, ректально у свічках по 0,2 г
Ксероформ (Xeroformium) Порошок; мазь 10% Зовнішньо в мазях та присипках(3-10%)
Фенол чистий (Phenolum purum) Порошок Для дезінфекції — 3-5% роз­чини
Дьоготь березовий (Pix liquida Betulae) Рідина Зовнішньо у вигляді 10-30% мазей, лініментів (готують ex­tempore) для лікування екземи, псоріазу, корости тощо
Лінімент баль­замічний за Вишневським (Linimentum balsamicum Wishnevsky) Флакони по 100 г Зовнішньо для лікування ран, виразок, пролежнів
Мазь Вількінсона (Unguentum Wilkinsoni) Тюбики по 40 г   Змащують уражені ділянки шкіри 2 рази на день

Назва препарату   Фоома випуску Спосіб чаотогування
Розчин формальдегіду (Solutio Formaldehydi) Офіцінальний 37% розчин Зовнішньо 0,5 — 1% розчини; для спринцювань — розчини 1:2000— 1: 3000; для дезінфекції інструментів — 0,5% розчин
Спирт етиловий (Spiritus aethylicus) Розчин 40%; 70%; 90% і 96% Для обробки рук медичного персоналу, операційного поля — 70%; стерилізації хірургічних інструментів — 9096%
Брильянтовий зелений (Viride nitens) Порошок; 1—2% спиртові розчини у флаконах по 10 мл Зовнішньо 1-2% водні та спиртові розчини
Метиленовий синій (Methylenum coeruleum) Порошок; 1% водний розчин; 1 % спиртовий розчин; ампули по 20 і 50 мл 1% розчину метиле­нового синього в 25% розчині глю­кози («Хромосмон») Зовнішньо 1—3% спиртові розчини; для промивання сечівника і сечового міхура — 0,02% водні розчини; у вену — 50-100 мл 1% розчину
Етакридину лактат (Aethacridini lactas) Порошок; 0,1% спиртовий роз­чин; 3% мазь по 25 г Для обробки ран — 0,05-0,2% розчин; у порожнини тіла — 0,05-0,1% розчини; зовніш­ньо — 2,5% присипки, 1% мазі, 5-10% пасти, 0,1-0,2% розчини
Фурацилін (Furacillinum) Порошок; таб­летки по 0,1 г (внутрішньо); таблетки по 0,02 г (для приготу­вання розчинів); 0,2% мазь Водні розчини 1:5000 (0,02%) -для обробки гнійних ран, при виразках і пролежнях, опіках II і III ступеня, кон'юнкти­вітах; спиртові розчини 1:1500, 0,2% мазь — при блефаритах; внутрішньо для лікування шигельозу по 0,1 г 4-5 разів на добу
Розчин аміаку 10% (Solutio Ammonii caustici 10%) | Флакони по 10, 40 і 100 мл У хірургії для миття рук (25 мл на 5 мл теплої перевареної во­ди)

 

Назва препарату   Форма випуску Спосіб застосування
Хлоргексидину біглюконат (Chlorhexidini bigluconas) 20% водний роз­чин у флаконах по 0,5; 3 і 5 л 0,5% водноспиртовий розчин для обробки операційного поля; 0,5% водний розчин для дезінфекції ран, промивання опіків; 0,5% спиртовий розчин або 1% водний розчин для дезінфекції рук; 0,1 % водний розчин для дезінфекції приміщень; 0,05% водний розчин для профілактики венеричних захворювань
Церигель (Cerigelum) Скляні флакони по 400 мл Зовнішньо (для обробки рук) 3-4 г
Зелене мило (Sapo viridis) Зеленкувата маса Для очищення шкіри та при­готування мильного спирту
Етоній (Aethonium) Порошок; паста по 20 г; мазь 0,5% по 25 г і 1%по 25 г Зовнішньо 0,02 1% розчини і 0,5-2% мазі; в оториноларингології і офтальматології — 0,1%; у стоматології — 0,5% розчин

 







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 1934. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Сосудистый шов (ручной Карреля, механический шов). Операции при ранениях крупных сосудов 1912 г., Каррель – впервые предложил методику сосудистого шва. Сосудистый шов применяется для восстановления магистрального кровотока при лечении...

Трамадол (Маброн, Плазадол, Трамал, Трамалин) Групповая принадлежность · Наркотический анальгетик со смешанным механизмом действия, агонист опиоидных рецепторов...

Мелоксикам (Мовалис) Групповая принадлежность · Нестероидное противовоспалительное средство, преимущественно селективный обратимый ингибитор циклооксигеназы (ЦОГ-2)...

Понятие массовых мероприятий, их виды Под массовыми мероприятиями следует понимать совокупность действий или явлений социальной жизни с участием большого количества граждан...

Тактика действий нарядов полиции по предупреждению и пресечению правонарушений при проведении массовых мероприятий К особенностям проведения массовых мероприятий и факторам, влияющим на охрану общественного порядка и обеспечение общественной безопасности, можно отнести значительное количество субъектов, принимающих участие в их подготовке и проведении...

Тактические действия нарядов полиции по предупреждению и пресечению групповых нарушений общественного порядка и массовых беспорядков В целях предупреждения разрастания групповых нарушений общественного порядка (далееГНОП) в массовые беспорядки подразделения (наряды) полиции осуществляют следующие мероприятия...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия