Студопедия — Рухлива гра "Подоляночка".
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Рухлива гра "Подоляночка".






Мета: вчити дітей поєднувати такі рухи, як ходьба, біг, круж-пнпня; розвивати спритність, гнучкість; виховувати повагу до од­нолітків, дорослих.

Література

1. Денисенко Н. Ф., Григоренко Г. І., Михайліченко А. Ф. Азбука без-ікки і здоров'я (100 ігор для дітей 4—8 років). — Дніпропетровськ: Генеза-Піндень, 2004. - 80 с.

2. Денисенко Н. Ф., Григоренко Г. І., Михайліченко А. Ф. Малятам про Чіоров'я та безпеку. — Дніпропетровськ: ТОВ "Генеза-Південь", 2007. — 145 с.

 

 

3.
86 Розділ 1
Плануємо залюбки: Орієнтовні розробки тематичних циклів. Кни­га 1 / Автори-упор. Ю. С. Манилюк, Л. І. Тищук. — Тернопіль: Мандрі­вець, 2005. - 192 с.

4. Плануємо залюбки: Орієнтовні матеріали до тематичних циклів. Чет­вертий рік життя / Авт.-упор. Ю. С. Манилюк. — Тернопіль: Мандрівець, 2009. - 304 с.

5. Плануємо залюбки: Орієнтовні матеріали до тематичних циклів. П'ятий рік життя / Авт.-упор. Ю. С. Манилюк. — Тернопіль: Мандрівець, 2009. — 438 с.

6. Плануємо залюбки: Орієнтовні матеріали до тематичних циклів. Шос­тий рік життя. Частина 1 / Авт.-упор. Ю. С. Манилюк. — Тернопіль: Ман­дрівець, 2009. - 320 с.

7. Плануємо залюбки: Орієнтовні матеріали до тематичних циклів. Шос­тий рік життя. Частина 2 / Авт.-упор. Ю. С. Манилюк. — Тернопіль: Ман­дрівець, 2009. — 416 с.

8. Ніколаєва С. М. Любов до природи. — Харків: Ранок, 2007. — 89 с.

9. Анисимова Н. В., Каралашвили Е. А. Гигиеническая оценка условий обучения школьников. — Москва: ТЦ "Сфера", 2002. — 48 с.

 

10. Кирпичев В. И. Физиология и гигиена младшего школьника. — Москва: ВЛАДОС, 2002. - 144 с.

11. Савельева Н. Ю. Организация оздоровительной работьі в дошколь-ньіх образовательньїх учреждениях. — Ростов-на-Дону: Феникс, 2005. — 462 с.

12. Трушкина Л. Ю., Трушкин А. Г. Гигиена и зкология человека. — Ростов-на-Дону: Феникс, 2003. — 448 с.

13. Фролов В. Г. Физкультурньїе занятия, игрьі и упражнения на про-гулке. — Москва: Просвещение, 1986. — 159 с.

 

 

Розділ 2
ОЗДОРОВЧІ ТЕХНОЛОГІЇ В ОСВІТНЬОМУ ПРОЦЕСІ

Дихання - "синонім життя"

Дихання — це енергія й основа життя, найважливіша функція і потреба організму. Від нашого дихання залежить і наше здоров'я. Життя людини неможливе без дихання, оскільки ми дихаємо для того, щоб жити. Що глибше дихання, то ліпше здоров'я і вища якість життя. Частота і глибина вдихів та видихів впливають на всі функції організму, в тому числі й на свідомість. На думку С. Зінатуліна, процес дихання нерозривно пов'язаний із крово­обігом, з обміном речовин та енергії в організмі, а також із важли­вими функціями — сном, пам'яттю, емоційним тонусом, працез­датністю, фізіологічними резервами організму, його адаптативною здатністю. Правильне дихання — природне, вільне, спокійне та непомітне. Воно майже не потребує зусиль, але при цьому дає організмові велику життєву силу. Крім того, при правильному ди­ханні відбувається м'який цілющий масаж усіх внутрішніх органів, особливо органів черевної порожнини.

Учений В. Сухарєв зазначає: "Розум — володар почуттів, а ди­хання — володар розуму". Людині, як і всім живим істотам, — ствер­джує дослідник, — на її вік "відпущено" певну кількість дихань. Ось чому часте й неглибоке дихання скорочує тривалість життя, зменшує сили та робить людину чутливою до хвороб.

У дихальному процесі умовно виділяють зовнішнє (легеневе, газообмін між атмосферою та клітинами) і внутрішнє (тканинне дихання, окиснювальні процеси у клітинах).

Отже, можна стверджувати, що в нашому організмі через кров і легеневу тканину відбувається постійний газообмін між клітинами тіла й середовищем. Легенева тканина — то немовби "друга шкіра", яка захищає клітини від шкідливої, токсичної дії висококонцен-трованого атмосферного кисню.

Процес дихання ґрунтується на поглинанні кисню з довкілля і на виділенні вуглекислого газу. Однак з організму виводиться

 

88 Розділ 2
лише частина вуглецю. Інша частина цього газу не лише не виво­диться, а навпаки, "оберігається" організмом як один з найважли­віших складників обміну.

У легенях людини за нормою має міститися 6 % вуглецю. Під час глибокого дихання з легенів його виділяється більша кількість, ніж потрібно, й на тлі вуглецевого дефіциту розвивається кисневе голодування всього організму. Від нестачі кисню страждають такі життєво важливі органи, як серце, легені, печінка, нирки, мозок.

Ліквідувати дефіцит вуглецю в організмі й водночас уникнути пов'язаних із цим різних побічних ефектів можна лише за допо­могою систематичного тренування, коли ми довільно зменшуємо об'єм повітря, яке вдихаємо.

Дихання — єдина з вегетативних функцій, що нею людина ке­рує свідомо. Ми можемо дихати неглибоко або глибше. Можемо робити повільні вдихи та видихи або зробити їх частішими. Може­мо затримати дихання на деякий час. Тому дуже важливо викорис­товувати у системі оздоровчої фізкультури ці унікальні можливості регулювання дихання.

Дихання є своєрідним ключем до "прихованого життя" нашого тіла. У людини, яка спеціально не тренувала органи дихання, мож­ливі два види дихання — грудне та діафрагмове.

Грудне дихання — результат довільного руху реберної частини грудної клітки, особливо її верхнього відділу, що послуговується вегетативною нервовою системою. Під час вдиху грудна клітка роз­ширюється, а під час видиху — скорочується. При такому способі дихання в легені потрапляє мала кількість повітря, витрачається дуже багато енергії, а натомість людина практично не отримує жит­тєвих сил. Такий тип дихання, коли різко піднімаються груди, а все тіло залишається нерухомим, особливо характерний для жінок.

Напружене дихання спричиняє різні захворювання голосових зв'язок і дихальних шляхів. Чимало дітей, які послуговуються цим способом, дихають відкритим ротом.

Діафрагмове дихання часом називають черевним. Коли діафраг­ма (широкий м'яз, який відокремлює серце й легені від черевної порожнини) скорочується, рухаючись донизу, повітря всмоктуєть­ся у легені (вдих). А коли діафрагма піднімається, повітря виходить із них (видих). Змінний рух діафрагми створює певні рухи черев-

 

 

Оздоровчі технології і освітньому процесі 89
них органів і змінює тиск усередині черевної порожнини. Завдяки цьому в ній стимулюється циркуляція крові, а також перистальти­ка. Остання забезпечує добре травлення та виведення з організму токсичних речовин. Діафрагмове дихання дитини — це спокійне дихання, що розглядається як норма. Воно забезпечує оптимальне насичення крові киснем, оскільки повітря, проходячи в середні та нижні частини легенів, максимально вентилює їх. Дитина завдя­ки такому диханню заспокоюється, у неї врівноважуються процеси збудження та гальмування.

Для розвитку діафрагмового дихання найзручніше положення — це лежачи на підлозі на килимку. Дітям пропонують зробити довгий діафрагмовий вдих носом, при цьому живіт трохи випинається. Під час повільного видиху живіт втягується.

Техніку дихальних вправ можна засвоювати також у положенні сидячи на стільці, стоячи на підлозі та під час руху. Тренувати діа­фрагмове дихання доцільно доти, поки діти самі не контролювати­муть своє дихання.

Важливо вчити дитину вдихати повітря через ніс, а видихати через рот. Учені та практики зауважили, що діти й дорослі, які не дихають носом, відстають у розумовому розвиткові, мають слабку пам'ять, у них знижені життєві процеси. Дітей вчать дихати тихо: не треба вдихати занадто багато повітря й не видихати його цілком. Видих має бути природним, без зусиль.

Значна кількість дихальних вправ, що їх використовують в освітньо-виховному процесі дошкільного навчального закладу, ма­ють подвійний вплив на організм дітей — специфічний і неспецифіч­ний.

Специфічний вплив виражається у безпосередній участі органів дихання в усуненні кисневого голодування та повнішої вентиляції легенів.

Неспецифічний вплив на дітей полягає у тому, що дихальні вправи позитивно впливають на підвищення опірності організму до хвороб, на пришвидшення відновлювальних процесів, на функ­ціональний стан нервової системи, на тонус кори півкуль головно­го мозку та емоційний стан.

Треба також виокремити мобілізувальне та заспокійливе дихання.

Мобілізувальне дихання полягає у подовженні вдиху та скоро­ченні видиху. Пауза робиться після видиху. Вже сама назва цього

 

 

90 Розділ 2
виду дихання говорить за себе — відбувається мобілізація, налашту­вання організму на роботу, концентрація уваги.

Мобілізувальні дихальні вправи доцільно використовувати під час ранкової гімнастики, у підготовчій або основній частині занят­тя, перед виконанням складних вправ.

Заспокійливі дихальні вправи застосовують після виконання інтенсивних та напружених вправ, у заключній частині заняття, перед сном, з метою уникнення кисневого голодування, заспоко­єння, зниження збудження нервових центрів.

Заспокійливе дихання характеризується поступовим подовжен­ням видиху доти, поки він не стане вдвічі довшим за вдих.

Для регуляції емоційного стану дітей успішно можна застосува­ти ритмічне дихання. За допомогою цього виду дихання регулюють емоційний стан.

Ритмічне дихання зручно виконувати під час ходьби — кроки ритмічні, м'язи обличчя та рук розслаблені. Вдих та видих робить­ся на рівні кількості кроків. Пауза між вдихом та видихом — напо­ловину коротша.

Виконувати цей вид дихання можна на заняттях під час фіз­культурних пауз сидячи або стоячи. Вдихаючи, робити певну кіль­кість оплесків у долоні (2—4 рази), видихаючи ляскати 2 або 4 рази кінчиками пальців. Потрібно обирати найзручніший ритм. Дихати рівномірно, спокійно.

Розглянемо ще один різновид дихальних вправ — очищувальне дихання. Ця вправа знімає нервово-м'язове напруження та при­швидшує усунення кисневого голодування, допомагає зігрітися при переохолодженні та освіжає при втомі: зробити вдих, затрима­ти дихання на кілька секунд. Видих робити з силою крізь стиснуті губи кількома короткими поштовхами. Дуже важливо, щоб повітря видихалося саме з силою.

Успішно можна застосовувати в оздоровчій роботі з дітьми йо­гівське "ха-дихання";.

Цю вправу виконують так: підняти руки перед собою вгору — вдих. Затримати на 1 с дихання, розслабити м'язи, зробити енер­гійний видих, опускаючи руки та нахиляючись уперед. При цьо­му вільно виходить повітря і дитина промовляє: "Ха!" Повільно розпрямитися і відпочити впродовж 2-3 дихальних циклів (вдих-

Оздоровчі технології і освітньому процесі 91

видих). Повторити 3 рази. Вправа стимулює виведення слизу, на­копиченого в дихальних шляхах, чудово вентилює легені.

Дихання правою та лівою ніздрею, різне за своїми функціями, створює певний оздоровчий ефект. Дихання лівою ніздрею заспо­коює дитину, а дихання правою, навпаки, збуджує її. Щопівтори-дві години в неї переважно дихає то права, то ліва половина носа, регулярно змінюючи одна одну. Коли ж цей механізм порушуєть­ся, в організмі з'являються відхилення від норми у перебігу фізі­ологічних процесів. Отже, важливо, щоб у дитини були чистими обидва носові проходи. Досягти цього допоможуть прості вправи: промивання носа морською водою (або підсоленою) і "почергове" дихання. Не можна допускати, щоб якась із ніздрів тривалий час була закладена.

Вправи, що Грунтуються на "почерговому диханні", стимулюють центральну нервову систему та дихальні шляхи.

їх можна виконувати так: вдихаючи носом, чинити опір по­вітрю, обережно натискаючи пальцями на крила носа, або вдих-видих, закриваючи та відкриваючи вказівним і великим пальцями правої руки ніздрі (почергово).

Розглянемо ще один вид дихальних вправ. Це звукорухові впра­ви. У них використовують звук, поєднаний зі співом, з метою ві­браційного впливу на певні органи.

Звукорухові вправи — це коливальні рухи звукової хвилі у голо­сових зв'язках, у ділянці грудей і живота, які періодично повторю­ються. Треба зазначити, що чим протяжнішим буде склад, що його проспівують, тим сильніша його дія. Звук може руйнувати — і звук може зцілювати. У кожного органу тіла людини — свій тип енергії, свій тип випромінювань, у кожного з цих типів — свій характер віб-рацій. З давніх-давен відомо, які є цілющі звуки для наших органів. Вони вирівнюють енергетику кожного органу, а оскільки організм є єдиною системою, то стан окремого органу впливає на стан усього організму.

Так, звук "А-а-а" стимулює роботу легенів, трахеї, гортані. Звук "І-і-і" вібрує глотку й гортань, корисний при ангіні. Звук "И-и-и" викликає мікроциркуляцію крові у ділянці голови. Звук "М-м-м" — корисний при психічній стомлюваності, погіршенні пам'яті. Звук "О-о-о" — стимулює роботу вегетативних центрів

 

92 Розділ 2
мозку. Звук "У-у-у" — стимулює роботу легенів, серця, печінки, шлунка.

Вібрація звуком позитивно впливає на всі органи, особливо на серцево-судинну систему, посилює захисно-адаптаційні реакції ор­ганізму.

Як зауважує Кароліс Дінейка, всі вправи звукотерапії треба ви­конувати на невеликому вдиху, переважно діафрагмою. Тривалість занять від 1 до 2-3 хв. Дихати потрібно так, щоб під час нового вдиху не було навіть натяку на задишку. Під час співу не можна форсувати звук. Співати можна і негучно, однак важливо, щоб звук "вібрував" то в голові, то в грудях, то в ділянці шлунка.

Неспецифічний загальнооздоровчий вплив на організм люди­ни виявляє парадоксальна дихальна гімнастика педагога-вокаліста А. Стрельнікової. Вона розробила вправи, що зміцнюють голосо­вий апарат та органи дихання. Ця гімнастика, як каже відомий фі­зіолог, професор Р. Митилянська, є "чудовим засобом, що тренує дихальну мускулатуру". Парадоксальні дихальні вправи А. Стрель­нікової сприяють пришвидшеному розвиткові дихальних м'язів, які забезпечують повноцінний вдих та видих, успішно знімають бронхоспазми, вони корисні хворим на астму, бронхіти, риніти.

Основна ідея цих вправ — робиться вдих, з одночасним стиску­ванням грудної клітки (за допомогою зведення рук, нахилу тулуба тощо), видих — розпрямити грудну клітку. Вдих носом — короткий, активний. Оскільки рот трохи відкритий, то видих автоматично слідує за вдихом. М'язи рук та тулуба не допомагають дихальним м'язам, їм доводиться працювати з повним навантаженням і при цьому розвиватися та міцніти.

Різновиди дихальних вправ подано у таблиці 1.

Мешканці великих міст стривожені: "Чим ми дихаємо?!" Зви­чайно, дуже важливо для здоров'я, аби повітря, яке потрапляє у легені, було чистим. Однак не менш важливо, як ми дихаємо.

Постійне дихання через ніс для великої кількості людей — це серйозна проблема. Поспостерігайте, як дихають наші діти на за­няттях, під час гри, коли сплять. У багатьох з них відкритий рот. Дуже важливо, звідки в легені потрапляє повітря, — через ніс чи через рот. Повітря, яке потрапляє носом, проходить лабіринтом ходів, зігріваючись та зволожуючись. Потрапляючи в легені, повіт­ря діє на сигнали, що йдуть до дихального центру мозку. Сучасні

Оздоровчі технології і освітньому процесі 93

дослідження довели, що мозку потрібна стабільність у певному діа­пазоні сигналів, які характеризують склад, температуру, вологість повітря. Коли цей діапазон порушується, відбуваються негативні зміни у роботі багатьох інших систем організму.

Однак ми цього не помічаємо, тому що зміни мають пролон­гований характер. Відомо, що людина, яку не привчили постійно дихати через ніс або у якої порушення носового дихання через розростання поліпів, схильна до застудних захворювань, у неї під­вищена втомлюваність, збуджена нервова система, спостерігаються різні функційональні зміни.

Навчання дітей правильному диханню через ніс починають з повідомлення доступної дошкільникам інформації про дихання та про його значення для життєдіяльності людини. Потім в ігровій формі ознайомлюють з механізмом дихання, його основними по­казниками, змінами при фізичних навантаженнях. На початку на­вчання правильному диханню дошкільникам необхідно засвоїти правило: дихати через ніс. Необхідно у цікавій та доступній ігровій формі дати зрозуміти дітям, що саме так дихати — це природно, легко та доцільно.

 

 

 

       
 
94 Розділ 2
 
Оздоровчі технології і освітньому процесі 95

 

 

 

 

       
   
Оздоровчі технології і освітньому процесі 101

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


106 Розділ 2
у риуаваА на розвиток сили треоа стежити за диханням. Не до­пускати затримки дихання понад 2 с.

Вправи на розвиток сили треба починати з легких і нетрива­лих навантажень, поступово підключаючи м'язи до роботи. Кожну вправу виконувати кілька разів (від 4—6 до 10—12 разів), після чого необхідна пауза до 25—30 с для відпочинку м'язів, що працювали. Потім вправу повторюють. Час для відпочинку і кількість повто­рень різні і залежать як від віку дітей, їхньої підготовленості, так і від скЛаДН0Сті вправи та обсягу навантаження. У паузах — безпо­середньо після силових вправ — доцільно виконувати вправи на розслаблення м'язів. Кількість повторень однієї і тієї самої вправи повинна бути такою, щоб не викликати надмірної втоми. Для до­шкільників Достатньо дві серії повторень кожної вправи. Кількість повторень вправи у серії коливається від 4—6 до 10—12 разів. Сило­ві впр^ви виконують розмірено, плавно, без надмірнго напружен­ня. Дихання глибоке і рівне.

Заняття вправами на розвиток сили дихальної мускулатури, як і вся фізкультура для дошкільників, мають нести позитивний емо­ційний заряд. Це досягається завдяки використанню цікавої гри як навчального методу.

Усі вправи — це постійні "казкові" перевтілення чи то у тварин, чи у предмети навколишнього світу. І тоді вправи, що потребують фізичних і психічних зусиль, діти виконують із задоволенням, ста­ранно. Граючи, вони зміцнюють свій організм.

Щоб не допустити неприємних відчуттів гіпервентиляції легень, пов'язаної зі збільшенням у, крові кількості вуглецю та передзбу-дженнЯ дихального центру, необхідно суворо дотримувати дозуван­ня дихальних вправ. Для дошкільників достатньо 3-4 повторення. Також потрібно робити невеликі паузи дихання під час вдиху або видиху, щоб регулювати збудження дихального центру. Між вправами необхідний відпочинок упродовж 2-3 звичайних дихаль­них циклів ("вдих-видих").

Навчання дітей правильному диханню доцільно проводити в ігровій формі гри на заняттях з різних дисциплін (особливо на за­няттях з фізкультури та лікувальної фізкультури), обов'язково при­діляти цьому увагу в режимних моментах упродовж дня. (Схема можливо20 застосування дихальних вправ для отримання оздоровчого ефекту на рис. 1).

Оздоровчі технології і освітньому процесі 107

Комплекси дихальної гімнастики для дошкільників переваж­но побудовані на вправах, які призначені для вентиляції легенів. Однак, виконуючи ці комплекси дихальної гімнастики, діти отри­мують мінімальне, постійне (тобто без ускладнень) навантажен­ня, що не сприяє розвиткові та зміцненню дихальної системи. І тому варто використовувати весь арсенал дихальних вправ як не­специфічний засіб підвищення опірності організму до вірусних ін­фекцій.

Доцільно у комплекси дихальної гімнастики, крім різноманіт­них видів дихальних вправ, включати:

- масаж та вправи для поліпшення носового дихання;

- вправи на звукоконаслідування та звукорухові вправи;

- вправи, що розвивають рухливість грудної клітки;

- вправи на розвиток та зміцнення дихальної мускулатури, які органічно поєднують з іншими вправами комплексу загальнороз-вивальних вправ.

Є ще одна чудова вправа, що заряджає енергією увесь організм, оздоровлюючи його. Вправа відома в різних східних оздоровчих методиках під назвою "Велике дерево";.

Наприклад, діти можуть її виконувати у такий спосіб. Вихо­ватель каже дітям, що, виконуючи вправу "Велике дерево", вони зможуть стати сильними, непереможними, сміливими, здоровими. Пропонує їм стати прямо, ноги поставити на ширину плечей, ступ­ні паралельно одна одній, підборіддя злегка опустити. Тіло розсла­бити. Дітям пропонується уявити, що ноги — це коріння могутньо­го дерева. Як коріння дерева поглинає із землі вологу та поживні речовини, так, вдихаючи, ваші ноги мовби вбирають цілющу енер­гію землі, її життєву силу. Як крона дерева вбирає у себе сонячне сяйво та дощову вологу, так і ви, видихаючи верхньою частиною тулуба, вбираєте в себе цілющу енергію неба, його життєву силу. Ви з'єднуєте собою небо та землю і самі стаєте величезними, як Всесвіт, як небо і земля.

 

 

108 Розділ 2


Пропонуємо тонізувальну й оздоровчу міні-гімнастику, запро­поновану київськими вченими Є. Мачерет та І. Самосюс. Щоденно по кілька разів на день треба у швидкому темпі потерти ніс з обох боків угору та вниз великим і вказівним пальцями. Потім великим, вказівним та середнім пальцями пройтися по боках носа, стиска­ючи його від перенісся до кінчика. Після кожного стискування відразу відпускати пальці. У кінці масажу затиснути одну ніздрю великим пальцем і зробити кілька повільних вдихів та видихів (3-4 рази), потім зробити те саме з другою ніздрею.

Експериментально доведено, якщо через ніс робити різкі ви­дихи, то можна допомогти роботі шлунку, легенів, підшлункової залози, а також розумовим процесам.

Розвиток дихання та дихальної системи у дітей дошкільного віку — це найважливіше завдання як педагогів дошкільних на­вчальних закладів, так і сім'ї. Однак дорослим треба пам'ятати, що лише комплексний підхід до використання оздоровчого потенціалу дихальних вправ можна вважати ефективним. Саме це забезпечує ефективність оздоровчої роботи щодо зміцнення дихальної систе­ми дітей упродовж дня.

Кожна вправа може стати засобом фізичного тренування, але це зовсім не означає, що можна обмежитися тренуванням якогось одного руху. Навіть комплекс різних фізичних вправ не дасть най-

Оздоровчі технології і освітньому процесі 109

більшого ефекту, якщо поряд з його впливом ми не використову­ватимемо загартовувальні дії. У поєднанні різних стимулювальних чинників — підґрунтя повноцінного життєвого режиму.

Таким чином, правильне дихання — це основа фізіологічного розвитку дошкільників, а отже, запорука міцного здоров'я.







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 1723. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Методы анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия   Содержанием анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия является глубокое и всестороннее изучение экономической информации о функционировании анализируемого субъекта хозяйствования с целью принятия оптимальных управленческих...

Образование соседних чисел Фрагмент: Программная задача: показать образование числа 4 и числа 3 друг из друга...

Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Тема: Изучение фенотипов местных сортов растений Цель: расширить знания о задачах современной селекции. Оборудование:пакетики семян различных сортов томатов...

Тема: Составление цепи питания Цель: расширить знания о биотических факторах среды. Оборудование:гербарные растения...

В эволюции растений и животных. Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений. Оборудование: гербарные растения, чучела хордовых (рыб, земноводных, птиц, пресмыкающихся, млекопитающих), коллекции насекомых, влажные препараты паразитических червей, мох, хвощ, папоротник...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия