Студопедия — Графіті як явище сучасної молодіжної культури
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Графіті як явище сучасної молодіжної культури






У статті досліджується виникнення та генезис графіті як способу самовираження молодіжних субкультур. Проаналізовано студентські графіті, як засіб самовираження. З’ясовано, хто такі райтери, і матеріал, із яким вони працюють. Досліджено техніку графіті на сучасному етапі. Окреслено загальну картину стану, у якому вони знаходяться на сьогодні.

Ключові слова: графіті, субкультура, райтери, стрит-aрт.

In the article an origin and genesis of graffiti is probed as to the method of self-expression of youth subcultures. It is analyzed student’s graffiti, as a mean of self-expression. It is found out who such writer and material which they work with. The technique of graffiti is investigational on the modern stage. Outlined general picture of consisting of which it is for today.

Key words: graffiti, subculture, writers, street-art.

 

Субкультура – одне з базових понять культурології; система цінностей, установок, способів поведінки і життєвих стилів певної соціальної групи, яка відрізняється від пануючої, загальної, домінуючої в суспільстві культури, хоча і пов’язана з нею.

Графіті на сьогоднішній день є найактуальнішою й найдемократичнішою інтерпретацією сучасного візуального мистецтва. Оскільки відношення суспільства до культури графіті складне і суперечливе, бо, з одного боку, це явище розглядається як наслідок занепаду і розкладання урбаністичного середовища (або, навпаки, його причина), з іншого – як культура „вуличного самовираження”. За оцінками низки дослідників, графіті – це мистецтво; на думку багатьох обивателів – вандалізм.

Отож, опираючись на різні матеріали було поставлено за мету розглянути роль та розвиток графіті на сучасному етапі.

Новизнастатті полягає у тому, що це є спроба розповісти про розвиток та значення субкультури графіті на сучасному етапі, накреслити структуру та охопити усі етапи їхнього розвитку від виникнення аж до сьогодення. А також накреслити загальну картину стану, у якому вони знаходяться на сьогодні.

Для дослідження ролі субкультури графіті, як народного мистецтва в культурі суспільства в цілому, необхідно, насамперед, відзначити, що їхня початкова соціокультурна ніша знаходиться в просторі маргінальної культури. Як представник маргінальної культури, графіті стали стихією, що змінила зовнішній вигляд вулиць у кінці двадцятого століття. Згадка цього слова викликає в свідомості людини безліч різних образів і питань.

Графіті – особливий вид мистецтва, що має складне філософське підґрунтя і величезне значення у соціальному житті суспільства. Графіті можуть бути як відтворенням навколишнього середовища, наприклад, міста, так і виразником якоїсь соціальної ідеї. Слід зазначити, що графіті не є вандалізмом, і між розмальовуванням могил і стін будинків є велика різниця – ідеологічна.

Графіті, неможливо контролювати чи викорінити через накладення на них табу. Тому як форма мистецтва і засіб вираження поглядів вони є гнучкими, всеохоплюючими і вільними від цензури. Це свого роду анонімний візуальний діалог молодої талановитої людини з іншими членами суспільства. Автори графіті, як правило, ховаються за псевдонімами, прізвиськами, кодами і символами.

Прослідкувати історію розвитку графіті надто складно, оскільки ця субкультура є своєрідним породженням постмодерну. За словами одного з представників цієї субкультури (Нaze), „не існує єдиної історії графіті. Вона залежить від району, у якому ви жили, від року вашого народження, тих ліній метро, по яких ви їздили... і те, що вам вдасться дізнатися – лише чиясь особиста історія графіті” [10, с. 54].

Спочатку графіті використовувалися політичними активістами для вислову гасел і вуличними бандами для мітки території. Упродовж десятиліть Америка засліплювала своїх дітей високими і порожніми стінами громадських будівель. Ці будівлі пригноблювали їх. Сірі стіни говорили: „Ти ніколи не будеш достатньо розумний для того, щоб дізнатися про те, що відбувається усередині. Усе, що ти знаєш, це те, що ми розповсюджуємося по світу, а ти – ні” [5].

На сьогоднішній день внесок європейських країн у розвиток світової культури графіті обчислюється такими показниками:

· близько 100 художніх галерей, що активно функціонують по всій Європі, демонструють виключно творчість субкультури графіті;

· побудовано 4 заводи з виробництва професійних інструментів графіті художників: від аерозольної фарби до спеціалізованого одягу;

· функціонують близько 500 компаній і фірм, діяльність яких пов’язана з мистецтвом графіті-художників;

· щорічно видаються близько 1000 друкарських видань і близько 30 відеовидань, присвячених візуальному боку субкультури графіті;

· кожні півроку проводяться найбільші графіті-фестивалі, джемі та експозиції;

· більшість „легальних” графіті-художників є яскравими експертами і законодавцями моди у сфері графічного дизайну і ринку сучасної ілюстрації;

· у глобальній мережі Інтернет створено більше 15 тис. веб-сайтів, присвячених аерозольному мистецтву [9].

Таким чином, можна констатувати, що значна частина субкультури отримує цілком очевидну комерційну підтримку і цілеспрямований менеджмент, особливо в європейських країнах, що народжує суперечки про те, чи в праві субкультура графіті сьогодні претендувати на статус андерграундного явища або ж вона стала органічною частиною масової культури?

Певний розвиток графіті отримали і в Україні. Легкість їх опанування полягала в тому, що для нанесення графiтi потрібні лише фарба-аерозоль, якийсь гострий предмет (якщо це надряпування), стіна (бажано державна), трішки майстерності і практика.

Українські графiтi поділяються на декілька видів:

1. Професiйнi графiтi. Райтери наносять на стіни повноцiннi малюнки, довго обдумують та моделюють ідею, пiдготовляють та обирають оптимальну кольорову палiтру. Створюють шедеври, якi милують очi молоді.

2. Примiтивний вид графiтi – простi написи (пов’язанi з музикою) або чиїсъ iнiціали. Такi малюнки не потребують високої майстерностi i якості фарби.

Хотілося б детальніше зупинитися на другому виді графiтi, які здебільшого характерні для наших студентів.

Видатний вчений Сєченов сказав: „наша думка знаходиться на кiнчиках наших пальців, через це наш емоційний стан, наші установки та цiлi відображаються через маніпуляцію кисті руки [1, с. 78]. Саме тому, часто в студентів, коли їм нудно, виникає потреба крутити ручку в руках, перебирати пальцями або маніпулювати будь-якими іншими предметами. Те саме відбувається з людьми, якi знаходяться в президії, у всiх на виду. Американські психологи вивели таку закономірність у розпiзнаннi графiтi за формою:

1. Малювання стрілок характерне для наполегливих, цілеспрямованих, схильних до лідерства людей;

2. Кола малюють поступливі, чутливі, iнтравертованi особи;

3. Штрихи (зафарбовування) – замкнутi, із високим рiвнем тривожності;

4. Певні істоти – люди творчi, із високою креативнiстю;

5. Написання слів (найчастіше беззмістовних) характерне для комунікативних;

6. Замальовки (портрети, малюнки) роблять педанти.

Графiтi можна класифікувати також i за змістом. Було складено таке відсоткове спiввiдношення:

Ø Полiтичнi лозунги в період помаранчевої революції становлять 32%.

Ø Власні ініціали та вензель (символіка власного прізвища iз різного типу доповненнями), певні заклики від iменi друзів та знайомих, що, як правило, відверті, але в них проявляються заклики власного – 25%.

Ø Освідчення в коханні з вiдповiдною символікою (серце, стріли, Амур); образливі написи типу „Вiтька дурак”; назви різних музичних груп із вiдповiдною символікою –16% [6, с. 22–24].

Ті, хто малює графiтi, називаються райтерами – вiд англiйського „the writer” [10, с. 54], тобто письменник. Чому райтери, а не художники? Тому що графітi не малюють, а пишуть. На самому початку існування графiтi їхня суть полягала в написанні слів на різноманітних поверхнях. Причому для цього використовували різноманітні пiдручнi засоби, починаючи від дорогих фарб, закінчуючи крейдою та олівцями.

В Україні графітi з’явилися на початку 90-х років. Вони відповідали часу змін, реформ та були доволі агресивними. Згодом райтери набивали руку, витончився їхній стиль, з’явилась майстерність. Серед них почали вирізнятися профі із загальновідомими іменами. Нашими хлопцями зацікавилися на Заході. Малюнки ставали все більш художніми. Так графiті як стиль стали загальновідомими i загальновизнаними.

Змістом графiтi може бути що завгодно: освідчення в коханні, реклама, політика, захоплення, просто абстракція чи ім’я автора. До речі, нерідко на стінах великих міст трапляються написи, які суттєво вiдрiзняються від традиційного графіті. Такі собі незрозумілі закарлючки, що нагадують зашифровані ініціали. Це – гангстерські графiтi [7, с. 32–35].

Графiтi сьогодні – це окраса міст всієї планети й невід’ємна частина сучасної культури, уславлена в газетах публікаціях і художніх фільмах (напр.: „Subway Art” (1984) і „Spay-can Art”(1987)).

Для багатьох малювання графіті означає самовираження і, водночас, вихід за рамки норми. Як артистична робота, навіть якщо вона створена легально, будь-які графіті завжди міститимуть у собі певну схильність до бунтівного хуліганства, вимуштрувану роками нелегальних робіт. У створенні цих публічних продуктів графітяр стикається з досвідом певного ризику і пригоди. Це також неабияка втіха.

Для більшості послідовників графіті є пошуком ідентичності. Із погляду психології – це зрозуміло, адже намагання залишити якусь згадку про себе завжди асоціювалося із самоствердженням. Однак, з огляду на те, що зараз так багато людей це роблять, – кожен учасник руху прагне мати щось особливе у способі написання свого імені і бути, таким чином, побаченим [5].

Чи не найголовніша мета графіті – створення оформленого візерунка з літер чийогось імені, настільки персонально скроєного, що дає змогу виразити якесь ставлення, думку, емоцію, урешті-решт, душу. Оскільки комбінація літер, яку пише райтер, у більшості випадків є незмінною, єдиним, що має значення, – це той чи інший спосіб виконання напису. Наприклад, якщо завжди писатимуть літери S, O, N, I, K [9]. Але щоразу інше послання, яке сподіваються донести. Якщо через малювання хочуть проілюструвати щось особисте – потрібно малювати у стилі, який буде цілком особистим. Якщо малюєш у стилі, який є справді власним, то матимеш свій власний голос. Бо лише своїм голосом зможеш донести щось, що властиве тільки тобі, не викривляючи при цьому смисл.

Щодо матеріалу, із яким вони працюють графітярі, то виникають певні проблеми.Після того як графiтi зі стін міста перемістилися на стіни музеїв, галерей i мистецьких пам’яток, графiтi почали вважати проявом вандалiзму [5]. Згідно з нашим законодавством, розпис графiтi розцінюється як хуліганство, псування майна тощо. За це можна отримати покарання – термін від 15 днів до 5 місяців або доволі суттєвий штраф.

Утім, в Україні є й „легальні” стіни, які міська влада віддає „на поталу” райтерам, маючи на меті прикрасити ту або іншу частину міста й продемонструвати свою демократичність i терпимість до вільного молодіжного мистецтва. Як відомо, заборонене завжди вабить. Тож пізно вночі або на світанку райтери виходять на роботу – розписують „нелегальнi” стіни.

Розподілу території в місті серед райтерiв немає. Тут діє головне правило – не „забивати”, тобто не ставити свого розпису на чужому.

Є також спеціальний підрозділ райтерiв, які розписують потяги та електрички. Там поділ території іде дуже жорстокий, причому відбувається він за принципом: „Хто перший прийшов – той i малює” [10]. Окрім потягів, великий попит також на призалiзничнi станції (останнім часом усе більшої популярності набуває Київ-Сортувальний), а також стіни всіх будинків поблизу великих міст. Особливо облюбували райтери південний напрямок – Севастополь, Одеса, Сімферополь, а також Львів, Донецьк i Дніпродзержинськ.

Існують також величезні „галереї”, на стінах яких можна знайти розписи найвiдомiших райтерiв країни. У Києві найпопулярнішими з них є набережна біля станції метро „Днiпро” i підпори моста біля станції „Шулявська”. Малюнки в галереях постійно оновлюються [2, с. 137].

Як альтернативна форма міського мистецтва графiтi сформувалися в Америці, звідки вони поступово перекочували до Європи й Австралії. Кожна країна додавала щось нове і свіже, тож техніка й стилі графіті постійно змінюються і вдосконалюються.

Важливо відразу з’ясувати різницю між технікою і стилем. Техніка має значення далеко не останнє. Це „молотки” і „пилки”, за допомогою яких будують дім. Техніка дозволяє чисто змішувати кольори, малювати в узгодженні із законами класичної перспективи чи обводити без потьоків. Біда техніки в тому, що вона дає змогу точно відтворювати чужі роботи.

Техніка – це те, чому можна навчитись. Стиль треба знайти самому. Техніка – універсальна, стиль – персональний [3, с. 146]. Оскільки техніка і стиль – речі, певною мірою, різні – часто виникає питання: „Що ж вчити спочатку?” Техніку, без сумніву, легше опанувати, ніж набути стиль. Вона може прийти сама, якщо багато малювати і постійно пробувати щось нове.

Багато райтерів роблять помилку, вивчаючи спершу техніку, аби придати своїм роботам гарного вигляду, і вважають, що стиль може „зачекати”, поки вони вдосконалюватимуться технічно гарним способом. Це рокова помилка. Найперша річ, яку райтер повинен зробити – розвинути власний стиль.

У графіті, як і у інших видах мистецтва, є свої ази, які треба освоїти. Багато видатних райтерів починали з того, що переймали стиль у своїх локальних героїв. Але потім, після засвоєння, після глибшого залучення вони починали шукати свій стиль. Дуже цікаво спостерігати за райтерами з індивідуальними рисами, які прогресують, розвиваючи стиль на основі досягнень своїх попередників. Однак, дуже часто райтери роблять помилку, коли думають, що досягнуть успіху на колажі з чужих стилів. Такі люди розраховують на дурнів, які нічого не тямлять, або їм все одно. Класичний трюк райтера без стилю – дібрати шрифт одного зі своїх улюблених героїв і переробити стиль під своє ім’я так, щоб виглядало нібито він і є той герой, який так багато працював над собою, щоб досягнути індивідуальності. Копіювання чужого стилю узагальнює індивідуальні досягнення і позбавляє їх особливості. Цього не повинен бажати справжній митець своєму героєві.

Iноді бувають й „нюанси” – коли стіну розписують кілька команд. Така робота має i переваги, і недоліки. Якщо в „нелегальному” місці працює команда, то основний мінус полягає в тому, що велику кількість народу одразу помітно. З іншого боку, так безпечніше працювати вночі. Якщо на таку команду натрапляє міліція – усі одразу розбігаються в різні боки і, як правило, спіймати не встигають нікого. Якщо ж працюєш сам, то прийшов собі непомітно, розписав – тебе не видно, і не чутно. Основний недолік полягає в тому, що одна людина за півгодини не зможе написати стільки, скільки встигнуть зробити чоловік сім.

Специфіка професійного малювання потребує чітких i виважених лiнiй, а розмитість дуже часто свідчить про те, що малював початківець. Вищий пілотаж у графіті – коли малюнок має такий вигляд, наче його наклеїли на стіну [8].

Знову все повертається до стилю. Справжній унікальний і особистий стиль та техніка райтера – відплата культурі, яка його утримує. Це важкий і самотній шлях. І якщо не йдеш по ньому і задоволений гарними картинками, які робиш, використовуючи чужі стилі та техніку, уважай себе культурним паразитом.

Отож, на сучасному етапі народна культура знаходиться під загрозою зникнення. Її ужиткова, прагматична цінність сприймається в ракурсі далекого історичного минулого, а накопичені естетичні цінності усвідомлюються як категорія суто музейна, неспроможна увійти в обіг сучасного життя.

Відкриття графіті – це тривалі пошуки, добір спеціального бокового освітлення, реставрація напису, обробка фото, аналіз особливостей написання кожної літери, притаманні певному часу.

Графіті споконвічно означали не зовсім шанобливий напис, зроблений на стіні в поважному місці. Тому й нині графіті вважають найпровокаційнішим видом мистецтва. Зараз графіті висвітлюють широкий спектр тем і подій і є, насамперед, сатиричними за тоном і виконанням. Дотепер актуальним залишається питання – злочин це чи творчість?

 







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 2426. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Дизартрии у детей Выделение клинических форм дизартрии у детей является в большой степени условным, так как у них крайне редко бывают локальные поражения мозга, с которыми связаны четко определенные синдромы двигательных нарушений...

Педагогическая структура процесса социализации Характеризуя социализацию как педагогический процессе, следует рассмотреть ее основные компоненты: цель, содержание, средства, функции субъекта и объекта...

Типовые ситуационные задачи. Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической   Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической нагрузке. Из медицинской книжки установлено, что он страдает врожденным пороком сердца....

Классификация ИС по признаку структурированности задач Так как основное назначение ИС – автоматизировать информационные процессы для решения определенных задач, то одна из основных классификаций – это классификация ИС по степени структурированности задач...

Внешняя политика России 1894- 1917 гг. Внешнюю политику Николая II и первый период его царствования определяли, по меньшей мере три важных фактора...

Оценка качества Анализ документации. Имеющийся рецепт, паспорт письменного контроля и номер лекарственной формы соответствуют друг другу. Ингредиенты совместимы, расчеты сделаны верно, паспорт письменного контроля выписан верно. Правильность упаковки и оформления....

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия